Hoe langer hoe leuker! 45 toffe lange namen

Lange namen
24 juli 2023

Wijk je graag af van de trends, en vind je korte namen lang niet zo leuk? Denk dan eens aan een lange naam voor jullie kleintje! Lange namen doen misschien vaak klassiek aan, maar er zijn genoeg lange babynamen die momenteel weer helemaal hét zijn. Wij vertellen je graag welke lange namen het overwegen waard zijn, én geven je hun betekenis. 

Top 10 populairste lange namen van nu

We trappen af met de 10 lange namen die momenteel het meest voorkomen. We zijn uitgegaan van namen met 6 of meer letters. De volgende lekker lange namen werden het afgelopen jaar het vaakst gekozen!

  1. Sophie 
  2. Olivia 
  3. Benjamin 
  4. Lauren 
  5. Morris 
  6. Olivier 
  7. Thomas 
  8. Julian
  9. Hailey 
  10. Floris

Sophie 
We beginnen met de prachtige en al jaren populaire naam Sophie. Deze naam betekent ‘levenswijsheid’, en werd het afgelopen jaar aan maar liefst 620 meisjes gegeven. Sophie is Frans, en klinkt wat ons betreft zowel elegant als lekker eigenwijs.

Olivia
Olé, we gaan voor Olivia! Deze mooie en zacht klinkende lange naam komt uit het Latijn, en betekent ‘olijfboom’ en ‘elf’. Olivia kun je trouwens ook leuk afkorten, bijvoorbeeld naar Ollie en Liv. 

Benjamin 
Op zoek naar een lange naam voor jullie allerkleinste? Misschien word je wel blij van Benjamin! Deze Hebreeuwse lange naam staat onder andere voor ‘zoon van het geluk’. Wij vinden Benjamin trouwens ook helemaal leuk voor oudste of middelste kindjes.

Lauren 
Zie je al voor je dat jullie kleine meisje het helemaal maakt in haar leven? Ga dan voor Lauren! Lauren betekent namelijk ‘de gelauwerde’. Een prachtige naam om mee te geven aan jullie powervrouw.

🦸‍♀️ Leestip: Girlpower! 28x feministische namen voor baby’s

Morris

Een van de lange namen in dit rijtje die wij supertof vinden is Morris! Morris betekent ‘schemering’ en ‘donker gekleurd’, en is dus perfect als jullie zelf heuse nachtdieren zijn.

Olivier
En ook Olivier mag niet ontbreken in dit rijtje met lange namen. Deze naam werd het afgelopen jaar maar liefst 349 keer gegeven. Olivier betekent net als Olivia ‘olijfboom’, en dat maakt het een heel zomerse naam!

Thomas
Krijg je een tweeling, dan is de naam Thomas leuk voor jullie tweelingjongetje! Thomas betekent namelijk ‘tweeling’ en is oorspronkelijk Grieks. 

Julian
Sommige lange babynamen zijn al jaren populair in Nederland. Jong of oud, jij kent vast wel een Julian. Deze van oorsprong Griekse naam betekent ‘de jeugdige’. En dat is natuurlijk een onwijs leuke betekenis voor een babynaam. 

Hailey 
Hou je van de Schotse Hooglanden en vind je het fijn om in de natuur te zijn? Dan is de lange naam Hailey misschien mooi voor jullie meisje. Hailey betekent namelijk ‘woonachtig in een afgelegen vallei’ en in het Schots ook ‘hooivlakte’. Wij zien jullie kleine meisje al door de velden lopen met haar kleine laarsjes! 

Floris 
‘Bloeiend’ en ‘in aanzien’, dat betekent de naam Floris. De naam komt uit het Latijn en werd ook gegeven aan edelen als graven en koningen. Perfect voor jullie kleine prinsje dus!

💛 Toch benieuwd naar toffe korte namen? Ontdek hier de leukste namen met 3 letters!

De 10 leukste lange jongensnamen

Zijn je partner en jij beiden gezegend met een lange naam, dan is het bijzonder om deze lijn voort te zetten bij jullie eigen kinderen. En wanneer jullie straks een zoontje mogen verwelkomen, dan zijn er een heleboel leuke lange namen voor jongens om uit te kiezen! Wij tippen de 10 tofste. 

Alessandro
We beginnen met de leuke naam Alessandro. Deze is afgeleid van Alexander en betekent ‘de beschermer’. Alessandro is, hoe kan het ook anders, Italiaans. Hoor je jezelf nou toch geen jongensnaam van 4 lettergrepen onderaan de trap roepen wanneer het etenstijd is? Ga dan voor het even zo leuke Sandro. 

🇮🇹 Leestip: Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen

Valentijn
De prachtige naam Valentijn heeft iets romantisch. Dat komt zeer waarschijnlijk omdat wij hem in ons hoofd linken aan de internationale feestdag. Maar de daadwerkelijke betekenis is minder lieflijk. Het betekent namelijk ‘invloedrijk’ en ‘sterk’.

Cassius
Lange jongensnamen kunnen ook heel stoer zijn. Dat bewijst de naam Cassius. Wil je jullie zoon vernoemen naar een iconisch persoon uit de geschiedenis? Ook dan is Cassius een goede optie. De naam, die ‘ijdel’ betekent, was de echte naam van bokser Muhammad Ali.  

Cristiano
Bij het horen van de naam Cristiano denken we natuurlijk allemaal aan de voetballer. Maar het is ook nog eens een prachtige babynaam. De lange voornaam staat voor ‘aangewezene’ en is dus een Bijbelse babynaam. 

✝️ Ook leuk voor jou: 50+ schitterende Bijbelse namen met betekenis!

Samuel

Een naam met 6 letters en drie lettergrepen, dat is Samuel! Deze Hebreeuwse naam staat voor ‘de naam is God’ en ‘van God gebeden’. Het is dus ook een christelijke lange jongensnaam. Samuel is trouwens heel leuk af te korten, naar Sam of Sammie bijvoorbeeld. 

Dominique
Het mooie Dominique is een van de unisex lange babynamen uit dit artikel. Hoewel de naam eigenlijk genderneutraal is, wordt hij in Nederland wel vaker aan meisjes gegeven. Deze naam is helemaal perfect voor zondagskindjes, want Dominique betekent ‘op zondag geboren’.

Sebastiaan
Leuk én lang: Sebastian! Deze toffe naam is van Griekse komaf. In 2022 werden 35 Nederlandse jongetjes zo genoemd. De betekenis van Sebastian is ‘eerwaardig’.

Rembrandt
‘Raad’ en ‘zwaard’, dat zijn de betekenissen van de naam van de grote meester Rembrandt. De zoon van tv-kok Miljuschka Witzenhausen kreeg deze Nederlandse lange naam ook, en wij zijn fan! Rembrandt is van oorsprong Oudnederlands en Oudhoogduits.

Sylvester
Sylvester kennen wij vooral als het zwart-witte personage uit de Looney Tunes, maar het is ook een superleuke lange jongensnaam! De naam Sylvester betekent ‘bos’ en ‘oudejaarsavond’, en wij vinden hem stoer. Een lange naam met dezelfde klanken is Vesper, dat ‘avondster’ betekent.

Nathaniël
De prachtige lange naam Nathaniël is meteen ook een Bijbelse naam, dat ‘geschenk van God’ betekent. Andere mooie namen die erop lijken zijn Nathan en Daniël.

Lange meisjesnamen voor leuke meiden

Wij zijn het helemaal met je eens, lange namen zijn het allerleukst. En dat bewijst ook het volgende rijtje met lange meiden namen. Misschien trekt een van de volgende namen wel aan het langste eind bij jullie! 

Aurora
Sommige lange babynamen zijn magisch mooi. Zo ook Aurora, een andere benaming voor het Noorderlicht. Maar Aurora is ook de echte naam van Disneyprinses Doornroosje. Een andere lange Disney-naam is Merida, bekend van de film Brave!

Féline
Babynamen met geluk als betekenis hebben vaak iets liefs. En dat herkennen we zeker bij Féline. Deze mooie, langere meisjesnaam betekent ‘geluk brengend’. Dat past natuurlijk perfect bij jullie kleine wondertje.

Izzy-Lou
Van twee korte namen één lange naam maken, dat kan gewoon! Kies je favoriete kortere naam, en zet daar een tweede naam achter. Wij vinden Izzy-Lou heel tof bijvoorbeeld. Izzy betekent ‘geschenk van de godin Isis’ en Lou, dat komt van Lodewijk, staat voor ‘beroemde strijder’. De namen zijn beide van Engelse komaf.

Valentina
Het mooie Valentina klinkt misschien heel lief, maar de betekenis is stoer. De naam staat namelijk voor ‘sterk’ en ‘invloedrijk’. Jongensvariant Valentijn zag je al eerder voorbij komen in ons lijstje lange babynamen.

Rozemarijn
Hollandse babynamen zijn terug van weggeweest. En Rozemarijn is daar een mooi voorbeeld van. De naam is natuurlijk een verwijzing naar het kruid dat wij graag over onze ovenaardappeltjes strooien. Maar Rozemarijn betekent ook ‘dauw van de zee’.

⚪ Leestip: 70 Hollandse parels van Nederlandse namen!

Delphine

Weet je zeker dat jullie kleine meisje zich aan zee als een vis in het water gaat voelen, kies dan voor de klassieke naam Delphine, dat ‘dolfijn’ betekent. Andere betekenissen van Delphine zijn ‘van Delphi’ en ‘bloem’. 

Adelheid
Met de naam Adelheid kan het bijna niet koninklijker! Deze mooie Germaanse naam betekent, hoe kan het ook anders, ‘van edele afkomst’. Supersierlijk! Andere lange namen voor meisjes die erop lijken zijn Adele en Adeline.

Philippa
Hoop je dat er een paardenmeisje in jullie dochter schuilt, dan is Philippa jullie naam. Deze Griekse lange meisjesnaam betekent namelijk ‘vriend van paarden’. Als dat geen passende naam is!

Juniper
Wij vinden Juniper in één woord prachtig! Arie en Romy Boomsma noemden hun dochter Juniper, en de naam betekent ‘jeneverstruik’. Lange meisjesnamen die een beetje hetzelfde klinken zijn Jennifer en Janneke.

Hadewijch
Denken wij aan Hadewijch, dan zien we een stoer meisje voor ons dat niet bang is om te zeggen wat ze vindt. En kijken we naar de betekenis, dan past dat ook wel een beetje. ‘Strijdende vrouw’ is namelijk de betekenis van Hadewijch. De naam is van oorsprong Germaans, en ken je vast van muzikant en actrice Hadewich Minis. 

👶🏽 Ook leuk voor jou: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen

Lange namen die net een beetje anders zijn

Veel van de lange jongens- en meisjesnamen van hierboven kende je vast al wel. Maar wil je nou echt iets anders, dan zijn we je ook graag van dienst. De volgende lange babynamen hoor je lang niet zo vaak, en zijn daarom des te leuker! 

Louella
Een lief meisje dat zich de kaas niet van het brood laat eten, dat zien we voor ons bij de naam Louella! Deze lange meisjesnaam is zowel Engels als Antilliaans, en betekent ‘beeldschoon’ en ‘beroemde krijger’. Mooi en stoer dus.

Nelson
‘Zoon van Neil’ en ‘kampioen’, dat zijn de betekenissen van Nelson. Deze lange jongensnaam is dus superleuk als jij of je partner Niels heet, en wanneer je als moeder aan je buik voelt dat er een kleine kampioen aan het trappelen is. 

Sharifah
Ja ja ja, we gaan voor Sharifah! Deze Arabische lange naam betekent ‘edele’, en we vinden haar schitterend. Een mooie variant op deze naam is Safiya, dat ‘puur’ en ‘onschuldig’ betekent.

Zakariya
Een bekende naam met een twist, dat is Zakariya. Deze eveneens Arabische lange naam staat voor ‘God herinnert’ en ‘God gedenkt’. Supermooi als je een Bijbelse lange naam zoekt met een Arabisch tintje. 

Malika
Noem je je dochter Malika, dan waant ze zich een koningin. Malika is namelijk Afrikaans voor ‘koningin’! Andere mooie namen met dezelfde betekenis zijn Rihanna en Rania.

Mercedes

Misschien zou je je dochter niet zo snel naar een automerk vernoemen. Maar zoek je een lange naam met een M die ook nog eens een mooie betekenis heeft, dan is Mercedes misschien wel jullie naam. Mercedes betekent namelijk ‘barmhartig’. En zeg nou zelf, deze Spaanse naam klinkt naast superstoer toch ook heel lief?

Denzel
Oké, de Afrikaanse lange naam Denzel is natuurlijk niet helemaal onbekend. Toch werd-ie in 2022 minder dan 25 keer gegeven, wat het best een zeldzame naam maakt. En Denzel klinkt niet alleen krachtig, met de betekenissen ‘grote sterkte’ en ‘kracht’ is hij dat ook!

🌍 Misschien ook leuk voor jou: Bijzondere Afrikaanse namen met betekenis

Salvador
‘Heiland’ en ‘bevrijder’ zijn zomaar twee betekenissen van de Spaanse naam Salvador. Een indrukwekkende naam als het aan ons ligt! Deze lange naam met een S vinden we trouwens ook erg zomers klinken. Perfect dus als jullie je zomers het liefst in Spanje doorbrengen. 

Akosua
Elk kindje is speciaal, maar van zondagskindjes zeggen ze dat ze het geluk mee hebben! En voel je aan je water dat jullie dochtertje de zondag uitkiest om ter wereld te komen, ga dan voor Akosua. Deze Afrikaanse naam betekent namelijk ‘geboren op zondag’. 

Barack
Wie wil er nou niet naar de eerste zwarte president van de Verenigde Staten genoemd worden? Helemaal als zijn naam Barack is! Deze lange Afrikaanse naam betekent ‘zegen’ en ‘bliksem’. Het is duidelijk dat jullie kindje met deze naam niet alleen een zegen zal zijn, maar ook voor flink wat opschudding gaat zorgen! ;–)

Lenora

Lekker licht en luchtig, zo klinkt de Spaanse meisjesnaam Lenora. Deze mooie naam betekent dan ook ‘licht’. Andere mooie namen die erop lijken zijn Lorena en Eleonore.

Soufiane
Sef, Souf en Soufie… Noem je je zoon Soufiane, dan wacht hem een hele reeks bijnamen en koosnaampjes! Deze mooie Arabische jongensnaam betekent trouwens ‘puurheid’. 

Ventura
Wij krijgen direct zin in de zomer als we denken aan de Spaanse meisjesnaam Ventura. Dit komt natuurlijk door het eiland Fuerteventura, dat onderdeel is van de Canarische Eilanden. Ventura betekent ‘geluk’. 

Saidah
En we blijven even in de klavertjes vier, en wel met de naam Saidah. Deze Afrikaanse naam betekent ‘gelukkig’, wat je natuurlijk wenst voor je dochter. Mooie varianten op deze naam zijn Aida en Sauda.

Shaquan
En dan de naam waar je het langst op moest wachten, Shaquan! Deze mooie Afrikaanse naam voor jongens staat voor ‘waarheid in leven’. Andere namen in hetzelfde straatje zijn Diquan en Roquan.

Geboortekaartje voor jullie lange naam

Eerlijk is eerlijk, heb je een lange naam gekozen, dan begint de volgende zoektocht. Want niet alle lange voornamen passen op elk geboortekaartje. Gelukkig hebben we daar een tip voor: de geboortekaartjesgenerator van Kaartje2go! Vul jullie naam links in het menu in en bekijk direct op welk geboortekaartje jullie naam het mooiste past. Natuurlijk kun je in de kaartmaker ook de lettergrootte van de naam aanpassen, mocht het niet helemaal passen. Met deze handige functie zie je ook meteen welk kaartje qua stijl past bij de naam. Heel veel plezier met het kiezen van jullie lange naam en geboortekaartje!

Gerelateerde blogs

Tweede naam
Tweede naam kiezen, zó doe je dat!
Meerdere voornamen
10 redenen om je kind meerdere voornamen te geven
Meisjesnamen die eindigen op e
24 mooie meisjesnamen die eindigen op E