Tsjilp! Tsjilp! 35 vogelnamen voor baby’s

Vogelnamen
21 februari 2022

Alle vogelaars opgelet! Speciaal voor de dierenvrienden onder ons hebben we een mooi lijstje samengesteld met babynamen geïnspireerd op vogels. Pasgeboren baby’s worden vaak geassocieerd met de bekende ooievaars. Maar ook wat betreft babynamen kunnen vogels een geweldige inspiratiebron zijn. Wij doken in de wereld van flamingo’s, parkieten en kaketoes en vonden 35 razend mooie vogelnamen. Met een van deze toffe babynamen wordt jullie piepkuiken vast en zeker een echte geluksvogel. Vlieg je met ons mee?

Waarom vogelnamen?

Vogels zijn bijzondere dieren. Als ze hun vleugels spreiden ligt de wereld aan hun pootjes, en daarom worden vogels al eeuwen geassocieerd met vrijheid. Dat is sowieso al een geweldige betekenis voor de naam van jullie kindje. Maar vogelnamen zijn ook heel veelzijdig. Vogels zijn er namelijk in alle soorten en maten. We hebben sterke en krachtige vogels, zoals de adelaar en de havik. Maar er zijn ook genoeg vrolijke, lieve en kleurrijke vogeltjes. Voor ieder wat wils dus. Verder hebben vogels in veel culturen een bijzondere betekenis. Zangvogels staan bijvoorbeeld symbool voor liefde en vruchtbaarheid. Uilen zijn wijs en slim, duiven brengen vrede en adelaars staan voor kracht en moed. Allemaal geweldige eigenschappen voor jullie eigen kleine kuikentje. Wij verzamelden voor jou 35 kleurrijke, stoere én lieve babynamen geïnspireerd op vogels.

🐣 Vogels zijn een geweldige inspiratiebron, maar andere dieren natuurlijk ook. Lees daarom ook eens 25 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Meisjesnamen geïnspireerd op vogels

We speurden de lucht af naar de allermooiste vogelnamen voor meisjes. En we werden niet teleurgesteld! Op zoek naar een mooie meisjesnaam voor jullie birdie? Hier komen de leukste babynamen in vogelvlucht.

Zwaantje
We beginnen met een echte Nederlandse klassieker: Zwaantje. Deze lieve meisjesnaam betekent niet alleen ‘zwaan’ maar ook ‘verstandig’. Een zwaantje is trouwens ook een lekker gebakje. Hoe zoet! 

Veerle
Veerle is een prachtige zachte naam met een mooie link naar vogels. Hoewel we meteen denken aan schattige donzen veertjes, is de betekenis van Veerle juist heel stoer. De naam is namelijk afgeleid van het Germaanse ‘Farahilde’ en betekent ‘reizende strijdster’. Dat wordt vast een veerkrachtig meisje.

Erla
Gek op Scandinavische vogelnamen? De stoere naam Erla betekent ‘vogel’. Een mooie én zeldzame naam. We zien meteen een dapper meisje voor ons dat het liefst lekker in bomen klautert. Zo vrij als een vogel.

Aya
Simpel, prachtig en superlief. We zijn dol op deze korte Arabische meisjesnaam. Aya klinkt heel mooi zacht, omdat de naam alleen maar uit klinkers bestaat. De naam betekent onder andere ‘kleurrijk’ en ‘vogel’. We worden helemaal blij van die betekenissen, jij ook?

Tui
Ah, weer een lieve korte meisjesnaam. Tui is een Maori naam die heerlijk optimistisch klinkt. En dat past helemaal bij de betekenis, want de tui is een klein zangvogeltje dat in Nieuw-Zeeland leeft. Wist je dat ‘Tui’ een onomatopee is? Dit zijn woorden die geschreven worden zoals ze klinken. Het geluid van de Tui klinkt als ‘Toei! Toei!’.

Paloma
Hou je van schattig koerende duifjes? Dan is Paloma een geweldige naam voor jullie meisje. Deze Spaanse naam betekent ‘duif’. Ga je liever op de Engelse toer? Laat je dan inspireren door Katy Perry en noem je kindje Dove. Net zo leuk! 

Jaylee
Lekker stoer, dat is de mooie naam Jaylee. De betekenis van ‘Jay’ is onder andere ‘vogel’ en ‘Lee’ betekent ‘veld’ in het Oud-Engels. Een vogel in het veld dus! Wat ons betreft een prachtvogel. 

Faiga
Ben je op zoek naar een zeldzame babynaam die ‘vogel’ betekent? Dan zit je goed met de Duitse naam Faiga. Deze edgy naam wordt in Nederland nauwelijks gegeven. Een bijzonder en uniek vogeltje, net als jullie mini.

Pien
Pien kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst met babynamen geïnspireerd op vogels. We hebben het natuurlijk over… Pino! En nee, Pien betekent niet ‘grote blauwe vogel’. Deze mooie korte meisjesnaam is afgeleid van Josephine en betekent ‘God voege toe’. 

Merel
Een inkoppertje, want Merel is een echte topper als het gaat om vogelnamen. Deze naam is zowel mooi als stoer. Mooi omdat het vogeltje prachtige melodieën zingt. En stoer vanwege de toffe zwarte veren van de merel. Kies je liever een Franse naam? Ga dan voor Merle. Deze naam betekent ook ‘merel’ in het Frans.

Sora
Op zoek naar een zeldzame meisjesnaam? De naam Sora wordt in verschillende culturen gebruikt, waaronder de inheemse Amerikaanse cultuur. Daar betekent de naam ‘zingende zangvogel’. In het Japans betekent Sora ‘blauw als de lucht’. Ook mooi!

Hedwig
We eindigen ons lijst(ert)je met de prachtige naam Hedwig. Daarbij denk je natuurlijk meteen aan de geweldige sneeuwwitte uil van Harry Potter. De betekenis van deze mooie, Germaanse naam is ‘strijd’. Een toffe naam voor stoere meisjes.

🐣 Fan van Harry Potter? Lees ons artikel: 40 betoverend mooie babynamen uit Harry Potter.

Babynamen vogels: jongenseditie

De keuze is reuze als het gaat om vogelnamen voor jongens. En ze zijn stuk voor stuk hartstikke bijzonder. Wij zeggen altijd: beter één vogelnaam bij de hand, dan tien in de lucht. Lees daarom snel onze favoriete jongensnamen met vogels als inspiratiebron.

Arend
We beginnen met de vogel der vogels: de machtige Arend. Stoerder dan deze roofvogel wordt het bijna niet. Een andere toffe variant is Arne. Deze van oorsprong Duitse naam betekent ‘als een adelaar heersend’. 

Noud
We blijven even bij de heersende adelaars. Want ook Noud betekent ‘als een adelaar heersend’. Deze naam is perfect als je van stoere, korte vogelnamen houdt. Wist je dat Noud een hele populaire jongensnaam is? Maar liefst 511 baby’s kregen vorig jaar deze mooie naam.

Mees
Ook Mees staat hoog in de top 20 jongensnamen. Deze mooie Nederlandse naam verwijst natuurlijk naar het vogeltje, maar betekent ook ‘zoon van de aarde’. Hou je meer van unieke vogelnamen met één lettergreep? Dan is Stern ook een goede optie. Dit is een grote kustvogel, en de babynaam is super zeldzaam.

Arwin
De toffe naam Arwin betekent onder andere ‘vriend van de arend’. Arwin heeft zowel Engelse als Germaanse wortels. Varianten zijn het Duitse Arvin en het Germaanse Erwin. Met een van deze namen wordt jullie kindje vast een grote vogelvriend. Zet die verrekijker maar alvast op de baby uitzetlijst!

Yunus
Wij zijn gek op namen met een y, jij ook? De Arabische naam Yunus is in ieder geval een supermooie babynaam geïnspireerd op vogels. De naam betekent namelijk ‘(vredes)duif’. Een prachtige betekenis. 

Gavin
Een stoere en krachtige naam: Gavin is niet bepaald voor watjes. Deze toffe Engelse naam betekent namelijk ‘witte havik’. Dit is een prachtige sneeuwwitte roofvogel. De naam is afgeleid van de Engelse middeleeuwse naam Gawain.

Rocco
Dol op Italië? Ga dan voor de stoere vogelnaam Rocco. Deze Italiaanse naam heeft een scala aan krachtige betekenissen, waaronder ‘brullen’, ‘kraai’, ‘rots’ en ‘steen’. Een perfecte naam voor kleine rauwdauwers. En met dat brullen zal het vast wel meevallen 😉

Reon
Een bijzondere naam met een koninklijk tintje, dat is Reon. Deze zeldzame stoere naam is van oorsprong Fries en betekent ‘raaf’ en ‘afstammeling van de koning’. Liever een naam die net iets gangbaarder is? Rien is ook een mooie korte naam met dezelfde betekenis.

Jonah
De lieve Hebreeuwse naam Jonah betekent ‘duif’. We zien meteen een schattig en vrolijk jongetje voor ons. Wist je dat duiven symbool staan voor vrede, liefde en onschuld? Allemaal prachtige betekenissen voor de naam van jullie eigen kleine duifje.

Douwe
En we gaan nog even door met de duiven. Want ook de Friese jongensnaam Douwe betekent ‘duif’. Verder staat Douwe voor ‘vriend’ en ‘lieveling’. Mooie eigenschappen die perfect passen bij jullie lytse poppe.

Arvid
Hou je van krachtige Scandinavische namen? De toffe vogelnaam Arvid betekent onder andere ‘adelaar van het woud’ en ‘vriend van de mensen’. Stoer en een tikkeltje mysterieus. Wij zijn fan!

🐣 Voor echte natuurliefhebbers schreven we ook: 20 fleurige bloemen namen voor baby’s.

Lark
De Engelse naam Lark klinkt superstoer. Maar schijn bedriegt, want het is de Engelse benaming voor een leeuwerik. Dat is een klein en schattig zangvogeltje. De naam is dus echt een gevalletje ‘ruwe bolster, blanke pit’. Perfect voor stoere én lieve kindjes.

Otus
Liefhebbers van uilen kunnen hun hart ophalen met de stoere naam Otus. De otus is namelijk een geslacht van dwergooruilen. Dwergooruiltjes zijn schattige mini-uiltjes. Maar het zijn natuurlijk ook roofvogels, dus de naam heeft zeker ook een stoere touch. Otus lijkt op het populaire Otis.

Kai
Een andere gevederde vogelnaam is Kai. Deze Engelse naam betekent onder andere ‘Vlaamse gaai’ en ‘zich verheugen’. Een vrolijke, maar ook stoere korte naam. Voor meisjes is Kaia ook een mooie optie.

Bran
Bran was de Keltische god van de profetie, kunst, zon en oorlog. Deze god werd altijd afgebeeld met een raaf op zijn schouder. In het Welsh betekent de naam Bran dan ook ‘raaf’. Stoer!

Adlar
We eindigen het lijstje vogelnamen voor jongens zoals we zijn begonnen: met een adelaar. Adlar is namelijk het Duitse woord voor ‘adelaar’. Een geweldige, krachtige roofvogel om jullie kindje naar te vernoemen.

Vogel babynamen

Uniseks vogelnamen

Genderneutrale namen zijn tegenwoordig helemaal hip. En dat snappen we volledig, want deze babynamen zijn vaak stoer en hartstikke origineel. Wij maakten een duikvlucht naar de prachtigste uniseks vogelnamen. Fladder je mee?

Phoenix
Phoenix is het Engelse woord voor ‘feniks’, een mythische vogel die telkens uit de as herrijst. Daardoor staat de vogel onder andere voor onsterfelijkheid en veerkracht. Verder is Phoenix ook een stad in de Verenigde Staten. Een heerlijke krachtige uniseks naam. 

🐣 Leestip: Mooie babynamen naar steden en plaatsen.

Robin
Yes, Robin is een echte klassieker onder de genderneutrale namen. Betekenissen van deze Engelse naam zijn ‘schitterend’ en ‘roem’. Maar in dit geval verwijzen we natuurlijk naar het Engelse woord voor ‘roodborstje’. Een prachtig vogeltje met dito naam.

Raven
Raven is een geweldige, stoere naam die leuk is voor jongens én meisjes. Je kent de naam misschien van tv-persoonlijkheid Raven van Dorst. Varianten van deze naam zijn Raaf en Ravi. De laatste twee vogelnamen worden meestal aan jongens gegeven.

Kes
Kort maar krachtig, we zijn gek op Kes! Deze toffe naam heeft meerdere betekenissen, waaronder ‘valk’ en ‘voor het geluk geboren’. Dat laatste geldt zéker voor jullie kleine geluksvogeltje.

Mavis
De van oorsprong Engelse naam Mavis is leuk voor zowel jongens als meisjes. In Nederland zijn er maar heel weinig Mavisjes, dus met deze mooie naam ben je lekker origineel. De betekenis van Mavis is ‘kleine vogel’.

Marlon
Deze Franse vogelnaam is niet alleen mooi, maar ook superstoer. Marlon betekent namelijk ‘machtig’, ‘adelaar’ en ‘valk’. Een krachtige genderneutrale naam voor dappere kindjes. 

Supertip: geboortekaartje met vogel

Als jullie kindje geboren wordt, ben je natuurlijk zo trots als een pauw. Niemand is zo mooi en lief als jullie baby. En zo’n bijzonder hummeltje vraagt natuurlijk om een origineel geboortekaartje. Helemaal als jullie mini een prachtige vogelnaam heeft gekregen. Bij Kaartje2go vind je de leukste geboortekaartjes met vogelthema. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kaartje met flamingo’s? Of een lief uiltje op het geboortekaartje? Ook zijn er schattige kaartjes met veertjes als subtiele hint naar de naam van je kindje. Of kies voor vogeltjes in gezelschap van andere leuke dieren. De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Wist je trouwens dat je bij Kaartje2go gratis geboortekaartjes kunt winnen? Als je op de uitgerekende datum bevalt, zijn je geboortekaartjes helemaal gratis. En komt de ooievaar toch iets eerder of later? Dan krijg je alsnog 10% korting.

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis zee
50 spetterende namen met betekenis zee en water!
Konijnen namen
Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje
Storm namen
Deze storm namen met betekenis blazen je omver!