50 fleurige bloemen namen voor baby’s! 🌸

Bloemen namen
9 maart 2023

Romantische rozen, lieflijke madeliefjes, mysterieuze waterlelies en vrolijke zonnebloemen: wie houdt er niet van bloemen? Precies, niemand! Daarom hebben we speciaal voor jullie baby de 50 allermooiste bloemen namen verzameld. Eén ding is in elk geval zeker: deze namen zijn absoluut niet voor muurbloempjes, want de kleuren en geuren spatten ervanaf! Van welke bloemennaam bloei jij helemaal op? 🌸

Top 10 bloemen namen

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! We beginnen met een fijne bloemen namen top tien. Dit waren namelijk de tien populairste bloemennamen van vorig jaar. Ben jij deze babynamen ook al eens tegengekomen?

 1. Fleur
 2. Floris
 3. Roos
 4. Lily
 5. Teun
 6. Jasmijn
 7. Suze
 8. Linde
 9. Senna 
 10. Iris

Nederlandse bloemen namen

We komen meteen tot bloei bij het zien van deze Nederlandse bloemen namen. Eerlijk is eerlijk: vooral meisjesnamen hebben bloemen in de betekenis. Maar dat mag de pret niet drukken! De volgende tien babynamen zijn een bloemlezing van Nederlandse bloemen namen.

Roos
We beginnen meteen met een klassieker onder de bloemen namen: Roos! Deze prachtige bloem staat over de hele wereld symbool voor de liefde. Mooie varianten van Roos zijn Rosalie, Rosie en Rosa. Met een van deze namen zal het leven van jullie kindje vast over rozen gaan 🌹

Mint
Ook Mint is lekker kort en krachtig. Deze hippe naam kwam tot een paar jaar geleden amper voor in Nederland, maar de laatste jaren is hij steeds populairder geworden. Mint staat voor de muntplant, met kleine lichtpaarse bloemetjes. De smaak van munt is lekker fris, net als de naam Mint!

Iris
Ook Iris is een toffe bloemennaam voor meisjes. De iris is een mooie paarsblauwe bloem met gele details. Lekker opvallend! Iris is de perfecte naam voor kleurrijke types, want in de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog 🌈

Lotus
De lotusbloem is een prachtige roze of witte waterlelie die je soms in vijvers ziet drijven. Vandaar de naam Lotus! De lotusbloem staat in verschillende culturen ook symbool voor spirituele groei en verlichting. 

Jasmijn
Als je op een warme zomeravond langs een bloeiende jasmijnstruik loopt, word je bijna bedwelmd door een overheerlijke bloemengeur. En daarom is Jasmijn een bijna magische bloemennaam voor meisjes. De Arabische variant Yasmin is trouwens ook prachtig!

Madelief
Jaa, Madelief! Van al die schattige witte bloemetjes in het gras krijgen we meteen een heerlijk zomers gevoel. Wist je dat het oude woord ‘made’ vroeger ‘weide’ betekende? Madeliefjes zijn dus lieve bloemetjes in de weide. Net als jullie kleine bloempje. 

Fresia
De naam Fresia is gebaseerd op de mooie freesiabloem, die symbool staat voor onvoorwaardelijke liefde. En dat past natuurlijk perfect bij jullie kleine liefdesbaby. De geur van de kleurrijke freesia is trouwens ook heerlijk. 

Linde
De naam Linde heeft een mooie, serene klank. Linde staat voor de lindeboom, die in de zomermaanden subtiele, lichtgroene bloesem heeft. De bloemen van de linde hebben een ontzettend lekkere geur. Nog een leuk feitje: de lindeboom wordt ook wel de liefdesboom genoemd vanwege zijn hartvormige bladeren ❤️ 

Sanne
Wist je dat ook Sanne helemaal thuishoort in het rijtje bloemen namen? De betekenis van Sanne is namelijk ‘lelie’. De lelie heeft al duizenden jaren verschillende symbolische betekenissen, zoals zuiverheid, liefde en vruchtbaarheid. 

Lisse
De naam Lisse is gebaseerd op de lis, een felgele bloem die vaak bij oevers groeit. Daarnaast kan Lisse afgeleid zijn van de Griekse naam Melissa, die ‘honingbij’ betekent. En dat heeft natuurlijk ook een mooie link met bloemen! Oh, en Lisse is ook nog een Nederlandse gemeente waar, jawel, de Keukenhof staat – een park vol met prachtige tulpen.

Bloemennamen

Engelse bloemen namen

De Engelse taal kent ook een aantal fleurige bloemen namen. Daarom zijn we weer aan het bloemschikken geweest om onze favorieten tot bloei te laten komen. Hier zijn ze!

Lily
De populaire naam Lily staat voor de lelie. We noemden eerder al dat de lelie al eeuwenlang bijzondere symbolische betekenissen heeft, zoals onschuld, puurheid, liefde en vrouwelijkheid. Een mooie Arabische variant van de naam is Layla.

Poppy
Poppy! In Nederland denken we bij deze naam al snel aan een popje, maar in de Engelse taal staat Poppy voor de papaver, oftewel klaproos. Dat is een knalrode wilde bloem die je in de zomer overal ziet. De klaproos staat symbool voor troost. Mooi!

Daisy
Bij de bloemennaam Daisy zien we meteen een superschattig en vrolijk meisje voor ons. Daisy is de Engelse benaming van het madeliefje. Het woord Daisy is trouwens ontstaan vanuit de woorden ‘day’s eye’ (oog van de dag). Dat komt omdat madeliefjes hun bloemetjes in de ochtend openen en aan het eind van de dag weer sluiten. Zou jullie baby dan ook slapen als een roos?

Marigold
De zeldzame naam Marigold is het Engelse woord voor de goudsbloem. Goudsbloemen zijn supervrolijke, feloranje bloemen die lekker opvallen. Marigold is dus geen naam voor muurbloempjes! De goudsbloem heeft trouwens een genezende werking. 

Violet
Wat ons betreft is Violet een van de stoerste Engelse bloemen namen. Deze meisjesnaam staat voor het viooltje, een vrolijke lentebloem die vaak een paarse kleur heeft. Maar de naam heeft ook een toffe link met muziek, vanwege de viool als instrument.

Blossom 
Bij de naam Blossom denken we meteen aan roze en witte bloesem die zachtjes van de bomen dwarrelt. Maar ook aan gezonde blosjes op de wangen! Bloesem staat voor lente en een nieuw begin. In Nederland komt de naam Blossom zo’n dertig keer voor. En wist je dat de Nederlandse variant Bloesem ook voorkomt als voornaam? Die naam komt twintig keer voor. Hartstikke zeldzaam dus!

🌸 Zijn natuurnamen helemaal jouw ding? Lees dan ons artikel over namen uit de natuur.

Andere internationale bloemen namen

Over de hele wereld zijn bloemen graag geziene gasten in de natuur, in huis of als vrolijk geschenk. En daarom hebben we een aantal bijzondere bloemen namen verzameld van over de hele wereld. 

Fleur
Fleur is een Franse bloemen naam die ‘bloem’ en ‘bloeiend’ betekent. Lekker fleurig dus! Varianten van de naam zijn bijvoorbeeld Floor, Flo en Florine. Deze namen stammen allemaal af van Flora, de Romeinse godin van de lente en bloemen. 

Linnea
De Scandinavische naam Linnea is gebaseerd op het linnaeusklokje. Dit is een schattig bloemetje met roze en lila bloemblaadjes. In Scandinavië is deze babynaam behoorlijk populair. Mooie varianten van Linnea zijn Linn en Nea.

Zahra
Mysterieus, mooi én stoer: dat is Zahra! Deze Arabische bloemen naam betekent ‘bloeiende bloem’. De krachtige Arabische naam Zeynep heeft trouwens dezelfde prachtige betekenis 🌸

Dahlia
Dahlia’s zijn vrolijke zomerbloemen in heerlijke knalkleuren. En daarmee is Dahlia de perfecte bloemennaam voor blije zomerkindjes! De dahliabloem staat voor aantrekkelijkheid, dankbaarheid, trots en kracht.

Nisrine
De bijzondere naam Nisrine heeft een Perzische herkomst en betekent ‘wilde roos’. In Arabische landen komt de naam veel voor. In Nederland is de naam vooral sinds het jaar 2000 populair geworden.

Azalea
Ben je gek op de kleur roze? Dan is Azalea de perfecte bloemennaam voor jullie meisje. Als de azaleastruik bloeit, zit hij namelijk bomvol met knalroze bloemen. In Japan staat de azalea voor geluk; mooi meegenomen!

Rhodé
Wauw, Rhodé klinkt lekker krachtig en edgy. Deze naam is gebaseerd op het Griekse woord ‘rhodon’, wat ‘roos’ betekent. Rhode is in de Griekse mythologie trouwens de godin van het Griekse eiland Rhodos. Een mooi eiland om je kindje naar te vernoemen 🏝

Maysa
Verwachten jullie een meisje in de zomer? Dan is Maysa een ontzettend blije bloemennaam. De Arabische naam betekent namelijk ‘bloeiende zomerbloemen’. Perfect voor jullie schitterende zonnestraaltje.

Suze
Simpel en kort, maar oh zo lieflijk, dat is de naam Suze! Deze schattige bloemennaam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Susanna, die ‘lelie’ betekent. Behalve Suze zijn ook Suus en Suzette prachtige opties 🌸

Delphine
Overwegen jullie een klassieke babynaam? Het prachtige Delphine is afgeleid van Delphinium, wat ‘ridderspoor’ betekent. Wanneer je liever een iets kortere roepnaam wilt kun je dit ook heel leuk afkorten naar Fien. De ridderspoor staat trouwens voor waarheid en bescherming.

Geboortekaartje meisje

Bloemen namen voor jongens

Oké, we geven toe: de meeste bloemen namen worden toch echt aan meisjes gegeven. En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Toch willen we je de volgende stoere bloemen namen voor jongens niet onthouden. 

Lewis 
Lewis is afgeleid van de bloemensoort lewisia. De lewisia is een sterke rotsplant met mooie bloemen. Daarnaast betekent Lewis ook ‘beroemde strijder’.

Floris
Yes, Floris! Deze heerlijke jongensnaam betekent ‘bloeiend’ en ‘aantrekkelijk’. Perfect voor jullie kleine bloemenprinsje. Floris is al tientallen jaren heel populair in Nederland; vorig jaar kwamen er zelfs meer dan 300 Florisjes bij! Ook Florian is trouwens een toffe optie.

Camiel
De jongensnaam Camiel is afgeleid van ‘kamille’. Is jouw jongetje ontzettend rustig in de buik? Dan kan de naam, gebaseerd op het ontspannende kruid, zomaar eens de perfecte babynaam voor hem zijn. Kamille is namelijk een kalmerende bloem die heerlijk ruikt. 

Leander
De oleander is een prachtige Mediterrane struik met smalle bladeren en roze of witte bloemetjes. En de naam Leander is afgeleid van deze plant! Leander was ook een held in de Griekse mythologie die voor zijn geliefde elke dag een gevaarlijke rivier overzwom. De oleanderstruik staat voor ‘schoonheid’.

Lupin
Lupines zijn opvallende, paarse en blauwe bloemen die als pijlen in de lucht schieten. De naam Lupin is dan ook een toffe afgeleide van de lupinebloem. Daarnaast is Lupin ook gebaseerd op het Latijnse woord ‘lupus’, dat ‘wolf’ betekent. 

Amar
Wat ons betreft is Amar een van de stoerste bloemen namen voor jongens. In het Arabisch betekent Amar ‘lang leven’, maar de naam kan ook gebaseerd zijn op de amaryllis. Dat is een sterke, winterse bloem. De amaryllis staat voor trots, vriendschap en schoonheid.

Teun 
De korte jongensnaam Teun is afgeleid van Antonius. En Antonius is weer gebaseerd op het Latijnse woord ‘anthos’, wat ‘bloem’ betekent. Daarnaast kennen we Teun van de knalgele teunisbloem. Oh, en bij Teuntje denken we stiekem ook nog aan ‘tuintje’ – hoe schattig!

Jared
We begonnen het artikel met de naam Roos. En hier komt de romantische bloem weer terug, maar net even anders. Jared betekent namelijk ‘roos’ in het Hebreeuws. Een stoere jongensnaam met een fleurige betekenis.

Nigel
De Keltische jongensnaam Nigel betekent onder andere ‘kampioen’. Maar wist je dat de naam ook afgeleid is van de nigellabloem? De nigella is een wilde bloem met paarse of blauwe bloemblaadjes. In Nederland wordt de plant ook wel ‘juffertje-in-het-groen’ genoemd, al zouden we die benaming niet aanraden voor jullie zoontje 😉

Genderneutrale bloemen namen

Natuurlijk hebben we ook een gezellig boeketje met genderneutrale bloemennamen voor je geplukt. Deze bloemen van namen zijn superleuk voor jongens en meisjes!

Phlox
Denk je dat jullie baby een echte wildebras wordt? Dan is de stoere naam Phlox helemaal te gek. Phlox betekent namelijk ‘vlambloem’. Een hele toffe naam voor mini’s met een vurig karakter.

Senna
De sennaplant heeft prachtige gele bloemen, die ‘helderheid’ symboliseren. De babynaam kan zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. Senna is dus echt een toffe unisex babynaam. Een andere betekenis van de naam is trouwens ‘waarheid’.

Aster
De aster is misschien wel een van de mooiste bloemen uit dit rijtje. En de zachtblauwe/paarse bloem ruikt ook nog eens heerlijk. De naam Aster heeft een Griekse oorsprong en betekent ‘ster’. Daar is ook de naam van dit stervormige bloemetje op gebaseerd! ✨

Aelan
Aloha! De Hawaiiaanse naam Aelan betekent ‘mooie bloem’ en ‘geschenk’. Wist je dat deze naam ontzettend zeldzaam is? Er wonen zelfs minder dan vijf Aelans in Nederland. Ideaal voor jullie one-of-a-kind bloempje.

Sage
Sage is de Engelse benaming voor salie, een lekker geurend kruid met mooie paarse bloemen. Salie is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’, wat ‘redden’ en ‘genezen’ betekent. Dat zijn mooie betekenissen om aan je kindje mee te geven 🌱

🌼 Ook leuk om te lezen: 30x lentenamen om vrolijk van te worden!

Zeldzame bloemennamen

Tot slot delen we graag nog tien onontdekte pareltjes met je. Want bloemen namen lijken dan misschien veel voor te komen, het bloemenrijk kent nog genoeg unieke babynamen. Deze negen babynamen zijn niet voor muurbloempjes!

Chloris
In de Griekse mythologie is Chloris de godin van de bloemenwereld, de lente en de natuur. Perfect voor jullie eigen kleine bloemengodinnetje! Chloris komt bijna niet voor in Nederland, maar voor een tweede naam kan de naam heel tof zijn.

Zinnia
Roze, rood, oranje en geel: dat zijn de vrolijke kleuren van de zinnia, een supermooie zomerbloem. Dus hoe leuk is het om jullie opgewekte ukkepuk te vernoemen naar deze mooie bloemen? Als babynaam is Zinnia hartstikke zeldzaam, maar daar kan jij natuurlijk verandering in brengen 🌼 

Ayana
De schitterende naam Ayana betekent ‘prachtige bloem’ en ‘eeuwige bloesem’. De naam komt op dit moment nog niet zo vaak voor in Nederland, maar is de laatste paar jaren steeds meer in opmars. En terecht! 

Mimosa
Ons bloemencorso gaat nog even door, want ook Mimosa is een hele toffe bloemennaam voor meisjes. De Italiaanse mimosa is een vrolijke gele bloem die in Italië symbool staat voor de vrouw. Deze beeldschone bloemen zijn dan ook ideaal voor jullie kleine principessa!

Ixia
Bij de edgy naam Ixia zien we een vrolijk, eigenzinnig en onafhankelijk meisje voor ons. En dan zijn Ixia’s ook nog eens prachtige bloemen! Ixiabloemen zijn kleurige, stervormige bloemen die erg op gladiolen lijken. Helemaal leuk dus voor een babynaam 🌷

Hana
De lieve naam Hana betekent in de Japanse taal ‘vroege zomer’, ‘bloem’ en ‘vreugde’. Dat zijn natuurlijk heerlijk opbeurende betekenissen voor een fleurig kindje. Hana komt in Nederland bijna 200 keer voor.

Miki
Ook Miki is een schattige Japanse naam met betekenis bloem. Om precies te zijn betekent Miki ‘bloemenstam’, ‘mooi’ en ‘nobel’. In Nederland wonen er ongeveer zestig Miki’s, maar de variant Mikki komt wel wat vaker voor.

Lavendel
Heb je het gevoel dat je baby lekker zen in je buik dobbert? Dan is Lavendel een toffe, unieke naam. De prachtige paarsblauwe lavendelbloem staat namelijk al eeuwen bekend om de lekkere, ontspannende geur. Behalve Lavendel is Lavender ook een leuke optie!

🌺 Leestip: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Alle geboortebloemen op een rijtje

Bij veel bloemennamen bespraken we ook de symbolische betekenis ervan. Persoonlijk zijn we namelijk gek op een scheutje symboliek en mysterie! Wist je dat er voor elke geboortemaand ook speciale geboortebloemen zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Leuk ter inspiratie voor het geboortekaartje van je mini!

 • Geboortebloem januari – sneeuwklokje en anjer
 • Geboortebloem februari – viooltje en sleutelbloem
 • Geboortebloem maart –  gele narcis
 • Geboortebloem april – madeliefje en lathyrus
 • Geboortebloem mei – lelietje-van-dalen en meidoorn
 • Geboortebloem juni – roos en kamperfoelie
 • Geboortebloem juli – ridderspoor en waterlelie
 • Geboortebloem augustus – gladiool en klaproos
 • Geboortebloem september – aster en klimmende winde
 • Geboortebloem oktober – cosmea en goudsbloem
 • Geboortebloem november – chrysant
 • Geboortebloem december – hulst

Tip: wist je dat je bij Kaartje2go ook toffe geboortekaartjes met geboortebloem kunt vinden? Perfect voor jullie kleine bloemenbaby!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Edelsteen namen baby
50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!
lente naam
30x lentenamen om vrolijk van te worden!
Herfst namen
Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes