Laat je verwonderen door deze magische namen met betekenis

magische-namen-met-betekenis
25 december 2023

De namen uit dit artikel zijn alleen weggelegd voor kleine avonturiers en onbevreesde minimensjes. Magische namen dragen namelijk betekenissen met een eigen verhaal, gebaseerd op natuurelementen, kristallen en edelstenen, eeuwenoude verhalen en betoverende dieren. Maar ook magische mythes en legendes van ver gaven ons inspiratie voor de allermooiste magische namen. Stuk voor stuk betoverend mooi, maar soms ook een tikkie duister. Durf jij het aan?

Magische namen uit het bos

Het bos is een magische plek. Overal waar je kijkt zie je de mooiste kleuren, bijzondere plantensoorten en een heleboel verstopte dieren. Het is dan ook niet vreemd dat veel magische namen met betekenis uit het bos komen. Dit zijn onze magisch-mooie favorieten.

Silvijn
Een magische naam van Hollandse bodem. Het prachtige Silvijn betekent ‘heerser over het woud’. Dat klinkt onwijs mysterieus. Namen met dezelfde betekenis zijn Sylvana en Sylvius. 

Ceder
Je kindje vernoemen naar een grote naaldboom, die in de Bijbel symbool staat voor macht en zeldzame schoonheid? Doen! De magische naam Ceder kan voor jongens én meisjes.

Fael
Er zijn enorm veel Ierse mythen en legenden. En deze staan boordevol betoverende babynamen. Faelan bijvoorbeeld, een Ierse jongensnaam met de betekenis ‘kleine wolf’. Superstoer en tegelijk heel schattig. Awoooo! 

Kaya
Wij zien meteen een vurig meisje voor ons bij de naam Kaya. Deze Engelse naam betekent niet alleen ‘heilig bos’, maar ook ‘lang verwacht kind’. En dat past natuurlijk perfect bij jullie toekomstige wondertje.

Raven
De inktzwarte veren van een raaf worden gebruikt bij vele mysterieuze rituelen. Dit dier mocht dan ook niet in ons rijtje ontbreken. Ga voor de gave naam Raven op z’n Nederlands, of kies voor een Engelse uitspraak.

🌲 Ontdek ook deze 50 natuurnamen voor baby boskabouters!

De maan: een bron van magische namen met betekenis

Zacht maanlicht geeft de hele wereld een magisch tintje. En laten we eerlijk zijn, de onbereikbaarheid van het hemellichaam maakt de gloeiende bol behoorlijk mysterieus. Het is dan ook niet gek dat veel ouders de maan gebruiken als inspiratiebron voor hun babynamen. Wij houden van deze magische namen, tot de maan en weer terug! 

Lunaire
De naam Luna kende je vast al. Maar het prachtige Lunaire is toch net een sprankje meer magisch. De Franse uitspraak draagt hier natuurlijk ook aan bij. 

Qamar
De Arabische taal heeft door de zingende klanken al iets magisch. Maar de namen uit het Arabisch zijn helemaal sprookjesachtig. Qamar bijvoorbeeld. Genderneutraal, een toffe schrijfwijze én de betekenis ‘maan’. Driedubbel het overwegen waard.

Lonneke
Ook Nederlandse meisjesnamen kunnen magische namen met betekenis zijn. Lonneke is hiervan een fonkelend voorbeeld. Het betekent niet alleen ‘maan’, maar ook ‘tot Apollo behorend’. Hartstikke mysterieus. 

Eray
Nog zo’n magische parel is Eray. Deze Turkse jongensnaam staat voor ‘eerste maan’ en ‘helder’. Dat laatste ga je vast en zeker terugzien in de heldere oogjes van je kleintje. 

Zira
We noemden het net al even, maar maanlicht kan zelfs de simpelste dingen een vleugje magie geven. De naam die hier perfect bij past, is Zira. Dit betekent namelijk letterlijk ‘maanlicht’. En deze meisjesnaam is ook nog vrij uniek in Nederland.

Betoverende meisjesnamen uit het heelal 

Wij kregen geen genoeg van de magische namen met betekenis uit de lucht. Dus we klommen in onze babynamen-spaceshuttle en hebben nog drie parels voor je uitgezocht. 

Elara
Als het gaat om magische namen, heeft Elara misschien wel de mooiste betekenis. Het is namelijk de dertiende maan van Jupiter. Ze is vernoemd naar een van de liefdes van Zeus. Een romantisch verhaal dus, achter de naam Elara.

Vespera
Het prachtige Vespera is Latijn voor avondster. Vesper is een variant die vaak wordt gebruikt als jongensnaam, maar vinden wij ook onwijs stoer voor kleine minimeisjes. 

Seren
In Wales is de naam Seren al jaren populair, maar hier in Nederland prijkt ze niet vaak op geboortekaartjes. Gek eigenlijk, want de Welshe naam met de betekenis ‘ster’ is magisch mooi! 

⭐ Dol op astrologie? Lees dan ons blog over babynamen bij een sterrenbeeld.

Je kindje vernoemen naar magische wezens 

Als we schrijven over magische namen met betekenis, kunnen betoverende wezens zoals feeën, nimfen en mythische dieren natuurlijk niet ontbreken. 

Nyx 
Magische namen met betekenis zijn vaak wat langer, maar het stoere Nyx is een geweldige uitzondering. Deze Griekse en Romeinse godin van de nacht werd ook wel Nox genoemd. Allebei even miraculeus! 

Icarus
De betoverende naam Icarus kun je kennen uit de Griekse mythologie. Het was de jongen die te dicht bij de zon vloog. Tegenwoordig staat Icarus vaak symbool voor vliegen. Prachtig als je je bedenkt dat jullie kleintje ook ooit zijn vleugels zal uitslaan. 

Phoenix
Echte Harry Potter fans hebben geen extra uitleg bij deze naam nodig. Maar als je de films en boeken niet hebt verslonden, helpen we je graag een beetje op weg. Een phoenix is een mythologische, onsterfelijke vogel. De naam Phoenix is dus onwijs krachtig en magisch.

Oberon
In A Midsummer Night’s Dream, het toneelstuk van Shakespeare, is Oberon de koning van de feeën. Deze magische naam met betekenis is dus niet alleen betoverend, maar ook heel stoer.

Selkie
De zee is magisch. De ongekende dieptes en woeste wateren zitten vol geheimen. En daar doet de Schotse mythologie nog een stapje bovenop met Selkie. Deze naam is gebaseerd op zeehond-achtige wezens, die volgens de legendes menselijke gedaantes aan konden nemen.

Ondine
Ondine is een naam uit het Latijn. Het verwijst naar een waterfee of waternimf. Perfect voor kindjes met een watersterrenbeeld als vissen. Of als jullie aan de kust wonen, of een bijzondere band met het water hebben. 

🐟 Ook leuk: Spetterende namen met betekenis zee en water.

Zelf op zoek naar magische namen met betekenis

We vonden het een betoverend feestje om deze magische namen voor je op te speuren. Maar het is misschien nog wel veel leuker om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Magische namen met betekenis kun je overal vinden, juist in onverwachte hoek. Duik bijvoorbeeld eens in de namen van de Lord of the Rings films. Of ga op zoek naar magische namen met betekenis in de wereld van edelstenen en mineralen. Wie weet, spot je jouw toverachtige, wonderbaarlijke, mystieke en magische babynaam daar! 

Gerelateerde blogs

Instagram babynamen
Deze Instagram babynamen verdienen een like!
Onontdekte babynamen
Onontdekte babynamen: deze kende je nog niet
Rare babynamen
Rare babynamen die echt gegeven zijn