Hippe babynamen: dit wil je weten!

Hippe babynamen
25 mei 2021

De naam voor jullie kindje kiezen is het allerleukste wat er is. Maar omdat je oneindig veel keuze hebt kan het ook een beetje lastig zijn. Babynamen trends kunnen je hier een handje bij helpen. Want net als mode, interieurstijlen en muziek, zijn ook babynamen aan trends onderhevig. Is het vernoemen van kindje helemaal passé of zijn namen met drie letters helemaal hot and happening? Wij nemen speciaal voor jou de rol van trendwatcher op ons en vertellen je met plezier wat op dit moment hippe babynamen zijn.

Hoe worden hippe babynamen bepaald?

We noemden het net al even: hippe kindernamen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Met hippe babynamen bedoelen we namen die op dit moment populair zijn en dus vaak op geboortekaartjes te zien zijn. 

 👶🏾 Tip: kijk ook eens bij deze geboortekaartjes om naaminspiratie op te doen.

De populariteit van bepaalde babynamen kan worden gelinkt aan verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan babynamen trends, populaire films en series, muziek of culturele invloeden. Soms is de hipheid van een naam zelfs terug te koppelen aan de streek waar de ouders wonen of vandaan komen. De Sociale Verzekeringsbank (de instantie die in Nederland de kinderbijslag uitbetaalt) publiceert ieder jaar de meest gegeven babynamen van het jaar daarvoor. Hier kun je bijvoorbeeld zien wat de hippe babynamen van het afgelopen jaar waren.

Hippe jongensnamen

Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de hippe babynamen onderverdeeld in jongens- meisjes- en unisex namen. Ben je in verwachting van een jongetje? Dan zijn deze trendy en stoere jongensnamen misschien precies wat je zoekt.

Korte, krachtige hippe babynamen

Kort, korter, kortst: we zien tegenwoordig veel korte hippe jongensnamen. Enkele lettergrepen en namen met 3 letters doen het hartstikke goed. 

Dio
De Griekse mythologie zit boordevol toffe naaminspiratie. De jongensnaam Dio is daar een mooi voorbeeld van. Het is afgeleid van Dionysius, de zoon van oppergod Zeus.

Nox 
Lennox is een babynaam die we geregeld voorbij zien komen. Maar de korte versie Nox is wat minder bekend. Hippe babynamen kun je dus prima omtoveren tot een unieke variant. De betekenis van Nox is ‘nacht’. 

Daan
Als het gaat om hippe korte jongensnamen mag Daan niet in het rijtje ontbreken. Deze jongensnaam staat namelijk al jaren in de top 10 populairste babynamen van Nederland. Het is een Bijbelse naam en heeft ‘mijn rechter is God’ als betekenis.

👶🏼 Leestip: Dit zijn de leukste hipster namen van nu.

Hippe Islamitische namen

Nederland is een prachtige mengelmoes van allerlei nationaliteiten en culturen. En iedere taal of cultuur heeft haar eigen babynamen. Dit zijn bijvoorbeeld hippe Islamitische namen voor jongens.

Mo
Verreweg de absolute topper als het gaat om hippe babynamen: Mo! Deze korte jongensnaam is natuurlijk afgeleid van Mohammed (de profeet). Mohammed, en verbasteringen van deze naam, is de meest gegeven jongensnaam ter wereld! 

Zayn
De meeste Islamitische babynamen hebben een prachtige betekenis. Zo ook Zayn, de naam die staat voor ‘Allah is verzoenend’. Je kunt de jongensnaam natuurlijk ook kennen van naamgenoot en zanger Zayn Malik.

Soufian
Wanneer jullie kindje geboren is zul je overvallen worden door onvoorwaardelijke, pure liefde. Hoe mooi is het om een naam te kiezen die hierbij past? Soufian betekent letterlijk ‘puurheid’.

👶🏻 Tip: lees ook ons artikel over Arabische babynamen.

Hippe meisjesnamen

Ook als je een klein meisje verwacht hebben we aan je gedacht. We verzamelden met plezier een aantal hippe babynamen voor meisjes. Wij zijn nu al fan!

Hippe korte meiden namen

Ook als het gaat om meisjesnamen zien we veel hippe korte babynamen. De keuze is natuurlijk reuze, maar we hebben drie hele leuke namen voor je uitgelicht. 

Indy
Je wil jullie meisje natuurlijk het liefst zien uitgroeien tot een sterke onafhankelijke vrouw. Met de naam Indy zorg je in ieder geval voor een goed begin. Deze meisjesnaam betekent namelijk ‘onafhankelijk’. 

Mae
Sommige hippe korte meisjesnamen zijn onwijs veelzijdig. Zo ook Mae. Deze naam is prachtig van zichzelf, maar ook heel tof als aanvulling op een andere naam. Denk bijvoorbeeld aan Molly-Mae of Anna-Mae. De naam Mae betekent onder andere ‘ster’, ‘water’ en ‘groots’.

Pip
Wij zien meteen een schattig meisje met een ministaartje voor ons, jij ook? De naam Pip is perfect voor kleine paardenmeisjes, wat het staat voor ‘liefhebber van paarden’.

Hippe babynamen: de grens over!

Trendy babynamen van Hollandse bodem zijn hartstikke tof. Maar je kunt ook heel veel hippe namen buiten de grens vinden. Misschien word jij ook enthousiast van deze internationale babynamen.

Yuki
Wanneer je in de winter bent uitgerekend, is het superleuk om te kiezen voor een naam die bij het seizoen past. Er bestaan genoeg toffe winter babynamen: Yuki bijvoorbeeld! Deze schattige japanse meisjesnaam betekent ‘sneeuw’.

Luna
Hebben jullie een voorliefde voor Italië? Een van de bekendste hippe Italiaanse namen in Nederland is Luna. Deze prachtige naam is ook het Italiaanse woord voor maan. Extra bijzonder als je kindje geboren wordt tijdens een volle maan.

Sisi
Afrikaanse babynamen zijn wat ons betreft absoluut het overwegen waard. De prachtige naam Sisi staat vanaf nu in ons favorietenlijstje. Het betekent ‘geboren op zondag’. Wat Sisi ook meteen een perfecte naam voor zondagskindjes maakt. 

Genderneutrale hippe babynamen

Als we het hebben over namentrends moeten we sowieso aandacht besteden aan stoere hippe babynamen. En het toffe van stoere namen is dat ze vaak geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Daarom zetten we ook wat unisex namen in het zonnetje.

Hippe Scandinavische namen

Als het gaat om genderneutrale hippe namen komen we al gauw uit bij Scandinavische babynamen. Daar zijn ze in het hoge noorden echt een kei in!

Per
De naam Per is Per-fect als je op zoek bent naar een stoere babynaam voor jullie mini. En dat komt mede door de betekenis. Het staat namelijk voor ‘rots’.  

Bodil
Sommige hippe babynamen zijn al eeuwenoud. Zo ook Bodil, een naam die komt uit het oud-Noors. Deze naam staat voor ‘helen door strijd’. Een variant op Bodil is de lieve naam Bodhi, wat ‘opperste kennis’ betekent.

Instagram babynamen

Social media is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Maar wist je dat je hier ook heel veel inspiratie voor babynamen uit kunt halen? Je natuurlijk ons Babynamen.nl account volgen op Insta voor leuke naamfeitjes. Maar ook de fotofilters voor je posts en stories kunnen hippe babynamen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Rio, Aden of Reyes. Allemaal genderneutrale hippe Instagram namen.

De voor- en nadelen van hippe namen

De belangrijkste reden om te kiezen voor een bepaalde babynaam is natuurlijk dat jij en je partner het gewoon een mooie naam vinden. Maar wanneer je hippe babynamen overweegt is het misschien goed om wat voordelen en nadelen op een rijtje te zetten.

Voordelen van hippe babynamen 

  • De namen zijn uiteraard niet voor niets hip – vaak zijn ze supertof!
  • Jullie zoon of dochter krijgt een naam die helemaal past bij deze tijd
  • Later kun je jullie kind vertellen dat zijn of haar ouders onwijs trendy waren

Nadelen van hippe babynamen

  • Er bestaat een kans dat je jouw naam over een tijdje niet meer zo leuk vindt
  • Het verrassings-effect is minder groot wanneer jullie geboortekaartje op de mat valt
  • De kans op naamgenootjes is groter dan wanneer je kiest voor zeldzame babynamen 

👶🏿 Tip: lees ons artikel over zeldzame babynamen voor meer unieke naaminspiratie.

Keuzestress

Misschien heb je tijdens het lezen van dit artikel wel besloten dat je nog helemaal niet toe bent aan concrete voorbeelden van babynamen. Dat begrijpen we, want het kan best een beetje overweldigend voelen. In dat geval kun je beter bij het begin beginnen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ons babynamen stappenplan of kies voor wat algemenere onderwerpen als zwangerschapskwaaltjes en de aankondiging van je zwangerschap.

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Bekende babys
Bekende baby’s van 2023: dit zijn de leukste namen!
Meisjesnamen 4 letters
44 x de allerleukste meisjesnamen met 4 letters!