21 voetbal namen voor jongens en meisjes

Voetbal namen
9 november 2021

Voel je jullie kleintje al behoorlijk schoppen? Dan is de kans op een kleine voetballer sterk aanwezig. Het voetbalveld kan trouwens een grote inspiratiebron zijn voor babynamen. Het is niet voor niets volkssport nummer 1 wereldwijd. En door de samenstelling van allerlei nationaliteiten binnen een elftal, zijn de namen heel veelzijdig. Dat papa waarschijnlijk heel enthousiast wordt van dit namenlijstje is natuurlijk ook een leuke bijkomstigheid. Wij doken in de wereld van pegels, punters en pingelen en verzamelden de allerleukste voetbal namen.

Namen van voetballers uit het Nederlands elftal

We kunnen natuurlijk niet anders dan beginnen met namen van bekende voetballers uit Nederland. En met het EK van dit jaar achter de rug zul je veel van deze voetbal namen wel herkennen. 

Virgil
Verdediger Virgil van Dijk werd verkocht als een van de duurste verdedigers ter wereld! De Engelse jongensnaam Virgil betekent ‘bloeiend’. Wie weet betekent dit dat jullie mini later opbloeit tot succesvolle voetballer.

Wout
In het Nederlands elftal vind je genoeg korte babynamen. En die zijn nu helemaal hip. De stoere naam Wout, van Wout Weghorst, is een mooi voorbeeld. Deze Hollandse naam betekent ‘heerser over het leger’. 

Nathan
Wil je jullie kindje een naam geven met een Bijbelse betekenis? Dan is Nathan zeker het overwegen waard. De Hebreeuwse jongensnaam staat namelijk voor ‘God heeft gegeven’. En de bekende naamgenoot is in dit geval de voetballer Nathan Aké. 

Frenkie 
Wat betreft voetbal namen uit het Nederlands elftal is Frenkie stiekem onze favoriet. Het is gewoon zó schattig! Daar dachten de ouders van Frenkie de Jong vast net zo over. Deze voornaam is afgeleid van het klassieke Franciscus, dat ‘Fransman’ betekent. Dan is Frenkie toch net een tikkie hipper. 

Cody
Cody Gakpo maakte dit jaar zijn debuut tijdens het EK als wissel voor Frenkie de Jong, in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Deze super toffe jongensnaam is van Ierse komaf en betekent ‘behulpzaam’. Een prachtige eigenschap voor jullie hummeltje. 

⚽ Tip: lees ons blog over Hollandse namen voor meer naaminspiratie van eigen bodem.

Voetbal namen voor meiden

Voetbal alleen voor jongens? Poeh, echt niet! Onze leeuwinnen gaan als een speer en het elftal bestaat uit alleen maar powervrouwen. Maar ook buiten de grenzen gaat vrouwenvoetbal hartstikke goed. Reden genoeg om deze mooie voetbal namen te overwegen voor jullie kleine meisje. 

Lieke
Een van de bekendste voetbalsters van Nederland is Lieke Martens. Ze speelde voor het Nederlands elftal, FC Barcelona en heeft de Champions League op haar naam staan. En als kers op de taart won ze ook nog eens de UEFA Women’s Player of the Year award. De naam Lieke betekent ‘engel’ en is van Nederlandse bodem.

Alex
En als het gaat om voetbal namen van stoere vrouwen, mogen we Alex Morgan ook niet vergeten. De Amerikaanse stond namelijk als eerste vrouw op de cover van het beroemde FIFA spel. De naam Alex kan voor wel zowel meisjes als jongens, en is de basis voor veel toffe naam anagrammen. Het betekent ‘beschermer’. 

Vivianne
We zien niet vaak lange namen terug in populariteitslijstjes. Maar Vivianne, wat ‘levend’ betekent, is een prachtige meisjesnaam. De sportieve naamgenoot is natuurlijk spits Vivianne Miedema, die topscoorder werd op de Olympische Spelen. 

Jackie
Een grappig feitje over voetbalster Jackie Groenen: Haar grote held is Johan Cruijff. Om die reden speelt zij, net als Johan, met nummer 14. De toffe uniseks babynaam Jackie is van Engelse komaf en betekent ‘hij zal beschermen’. 

Kika
Dat voetbal namen voor meisjes ook heel uniek kunnen zijn bewijst het mooie Kika. De voornaam van voetbalster Kika van Es wordt vooral aan Vlaamse meisjes gegeven. Het staat voor ‘kind’, wat natuurlijk heel schattig matcht met jullie kindje.  

⚽ Ook leuk om te lezen: Bijzondere babynamen en hun betekenissen.

Spaanse voetbal namen

Voetbal en Spanje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het temperament, het talent en stiekem ook de looks van de spelers; we smullen ervan! En deze namen van Spaanse voetballers zijn ook stuk voor stuk pareltjes. 

Xavi
De naam Xavi is in Nederland niet onbekend. In 2020 kregen meer dan 200 jongetjes deze stoere naam. Voetballende naamgenoot is Xavi Hernández, die maar liefst 500 wedstrijden speelde voor FC Barcelona. De naam Xavi is ook van Spaanse komaf en staat voor ‘kasteel’.

Sergio
Hoewel Sergio Busquets en Sergio Rames lange tijd voor rivaliserende clubs speelden, speelden ze wel samen voor het Spaanse elftal. De Italiaanse naam Sergio betekent ‘dienaar’. Je hebt natuurlijk ook iemand nodig voor de voorzetjes. 

Pep
Babynamen met 3 letters zijn hartstikke tof. Zo ook Pep, naar voetballer en trainer Pep Guardiola. Zijn naam is een afkorting van Josep, de Spaanse variant van Jozef. Dit is van oorsprong een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘God voege toe’.

Pedro
Hij is nog maar 18 jaar oud, maar Pedro González López belooft de sterspeler van FC Barcelona te worden. Hij wordt zelfs gezien als de opvolger van Lionel Messi. De naam Pedro is een Spaanse variant van Peter en betekent ‘rots’. 

Luís
Het mooie Luís is al jaren een van de bekendste namen in Spanje. Wij kennen de naam in Nederland als Louis. Beide varianten betekenen ‘beroemde strijder’. Er zijn meerdere bekende Spaanse voetballers met de naam Luís. 

Baby’s van bekende voetballers

Superleuk natuurlijk, al die namen van voetballers. Maar welke hippe babynamen geven de spelers eigenlijk aan hun eigen kiddo’s? 

Jace
Voetballer Jordy Clasie gaf zijn zoon de stoere naam Jace. Hoewel deze voornaam heel Amerikaans klinkt, heeft het toch echt een Griekse oorsprong. Het betekent ‘genezen’, wat natuurlijk een prachtige betekenis is in deze gekke tijd. 

Siënna
Verwachten jullie een herfstbaby? Dan is Siënna een prachtige bijpassende meisjesnaam. De naam is een omschrijving van de kleur oranjerood. Net zoals de mooie blaadjes die van de bomen vallen. Jeremain Lens vond deze babynaam perfect voor zijn dochtertje.

Roan Dirk 
De zoon van Dirk Kuyt kreeg niet één, maar twee voornamen. De prachtige, stoere naam Roan is van Keltische komaf en staat voor ‘kleine rode’. Extra cute als je verwacht dat je kindje rood haar krijgt. Het Germaanse Dirk is natuurlijk een vernoeming naar zijn vader en betekent ‘machtige onder het volk’. 

⚽ Tip: dompel je onder in de wereld van dubbele namen!

Voetbal namen van legendes

Je hebt voetballers en je hebt voetballegendes. En deze laatste categorie zorgt voor extra krachtige voetbal namen, want je vernoemt je mini echt naar een icoon. Herken je deze spelers?

Diego
Welke voetbalfan is er niet groot mee geworden: Diego Maradona, oftewel Pluisje. Hij staat onder andere bekend om de wereldberoemde goal ‘de hand van God’. Diego is een Spaanse jongensnaam die ‘hij zal beschermen’ betekent.

Johan
Onze eigen Johan Cruijff kan niet ontbreken in dit rijtje. Deze voetballegende is wereldwijd bekend. Johan is een Hebreeuwse naam die ‘God is genadig’ betekent. Modernere versies van de naam zijn Jean en Jens, en Jenna voor meisjes.

Lionel
De twee vorige namen waren voornamen van iconen uit de voetbalgeschiedenis. Maar Lionel Messi is een grootheid uit het hedendaagse voetbal. De naam Lionel is Frans en betekent ‘leeuw’. Een toffe meisjesnaam met dezelfde betekenis is Nimra

Bijpassende geboortekaartjes

We hopen natuurlijk dat je jullie ultieme babynaam hebt gespot in dit lijstje voetbal namen. En als dat zo is, geven we je met liefde nog een leuke tip. Namelijk: matching geboortekaartjes! Nu hoef je natuurlijk niet direct te gaan voor een geboortekaartje met gras en witte lijnen, maar een subtiele verwijzing kan heel tof zijn. Denk bijvoorbeeld aan mini voetbalconfetti in de envelop, een mooie quote van een bekende voetballer of een mooie groentint als achtergrondkleur. Met deze handige tool van Kaartje2o zie je direct hoe jullie babynaam op alle geboortekaartjes staat. Zo vind je binnen no-time het mooiste bijpassende geboortekaartje.  

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Daar delen we iedere week de leukste naaminspiratie en krijg je updates over nieuwe blogs. Handig!

Gerelateerde blogs

Namen van beroemdheden
20 flitsende namen van beroemdheden
Dubbele namen
Dubbele namen: dit zijn de do’s en don’ts
Succesvolle babynamen
Succesvolle namen voor je mini