RAWR! 40 dieren namen voor baby’s

Dieren namen
8 mei 2023

Dierenvrienden opgelet! Zijn jij en je partner echte natuurliefhebbers en op zoek naar een babynaam met betekenis? Dan zijn deze leuke dieren namen perfect voor jullie kleine welpje. Van pluizige vachtjes tot gladde schubben en van lieflijke vogels tot wilde wolven: deze 40 dierennamen zijn beestachtig leuk. Ga je mee op naamsafari?

Top 10 dierennamen voor mensen

Verrekijker in de aanslag? Camera bij de hand? Dan is het nu tijd om de natuur in te trekken. Voor de eerste tien dierennamen hoef je trouwens niet te speuren. Dit zijn in Nederland de tien populairste dierennamen voor mensen. Vooruit met de geit!

  1. Mees
  2. Finn
  3. Yara
  4. Noud
  5. Lynn
  6. Bo
  7. Kai
  8. Lio
  9. Lenn
  10. Melle

Mees
Mees (naar de vogel) is al jaren een van de populairste babynamen van Nederland. Vorig jaar kwamen er maar liefst 621 Meesjes bij. Wist je dat Mees, net als Bart, een afkorting is van het chique Bartholomeus?

Finn
Ook Finn is een echte dieren naam. Bij Finn denk je misschien aan de vinnen van een vis, maar de naam stamt ook af van ‘vink’ – de vogel. Andere betekenissen van Finn zijn trouwens ‘eerlijk’ en ‘uit Finland’.

Yara
Yara is de meest populaire dieren naam voor meisjes. Zo werden er vorig jaar in Nederland meer dan 500 Yara’s geboren. Deze prachtige Arabische naam heeft verschillende toffe betekenissen, waaronder ‘sterk’, ‘lente’ en ‘kleine vlinder’ 🦋

Noud
Kort en stoer: Nederlandse ouders zijn gek op de naam Noud! De toffe dieren naam betekent ‘als een adelaar heersend’. Dat is nog eens krachtig!

Lynn
Op zoek naar leuke dieren namen met betekenis? Dan is Lynn iets voor jullie. Deze Engelse naam betekent onder andere ‘slang’. Andere betekenissen van Lynn zijn trouwens ‘waterval’ en ‘kenner van geheimen’. Mysterieus!

Bo

Het is tijd voor een van de kortste namen geïnspireerd op dieren: Bo! De genderneutrale naam heeft een Scandinavische oorsprong en betekent ‘beer’. Andere betekenissen zijn ‘mooi’ en ‘speer’. Perfect voor jullie kleine bobo.

Kai
Ook Kai is een pareltje onder de dieren namen. Wist je dat Kai verschillende herkomsten heeft? Zo betekent de naam in het Japans ‘zee’ en in het Fries ‘krijger’. Daarnaast kan Kai afgeleid zijn van het Latijnse woord ‘gaius’, wat ‘Vlaamse gaai’ betekent.

Lio
Deze korte dieren naam heeft iets schattigs, maar is tegelijkertijd ook stoer. En daar sluit de betekenis van Lio helemaal op aan, want die is ‘kleine leeuw’. Naast Lio is ook Lyo een toffe schrijfwijze.

Lenn
We blijven even bij de leeuwen, want ook de Engelse naam Lenn betekent ‘leeuw’. Om precies te zijn ‘zo sterk als een leeuw’. Rawr!

🦁 Tip: Wist je dat geboortekaartjes met leeuw hartstikke populair zijn?

Melle
Melle is de hekkensluiter van het rijtje populaire dierennamen voor mensen. De Friese naam heeft een mooie zachte klank, maar een ontzettend stoere betekenis: ‘sterke wolf’. Perfect voor als je op zoek bent naar een subtiele wolf naam. Awoeee!

Dieren namen voor meisjes

In onze dierentuin van babynamen is het reuze gezellig. En met een van deze meisjesnamen zorg je ook nog eens voor een verrassende babynaam geïnspireerd op het dierenrijk. Wij weten het zeker: van een naam gebaseerd op een dier, heb je een leven lang plezier. 

Merel
Ben je ook zo dol op de vrolijke melodieën die mereltjes altijd fluiten? Dan is Merel een superleuke naam voor jullie kleine kuikentje. Wist je trouwens dat ook Merle ‘merel’ betekent? Net zo mooi!

Aya
Ah, we gaan voor Aya! Deze lieflijke dieren naam is hartstikke bijzonder, want Aya bestaat uitsluitend uit klinkers. Hoe tof is dat? De Arabische naam betekent onder andere ‘kleurrijk’ en ‘vogel’. 

Bente
Misschien ken je deze stoere dieren naam wel van actrice en zangeres Bente Fokkens. De betekenissen van Bente zijn ‘geluk’ en ‘beer’. Weet je niet zeker of je voor Bente of Benthe moet gaan? De afgelopen jaren gingen de meeste ouders voor Benthe.

🐻 Deze geboortekaartjes met beer zijn trouwens superleuk voor jullie teddybeertje.

Ylva
Ben je gek op Scandinavische namen geïnspireerd op dieren? Dan is Ylva een prachtige optie. Deze bijzondere meisjesnaam betekent ‘wolf’. Perfect voor het nieuwe lid van jullie wolfpack!

Rosalie 
Bij Rosalie denk je misschien meteen aan rozen. Maar wist je dat deze babynaam ook een link met dieren heeft? Rosalie betekent naast ‘roos’ namelijk ‘zachtaardig paard’. We beginnen er spontaan van te galopperen!

Leah

De Hebreeuwse naam Leah heeft verschillende betekenissen, zoals ‘mooi meisje’ en ‘weiland’. Wat betreft dieren betekent de naam ‘koe’ en ‘antilope’. Wij zijn vooral fan van de laatste betekenis!

Hafsa
Op zoek naar een unieke meiden naam met ‘leeuw’ als betekenis? Dan is het Arabische Hafsa misschien iets voor jullie. Hafsa betekent namelijk ‘kleine leeuwin’ en ‘leeuwenwelpje’.

Nimra
Ook de prachtige naam Nimra heeft als betekenis ‘leeuw’. Daarnaast betekent de Arabische dieren naam ook ‘luipaard’ en ‘zacht’. Begin jij ook te spinnen van deze toffe meisjesnaam, of kijk je liever nog even de kat uit de boom?

Nala
De Arabische taal kent ontzettend veel leuke dieren namen voor baby’s. En dat geldt ook voor Nala! De betekenis van Nala is ‘koningin’, ‘geschenk’, ‘leeuw’ én ‘bij’. Een zzzzuper leuke naam! 

Anne
Wist je dat Anne ook een echte dieren naam is? Deze klassieker onder de babynamen betekent naast ‘lieflijke’ en ‘genade’ ook ‘adelaar’. Anna heeft trouwens dezelfde betekenissen 🦅

Dieren namen voor jongens

Ook voor jongens is er heel veel te kiezen op het gebied van dieren namen. Van herten tot schildpadden: het dierenrijk staat te trappelen om de allerleukste opties bekend te maken!

Wolf
Nederlandse dieren namen hebben vaak iets simpels en stoers. En dat geldt ook voor Wolf! De jongensnaam klinkt lekker kort, krachtig en een tikkeltje mysterieus. In dezelfde categorie is Beer trouwens ook een leuke optie.

Oscar
En de Oscar gaat naar… jullie kindje! Deze mooie Engelse naam heeft een ontzettend lieve betekenis: ‘vriend van de herten’. Een heerlijke naam voor jullie Bambi!

🦌 Kijk ook eens bij deze toepasselijke geboortekaartjes met hert.

Zev
We tijgeren door naar Zev. De korte, hippe naam is van oorsprong Hebreeuws en betekent ‘wolf’. Een andere betekenis van Zev is ‘onbevreesde strijder’. De ultieme dieren naam voor stoere kids!

Joey
Smelt jij ook bij het zien van babykangoeroes in de buidel van hun moeder? Joey is het Engelse woord voor deze pluizige mini’s. En laat dit nu ook nog eens een hele toffe babynaam zijn. Wist je trouwens dat kangoeroejoey’s bij de geboorte net zo groot zijn als een jellybean?

Bjorn

Scandinavische babynamen zijn superhip. Bjorn is dan ook een naam die we regelmatig voorbij zien komen. Maar weinig mensen weten dat Bjorn het Zweedse woord voor ‘beer’ is. 

Philip
Paardenliefhebbers opgelet! De klassieke jongensnaam Philip betekent namelijk ‘liefhebber van paarden’. Flip is trouwens een vrolijke afgeleide van Philip.

Lev 
We hebben weer een leeuw in ons midden! Dit keer gaat het om de stoere naam Lev. Naast ‘leeuw’ betekent Lev ook ‘hart’. Jullie zoontje zal vast een leeuwenhart hebben 🦁

Arthur
Bij de naam Arthur zien we zeker geen beren op de weg. Want wist je dat deze leuke naam ‘beer’ als betekenis heeft? Arthur is namelijk afgeleid van het Keltische woord ‘artos’, dat ‘beer’ betekent. Tuur is een stoere afkorting van de naam!

Kobe
Ben jij ook gek op schildpadden? Dan zit je met deze dieren naam goed, want Kobe betekent in het Swahili ‘schildpad’. Hoe schattig! In het Japans betekent Kobe trouwens ‘de deur naar God’. 

Foss
Vossen zijn slim, snel en supermooi. En daarom is Foss een ontzettend leuke dieren naam voor jullie mini. Andere betekenissen van deze hippe naam zijn ‘waterval’ en ‘strijder’. 

🦊 Tip: Deze geboortekaartjes met vos zijn mooi én toepasselijk!

Genderneutrale dieren namen

Last but not least delen we de leukste genderneutrale namen geïnspireerd op dieren. Onze snorharen beginnen spontaan te trillen van deze tien toppers. Welke dieren naam is jouw favoriet?

Raven
Deze naam heeft weinig uitleg nodig, want Raven komt natuurlijk van de mysterieuze zwarte vogel. Wist je dat raven extreem slimme dieren zijn? Ze zijn net zo intelligent als de mensaap, snappen het verband tussen oorzaak en gevolg en hebben een eigen taal. 

Robin
Vind jij lieve unisex babynamen leuk? Dan past de naam Robin waarschijnlijk perfect bij jullie mini. Robin is de Engelse benaming voor ‘roodborstje’, wat de naam direct tien keer zo schattig maakt.

Mako
Ook in het water zijn er veel toffe dieren namen te vinden; zoals de zeldzame naam Mako! Deze naam betekent in het Maori namelijk ‘haai’. In het Japans betekent Mako trouwens ‘dankbaar’ en ‘oprecht’. Ook mooi!

Pip
Jaa, Pip! Deze korte dieren naam heeft door de klank iets speels en vrolijks. Pip is afgeleid van Philip, wat ‘liefhebber van paarden’ betekent. Ook Pippa is een mooi alternatief voor jullie pasgeboren veulentje.

Lark
Op zoek naar genderneutrale dieren namen die niet zo vaak voorkomen? Dan is Lark echt iets voor jullie! Lark is namelijk het Engelse woord voor ‘leeuwerik’. En nee, dat is geen leeuw, maar wél een schattig vogeltje!

Harley

Bij de stoere naam Harley denk je misschien eerder aan motors van Harley Davidson. Maar wist je dat Harley ook een echte dieren naam is? Harley betekent ‘hazenveld’. Leuk voor kindjes die rond Pasen worden geboren.

🐰 Kijk ook eens bij deze geboortekaartjes met konijn

Veau
We kennen allemaal de naam Beau, maar wanneer je unieke dierennamen zoekt is Veau ook heel bijzonder. En de naam heeft ook nog eens een schattige betekenis, want Veau betekent ‘kalfje’ in het Frans. 

Leo
Het is weer tijd voor een naam met betekenis ‘leeuw’! Leo wordt vooral aan jongens gegeven, maar hij is ook superleuk voor meiden. Dat komt omdat vrouwelijke varianten als Leonie en Leona vaak worden afgekort tot Leo. Ook Cleo is trouwens een leuk alternatief.

Kes
Kort maar krachtig: Kes is een heerlijke dierennaam voor jongens en meisjes. De betekenis van Kes is namelijk ‘valk’. Een andere betekenis van Kes is ‘voor het geluk geboren’. Prachtig!

Jona 
Vooruit, nog één vogel om dit rijtje mee af te sluiten. De prachtige naam Jona betekent namelijk ‘duif’. Jona is trouwens ook heel mooi als je jullie kindje graag een Bijbelse babynaam wilt geven.

Andere babynamen uit de natuur

Vond jij al deze dieren namen voor baby’s leuk, maar zat jullie ultieme babynaam er toch niet tussen? Niet getreurd! Je kunt namelijk nog veel meer leuke, lieve en mooie babynamen uit de natuur halen. Denk bijvoorbeeld eens aan babynamen gebaseerd op bloemen, zoals: Roos, Lily of Trevor. Maar ook seizoenen en edelstenen kunnen zorgen voor een flinke dosis naaminspiratie. Misschien spot je je favoriete babynaam wel bij een van deze artikelen!

🌸 50 bloeiende bloemen namen voor baby’s!
🌿 50 natuurnamen voor baby boskabouters
🦜 35 fladderende vogelnamen voor baby’s
💎 Bijzondere edelsteen namen voor jullie kindje
🌊 50 spetterende namen met betekenis zee en water!

Gerelateerde blogs

Storm namen
Deze storm namen met betekenis blazen je omver!
Namen met betekenis zee
50 spetterende namen met betekenis zee en water!
babynamen heelal
Babynamen uit het heelal: stralend mooi