Logo Babynamen.nl

Blog

Kort en krachtig: de leukste korte babynamen

Kort en krachtig: de leukste korte babynamen

Als je een blik werpt op het prikbord in de wachtkamer van je verloskundige, valt je waarschijnlijk iets op: heel veel geboortekaartjes met korte namen! Veel ouders geven hun kindje tegenwoordig een naam met slechts 2, 3 of 4 letters. Wij hebben de leukste korte namen voor je verzameld.

Veel oudhollandse namen bestaan maar uit een paar letters. Denk bijvoorbeeld aan Jan, Kees en Piet en voor meisjes Mies, Alie en Loes. Die korte en krachtige Ot-en-Sien-namen zijn helemaal terug van weggeweest en soms zelfs superpopulair. Denk bijvoorbeeld aan Aaf, Fien en Kaat voor meisjes en Gijs, Daan en Rein voor jongens. Vaak zijn deze namen oorspronkelijk afgeleid van langere (Bijbelse) namen. Zo komt Daan van Daniel en is Loes een afgeleide van Louise. Het is leuk om eens te kijken van welke langere naam jouw uitgekozen korte naam komt. Vaak kom je op die manier ook achter de betekenis van een naam.

Zo kort mogelijk

Ben je niet zo van het oudhollandse, maar wel van de korte namen? Dat kan natuurlijk ook. Lux en Pip zijn niet typisch Hollands, maar wel heel kort! Wil je liever nog minder letters? Mo, Bo en Fé zijn echt iets voor jou! Een naam van 1 letter levert waarschijnlijk meer gedoe op; in 1998 wilde iemand in Amsterdam zijn kind F noemen. Dat werd niet zomaar geaccepteerd, maar de rechter besloot uiteindelijk dat het mocht.

Meerdere lettergrepen

Veel mensen vinden korte namen stoer en krachtig. Door het feit dat de meeste van deze namen maar uit één lettergreep bestaan zijn ze makkelijk uit te spreken. Toch kun je, ook met maar drie of vier letters, ook namen met twee lettergrepen vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het supervrouwelijke Eva? Of het stoere Hugo?

Lees ook:  Baby vernoemen: zo werkt dat

Voordelen korte naam

Het voordeel van een korte babynaam is dat er waarschijnlijk weinig verwarring kan ontstaan over de schrijfwijze en de uitspraak. Geen tongbrekers of verkeerd gespelde namen! Hierdoor is het voor je kindje ook al op jonge leeftijd mogelijk om te proberen zijn of haar eigen naam te schrijven. Als je Juul heet, is dat een stuk makkelijker dan wanneer je Juliette heet. Ook kunnen korte namen vaak minder makkelijk afgekort worden, ze zijn immers al heel kort! Wat je wel vaak ziet, is dat korte namen verlengd worden, zeker als de baby nog klein is. Mees wordt dan Meesje en Stef wordt vaak Steffie genoemd.

De leukste korte namen

Zin om inspiratie op te doen? Hieronder vind je de leukste korte namen voor jongens en meisjes uit onze database.

Kort & Krachtige babynamen