✨ 40 feestelijke kerstnamen voor jouw kerstkindje!

kerstnamen
12 december 2022

Santa Claus is coming to town! En wie weet… misschien neemt hij voor jullie dit jaar wel een baby mee. Want als je in de decembermaand uitgerekend bent bestaat er een kans dat jullie een echt kerstkindje krijgen. En daar past natuurlijk een pracht van een kerstnaam bij! Wij stapten in de arrenslee en zochten voor jou naar de mooiste kerstnamen. Ho ho ho!

🌲 Top 10 leukste kerstnamen 🌲

We trakteren je eerst op onze tien favoriete kerstnamen. Deze leuke kerst namen passen perfect bij de feestdagen en zijn op dit moment ook behoorlijk populair. Ideaal voor jullie kerstkind!

  1. Luca – betekent ‘licht’, iets wat mooi bij het kerstfeest past.
  2. Noëlle – betekent ‘kerst’.
  3. Joy – betekent ‘vreugde’.
  4. Charlie – gebaseerd op Charles Dickens, schrijver van A Christmas Carol.
  5. Holly – het Engelse woord voor hulst, het bekende kerstgroen. 
  6. Cas – gebaseerd op een van de drie wijzen uit het oosten.
  7. Juul – is afgeleid van ‘jul’, het Zweedse woord voor kerst.
  8. Mirre – een van de geschenken in het kerstverhaal.
  9. Sef – is een afgeleide van Jozef.
  10. Natalie – betekent ‘kerst’.

Kerstnamen geïnspireerd op het kerstverhaal

Ken je misschien nog het kerststalletje van vroeger? Of zet je nog steeds elk jaar een mooi tafereeltje onder de kerstboom, met de kribbe van Jezus? Dan is het heel mooi om het Bijbelse kerstverhaal te gebruiken als inspiratiebron voor jullie babynaam. De volgende kerstnamen zijn allemaal gebaseerd op het kerstverhaal. 

Marie
Marie is afgeleid van Maria, de moeder van Jezus. Maria is natuurlijk ook een leuke naam, maar we vinden Marie door de ie-klank nét ietsje feestelijker klinken. Marie betekent onder andere ‘geliefde’, ‘schoonheid’ en ‘ster van de zee’. 

Sef
Ben je gek op korte babynamen? Dan is dit een toffe optie voor jullie kerstkind! Sef is een afkorting van Jozef, de vader van Jezus. De betekenis van Sef is ‘God voegt toe’. 

Josefien 
We blijven even bij Jozef, want ook Josefien is gebaseerd op deze naam. De vrolijke meisjesnaam betekent, net als Jozef en Sef, ‘God voegt toe’. Leuke afkortingen van Josefien zijn Josie en Fien. En wat dacht je van Josephine?

Kris
Chris, Christiaan en Christian betekenen allemaal ‘christen’ en ‘volgeling van Jezus Christus’. Echte kerstnamen dus. En dat geldt ook voor de genderneutrale naam Kris! Vanwege de K vinden we Kris nóg kerstiger overkomen. Wat betreft leuke kerst namen is ook Kristi een echte topper.

Gabriel
De naam Gabriel kan natuurlijk niet in het rijtje met kerstnamen ontbreken. Gabriel was in het kerstverhaal namelijk de engel die Maria bezocht om te vertellen dat ze de moeder van Jezus Christus zou worden. De betekenis van Gabriel is dan ook ‘sterke man van God’ en ‘brenger van zeer goed nieuws’. Een stoere afgeleide van de naam is Gaby.

Cas
De namen van de drie wijzen uit het oosten lenen zich perfect voor kerstnamen. Zo ook Cas, wat een afkorting is van Casper. Casper was een van de drie koningen die kostbare geschenken meebrachten voor het kindje Jezus. De betekenis van Cas en Casper is dan ook ‘schatbewaarder’. Blijft je kerstkindje trouwens iets langer in de buik zitten? Dan blijft Cas een perfecte naam, want de officiële feestdag van de drie wijzen is 6 januari!

Melle
Melle is gebaseerd op Melchior, en net als Caspar een van de drie wijzen uit het oosten. Melchior bracht goud mee als geschenk. De naam is tegenwoordig ontzettend zeldzaam, maar Melle is juist behoorlijk populair! De betekenis van Melchior is ‘God is mijn licht’. Betekenissen van Melle zijn ‘ontmoeting’ en ‘sterke wolf’. Ook Mels is een mooie kerstnaam!

Mirre
Het geschenk dat Balthasar meebracht voor het kindje Jezus is mirre. Vandaar de naam Mirre. Mirre was vroeger een plantensoort waar medicijnen en parfum van werd gemaakt. De geur van mirre zou voor helderheid, inzicht en innerlijke rust zorgen. Dat kun je goed gebruiken als kersverse ouder!

🎁 Wist je dat we ook een artikel schreven over namen met betekenis ‘geschenk’

Angelina
Met deze naam verwijzen we weer naar de engel die het blijde nieuws aankondigde. ‘Angel’ is namelijk het Engelse woord voor ‘engel’. Angelina betekent dan ook ‘engel’ en ‘boodschapper van God’. Een van de meest elegante kerstnamen voor jullie kleine engeltje.

Geboortekaartje neutraal

Feestelijke kerstnamen voor jullie kerstkind

Een kerstige babynaam hoeft heus niet altijd Jozef of Maria te zijn. Er zijn onwijs veel andere leuke opties. Natuurlijk zijn deze namen ook prima te gebruiken als je geen kerstkindje krijgt, maar gewoon dol bent op de feestdagen. De volgende kerstnamen hebben een heerlijk feestelijk tintje!

Joy
Vreugde, oftewel Joy: dat is waar de kerstdagen om draaien. Met zijn allen bij elkaar, een vrolijk versierde boom, lekker eten en met een beetje mazzel een wandeling in de sneeuw. Dus waarom zou je je pasgeboren kerstbaby niet vernoemen naar dat ene woord dat de kerstdagen zo perfect samenvat? 

Natalie
Krijg je een meisje op 25 december? Noem je kerstkindje dan Natalie! Deze naam betekent ‘geboren op 25 december’ en is afgeleid van het Latijnse ‘dies natalis’, wat geboortedag betekent.

Bing
🎵 I’m dreaming of a white Christmas 🎵 Droom jij ook altijd weg bij dit prachtige kerstliedje? Dan is Bing een geweldige naam voor jullie kerstkind. Want je vernoemt je mini daarmee naar Bing Crosby, de zanger van deze ultieme kersthit. Bing betekent ook nog eens ‘geschenk’. Bingo!

Noëlle
Kerstiger dan deze naam wordt het niet. De betekenis van Noëlle is namelijk ‘kerst’! Voor een jongen is Noël een supermooie optie. Als je op 24, 25 of 26 december geboren wordt, is het natuurlijk heel bijzonder om naar deze feestdag vernoemd te worden.

🌲 Ken je de film ‘Een jongen met de naam kerstmis’? Een leuke Netflixtip voor tijdens je zwangerschapsverlof!

Juul
Bij de naam Juul denk je misschien eerder aan een zomermaand als juli, maar wist je dat ‘kerst’ in Scandinavische talen ‘jul’ betekent? Zo betekent ‘god jul’ in het Noors, Zweeds en Deens ‘fijne kerst’. En de naam Juul is daar een mooie afgeleide van, net als Jula en Julie!

Rudolf
Dit is een van de meest iconische kerstnamen. Want Rudolf is natuurlijk het bekendste rendier van de kerstman! De betekenis van Rudolf is niet ‘rendier’ maar… ‘wolf’! Benieuwd naar andere namen van rendieren van de kerstman? Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid en Donder zijn Rudolfs collega’s!

Klaas
Klaas is een mooie, Nederlandse verwijzing naar Santa Claus, de Engelse naam voor de Kerstman. En de naam heeft stiekem ook een mooie link naar onze eigen Sinterklaas. Perfect voor decemberkindjes dus! De betekenis van Klaas is ‘overwinnaar’. 

Luca 
Bij kerst denken we meteen aan gezellige lichtjes. Daarom zijn babynamen met de betekenis ‘licht’ ideale kerstnamen. De betekenis van Luca is dan ook ‘licht’. Een andere betekenis is ‘maan’, wat het een extra kerstig tintje geeft. Lux is trouwens ook een leuke kerstnaam met dezelfde betekenis.

Maeve 
De Engelse naam Maeve betekent ‘betoverend’ en ‘vreugde’. En die begrippen passen natuurlijk perfect bij kerst én bij jullie kleine meisje. Een supermooie, feestelijke naam voor een kerstkind ✨

Dion
Bij het kerstdiner hoort een lekker (alcoholvrij) wijntje. En daarom is Dion een van de feestelijkste kerstnamen. Dion is namelijk afgeleid van Dionysos, de Griekse god van de vruchtbaarheid en wijn. Cheers!

❤️ Wist je dat kerstkindjes het sterrenbeeld steenbok hebben? Lees ook eens ons blog over babynamen die passen bij sterrenbeelden.

Charlie
‘A Christmas Carol’ is een van de bekendste kerstverhalen. Het verhaal draait om Scrooge, een vrek die langzamerhand beseft dat het leven niet om geld draait, maar om samenzijn met dierbaren. De Engelse schrijver Charles Dickens heeft het verhaal in 1843 geschreven. De naam Charlie is dus gebaseerd op Charles Dickens! Charlie betekent ‘vrije man’. 

Kay
Wie rond de feestdagen geboren wordt, heeft het geluk vast aan z’n kont hangen! En daar past de stoere naam Kay perfect bij. Kay betekent namelijk ‘geluk’, ‘vreugde’ en ‘zich verheugen’. Wij verheugen ons al op Kays eerste kerst!

🎄 Leestip: De leukste tips voor je baby’s eerste kerst!

Sil
In december sluiten we het jaar af en blikken we terug op alle mooie momenten. Daarna is het tijd voor een frisse start met 365 nieuwe kansen. Wij kennen dit natuurlijk als Oud en Nieuw. Maar hier past ook een mooie babynaam bij. Namelijk Sil, wat is afgeleid van Silvester. Beide namen betekenen ‘oudejaarsavond’.

Kerstkindjes

Kerstnamen uit de natuur

Wat betreft de natuur heeft kerst ook een bijzondere symbolische betekenis. De kerstdagen markeren namelijk de donkerste dagen van het jaar. En na kerst worden de dagen langzaam weer lichter. Daarom staan bepaalde groenblijvende bomen en planten al eeuwenlang symbool voor dit feest, zoals maretak, hulst en kerstbomen. De volgende kerstnamen uit de natuur zijn dan ook hartstikke interessant!

Holly
De naam Holly is het Engelse woord voor hulst, een van de meest traditionele kerstplanten. Hulst is een struik die de hele winter groen blijft. Daarnaast heeft hulst in de winter opvallende felrode besjes, waardoor het een ontzettend bijzondere (en sterke!) winterplant is. Een echte “Holly Jolly Christmas” naam!

Sterre
Tijdens de feestdagen zijn de dagen kort. De zon komt pas laat op en gaat alweer vroeg onder. Daarom zijn sterren al heel lang typisch kerstige symbolen. Het zijn namelijk letterlijk lichtpuntjes tijdens donkere dagen. Sterre is dan ook een schitterende naam voor een kerstkind. De naam Stella betekent trouwens ook ‘ster’ ✨ 🌟 💫

Douglas
De Douglas-spar wordt veel gebruikt als kerstboom en Douglas is vooral in Amerika en Canada een populaire jongensnaam. De Douglas-spar is een kerstboom die lekker fris naar sinaasappel ruikt en bovendien niet snel last heeft van naalduitval. De Engelse naam betekent verder ‘zwarte rivier’ en ‘groen’. Mysterieus!

Denne
Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon! De den is natuurlijk ook een typisch symbool van kerst. Dus hoe leuk is het om de zeldzame babynaam Denne aan jullie kerstkindje te geven? Wij zijn fan 🌲

🎁 Leestip: 50 natuurnamen voor baby boskabouters.

Mare 
Mare is afgeleid van maretak, ook wel bekend als mistletoe. Ook dit is een iconische plant voor de kerstdagen. In Engeland en Amerika wordt er tijdens kerst namelijk onder een bosje maretak gekust. Dat komt omdat maretak vroeger het symbool van liefde en vrede was. En dat past perfect bij de kerstgedachte! 

Juniper 
De genderneutrale naam Juniper betekent in het Engels ‘jeneverstruik’. Vooral in Engeland en Amerika is de jeneverbes een typisch kerstsymbool. Superleuk dus! De jeneverbes is trouwens ook weer een struik die in de winter groen blijft. Een echte evergreen dus!   

Neva
Van een witte kerst droomt bijna iedereen. En als je je kerstbaby naar sneeuw vernoemt, heb je altijd een witte kerst! De naam Neva is afgeleid van Nieve, het Spaanse woord voor sneeuw. Liever kerstnamen uit een andere taal? Wat dacht je van het Japanse Yuki, het Welshe Eira of het Finse Lumi, wat ‘licht en ‘sneeuw’ betekent. 

❄️ Meer inspiratie over winterse babynamen? Lees dan eens ons artikel over de allermooiste winternamen!

Vesper
Bij de feestdagen denk je natuurlijk aan gezellige avonden waarin het vroeg donker wordt en je samenkomt met je dierbaren. En daar sluit de naam Vesper mooi op aan, want deze Latijnse kerstnaam betekent ‘avondster’ en ‘avond’. 

Robin
Met zijn gezellige rode veertjes is het roodborstje een graag geziene vogel in de grijze wintermaanden. Hij steekt zo leuk af tegen de sneeuw. In het Engels wordt het kleine vogeltje Robin genoemd: een leuke winterse naam voor zowel jongens als meisjes.

Namen die bij de kerstgedachte passen

De decembermaand is heerlijk warm en feestelijk, maar het is ook prachtig als de naam van je kindje aansluit op de kerstgedachte: vrede op aarde en lief zijn voor andere mensen. Daar passen de volgende zes kerstnamen goed bij.

Noah
Als je op zoek bent naar babynamen voor kerstkindjes is Noah een mooie optie. De van origine Hebreeuwse naam betekent ‘rust’, ‘troost’ en ‘vrede’. Deze betekenissen slaan mooi op de kerstgedachte. Leuke varianten zijn Noa en Noé.

Pax
De betekenis van Pax is ‘vrede’, en dat is natuurlijk een hele mooie kerstgedachte. Helemaal als vrede niet meer zo vanzelfsprekend lijkt. Daarom is het heel bijzonder om je kerstkind deze prachtige, vredige naam te geven.

Lina
Lina is een supermooie, elegante meisjesnaam die ‘teder’, ‘vriendelijk’ en ‘zacht’ betekent. Daarmee sluit Lina qua betekenis mooi aan bij de andere kerstnamen. Als we allemaal iets meer aandacht hebben voor elkaar wordt het vast een onvergetelijke kerst!

Ben
De naam Ben kan afgeleid zijn van Benjamin en Benedict. Benjamin betekent ‘zoon van het geluk’ en Benedict betekent ‘de gezegende’. Vooral de laatste betekenis sluit mooi aan op kerst. Met zo’n mooie kerstnaam krijgen jullie absoluut een gezegende kerst!

Mila
De Slavische naam Mila betekent onder andere ‘liefde’. En dat is natuurlijk waar het tijdens de feestdagen vooral om draait. Zoals Robert ten Brink elk jaar op kerstavond zegt: all you need is love!

❤️ Tip: Zwijmel weg bij de 25 mooiste namen met betekenis ‘liefde’!

Fiep
Fiep betekent net als Noah en Pax ‘vrede’, een betekenis die mooi bij de kerstgedachte ‘vrede op aarde’ past. Andere betekenissen van deze vrolijk klinkende naam zijn ‘bescherming’ en ‘wijsheid’. Mooi!

Geboortekaartjes voor kerstkindjes

Heb je al een paar mooie kerstnamen gespot? Als je, net als wij, het hele jaar naar Kerstmis toeleeft, kun je de feestelijke sferen meteen lekker doortrekken. Hoe? Door jullie geboortekaartjes ook “the spirit of Christmas” te geven! Sommige websites hebben een speciale collectie geboortekaartjes voor kerstkindjes. 

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een geboortekaartje ontwerpen. Dit zijn alvast wat tips om jullie kaartjes het kerstgevoel te geven:

Heel veel plezier met het verzinnen van een mooie babynaam én het kiezen van een tof geboortekaartje. Op een onvergetelijke kerst!

Geboortekaartje meisje

Gerelateerde blogs

Moederdag idee
Moederdag idee: 10 x me-time voor mama
Storm namen
Deze storm namen met betekenis blazen je omver!
babys-eerste-kerst
Baby’s eerste kerst tips