30 IJslandse namen voor jullie litla barnið

IJslandse namen
18 december 2023

Hæ! Voor dit artikel vlogen we naar het land van ‘ice and fire’: IJsland! Want dit bijzondere eiland kent niet alleen indrukwekkende gletsjers, vulkanen en watervallen, maar ook heel veel unieke babynamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ylfa, Foss en Sunna? Eén ding is zeker: deze IJslandse namen met betekenis zijn perfect voor echte avonturiers. Mjög falleg!

Populaire IJslandse namen

We trappen af met een rijtje populaire IJslandse namen. Het zou zomaar kunnen dat je ze nog nooit eerder gehoord hebt, maar in IJsland kom je deze namen juist hartstikke vaak tegen. Wist je trouwens dat er in IJsland een speciale namenlijst is waaruit IJslanders hun babynamen kiezen? Staan een IJslandse naam niet op de lijst, dan moet deze speciaal goedgekeurd worden door een comité. Daarom zijn veel populaire namen ook écht IJslands.

❄️ Ook leuk: Dit zijn de populairste namen van nu

IJslandse namen voor jongens

Birnir
De stoere naam Birnir betekent ‘beer’. Deze bijzondere naam stond vorig jaar op de vijfde plek van de IJslandse namen top 10. Grappig detail: er komen helemaal geen beren voor op IJsland!

Jökull
In IJsland vind je prachtige gletsjers, en het IJslandse woord voor gletsjers is – jawel – Jökull. De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland. Daar kun je ook door een magische ijsgrot lopen. Een prachtige inspiratiebron voor een IJslandse jongensnaam.

Jón
Ook Jón is een van de populairste IJslandse namen. Vorig jaar stond hij op de negende plek van de IJslandse jongensnamen top 10. De betekenis van Jón is ‘God is genadig’.

Kári  
Bij deze IJslandse naam zien we direct een vrolijk en eigenzinnig jongetje voor ons. Kári is typisch IJslands en betekent ‘koppig’, ‘strijdlustig’ en ‘krullend haar’.

Gunnar
Het stoere Gunnar betekent ‘strijder’ en ‘krijger’. Deze jongensnaam is niet alleen in IJsland populair, maar ook in andere Scandinavische landen, zoals Noorwegen en Zweden. Bra!

IJslandse namen voor meisjes

Embla
De naam Embla is razend populair in IJsland. Vorig jaar stond Embla namelijk op plek drie van de IJslandse namen top 10. De betekenis van Embla is ‘iep’, een boomsoort. In de Noordse mythologie is Embla de eerste vrouw op aarde. Ze werd door de oppergod Odin gemaakt uit een boomstam.

Lilja 
Het mooie Lilja betekent ‘lelie’ in het IJslands. Lilja komt niet alleen veel voor in IJsland, maar ook in Noorwegen, Zweden en Finland. Deze Scandinavische vorm van Lily klinkt wat ons betreft ontzettend lief.

Katla 
IJslanders zijn al jaren fan van de naam Katla. En dat is niet zo gek, want de Katlavulkaan is een van de grootste en actiefste vulkanen van IJsland. Met deze IJslandse meisjesnaam geef je je kind dus een flinke dosis power mee. 

Ylfa 
Ah, Ylfa! Deze parel onder de IJslandse namen stond vorig jaar op de tiende plek van de IJslandse meisjesnamen top 10. Ylfa staat voor ‘wolf’. Een enorm krachtige betekenis, terwijl er helemaal geen wolven voorkomen op IJsland – net als mieren trouwens!

Guðrún
We geven het toe: deze IJslandse naam is misschien een uitdaging, omdat het Nederlandse alfabet de letter ð niet kent. Je spreekt Guðrún ongeveer uit als ‘Guh-roen’, en de betekenis is ‘Gods geheim’. 

🌋 Leestip: Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen

IJslandse namen met natuur in de betekenis

We noemden het al in de inleiding: de natuur in IJsland is ontzettend indrukwekkend. Woeste zeeën, ruige rotspartijen, imposante bergen en klaterende watervallen: IJsland heeft het allemaal. Geen wonder dus dat veel IJslandse namen een link met de natuur hebben. Wij tippen je de leukste!

IJslandse natuur namen voor meiden

Hekla
Yes, we gaan weer voor een vulkaan. De Hekla is de bekendste en meest actieve vulkaan van IJsland. IJslandse ouders zijn dan ook gek op deze meisjesnaam. Hekla betekent trouwens ‘mantel’. De top van de vulkaan wordt namelijk altijd bedekt met een mantel van mist.

Sunna
De toffe meisjesnaam Sunna betekent letterlijk ‘zon’. In IJsland houden ze wel van een zonnetje, want daar is Sunna enorm populair. Zoek je een iets langere naam? Dan is Sunneva ook een mooie IJslandse babynaam. Sunneva betekent ‘geschenk van de zon’.

Yrsa
Als je het ons vraagt, is Yrsa een van de mooiste IJslandse namen. De stoere naam betekent ‘wilde beer’. In Nederland wonen ongeveer 200 mensen met de naam Yrsa. En dat is behoorlijk veel voor een IJslandse naam!

Hafrún
Zoek je een aparte naam geïnspireerd op de zee? Dan is Hafrún echt iets voor jou. De IJslandse naam betekent ‘het geheim van de zee’. Sæunn is trouwens ook een unieke optie. Die naam staat voor ‘zeegolf’.

Drífa 
Drífa heeft iets krachtigs en geheimzinnigs. Deze typisch IJslandse meisjesnaam komt uit het Oudnoors en betekent ‘sneeuwval’. Perfect voor winterkindjes!

❄️ Tip: Met deze winterse geboortekaartjes zorg je voor een waar winterfeestje!

IJslandse natuur namen voor jongens

Foss
IJsland staat bekend om zijn vele watervallen. En het woord ‘foss’ betekent in het IJslands letterlijk ‘waterval’! Met de naam Foss vernoem je je kindje dus naar dit mooie én woeste natuurfenomeen.

Jaki
In het rijtje IJslandse namen mag een naam met ‘ijs’ in de betekenis natuurlijk niet ontbreken. De typisch IJslandse babynaam Jaki betekent dan ook ‘ijsschots’, ‘ijsberg’ en ‘drijvend stuk ijs’. Heerlijk winters.

Breki
De eigenzinnige naam Breki betekent in het IJslands ‘vuur’. En dat past perfect bij een land met vulkanen. Zou jij een naam met de betekenis ‘vuur’ overwegen? In onze babynamen inspiratietool kun je heel makkelijk filteren op betekenis.

Hrafn 
Gek op vogels? Dan is Hrafn een leuke IJsland naam voor jullie mini. De letterlijke vertaling van dit IJslandse woord is namelijk ‘raaf’. In IJsland is Hrafn een behoorlijk populaire naam!

Birkir
De betekenis van Birkir is ‘berkenboom’. En dat is heel toepasselijk, want op IJsland vind je volop berkenbomen. Voor meisjes is Björk trouwens een stoere optie met dezelfde betekenis 🌳

🌋 Leestip: Deze natuurnamen voor baby’s zijn superleuk!

IJslandse namen uit sagen en mythen

IJsland heeft een unieke geschiedenis en cultuur, die afwijkt van veel andere Europese landen. Zo spelen oude sagen en mythen een belangrijke rol in IJsland. Veel mensen geloven bijvoorbeeld in trollen. Overal in het land zie je dat mensen in hun tuinen kleine ‘trollenhuisjes’ geplaatst hebben. De volgende IJslandse namen met betekenis komen uit de Noordse mythologie.

IJslandse jongensnamen

Þor / Thor
Het IJslandse alfabet kent een aantal aparte letters, zoals de Þ. Deze letter spreek je uit zoals het Engelse ‘th’ in het woord ‘thing’. Þór spreek je dus ongeveer uit als ‘Thor’ op z’n Engels. Thor was in de Noordse mythologie de God van de donder.

Óðinn / Odinn
Ook de naam Óðinn heeft een vrij lastige spelling. Maar wees gerust, je kunt ook voor de variant Odinn of Odin kiezen, want qua uitspraak maakt dat niet veel uit. Odin was in de Noordse mythologie de oppergod, hij stond voor wijsheid, oorlog, leven en dood. Een krachtige naam dus!

Sindri 
Het toffe Sindri past perfect in het rijtje typisch IJslandse namen. Deze jongensnaam is gebaseerd op een dwerg in de Noordse mythologie, die een smid was. De betekenissen van Sindri zijn trouwens superleuk: ‘sprankelend’ en ‘vonkenregen’. Een naam met vuurwerk!

Flóki
De speelse naam Flóki wordt al vanaf de negende eeuw in IJsland gebruikt. Volgens oude verhalen en sagen was Flóki de eerste Viking die IJsland ontdekte. De betekenissen van Flóki zijn ‘ondernemende man’ en ‘haarlok’.  

Freyr 
In de Noordse Mythologie is Freyr de god van de vruchtbaarheid. Freyr komt in alle Scandinavische landen voor, maar in IJsland is de jongensnaam veruit het populairst.

IJslandse meisjesnamen

Sjöfn
De unieke naam Sjöfn komt regelmatig voor in IJsland. Sjöfn was een godin van het huwelijk, liefde en relaties. Ze kon ervoor zorgen dat mensen verliefd werden. Met deze bijzondere IJslandse naam geef je je kindje dus een hoop liefde mee.

Ása
Op zoek naar korte IJslandse namen? Dan is Ása echt iets voor jou. De betekenis van deze bijzondere meisjesnaam is ‘godin’. In het Oudijslands stond ‘as’ namelijk voor ‘god’, en de eindletter -a maakt de naam vrouwelijk. Wij zijn fan!

Freyja
De prachtige naam Freyja is de IJslandse variant van Freya: de godin van de liefde. Freyja was een van de mooiste godinnen, en als ze huilde waren haar tranen van goud. Hou daar maar aan vast als jullie baby straks een huilbui krijgt!

Elva 
Elva klinkt sprookjesachtig en een tikkeltje mysterieus, en daar past de betekenis goed bij, want die is ‘elf’. Perfect voor jullie kleine elfje. Voor jongens is de IJslandse naam Elvar trouwens een leuk alternatief.

Sædís 
De mooie naam Sædís spreek je uit als Sey-dies. En deze originele naam heeft ook nog eens geweldige betekenissen: ‘godin van de zee’ of ‘vrouw van de zee’. 

❄️ Ook leuk: De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje.

IJslandse namen: regels en tradities

Als je als IJslander een babynaam uitzoekt, kun je niet zomaar iets kiezen. Jullie babynaam moet namelijk op een speciale namenlijst staan. In die lijst staan ongeveer 2000 IJslandse namen. Wil je je kindje een naam geven die nog niet op de lijst staat? Dan moet je de naam aanvragen bij een speciaal comité, de Mannanafnanefnd. Dit comité bekijkt elke maand welke namen ze goedkeuren en welke ze afkeuren. In oktober 2023 werd Enya bijvoorbeeld geaccepteerd, terwijl Cara werd afgewezen. Het gaat er bij het comité vooral om dat een naam een IJslands karakter heeft en geen moeilijkheden veroorzaakt. Daarom zijn veel IJslander namen typisch voor het eiland!

Achternamen in IJsland: dóttir en son

IJslanders hebben geen familienamen. Het is dus niet zo dat een achternaam als ‘Bakker’ generaties lang doorgegeven wordt. In plaats daarvan bestaan IJslandse achternamen vrijwel altijd uit de voornaam van hun vader, met -dóttir of -son als toevoeging. Heet de vader bijvoorbeeld Jón, dan is de achternaam van zijn dochter Jónsdóttir en die van zijn zoon Jónsson. Is er geen vader, dan wordt de naam van de moeder gebruikt voor het bepalen van de achternaam. Het is in IJsland dus heel normaal dat familieleden binnen een gezin meerdere achternamen hebben. Ook leuk: wanneer IJslanders trouwen, nemen ze geen achternaam van elkaar over.

Weetjes over IJslandse namen

  • IJslandse ouders kiezen pas een naam voor hun baby als deze een paar weken oud is. Het is voor IJslanders namelijk heel belangrijk dat de babynaam goed bij hun kindje past.
  • Sommige IJslanders geloven dat als een zwangere vrouw droomt van een (overleden) familielid, ze het kind naar deze persoon moet vernoemen. Dit is een eeuwenoude traditie in IJsland die nog steeds leeft.
  • Naast een namenlijst voor voornamen, is er in IJsland ook een speciale namenlijst voor tweede namen waaruit ouders kunnen kiezen. 
  • Veel IJslandse namen hebben een bijzondere betekenis. Wat betreft de betekenis van IJslandse namen kun je denken aan de natuur of kracht en moed. Daarnaast zijn veel namen in IJsland afgeleid van het christendom of de Noordse mythologie.

Gerelateerde blogs

Ikea babynamen
20x aan de slag met IKEA babynamen
Spaanse namen
Hermoso! 50 Spaanse namen voor jullie niño
Latijnse namen
40 Latijnse namen: Nomen est omen!