Onontdekte babynamen: deze kende je nog niet

Onontdekte babynamen
18 april 2022

Je weet het zeker, het kindje in je buik wordt het allerliefste en meest bijzondere wezentje van de hele wereld. En dat vraagt natuurlijk om een unieke en originele babynaam. Maar waar vind je die? Speciaal voor jullie one-of-a-kind hummeltje hebben we een lijstje gemaakt met onontdekte babynamen. Deze babynamen zijn stuk voor stuk supermooi, maar in Nederland nog hartstikke zeldzaam. Perfect voor kindjes (en ouders) met lef. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Hoe ontdek je onontdekte babynamen?

Je zoekt een toffe, originele naam die lekker opvalt en tegelijkertijd prachtig is. Maar je moet dat unieke pareltje nog wel opsporen. Hoe doe je dat eigenlijk? En waar? In dit artikel delen we lijstjes met namen die in Nederland nog niet zo bekend zijn. Maar we geven je ook tips om zelf inspiratie op te doen voor onontdekte babynamen. We nemen je mee de grens over, we vertellen je over bijzondere betekenissen en we zoeken naar verrassende namen dicht bij huis. Een ding is zeker: wat betreft babynamen zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk dus lekker out of the box en pak die loep er maar bij. Schatzoeken was nog nooit zo leuk!

Onontdekte babynamen over de grens

Dé tip om onontdekte babynamen op te sporen is om naar andere culturen te kijken. Japanse namen zijn bijvoorbeeld hartstikke tof en in Nederland nog vrij zeldzaam. En wat dacht je van Maori namen? Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal onontdekte namen uit het buitenland verzameld. Pro-tip: als je in de babynamen inspiratietool zoekt op de oorsprong van namen, kom je de leukste originele babynamen tegen. Van Afrikaanse tot Zweedse namen; probeer het maar eens en laat jezelf verrassen.

10 originele babynamen uit het buitenland

Nimra
De Arabische taal kent ontzettend veel bijzondere en unieke namen. Zo ook Nimra. Deze naam betekent ‘zacht’ en ‘leeuw’. Een prachtige stoere én lieve naam die perfect is voor jullie welpje.

Akin
We reizen door naar Japan, want daar komt de naam Akin vandaan. Als je van stoere namen houdt is dit echts iets voor jou. Akin betekent namelijk ‘dapper’, ‘moed’ en ‘heldhaftig’. 

Kaito
We blijven even in Japan, want ook Kaito is een toffe onontdekte babynaam. De betekenis van Kaito is onder andere ‘oceaan’. Deze naam komt maar negen keer voor in Nederland. Hoog tijd om ontdekt te worden!

Yuki
Ook Yuki is een Japanse babynaam die in Nederland hartstikke zeldzaam is. De betekenis van Yuki is ‘sneeuw’. Perfect voor baby’s die in de wintermaanden geboren worden ❄️

Loa
In Afrikaanse culturen kun je prachtige babynamen tegenkomen. Bijvoorbeeld Loa! Deze korte meisjesnaam betekent ‘storm’. Hoe stoer is dat?

Rho
Vanuit Afrika reizen we af naar het mooie Griekenland, want daar komt de krachtige naam Rho vandaan. De korte uniseksnaam is afgeleid van het woord ‘rhodon’ dat ‘roos’ betekent. 

Phlox
Nog een zeldzame en bijzondere Griekse naam: Phlox! De vonken spatten van deze naam af. Phlox betekent namelijk ‘vlam’ en ‘vlambloem’ 🔥

Soy
Misschien ben je de naam Soy al eens tegengekomen via acteur Soy Kroon. Maar wist je dat er in Nederland minder dan 10 mensen wonen met deze stoere naam? Soy is van oorsprong Spaans en betekent ‘ik ben’.

Ingi
Het Hoge Noorden heeft ook prachtige onontdekte babynamen in de aanbieding, zoals Ingi. Deze naam betekent ‘bescherming’, ‘beroemd’ en ‘schoon’. In Nederland wonen minder dan 5 mensen met deze naam. 

Borr
Borr klinkt helemaal stoer en krachtig. En de dubbele eindletter maakt de naam extra bijzonder. Borr is van oorsprong Zweeds en betekent ‘jeugd’. 

Bijzondere betekenissen van babynamen

Je kunt ook nieuwe babynamen ontdekken door naar de betekenissen te kijken. Als je eerst op de betekenis van babynamen zoekt, kom je misschien namen tegen waar je nog niet aan gedacht had. Ga eens lekker los met de babynamen inspiratietool en filter op speciale of aparte betekenissen. Denk bijvoorbeeld aan ‘nacht’ of ‘zee’. Zo kom je op de mooiste onontdekte babynamen. We hebben alvast onze favoriete namen met bijzondere betekenissen op een rijtje gezet. 

10 onontdekte babynamen met toffe betekenissen

Noï
De korte naam Noï klinkt stoer, maar heeft ook iets schattigs. En de betekenissen zijn al helemaal bijzonder: ‘beeldschoon’, ‘zacht’ en ‘groot wonder’. Een prachtige naam voor jullie kleine wondertje. 

Zenne
De mysterieuze uniseksnaam Zenne betekent ‘rivier’ en ‘kracht van Jupiter’. Jupiter is niet alleen een planeet, maar ook de Romeinse god van de hemel en het onweer. Stoer 🌩⚡️

Kae
Kae klinkt superhip, maar komt nog maar weinig voor. De toffe, korte meisjesnaam betekent onder andere ‘puur’ en ‘geluk’. Prachtige betekenissen 💕

Ihme
Ook de naam Ihme is nog niet doorgebroken in Nederland. Deze genderneutrale naam is van oorsprong Fins en betekent ‘groot’, ‘overweldigend’ en ‘wonder’. 

Yeva
Yeva is een prachtige Armeense meisjesnaam die in Nederland amper voorkomt. Maar Yeva heeft ook ontzettend bijzondere betekenissen, namelijk ‘vogel’ en ‘adem van leven’. 

Leestip: 35 vogelnamen voor baby’s

Nox
Gek op namen met een X? Dan is Nox misschien iets voor jullie mini. Nox heeft de mysterieuze betekenis ‘nacht’. Nu maar hopen dat jullie kindje straks goed doorslaapt…

Zale
De stoere Griekse naam Zale is perfect voor liefhebbers van de zee. Zale betekent namelijk ‘kracht van de zee’. Ook deze naam is in Nederland hartstikke zeldzaam.

Thilo
Wat betreft onontdekte babynamen is Thilo een echte topper. De stoere naam is van oorsprong Duits en heeft de krachtige betekenis ‘heerser van mensen’. Een mooie, succesvolle naam.

Kes
Je wenst voor jullie kindje natuurlijk niets liever dan een gelukkig leven. Dus hoe leuk is het dan om een naam met ‘geluk’ als betekenis te kiezen? De genderneutrale naam Kes betekent ‘voor het geluk geboren’. Prachtig 🍀

Eos
Hou je van de zonsopgang? Dan is Eos een geweldige optie. Eos is namelijk de Griekse godin van de dageraad. Denk aan roze luchten, een mooie rode zon en een zacht ochtendbriesje. Wij zijn fan! 

Onontdekte babynamen uit Nederland

Ook in ons eigen kikkerlandje liggen de onontdekte naampareltjes voor het oprapen. Elk woord kan namelijk een naam zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bickel of Wolf? Door ‘gewone’ woorden om te toveren tot babynamen krijg je mega originele en spannende resultaten. Bedenk zelf eens wat je voelt bij een ‘normaal’ Nederlands woord. Welke associaties komen in je op? Zou het een toffe naam kunnen zijn? En hoe zou je omgeving erop reageren? Op die manier kun je overal om je heen geweldige onontdekte babynamen opsporen. Wij doken alvast in de Dikke van Dale en vonden 10 eigenzinnige namen van eigen bodem. 

Bonustip: Op de site van het Meertens Instituut kun je via de voornamenbank handig checken hoe vaak een naam gegeven is.  

10 aparte Nederlandse namen

Zilver
Een sprankelende naam die hartstikke zeldzaam is, dat is Zilver! Deze genderneutrale naam heeft iets mysterieus en ongrijpbaars. Van ons krijgt Zilver de gouden plak 💕

Beer
De naam Beer is beestachtig leuk. Over de Nederlandse betekenis hoeven we het niet te hebben. Maar wist je dat Beer ook Germaans is? De Germaanse betekenissen zijn onder andere ‘dapper’ en ‘held’. 

Lente
Wordt jullie meisje in het voorjaar geboren? Dan is Lente de ultieme Nederlandse naam. Dat moet haast wel een vrolijk kindje worden later 🌷

Ram
Ram is een heerlijk stoere en zeldzame naam geïnspireerd op het dierenrijk. Maar Ram heeft ook een Hindoestaanse oorsprong. De Hindoestaanse betekenis van Ram is ‘goddelijk’. 

Brand
Deze naam zet je toch in vuur en vlam? Wat ons betreft is Brand een topnaam op het gebied van onontdekte babynamen. Brand betekent ‘vlammend zwaard’ en ‘fakkel’ 🔥

Zonne
Ook voor Zonne lopen we warm. Deze gave meisjesnaam verwijst natuurlijk naar het middelpunt van ons universum: de zon. Extra leuk voor kindjes die in de zomer geboren worden.

Mint
Bij Mint denken we meteen aan de mooie groenblauwe kleur. Maar ook aan de frisse smaak van munt. Een prachtige, originele naam die vooral aan meisjes gegeven wordt.

Splinter
Liefhebbers van hele aparte namen opgelet! Want Splinter is echt een zeldzame knaller. Misschien kende je deze naam al via schrijver Splinter Chabot. Splinter betekent ‘kleine jongen’.

Leestip: Rare babynamen die echt gegeven zijn.

Kit
De korte naam Kit klinkt ontzettend stoer. Deze originele naam is afgeleid van Kitty, wat ‘puur’ betekent. In het Grieks betekent deze uniseksnaam ‘de aangewezene’ en ‘volger van Christus’.

Berk
We sluiten af met de korte jongensnaam Berk. Deze naam verwijst natuurlijk naar de mooie boomsoort met witte bast. In het Turks betekent Berk ‘sterk’ en ‘stevig’. Perfect voor stoere natuurliefhebbers.

Leef je uit!

Het is helemaal duidelijk: de mogelijkheden voor babynamen zijn echt eindeloos. Zolang je het niet té bont maakt natuurlijk. Voor de regels omtrent babynamen hebben we dit artikel geschreven. Zo mag je bijvoorbeeld geen scheldwoorden gebruiken voor jullie babynaam. Dat lijkt ons geen al te grote straf. Verder is de keuze reuze! Doe vooral lekker waar je je goed bij voelt. Kijk om je heen en laat je inspireren. Misschien kom je jullie ultieme babynaam wel tegen in de krant, in een serie of in een van onze blogs. Of volg samen met je partner het stappenplan babynamen kiezen. Welke babynaam jullie ook kiezen, het wordt sowieso een pracht van een naam 💕

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor toffe naaminspiratie en updates over nieuwe blogs.

Gerelateerde blogs

Aparte babynamen
Aparte babynamen voor jullie kindje
magische-namen-met-betekenis
Laat je verwonderen door deze magische namen met betekenis
Palindroom namen
15 palindroom namen: achterstevoren net zo leuk!