40 Latijnse namen: Nomen est omen!

Latijnse namen
5 juni 2023

Ouders in spe opgelet, want dit artikel staat volledig in het teken van Latijnse namen. Het Latijn is de taal die in de klassieke oudheid werd gesproken door de Romeinen. En hoewel dat meer dan duizend jaar geleden gebeurde, gebruiken we nog steeds woorden uit het Latijn, zoals ‘agenda’, ‘horror’ en ‘et cetera’. En wat dacht je van eeuwenoude Latijnse namen als Julia en Max? Voor de tofste babynamen in het Latijn zochten we het internet tot op de bodem af – ad fundum!

PS: Nomen est omen betekent letterlijk ‘de naam is een voorteken’. Volgens de Romeinen zei een naam altijd iets over iemands karakter of eigenschappen. Namen en hun betekenis waren dus ontzettend belangrijk voor de Romeinen.

Top 10 Latijnse namen

We gaan linea recta door naar onze top 10 Latijnse namen en hun betekenis. Deze babynamen zijn namelijk stuk voor stuk hartstikke populair. Had jij verwacht dat ze een Latijnse oorsprong hebben? 

 1. Julia – betekent ‘de jeugdige’.
 2. Lucas – betekent ‘licht’.
 3. Olivia – betekent ‘olijfboom’.
 4. Luna – betekent ‘maan’.
 5. Nova – betekent ‘nieuw’.
 6. Max – betekent ‘de grootste’.
 7. Livia – betekent ‘olijfboom’.
 8. Cato – betekent ‘wijs’.
 9. Lio – betekent ‘leeuw’.
 10. Dex – betekent ‘rechterhand’.

Latijnse namen voor meiden

Is jouw kennis over het Latijn nog nihil? Kijk dan eens naar deze toffe meisjesnamen. Dit zijn trouwens zowel Latijnse als Romeinse namen, omdat in het Romeinse Rijk Latijn werd gesproken. De volgende babynamen zijn sowieso cum laude geslaagd!

Aemilia
Het prachtige Aemilia is afgeleid van de Latijnse naam Aemilius en betekent ‘vriendelijk’. Door de A als voorletter heeft Aemilia een bijzondere Romeinse vibe, maar je kunt natuurlijk ook voor Emilia kiezen. En wat dacht je van het mysterieus klinkende Aelia

Cato
Bij de stoere naam Cato zien we meteen een eigenzinnig meisje voor ons. In het Latijn is Cato afgeleid van Catus, wat ‘scherpzinnig’ en ‘wijs’ betekent. Perfect voor jullie kleine bolleboosje!

Livia
De lieflijke naam Livia werd al in de klassieke oudheid gebruikt. Het was zelfs de voornaam van een Romeinse keizerin, die van 27 v. Chr. tot 14 n. Chr. op de troon zat. Livia gaat dus al duizenden jaren mee en is nog steeds hartstikke populair. Vorig jaar zijn er in Nederland maar liefst 288 kleine Livia’s bij gekomen.

Celeste
Ben je op zoek naar zeldzame Latijnse namen? Dan is Celeste misschien iets voor jullie mini! Deze bijzondere naam betekent in het Latijn ‘hemels’ en ‘goddelijk’. Dat moet bijna wel een wolk van een baby worden.

Olivia
Olivia is afgeleid van het Latijnse woord ‘olivarius’, wat ‘olijfboom’ betekent. Wist je dat olijfbomen al duizenden jaren voor vrede staan? De bomen werden in de klassieke oudheid vaak verwoest tijdens veldslagen. Mooie, volgroeide olijfbomen symboliseerden dus rust en vrede. De indirecte betekenis van deze Latijnse naam is dus ‘vrede’.

Stella

Stoer, speels en een tikkeltje mysterieus: we hebben het over Stella! Deze toffe naam betekent in het Latijn letterlijk ‘ster’. En die betekenis past straks natuurlijk perfect bij jullie eigen stralende ster. 

Feline
Feline is afgeleid van de Romeinse naam Felix, die ‘gelukkig’ en ‘brenger van geluk’ betekent. Met zo’n prachtige betekenis geloven we natuurlijk absoluut in het Latijnse gezegde ‘nomen est omen’! 

Vive
De vrolijke naam Vive komt van het Latijnse woord ‘vivere’, dat ‘leven’ betekent. Een andere hippe optie is trouwens Vita. Die naam betekent in het Latijn namelijk ‘het leven’. Met beide Latijnse namen vier je dus het leven. Carpe diem!

Mare
Hoe heerlijk is het om je kindje naar de prachtige zee te vernoemen? Mare betekent in het Latijn letterlijk ‘zee’. Perfect dus voor jullie kleine zeemeermin. Oh, en Mare kan ook nog eens gebaseerd zijn op het Latijnse woord ‘amare’, dat ‘liefde’ betekent.

🏛 Leestip: 50 spetterende namen met betekenis zee en water!

Valeria 
We hebben weer een knapperd van een meisjesnaam voor je! Valeria is afgeleid van het Latijnse woord ‘valére’ dat ‘sterk zijn’ en ‘gezond zijn’ betekent. In Nederland is de naam Valeria behoorlijk zeldzaam, maar de variant Valerie komt steeds vaker voor.

Clara
We eindigen dit rijtje Latijnse namen met Clara. In het Latijn betekent Clara zoiets als ‘helder’,  ‘glanzend’ en ‘schitterend’. Met zo’n naam ligt er voor jullie meisje vast een schitterende toekomst in het verschiet!

Geboortekaartje neutraal

Latijnse namen voor jongens

We gaan stante pede verder met de allerleukste jongensnamen uit het Latijn. Veel van deze krachtige namen werden in de Romeinse tijd echt gebruikt. En deze oude Romeinse namen zijn nog steeds superleuk voor de juventus van tegenwoordig! Welke Latijnse namen met betekenis spreken jou het meest aan?

Lucas
We beginnen met een van de populairste jongensnamen van dit moment: Lucas! Deze stijlvolle naam is afgeleid van de Latijnse naam Lucius, die ‘licht’ betekent. Ook Luuk, Lucy en Luca zijn toffe varianten op Lucius.

Julius
Julius mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje Latijnse namen voor jongens. Dit was namelijk de voornaam van de bekende Romeinse keizer Julius Caesar. De beroemdste woorden van Julius Caesar waren ‘veni, vidi, vici’, wat ‘ik kwam, ik zag, ik overwon’ betekent. Zou jullie Julius net zo’n winnaarsmentaliteit krijgen?

Dex
Deksels, wat klinkt deze naam krachtig! Dex is afgeleid van het Latijnse woord ‘dextra’, wat ‘rechts’ en ‘rechterhand’ betekent. Dat lijkt een gekke betekenis, maar in het Romeinse Rijk stond ‘dextra’ vooral voor geluk en voorspoed. Het is namelijk hartstikke handig om een kind met twee rechterhanden te hebben!

Felix
Ook Felix is een toffe Latijnse naam met een X als eindletter. In het Latijn betekent Felix ‘gelukkig’, ‘brenger van geluk’ en ‘vrolijk’. Een flexe naam dus! Vanwege deze heerlijke betekenis wordt de naam al duizenden jaren gebruikt. Oh, en Felix is ook perfect voor echte kattenmensen, want de naam wordt vaak geassocieerd met het Latijnse woord voor kat: ‘felis’. 

Quinten
Namen met een Q komen niet zo vaak voor, waardoor ze automatisch iets extra’s hebben. En dat geldt zeker voor de prachtige naam Quinten. Deze Latijnse naam is afgeleid van het woord ‘quintus’, dat ‘vijfde’ betekent. Een toffe Engelse variant is trouwens Quentin.

Laurens

Laurens is afgeleid van de Romeinse naam Laurentius. De naam is onder andere gebaseerd op de laurierstruik. Als je in het Romeinse Rijk een overwinning behaalde, werd je geëerd met een laurierkrans, ook wel ‘lauwerkrans’ genoemd. Namen als Laurens, Lauren en Laura staan dus indirect voor overwinning en succes.

Pax
Stoer, edgy én hartstikke zeldzaam: dat is de naam Pax! In het Latijn betekent het woord ‘pax’ letterlijk ‘vrede’. En dat is natuurlijk een prachtige betekenis om aan je kindje mee te geven. Zou jij deze korte en krachtige naam overwegen?

Fabian
Een naam als Fabian is natuurlijk he-le-maal fab. De betekenis van deze fabelachtige naam is trouwens wel een tikkeltje apart: ‘boonverbouwer’. Misschien leert jullie mini al snel z’n eigen boontjes te doppen! 

Vincent
Is het je ook al opgevallen dat veel Latijnse namen een krachtige betekenis hebben? Dat geldt in ieder geval ook voor Vincent. Deze naam is namelijk afgeleid van het Latijnse woord voor overwinnen: ‘vincere’. Ook Vince en Vinz zijn toffe varianten voor jullie kleine kampioentje.

Kai 
Amai, we gaan voor Kai! Deze heerlijke korte naam kan verschillende herkomsten hebben. Zo betekent Kai in het Japans ‘zee’. In het Latijn is Kai afgeleid van Caius, wat ‘verheugd’ betekent. Deze vrolijke Romeinse naam wordt al duizenden jaren gebruikt!

Ben
Wist je dat ook Ben een Latijnse naam is? Ben is namelijk afgeleid van Benedictus, wat in het Latijn ‘de gezegende’ betekent. Vind je de betekenis geweldig, maar ben je in verwachting van een meisje? Dan is Bente een superleuke variant!

Genderneutrale Latijnse namen

Of het nou een jongen, een meisje of een verrassing wordt: genderneutrale namen zijn altijd een goed idee. Dat komt omdat ze vaak stoer, speels en lekker hip zijn. Wij zijn in ieder geval fan van de volgende genderneutrale Latijnse namen en hun betekenis.

Maxime
Wat een heerlijke naam! Maxime is afgeleid van de Romeinse naam Maximus, wat ‘de grootste’ betekent. Maxime en andere varianten, zoals Maxim en Max, zijn dus Latijnse namen voor echte uitblinkers!

Jovi
Ben je op zoek naar een naam met een beetje funk? Dan is Jovi een leuke optie. Jovi is afgeleid van Jove, wat in het vroege Romeinse Rijk de benaming voor de oppergod was. Het woord ‘joviaal’ schijnt trouwens een afgeleide te zijn van Jovi!

Nova
De hippe naam Nova betekent in het Latijn letterlijk ‘nieuw’. En dat symboliseert het nieuwe leven van jullie kindje. Nova is de laatste jaren enorm populair geworden, zo kwamen er vorig jaar zo’n 250 nieuwe Nova’s bij! Ook Novi en Novan zijn toffe varianten.

🏛 Tip: Lees ook ons artikel over namen met ‘nieuw begin’ als betekenis!

Vesper

Leef jij altijd helemaal op in de avond? Dan is Vesper een prachtige, mysterieuze naam voor jullie kind. Vesper betekent namelijk ‘avond’ en ‘avondster’ in het Latijn. 

Nox
Ook Nox heeft met de avond te maken. Want deze stoere Latijnse naam betekent letterlijk ‘nacht’. Een prachtige betekenis, want nachten kunnen sereen, stil, bruisend én magisch zijn. Perfect voor dromerige nachtvlinders!

Lux
Ook Lux is een van de vele Latijnse namen met een X als eindletter. De korte, stoere naam betekent letterlijk ‘licht’ in het Latijn. Een mooie tegenhanger van Nox dus. Wij zijn fan van deze genderneutrale babynaam.

Sil
Natuurliefhebbers opgelet! De toffe naam Sil is afgeleid van Silva, wat in het Latijn ‘woud’ betekent. Extra toepasselijk voor kindjes die in de buurt van een bos opgroeien. De naam heeft trouwens ook iets goddelijks, want Silvanus was een Romeinse god van de bossen. 

Quinn
De hippe naam Quinn is net als Quinten afgeleid van het Griekse woord voor ‘vijf’ – ‘quinque’. De naam is helemaal leuk als jullie een bijzondere band met het getal vijf hebben. Bijvoorbeeld als je in de maand mei bent uitgerekend.

Romeinse namen

Romeinse goden namen

In de klassieke oudheid geloofden de Romeinen eeuwenlang in verschillende goden. Waarschijnlijk ken je al een paar Romeinse goden namen, zoals Mars en Venus, omdat veel planeten vernoemd zijn naar Romeinse goden. We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet.

Juno
De machtige Juno was in de Romeinse mythologie de koningin van de hemel en de vrouw van de oppergod Jupiter. Juno was beschermer van vrouwen, het huwelijk en daarnaast zorgde ze voor vruchtbaarheid. Mooie varianten van de naam zijn Juna en June.

Flora
Flora was de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Deze naam is dus perfect voor liefhebbers van bloemen, planten en de pracht en praal van de natuur. Toffe varianten van de naam zijn Floor, Floris en Florian.

Diana
Wat betreft Romeinse goden namen is Diana een echte klassieker. Diana is de Latijnse naam voor de godin van de jacht en de wilde natuur. Ze leefde in een bos en werd altijd afgebeeld met een pijl en boog. Superstoer!

Janus
In de Romeinse mythologie was Janus de god van het begin en het einde, van tegenstellingen en van het openen en het sluiten. De betekenis van deze Latijnse naam is dus hartstikke interessant! Ook de naam januari is gebaseerd op Janus, omdat hij de god van het nieuwe begin was. Janus werd trouwens meestal afgebeeld als een man met twee gezichten, die de zon en de maan symboliseerden: dag en nacht.

Tip: Is Janus als babynaam iets te apart? Dan zijn de varianten Jan en Ian ook superleuk. 

Victoria
Yes, Victoria! Dit is een van de bekendste Latijnse namen uit de Romeinse mythologie. Victoria was de godin van de overwinning. Victoria is al een hele mooie naam op zich, maar afgeleiden als Vic, Victor en Vicky zijn ook hartstikke hip!

Quirinus

Ook Quirinus is een voorbeeld van Romeinse goden namen. Quirinus was de god van de vruchtbaarheid, oorlog, oogst en het Romeinse volk. Mooie afgeleiden van de naam zijn Quirine en Quirin

Venus
De Latijnse naam Venus komt maar heel weinig voor in Nederland, terwijl de naam stoer, mysterieus én krachtig is. Venus was in de Romeinse mythologie namelijk de godin van de liefde. En wat is krachtiger dan liefde? Precies, niets!

Mars
Mars was in de Romeinse mythologie de god van oorlog, strijd en vruchtbaarheid. Je kent deze Romeinse naam waarschijnlijk ook van de planeet Mars die naar hem is vernoemd. Mars is dus ook een prima babynaam voor astronauten in de dop! Marcus, Mark en Marcel zijn trouwens ook leuke opties.

Minerva
De krachtige Minerva was de Romeinse godin van de wijsheid, kunsten, wetenschap en oorlog. Met een naam gebaseerd op Minerva wordt jullie baby vast een echte slimmerik! Toch komt de naam Minerva al heel lang amper voor in Nederland. Maar niet getreurd, want een toffe afkorting van de naam is Mina!

Luna
Is de maan een machtig, mysterieus en prachtig fenomeen voor jou? Dan is Luna perfect voor jullie dochter. In de Romeinse mythologie was Luna de godin van de maan. In het Latijn betekent ‘luna’ dan ook letterlijk ‘maan’. Luna is een van de bekendste Latijnse namen; vorig jaar kwamen er in Nederland zo’n 450 Luna’s bij!

🏛 Wist je dat luna in het Spaans en Italiaans nog steeds het woord voor ‘maan’ is? Misschien vind je ons artikel of Spaanse en Italiaanse namen ook leuk!

Je naam in Romeinse letters

Heb je al een paar favoriete Latijnse namen op het oog? Wat leuk! Het is dan extra leuk als je de naam in Romeinse letters kunt schrijven, bijvoorbeeld op het geboortekaartje. Wist je trouwens dat in het Latijnse alfabet de letters J, W en U ontbraken? De J werd geschreven als een I, de W als twee V’s en de U als een V. Daarnaast werd alles in hoofdletters geschreven. Als je je naam in Romeinse letters wilt schrijven, let je dus op de volgende punten: 

 • J = I
 • W = VV
 • U = V
 • Alles in hoofdletters
 • I blijft I en V blijft V

Luna zou je dus kunnen schrijven als LVNA en Janus als IANVS. Julius schrijf je als IVLIVS en Jovi als IOVI. Oh, en namen als Olivia en Lucas hoef je dus alleen maar in hoofdletters te schrijven. 

Romeinse cijfers voor de geboortedatum

Wil je de geboortedatum van je baby straks in Romeinse cijfers noteren? Lekker bezig, dan ben je heerlijk in thema! Romeinse cijfers zijn iets ingewikkelder, helemaal voor een geboortedatum. Houd hiervoor de volgende regels aan:

 •  I = 1
 • II = 2
 • III = 3
 • IV = 4
 • V = 5
 • VI = 6
 • VII = 7
 • VIII = 8
 • IX = 9
 • X = 10
 • M = 1000

Het goede nieuws: je krijgt van ons de maanden en de komende jaarnoteringen cadeau! We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Jaren

 • 2024 = MMXXIV
 • 2025 = MMXXV

Maanden

 • Januari = I
 • Februari = II
 • Maart = III
 • April = IV
 • Mei = V
 • Juni = VI
 • Juli = VII
 • Augustus = VIII
 • September = IX
 • Oktober = X
 • November = XI
 • December = XII 

Verder geldt dat je per cijfer eerst de hoogste getallen noteert. De 31e dag van de maand is dus XXXI (3x 10 en 1x 1). Verder wijken de getallen 9 en 4 af. De vier noteer je als IV en de negen noteer je als IX. 19 juli 2024 schrijf je dus als: XIX – VII – MMXXIV. Misschien is het nog even oefenen. Je kan trouwens ook handig gebruikmaken van deze site, waarop je de datum alleen maar hoeft in te voeren.

Gerelateerde blogs

Engelse namen
Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis
Alternatieve namen
Alternatieve namen voor baby’s: durf jij het aan?
Ierse babynamen
35 Ierse namen voor jullie babaí!