Koninklijke namen voor prinsjes en prinsesjes!

Koninklijke namen
25 april 2022

Verwachten jullie een klein prinsje of prinsesje? Dan past daar natuurlijk een mooie koninklijke naam bij. Want ook al hebben jullie geen blauw bloed, met een koninklijke naam krijgt jullie mini toch iets vorstelijks mee! Daarom hebben we speciaal voor jullie kindje 40 babynamen met koninklijke allure verzameld. We delen koninklijke namen van royals, maar we vertellen je ook welke namen een koninklijke betekenis hebben. Perfect voor keizers en koninginnen in de dop.

10 x namen van Nederlandse royals

We trappen af met koninklijke namen van het Nederlandse koningshuis. Sommige namen ken je vast al, maar andere babynamen zijn misschien een verrassing. Prinsjes en prinsesjes maken de blits met deze tien majesteitelijke babynamen.

Koninklijke namen voor jongens

Willem
De koning van de koninklijke namen, dat is Willem! De eerste koning van Nederland heette Willem en we kennen de naam natuurlijk ook van koning Willem-Alexander. Willem betekent ‘wilskrachtige beschermer’. 

Floris
Ben je gek op de natuur? Dan is Floris een prachtige koninklijke naam voor jullie kindje. Floris betekent namelijk ‘bloeiend’. Deze naam hoort bij prins Floris, de zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

👑 Leestip: 20 fleurige bloemen namen voor baby’s.

Alexander
Het rijtje koninklijke namen is natuurlijk niet compleet zonder Alexander, afgeleid van onze eigen koning Willem-Alexander. Alexander betekent ‘beschermer’, ‘helper’ en ‘verdediger’. Perfecte eigenschappen voor een koning.

Friso
Zijn jij en je partner gezegend met een prachtige bos krullen? Dan is Friso een topnaam voor jullie kindje. Friso betekent namelijk ‘krulharig’. Andere betekenissen zijn ‘Friezen’ en ‘mensen aan de kust’. De jongste broer van koning Willem-Alexander droeg deze bijzondere naam.

Koninklijke namen voor meisjes

Emma
Emma is een koninklijke naam die al eeuwen voorkomt in ons koningshuis. Deze populaire naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘machtig’, ‘groots’ en ‘trouw’. Dat zijn natuurlijk ideale eigenschappen voor koninginnen.

Eloise 
Misschien ken je Eloise al van ‘gravinfluencer’ Eloise van Oranje. Eloise klinkt heerlijk elegant en chic. Betekenissen van deze Franse naam zijn ‘beroemde strijdster’, ‘gezond’ en ‘zon’. 

👑 Lees ook: Chic en bijzonder? Kies een Franse babynaam.

Máxima 
Máxima mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De naam van onze koningin is van oorsprong Latijns en betekent ‘de grootste’. De ultieme naam voor echte powervrouwen. Ook de varianten Max en Maxime zijn superleuk.

Zaria 
Ben je dol op de naam Sara, maar zoek je toch een iets apartere babynaam? Dan is de Arabische naam Zaria perfect voor jullie prinsesje. Zaria betekent ‘bloeiend’ en ‘florerend’. Wist je trouwens dat Zaria het petekind en nichtje is van koning Willem-Alexander?

Julia
Julia is afgeleid van de koninklijke naam Juliana. Juliana was onze koningin van 1948 tot 1980 en de moeder van prinses Beatrix. Julia betekent ‘de jeugdige’, ‘gewijd aan Jupiter’ en staat al jaren in de top 10 populairste meisjesnamen.

👑 Ook in Disneyfilms vind je de leukste prinsessen namen. Wij schreven een artikel over de mooiste Disney namen!

Carmen
Carmen is een van de namen van kroonprinses Amalia. Ze is hiermee vernoemd naar haar oma, de moeder van koningin Máxima. Carmen betekent ‘goud’, ‘zoet’ en ‘boomgaard’. Een prachtige, vrolijke babynaam.

10 x namen van royals in het buitenland

Buiten de grens vinden we natuurlijk ook parels van koninklijke namen. Van Engeland tot Zweden: dit zijn onze tien favoriete babynamen van buitenlandse royals. Welke naam zou jij overwegen voor jullie kindje?

Koninklijke meisjesnamen

Rania
De ouders van koningin Rania van Jordanië wisten voor haar geboorte stiekem al dat Rania koningin zou worden. Haar naam betekent namelijk ‘koningin’ en ‘puur’. Een op en top koninklijke naam dus. 

Lizzy
Lizzy is afgeleid van Elizabeth, de naam van de Engelse queen. De betekenis van beide namen is ‘God is mijn eed’. Er zijn trouwens nog veel meer hippe varianten van Elizabeth. Wat dacht je bijvoorbeeld van Eliz, Lize of of Lizz?

Pippa
Eigenlijk past Pippa niet in het lijstje koninklijke namen. Pippa, de schoonzus van de Engelse prins William, is zelf namelijk helemaal geen lid van een koningshuis. Maar ze heeft gelukkig wel een mooie naam! Pippa betekent ‘liefhebber van paarden’.

Victoria
De kroonprinses van Zweden heeft een prachtige naam die goed past bij haar aankomende functie. Victoria betekent namelijk ‘overwinnaar’. Een toffe, krachtige naam voor jullie eigen prinsesje. 

Mette
Deze naam kwamen we tegen bij Mette-Marit, de vrouw van de kroonprins van Zweden. Mette betekent ‘kind van het licht’, ‘dochter van de zee’ en ‘parel’. Wist je trouwens dat de naam Marit precies dezelfde betekenissen heeft? Extra mooi!

👑 Leestip: Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen.

Charlie
Eigenlijk is Charlie niet per se een meisjesnaam, Charlie is namelijk ook top voor jongens. Deze toffe uniseks naam is afgeleid van de Engelse kroonprins Charles. De naam Charlie betekent ‘vrij mens’. 

Koninklijke jongensnamen

Philip
Ben je een paardenliefhebber? Philip is een koninklijke naam die ‘vriend van paarden’ betekent. Meerdere royals heten Philip of een variatie hierop, zoals koning Filip van België en koning Felipe van Spanje. Met deze naam wordt jullie zoontje een echte prins op het witte paard.

George
Het oudste kindje van prins William heet George. Deze mooie Engelse naam heeft eigenlijk helemaal geen koninklijk tintje. George betekent namelijk ‘boer’! Toch vinden we de naam hartstikke stijlvol en majesteitelijk.

Louis
Louis is het jongste broertje van prins George. De betekenis van Louis is ‘beroemde strijder’. Perfect als je van krachtige namen houdt. Louis is een van de oudste koninklijke namen van Engeland. 

Archie
Archie is het oudste kindje van de Britse prins Harry en Meghan. Deze naam heeft superstoere betekenissen, namelijk ‘oprecht’ en ‘dapper’. Misschien ken je de naam ook wel van populaire series als Riverdale.

Namen met een koninklijke betekenis

We kunnen de kunst natuurlijk afkijken bij de echte royals, maar er zijn ontzettend veel andere mooie namen met een koninklijke betekenis. De babynamen hieronder hebben allemaal een betekenis als ‘koning(in)’, ‘heerser’ of ‘wereldleider’. Perfect voor jullie kleine eindbaasje. Hou je vast voor onze favorieten.

10 x koninklijke namen voor prinsen

Donny
Natuurlijk kennen we Donny van onze eigen vrolijke rapkoning. Wist je dat Donny een mega stoere naam is? Donny betekent namelijk ‘wereldleider’. Dat belooft veel voor jullie mini. 

Reyes
Yes, we gaan voor Reyes! Deze krachtige Engelse naam betekent letterlijk ‘koning’. En Reyes is natuurlijk niet alleen leuk voor jongens, maar ook superstoer voor meisjes. 

Jurre
De naam Jurre is een van de meest koninklijke namen. Jurre betekent namelijk ‘vorst’. Andere betekenissen van de naam zijn ‘strijder’ en ‘jonge man’. Een stoere, Friese naam

Enzo
Gek op la bella Italia? Dan is Enzo misschien een mooie optie. Deze leuke Italiaanse naam is ook nog eens lekker koninklijk. Enzo betekent namelijk ‘heerser van het thuisland’. 

Thilo
Ook Thilo is een perfecte naam voor leiders in de dop. De zeldzame Duitse naam betekent namelijk ‘leider van het volk’ en ‘heerser van mensen’. Dat wordt een stoer baasje.

Liam 
We reizen af naar Ierland, want daar komt deze toffe naam vandaan. Liam is echt een koningsnummer. De betekenis is namelijk ‘koning’, maar ook ‘beschermer’ en ‘wilskracht’. Lyam is een mooie variant.

Fergus
De stoere naam Fergus betekent ‘krachtige, machtige man’. Een soort koning dus! Fergus is een Schotse naam die al eeuwen bestaat. Zo zijn er veel Keltische volksheiligen met deze naam. 

Jetro
Ook Jetro is weer een vorstelijke naam. De betekenis van Jetro is namelijk letterlijk ‘vorst’. Andere betekenissen zijn ‘voortreffelijk’ en ‘in overvloed’. Een toffe Hebreeuwse naam.

Duuk
Wij zijn helemaal fan van Duuk. Deze Nederlandse naam heeft bijzondere betekenissen, zoals ‘wolfsvolk’ en ‘leider’. Maar de naam kan ook afgeleid zijn van het Engelse ‘duke’ wat ‘hertog’ betekent. 

Stef
Kort maar krachtig, dat is Stef! Deze naam heeft een subtiele koninklijke betekenis, namelijk ‘kroon’. Willen jullie het geslacht van de baby niet weten? Steffi en Stevie zijn mooie genderneutrale opties.

10 x koninklijke namen voor prinsessen

Amira
Zoek je de ultieme naam voor jullie prinsesje? Dan is Amira een mooie optie. Amira betekent namelijk ‘prinses’. Een andere betekenis van deze Arabische naam is ‘boomtop’. Die gaat de top zéker halen!

Juno 
Ben je in juni uitgerekend? Dan is Juno een geweldige naam voor jullie hummeltje. Juno is een Romeinse naam die ‘mythische koningin van de hemel’ betekent. Wat ons betreft een hemelse naam.

Bibi
Van deze naam word je toch vrolijk? Bibi betekent onder andere ‘zon’, ‘mooi’, ‘geluk’ én ‘koningin’. De naam Bibi heeft Griekse, Arabische en Japanse roots. Dat wordt later een vrouw van de wereld!

Reina
Reina is een van de meest klassieke koninklijke namen. De betekenis van Reina is namelijk letterlijk ‘koningin’. Reina is van oorsprong Spaans. Andere varianten zijn Raina en Reyna

Rixt
Rixt heeft een indirecte koninklijke betekenis. Deze Friese naam betekent namelijk ‘machtig’. Maar Rixt is ook een anagram van Trix, en dat is dan weer een verkorte vorm van onze eigen prinses Beatrix.

Maud
Deze naam is perfect voor echte powergirls. Maud betekent namelijk ‘machtige strijdster’. De naam heeft een extra koninklijk tintje omdat Maud van Mathilde is afgeleid. En dat is dan weer de koningin van België.

Saar
Weer een vorstelijke naam: Saar! De betekenis van deze Hebreeuwse naam is namelijk ‘vorstin’. Een mooie, korte naam voor jullie eigen kleine queen. 

Cleo
Bij de Griekse naam Cleo denken we meteen aan Cleopatra, de legendarische koningin van het oude Egypte. Maar ook de betekenissen van Cleo zijn lekker koninklijk, namelijk ‘roem’, ‘trots’ en ‘glorie’. 

Yara
Yahaa, wij zijn fan van Yara! Deze populaire meisjesnaam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘prinses’, ‘vlindertje’, ‘lente’ en ‘watergodin’. Een bijzondere Arabische naam.

Malika
We sluiten af met de mooie naam Malika. De betekenis van deze Arabische naam is letterlijk ‘koningin’. Perfect voor jullie kroonprinsesje.

Tip: Geboortekaartjes met een koninklijk tintje

Heb je een mooie koninklijke naam gekozen voor jullie mini? Wat leuk! Dan is het tijd om geboortekaartjes te kiezen. Bij een koninklijke babynaam past natuurlijk een kaartje met vorstelijke allure. Je kunt bijvoorbeeld voor een luxe papiersoort kiezen, zoals parelmoer of linnen. Verder hebben geboortekaartjes met goudfolie een prachtige chique uitstraling. En dat wil je natuurlijk voor jullie prinsje of prinsesje. Daarnaast passen klassieke geboortekaartjes mooi bij koninklijke namen. Met luxe sluitzegels maak je je kaartje helemaal af. Zo heb je al snel poepiechique geboortekaartjes voor jullie koninklijke kindje.

👑 Nog meer babynamen inspiratie opdoen? Volg ons ook op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Latijnse namen
40 Latijnse namen: Nomen est omen!
Vlaamse namen
Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen! 
Italiaanse namen
Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen