Inspiratie voor de leukste namen met Y

Namen met y
26 augustus 2021

Een babynaam verzinnen kan een beetje lastig zijn. Er is zoveel keuze, en hoe weet je nou welke naam bij je kindje past? Om jou op weg te helpen hebben wij een lijstje gemaakt van leuke babynamen met Y. Namen met een Y kunnen simpel en uniek tegelijk zijn. Je kunt het zo bijzonder maken als je zelf wilt. Ga er even lekker voor zitten, schenk een grote kop thee voor jezelf in en dompel je onder in de wereld van deze stoere klinker. Misschien vind je jullie perfecte babynaam wel in dit artikel!

Waarom de Y zo’n toffe letter is

De Y is een hele bijzondere letter. Het is namelijk zowel een klinker als medeklinker. In het woord ‘baby’ is de Y bijvoorbeeld een klinker. Maar in ‘yoghurt’ spreek je het uit als een J en is het dus een medeklinker. Wist je dat we in Nederland maar liefst 4 benamingen hebben voor deze letter? We noemen het ‘ij’, ‘Griekse ij’, ‘ypsilon’ en ‘i-grec’. Een veelzijdig baasje dus, de 25e letter van ons alfabet.

De Y is ook een letter die voorkomt in veel verschillende talen. Zo vind je bijvoorbeeld veel Engelse namen met een Y, maar ook namen uit het Hebreeuws, Frans en Arabisch. We zien voor zowel jongens als meisjes erg veel namen met een Y aan het begin, maar ook namen met Y als eindletter. Lees snel verder voor een lijstje superleuke babynamen met Y.

Stoere jongensnamen met een Y

De Y is een hele stoere letter. Niet alleen door de klank, want de invloed van klanken op namen is natuurlijk enorm. Maar ook in schrift maak je een statement met de Y. En stoere jongetjes verdienen natuurlijk een stoere naam. Dit is een greep uit de ontelbaar veel leuke jongensnamen met een Y. 

Roy
Laten we beginnen met een naam die we in Nederland goed kennen: Roy. Deze toffe naam heeft maar liefst 3 betekenissen, namelijk ‘rood’, ‘koning’ en ‘sterke beschermer’. Andere bekende namen met Y als eindletter zijn Joey, Wesley en Davey.

Yoshua
Wie van écht klassieke namen houdt, kan zeker de naam Yoshua overwegen. Deze naam is namelijk gebaseerd op het Hebreeuwse Joshua. De naam heeft dan ook de Bijbelse betekenis ‘God is mijn redder.’ 

Ype
Is oer-Hollands meer jouw ding? Kijk dan eens naar de naam Ype. Dit is een echte Friese babynaam en is met zijn drie letters lekker simpel. Het betekent ‘levenskrachtige’, wat natuurlijk een prachtige betekenis is.

Brody
De naam Brody is een van oorsprong Ierse naam die ‘beroemd heerser’ betekent. De naam is tegenwoordig vooral populair in Amerika. In Schotland komt de naam ook veel voor, maar daar wordt hij vaker gespeld als Brodie. De naam Brody wordt ook gegeven aan meisjes.

Yassin
Het mooie Yassin heeft een Arabische oorsprong en betekent ‘rijk’. Het is tevens de naam van een vers uit de Koran, waardoor Yassin ook als Islamitische naam kan worden gezien. In Arabische landen zie je veel namen met Y, zoals Youssef, Yassir en Yunus.

Mooie meisjesnamen met Y

Naast jongensnamen zijn er natuurlijk ook ontzettend veel bijzondere, mooie en lieve namen met een Y voor meisjes te vinden. En de Y geeft een meisjesnaam vaak ook een edgy randje. Dit vonden wij de allerleukste babynamen met betekenis voor meiden. 

Yara
Yara is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire naam. Vorig jaar stond de naam namelijk op nummer 10 van de populairste meisjesnamen in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want Yara is een enorm lieve naam met meerdere mooie betekenissen. Het betekent ‘prinses’, ‘waterkoningin’ en ‘kleine vlinder ’ 🦋

Yade
Jade heb je vast wel vaker voorbij zien komen als meisjesnaam, maar de variant met een Y is minder bekend. De naam Yade komt oorspronkelijk uit het Frans en verwijst naar de mooie groene edelsteen met dezelfde naam. Deze edelsteen was in het oude China al van onschatbare waarde en wordt tegenwoordig nog steeds veel gebruikt in sieraden.

Lynn
Op zoek naar een korte, stoere meidennaam? Dan is Lynn een toffe optie. De letter Y in het midden en dubbele N zorgen voor een unieke look. De naam wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven, maar is populairder bij meisjes. Lynn betekent ‘beeldschoon’.

Romy
Het kan ontzettend leuk zijn om je kindje een naam te geven die past bij de omgeving waarin hij of zij opgroeit. En als dat ook nog namen met Y zijn, is het helemaal feest! Zo is de naam Romy perfect voor meisjes die wonen aan de kust. Het betekent namelijk ‘dauw van de zee’.

Yasmine
De mooie naam Yasmine komt veel voor in het Midden-Oosten. De betekenis is net zo prachtig, namelijk ‘jasmijnbloem’. In andere landen wordt de naam ook geschreven als Jasmine, met een J. Komt de naam je bekend voor? Dat komt waarschijnlijk door Disney prinses Yasmine uit de film Aladdin. 

👶🏼 Tip: lees ook ons blog boordevol babynamen inspiratie uit Disney films.

3 uniseks namen met Y en hun betekenis

Sommige namen zijn zo waanzinnig mooi, dat het geslacht van je kindje geen rol speelt. En als jullie voor de bevalling niet willen weten of jullie een zoontje of dochter krijgen is een uniseks babynaam ook heel handig. Wij vonden dit 3 hele leuke opties

Jessey 
Een hele bekende genderneutrale naam is Jessey. Dit kun je op heel veel verschillende manieren schrijven. Denk bijvoorbeeld aan Jesse, Jessie en Jessy. Je kunt spelen met de verschillende schrijfwijzen en zo de perfecte naam voor jullie kindje kiezen. Maar let op: hierdoor verandert de betekenis soms wel! 

Yenn
Sommige babynamen met Y zijn heel uniek. Zo ook Yenn, een Vietnamese naam met de prachtige betekenis ‘vrede’. Voor mooier dan dat wordt het niet hoor. 

Andy
De stoere naam Andy is een afkorting van een hele bekende jongens- en meisjesnaam. Ouders die hun kindjes Andre of Andrea hebben genoemd geven vaak liefkozend de bijnaam Andy. Grappig, want naast ‘dapper’ betekenen beide namen ook ‘mannelijk’. 

👶🏾 Tip: zijn uniseks namen echt he-le-maal jouw ding? Lees dan ook ons blog over mooie genderneutrale namen voor meer inspiratie.

Spelen met letters

Misschien ben je na het lezen van dit artikel ook helemaal weg van namen met Y als begin- of eindletter. Maar het kan ook zijn dat je hebt ontdekt dat dit niet je favoriete letter is. Geen paniek! We helpen je met plezier in je zoektocht naar de ultieme babynaam. En mocht je meer willen weten over namen met een bepaalde letter kun je ook hier eens een kijkje nemen: 

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor updates over de laatste artikelen. Wist je dat we iedere week een nieuwe blog plaatsen?! En we delen op onze socials ook wekelijks de mooiste namen en grappige feitjes. 

Gerelateerde blogs

Babynaam valkuilen
Oei! Pas op voor deze babynaam valkuilen
Meisjesnamen die eindigen op e
24 mooie meisjesnamen die eindigen op E
Namen met X
De mooiste namen met een X