43 schitterende Schotse namen mét betekenis!

Ierse babynamen
21 november 2022

Doedelzakken, Hooglanden, Schotse ruiten en het monster van Loch Ness: vandaag gaan we op namenjacht in Schotland! Want dit prachtige noordelijke land kent een ontzettend rijke cultuur én unieke babynamen. Pak die alcoholvrije whisky er maar bij en laat je inspireren door de leukste Schotse namen. Zo is jouw babynaam een schot in de roos!

Schotse namen top 10

We beginnen met de Schotse namen top 10. Deze tien namen waren vorig jaar het meest populair in Schotland. Daarna bespreken we nog drie opvallende typisch Schotse namen uit het rijtje. Welke spreekt jou het meest aan?

  1. Jack
  2. Olivia
  3. Noah
  4. Emily
  5. Isla
  6. Leo
  7. Oliver
  8. Harris
  9. Freya
  10. Finlay

Isla
Isla is het Spaanse woord voor ‘eiland’. Maar het is ook een ontzettend populaire naam in Schotland! Dat komt door het Schotse eiland Islay. Een prachtig groen en bergachtig eiland. Er kwamen vorig jaar 317 Schotse meisjes met de naam Isla bij, en 13 kindjes kregen letterlijk de naam Islay.

Harris
Schotten zijn blijkbaar gek op hun eilanden, want ook de populaire Schotse naam Harris is gebaseerd op een eiland. Het is een eiland van de eilandengroep Buiten-Hebriden in Schotland. Verder betekent Harris ‘heerser van het thuisland’. Wist je trouwens dat Lewis ook een eiland van de Buiten-Hebriden is? Ook al zo’n stoere naam!

Finlay 
De schotse naam Finlay betekent ‘moedige, eerlijke krijger’. Superstoer dus! De varianten Finn en Finley zijn in Nederland juist veel populairder. Door voor Finlay te kiezen geef je de naam een echte Schotse twist.

Schone Schotse meisjesnamen

Ben je op zoek naar een toffe Schotse naam voor jullie lassie? Dan zit je hier goed. We hebben tien bijzondere Schotse meisjesnamen voor je verzameld. 

Bonnie
Ahw, Bonnie klinkt wat ons betreft ontzettend schattig. Deze lieflijke Schotse meisjesnaam betekent onder andere ‘mooi’, ‘lief’ en ‘vrolijk’. Prachtige betekenissen voor jullie kleine meisje.

Skye
Ja hoor, we hebben weer een eiland! De toffe naam Skye is gebaseerd op het gelijknamige Schotse eiland. Dit is een supermooi eiland met indrukwekkende bergen. Daarnaast staat Skye ook voor ‘hemel’. 

Eileen
De naam Eileen klinkt lekker vrolijk, en daar sluiten de betekenissen mooi op aan, want die zijn ‘licht’, ‘zonnestralen’ en ‘maan’. Dat wordt straks zeker weten het zonnetje in huis!

⛰Leestip: 40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes.

Maisie
Zoek je een typisch Schotse naam? Dan is Maisie een leuke optie! Maisie klinkt lekker vrolijk en zonnig. De betekenis van Maisie is ‘parel’. Perfect voor jullie kleine meissie.

Elsie
We worden helemaal blij van deze naam! Elsie is de Schotse variant van Elizabeth en betekent ‘God is mijn eed’. Deze vrolijk klinkende naam is hartstikke populair in Schotland. Elsie-Mai of Elsie-Rose zijn trouwens toffe dubbele namen.

Davina

De naam Davina wordt steeds populairder. Dat komt vast door zangers Davina Michelle! Davina is afgeleid van de Hebreeuwse naam David, die ‘geliefd’ betekent. Maar de naam heeft ook Schotse roots, op basis van de naam Devin. Die naam betekent onder andere ‘goddelijk’ en ‘jonge ree’. Ahw…

Kayleigh
‘Knap’ en ‘geliefd’: dat zijn betekenissen van de Schotse meisjesnaam Kayleigh. En dat past natuurlijk perfect bij jullie lieve, knappe kindje. Kay is een stoere afkorting van de naam.

Flora
Flora is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘bloem’ en is de Romeinse godin van de lente en bloei. Toch heeft Flora ook een opvallende link met Schotland, want de naam is onder Schotten razend populair. Dat komt misschien omdat Flora MacDonald een Schotse heldin was. Zij streed in de achttiende eeuw voor de Schotse onafhankelijkheid.

Rory
Liefhebbers van Gilmore Girls zijn deze naam vast al eens tegengekomen! Rory heeft een Gaelische oorsprong en betekent ‘rood’. En die kleur staat dan weer voor ‘kracht’, ‘liefde’ en ‘energie’. Rory is trouwens ook een naam die veel in Ierland voorkomt.

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Lees ook ons artikel over 35 bijzondere Ierse babynamen.

Geboortekaartje meisje

Toffe Schotse jongensnamen

Ook voor jongens zijn er tal van leuke Schotse namen. Ze zijn meestal lekker stoer en hebben vaak een link met de natuur. Wat vind je van deze tien Schotse jongensnamen?

Doug
De stoere babynaam Doug klinkt lekker kort en krachtig. De betekenissen van deze Schotse topper zijn ‘zwarte rivier’ en ‘donker water’. Dat klinkt mysterieus!

Evan
De betekenissen van Evan zijn ‘jonge krijger’, ‘boogschutter’ en ‘God is genadig’. De naam klinkt stoer, maar heeft ook iets liefs. Perfect voor jullie eigen jonge krijgertje.

Kenneth
De toffe naam Kenneth betekent ‘knap’, ‘mooi’ én ‘geboren uit vuur’. Hoe stoer is dat? Kenneth was trouwens ook de naam van de eerste koning van Schotland, in het jaar 843. Een krachtige, vurige naam 🔥

Logan
Logan is een bekende Keltische en Schotse naam. De stoere naam betekent onder andere ‘kleine baai’ en ‘klein dal’. In Nederland wordt de naam ook steeds populairder, vorig jaar kwamen er bijna 200 Logantjes bij.

Ian 
Wat ons betreft is Ian een van de mooiste Schotse namen. De betekenis van Ian is ‘God is verzoenend’. Wist je dat Ian een Schotse verbastering is van de Engelse naam John? Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen!

⛰ Leestip: Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis.

Boyd

De Schotse naam Boyd is afgeleid van het Gaelische woord ‘buidhe’ dat ‘geel’ en ‘eerlijk’ betekent. Maar Boyd is mogelijk ook gebaseerd op Bute, en dat is de naam van een Schots eiland. 

Lennox
Hou je van lange boswandelingen? Dan is Lennox een mooie Schotse naam voor jullie zoontje! Lennox betekent namelijk ‘iepenbos’. Lenn en Nox zijn trouwens toffe afgeleiden van Lennox.

Colin
Hondenliefhebbers opgelet! Colin betekent namelijk ‘pup’. En de beestenboel wordt nog gekker, want daarnaast is Colin mogelijk afgeleid van Columbus, wat ‘duifje’ betekent. Dat wordt vast een echte dierenvriend.

Neil
Jullie kindje wordt natuurlijk een wolk van een baby. En daar past deze mooie naam perfect bij, want Neil betekent ‘wolk’. Een andere betekenis van de Schotse naam is ‘kampioen’. 

Brodie 
Brodie! Wij zijn helemaal fan van deze gezellige Schotse jongensnaam. De naam Brodie was ooit de naam van een gebied in Schotland, waar ook het Brodie kasteel staat. De betekenis van Brodie is ‘modderige plaats’ en ‘wal’. Nou ja, modder kan heel leuk zijn!

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Wist je dat Schotse namen Campbell en Cameron respectievelijk ‘scheve mond’ en ‘scheve neus’ betekenen? Schotten laten zich dus niet tegenhouden door een aparte betekenis!

Instagram banner babynamen

Genderneutrale Schotse namen

Wil je je kindje graag een genderneutrale Schotse naam geven? Dan is de keuze reuze! Want uniseks Schotse namen zijn opvallend hip. Dit zijn onze vijf favorieten!

Kenzie
Kenzie is afgeleid van de achternaam Mackenzie, wat trouwens ook als voornaam gebruikt kan worden. De betekenis van Kenzie is ‘geboren uit vuur’, ‘mooi’ en ‘kind van een wijze leider’. En die wijze leider ben jij natuurlijk!

Scottie
Ook Scottie mag niet in dit lijstje ontbreken. Deze vrolijke naam betekent, heel verrassend, ‘iemand uit Schotland’. Grappig detail: in Nederland is de naam populairder dan in Schotland zelf!

Blair
Blair is een echte genderneutrale Schotse naam. Vorig jaar werden er in Schotland zo’n 50 meisjes en 80 jongens met deze naam geboren.De betekenis van Blair is ‘bewoner op de vlakte’. Blair is trouwens ook een dorp in Schotland en er is zelfs een Blair-kasteel.

Bowie
De naam Bowie is in Nederland behoorlijk populair. Zo kwamen er vorig jaar bijna 200 Nederlandse Bowies bij. Maar in Schotland is de naam veel zeldzamer; Bowie werd daar vorig jaar maar vier keer gegeven! Toch is Bowie een echte Schotse naam die ‘overwinning’ betekent. 

Rowan
De genderneutrale naam Rowan stamt af van het Gaelische woord ruadhán, wat ‘kleine rode’ betekent. Een andere betekenis van de naam is ‘lijsterbes’. De naam is stoer voor zowel jongens als meisjes!

Zeldzame Schotse namen

Op zoek naar een unieke naam? Dan zijn de volgende namen misschien iets voor jullie mini! We hebben de leukste zeldzame Schotse namen voor je op een rijtje gezet.

Caja 
De toffe Schotse naam Caja betekent ‘herrijzen’, ‘veerkracht’ en ‘madelief’. De naam is in Nederland ontzettend zeldzaam, er wonen in ons land namelijk minder dan honderd Caja’s. Mooie varianten zijn Caia en Kaya.

Fie
Kort en krachtig: Fie is een echte topper onder de Schotse namen. De naam klinkt licht en vrolijk, maar heeft ook iets stoers. Fie betekent onder andere ‘donker’, ‘vrede’ en ‘vredig persoon’. 

Birk
Ben je vaak in het bos te vinden? Dan is Birk een superleuke én zeldzame Schotse naam. Birk betekent namelijk ‘berkenboom’. De korte naam klinkt ontzettend krachtig!

⛰ Ook leuk om te lezen: 50 natuurnamen voor baby boskabouters.

Lachlan

De aparte naam Lachlan is in Nederland een van de meest zeldzame Schotse namen. Lachlan betekent ‘van het land van de meren’. ‘Lach’ is namelijk afgeleid van het Gaelische woord ‘loch’, dat ‘meer’ betekent, en ‘lan’ staat voor ‘land’. Het monster van Loch Ness is dus eigenlijk het monster van het Ness-meer!

Rhona 
Met de stoere Schotse meisjesnaam Rhona vernoem je je kindje naar het Schotse eiland Rona. Andere betekenissen van de naam zijn ‘eerlijk’, ‘slank’ en ‘machtig’.

Eilidh
De naam Eilidh komt amper voor in Nederland, maar in Schotland stond de naam op plek 20 in de Schotse meisjesnamen top 100. De betekenis van Eilidh is ‘fakkel’, ‘de stralende’ en ‘de schitterende’. 

Elliot
De mooie naam Elliot betekent ‘hij is mijn God’. Het is de Schotse variant van de Hebreeuwse naam Elias. Een bijzondere, zeldzame naam voor jullie kleintje.

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Leestip: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Niamh
De stoere naam Niamh is een echte zeldzame parel in Nederland. Maar in Schotland staat de naam op nummer 60 in de meisjesnamen top 100. Niamh betekent ‘helder’ en ‘stralend’. Een schitterende naam voor jullie stralende mini.

Arran 
Ben je op zoek naar een echte krachtige naam? Dan is Arran een leuke optie voor jullie kindje. Deze stoere Schotse naam betekent ‘berg van kracht’. Daarnaast is Arran een prachtig Schots eiland.

Gaelische, Ierse of toch Schotse namen?

Misschien heb je af en toe het woord Gaelisch voorbij zien komen. Veel Schotse namen hebben namelijk een Gaelische herkomst. Het Gaelisch – of het Schots-Gaelisch – is de taal die eeuwen geleden in Schotland werd gesproken. De taal wordt nog steeds door zo’n 60.000 mensen gesproken, maar het Schots-Gaelisch zal waarschijnlijk uitsterven. Onder invloed van het Engels wordt de taal namelijk steeds minder gesproken. De Gaelische taal komt voort uit het Oudiers. Daarom worden sommige Schotse namen ook nog steeds in Ierland gebruikt en is er soms overlap met Ierse en Schotse herkomsten. Wij hopen in ieder geval dat de Schots-Gaelische taal nog lang blijft voortbestaan. Aan de prachtige Schotse namen zal het niet liggen. Aye! 

Gerelateerde blogs

Surinaamse namen
Dit zijn de 35 leukste Surinaamse namen
Franse namen
De 70 mooiste Franse namen: très jolie!
Marokkaanse namen
Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen