50 spetterende namen met betekenis zee en water!

Namen met betekenis zee
13 april 2023

Splash! Voor dit artikel doken we in de wondere wereld van namen geïnspireerd op water. Want één ding staat als een paal boven water: namen met betekenis zee zijn hartstikke mooi en bijzonder. Dus woon je aan de kust of ben je gek op zwemmen? Maak je borst dan maar nat voor een toffe naam met betekenis water. Van woeste zeeën tot bruisende rivieren, en van kabbelende beekjes tot stromende regenbuien. Spring je met ons mee in het diepe?

Namen geïnspireerd op water: de top 10

We steken van wal met een voorproefje. Want we hebben de top 10 populairste namen met betekenis zee en water alvast voor je op een rijtje gezet. Wij voelen het aan ons water: hier zit vast een echte favoriet tussen!

  1. Yara – betekent ‘watergodin’ en ‘zeemeermin’.
  2. Lynn – betekent ‘waterval’.
  3. Moos – betekent ‘uit het water gehaald’.
  4. Rayan – betekent ‘van water voorzien’.
  5. Kai – betekent ‘zee’ en ‘schelp’.
  6. Maya – betekent ‘water’.
  7. Yuna – betekent ‘donkere rivier’.
  8. Mira – betekent ‘oceaan’.
  9. Logan – betekent ‘kleine baai’.
  10. Loa – betekent ‘storm’.

Namen met betekenis zee

We gaan meteen rechtdoorzee met een vloedgolf aan mooie namen met betekenis zee. De oceaan biedt namelijk zeeën aan inspiratie voor bijzondere babynamen. Wij duikelden de allerleukste voor je op. 🎶 Diep in de zee, diep in de zeee! 🎶

Meiden namen met betekenis zee

Mare
De prachtige naam Mare betekent in het Latijn letterlijk ‘zee’. En wist je dat ‘mare’ een ander woord is voor ‘maanzee’? Maanzeeën zijn donkere vlekken op de maan die vanaf de aarde te zien zijn. Ontzettend bijzonder en mysterieus! Maria, Mara en Marina zijn trouwens soortgelijke namen met betekenis zee.

Romy
De populaire naam Romy betekent ‘dauw van de zee’. Romy is namelijk afgeleid van rozemarijn, en dat woord is dan weer afkomstig uit het Latijn: ‘ros marinus’, wat letterlijk ‘zeedauw’ betekent. En we kennen rozemarijn natuurlijk ook van het smaakvolle kruid – het water loopt ons al in de mond!

Mette 
De Scandinavische naam Mette heeft een aantal prachtige betekenissen, waaronder ‘kind van het licht’, ‘parel’ en ‘dochter van de zee’. Daarmee is ze een echte zeeschat wat betreft namen geïnspireerd op water. 

Mira
Namen met betekenis zee hebben vaak iets mysterieus. En dat geldt ook voor Mira. Deze lieflijke naam betekent ‘oceaan’ in het Hindi. Maar de naam kan ook een afkorting zijn van ‘miracle’, wat ‘wonder’ betekent. Perfect voor jullie kleine snorkelwondertje.

Doris

De Griekse naam Doris betekent ‘geschenk van de oceaan’. Ze is in de Griekse mythologie namelijk de dochter van Oceanus, de god van de zee. Met de naam Doris vernoem je je dochtertje dus naar een belangrijke waternimf. Voor jongens is Dorian een leuk alternatief.

Adriana
De naam Adriana is afgeleid van de Adriatische Zee. Dit is de zee tussen Italië en Kroatië. De naam ‘Adriatische Zee’ komt trouwens van het Italiaanse kustplaatsje Adria. Met deze naam geef je je kindje dus een mooie Italiaanse vibe mee 🤌

Merle
Zacht, stijlvol en toch stoer: Merle is een van onze favoriete meiden namen met betekenis zee. Deze naam is afgeleid van het Franse woord voor zee: ‘mer’. Andere betekenissen van Merle zijn ‘zangvogel’ en ‘zeemeermin’. Wauw 🧜‍♀️

Moana
“See the line where the sky meets the sea, it calls meeee!” Kon je dit liedje in je hoofd meezingen? Dan is de naam Moana niet nieuw voor jou. De mooie Hawaiiaanse meisjesnaam betekent ‘oceaan’. Maar wij kennen Moana vooral van de gelijknamige Disneyfilm. 

🌊 Leestip: 35 betoverend mooie namen uit sprookjes.

Namen met betekenis zee voor jongens

Dylan
Zeerotten opgelet! Als je van de zee houdt, is deze Keltische jongensnaam echt iets voor jullie kleine guppy. Dylan betekent namelijk ‘zoon van de zee’. Aye aye captain!

Kai
Kai staat absoluut in onze top 10 namen met betekenis zee. Zowel in het Hawaiiaans als in het Japans betekent de naam ‘oceaan’. Daarnaast betekent Kai in het Japans ook nog eens ‘schelp’ 🐚 

Logan
Wat is er heerlijker dan uitrusten op het strand, terwijl de zee kabbelend aan je voeten ligt? Precies, niets! En de naam Logan roept meteen dat fijne gevoel op, want de betekenis van deze Keltische naam is ‘kleine baai’.

Naoufal
Ook de Arabische taal kent veel mooie namen geïnspireerd op water. De stoere jongensnaam Naoufal is daar een goed voorbeeld van. Naoufal betekent niet alleen ‘heel gul’, maar hij staat ook voor ‘oceaan’. 

Malik
Ook Malik heeft een Arabisch tintje. Deze toffe naam betekent in het Arabisch namelijk ‘koning’. Maar voor een link met de zee moeten we het iets noordelijker zoeken: in Groenland! Daar betekent Malik namelijk ‘golf van de oceaan’. Dat wordt later een heuse surfkoning 🏄🏄‍♂️

🌊 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen.

Genderneutrale namen met betekenis zee

Morgan
Sommige namen geïnspireerd op water zijn zo mooi dat ze niet aan een gender te koppelen zijn. De naam Morgan is hier een tof voorbeeld van. De Welshe naam betekent ‘geboren uit de zee’ en ‘beschermer van de zee’. Hoe gaaf!

Marijn
Ook Marijn is een echte klassieker onder de namen geïnspireerd op water. Marijn is net als Mare afgeleid van het Latijnse woord voor ‘zee’. Marijn betekent dan ook ‘van de zee’. Merijn is trouwens ook een leuke variant met dezelfde betekenis.

Deniz
De genderneutrale naam Deniz is van oorsprong een jongensnaam. Maar dat maakt de naam juist extra hip voor meisjes. Deniz betekent in het Turks letterlijk ‘zee’. Perfect voor echte waterliefhebbers. Ook Aydeniz is trouwens een mooie variant. Die naam betekent ‘de maan en de zee’.

Ocean 
Alle zee-avonturiers verzamelen! Als we het over genderneutrale namen met betekenis zee hebben, kan Ocean natuurlijk niet missen. De naam Ocean (en oceaan) komt van het Griekse Okeanos. Hij is in de Griekse mythologie een zeegod die symbool staat voor de oerzee. Een krachtige naam dus!

Zale
We blijven even bij Griekenland, want ook Zale heeft Griekse roots. De betekenis van Zale is ‘kracht van de zee’. Daarmee is het wat ons betreft een van de stoerste namen met betekenis zee. Oh, en qua klank lijkt Zale ook wel een beetje op het woord ‘zee’.

🌊 Tip: Wist je dat er nog veel meer bijzondere Griekse namen zijn?

Geboortekaartje neutraal

Namen geïnspireerd op water

De namen met betekenis zee kwamen al binnendruppelen, maar we zijn er nog niet! Er zijn namelijk nog veel meer bruisende namen geïnspireerd op water. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij voelen ons als een vis in het water met deze toffe inspiratiebron!

Jongensnamen met betekenis water

Dax
We beginnen meteen met een funky knaller: Dax! Deze hippe korte naam is afkomstig uit het Frans en betekent ‘leider’ en ‘water’. Met zo’n naam heb je vast nooit een verstopte waterleiding 🚿🚰

Rayan 
Arabische babynamen zijn supermooi. Helemaal wanneer ze ook nog een link hebben met water. En deze gouden combi heeft Rayan, een jongensnaam die ‘van water voorzien’ betekent. Een hele bijzondere betekenis.

Naut
Schip ahoy! Naut is afgeleid van het woord ‘nautisch’, wat ‘scheepvaart’ betekent. Deze unieke, krachtige naam is dus perfect voor echte waterratjes! De naam lijkt trouwens als twee druppels water op Naud en Noud – de laatste twee namen komen vaker voor.   

Moos
Moos is een van de populairste namen geïnspireerd op water. Vorig jaar kwamen er zelfs meer dan 300 Moosjes bij in Nederland. De Hebreeuwse naam betekent ‘uit het water gehaald’. Daarnaast is Moos afgeleid van Mozes, de Bijbelse figuur die de zee kon splijten. Daarmee past Moos ook mooi in het rijtje namen met betekenis zee.

Mako
Hyperzeldzaam, maar oh zo leuk: dat is Mako! En wist je dat namen met 4 letters de laatste tijd hartstikke hip zijn? Mako betekent in het Maori ‘haai’, dus jullie kindje wordt later vast een echte zwemkampioen – en vast geen haaibaai 🦈

🌊 Leestip: 25 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Meiden namen met betekenis water

Maya
Oké, we geven toe: Maya komt in veel verschillende culturen voor en heeft daarom heel veel betekenissen. In het Grieks betekent de naam bijvoorbeeld ‘moeder’, in het Hindoestaans ‘droom’ en bij de Romeinen was Maya de godin van de lente. Maar de Hebreeuwse betekenis van Maya is dan toch echt ‘water’. 

Selin
Krachtig, maar ook een tikkeltje mysterieus. Selin is een van de mooiste namen geïnspireerd op water. De Turkse naam betekent onder andere ‘vloed’, ‘stromend water’, ‘bruisend’ en ‘waterbron’. Je krijgt er bijna dorst van!

Yara
Van alle namen met betekenis zee en water is Yara het meest populair. Zo werden er vorig jaar maar liefst 559 kleine Yara’s geboren. De naam heeft in het Arabisch verschillende betekenissen, waaronder ‘vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. Maar in het Braziliaans is Yara een watergodin en zeemeermin. 🧜‍♀️

Nila
De Hindoestaanse naam Nila heeft geheimzinnige betekenissen die meteen aan water doen denken: ‘diep’ en ‘donkerblauw’. Daarnaast kan de naam ook een afgeleide zijn van de Nijl, de bekendste rivier van Egypte.

Mint 
Ook bij Mint denken we meteen aan een kleur: een lichte blauwgroene tint die je makkelijk kan associëren met water. Maar de naam staat ook voor de muntplant én Mint is afgeleid van Minthe, een waternimf uit de Griekse mythologie. Een toffe, frisse naam geïnspireerd op water 💦

Lana 
Het prachtige, simpele Lana heeft verschillende oorsprongen en betekenissen. In het Slavisch betekent Lana ‘licht’ en in het Iers ‘kleine rots’. Maar in het Hawaiiaans betekent Lana ‘drijvend’ en ‘kalm als stilstaand water’. En je weet wat ze zeggen: stille wateren hebben diepe gronden! 

Sora
We eindigen ons lijstje meiden namen geïnspireerd op water met Sora. Deze korte, stoere naam betekent in het Japans ‘blauw als de lucht’ en in het Koreaans ‘schelp’. En aangezien je schelpen vooral op het strand tegenkomt, is Sora ook een mooi voorbeeld van namen met betekenis zee.

🌊 Tip: In dit artikel hebben we de mooiste Japanse namen voor je verzameld.

Namen met betekenis zee

Natuurnamen geïnspireerd op vallend water

Oké, deze moeten we misschien even uitleggen. Maar er zijn opvallend veel prachtige namen die een link hebben met vallend water. Denk bijvoorbeeld aan babynamen die ‘waterval’ betekenen of namen gebaseerd op regen. De volgende namen spatten van je scherm!

Foss
Yes, we gaan voor Foss! Veel mensen denken dat deze hippe jongensnaam gebaseerd is op de vos, maar wist je dat foss het Noorse en IJslandse woord voor waterval is? Foss is dus een echte natuurnaam met water als inspiratiebron.

Neva 
Het mooie Neva betekent ‘sneeuw’. En dat is natuurlijk ook bevroren water! Neva is afgeleid van het Spaanse woord voor sneeuw: ‘nieve’. Wij zijn dol op deze zachte lieflijke naam geïnspireerd op water ❄️

Yuki
We blijven even bij ijzige kou, want ook Yuki betekent sneeuw. Deze schattige Japanse naam kwam een aantal jaren geleden bijna niet voor, maar wordt steeds hipper. En wist je dat Yuki een echte uniseksnaam is? Wij zijn fan!

Lynn 
De populaire naam Lynn betekent ‘meer’ in het Welsh en ‘waterval’ in het Keltisch. Een echte baby waternaam dus. De variant Linne is trouwens al net zo mooi. Wij vallen in ieder geval als een blok ijs voor deze namen met betekenis zee en water.

Loa

Storm op komst! Een echte storm kent niet alleen loeiharde wind, maar ook bakken met regen. En daarom is ook Loa een toepasselijke naam geïnspireerd op water! De betekenis van Loa is namelijk ‘storm’. Vorig jaar kwamen er in Nederland 124 kleine Loa’s bij – dat loopt nog nét niet storm!

Reva 
Regen is ontzettend belangrijk, zo hebben plantjes het nodig om te groeien en dieren om te drinken. Daarom was regen vroeger iets om dankbaar voor te zijn en zelfs te vereren. En dat zie je terug in babynamen! Zo betekent de Hebreeuwse naam Reva ook ‘regen’. Ga jij voor deze naam? Dan doen wij alvast een regendansje van vreugde!

Amaya
We vallen van de regen in de drup, want ook Amaya betekent ‘regen’. En niet zomaar regen, maar ‘nachtelijke regen’. Deze mooie naam is afkomstig uit het Japans. Wat ons betreft een van de meest mysterieuze namen geïnspireerd op water.

Indra
We noemden het net al even, regen kan letterlijk een geschenk uit de hemel zijn. Een superleuke inspiratiebron voor namen dus! Ook Indra betekent ‘regen’. Indra was in de Indiase oudheid namelijk de god van regen en onweer 🌧🌧

Taki
Sommige namen geïnspireerd op water heb je vast vaker gehoord. Maar er zijn ook hele unieke opties om uit te kiezen. Zo ook Taki. Deze korte jongensnaam is van Japanse komaf en betekent ‘waterval’.

Namen geïnspireerd op water: rivieren

Go with the flow! Behalve namen met betekenis zee of namen geïnspireerd op vallend water, zijn er ook veel toffe namen gebaseerd op rivieren. Van kabbelende beekjes tot kolkende stromingen: de volgende zes rivier namen wilden we je niet onthouden!

Jordan
Deze naam heeft niet alleen een link met water, maar ook met land. Jordan is namelijk afgeleid van George, wat ‘aarde’ en ‘landbouwer’ betekent. Maar Jordan kan ook gebaseerd zijn op de Jordaan, een rivier in het Midden-Oosten.

Rio
Ja, Rio! Deze leuke naam kan natuurlijk niet missen bij namen met betekenis zee, water en rivieren. Rio is namelijk het Spaanse woord voor rivier. De naam is nog steeds behoorlijk uniek in Nederland, maar sinds het jaar 2000 wordt Rio elk jaar iets populairder.

Yuna
Wist je dat Yuna ook een echte riviernaam is? Deze hippe meisjesnaam heeft verschillende betekenissen, zoals ‘jeugdig’, ‘mooi’, ‘vriendelijk’ en ‘gewenst’. Maar in het Braziliaans betekent Yuna ‘donkere rivier’. Een bijzondere en mysterieuze betekenis!

Riv
Riv is een absolute klassieker wat betreft namen geïnspireerd op water. De stoere, korte naam is namelijk een afkorting van ‘rivier’. Wil je toch voor een iets langere babynaam gaan? Kies dan voor River!

Maas
De Maas is een van de rivieren die door Nederland stroomt. En daar is deze leuke naam op gebaseerd! Daarnaast kan Maas ook afgeleid zijn van Thomas, wat ‘tweeling’ betekent. Grappig detail: de naam Maas komt vooral voor in plaatsen boven de Lek, een heel andere rivier!

Arno
We stuwen dit lijstje op met een laatste waternaam: Arno. De betekenis van Arno is ‘als een adelaar heersend’. Maar de Arno is ook een rivier in Italië, door Toscane. En wat is er heerlijker dan lekker van het zonnetje genieten aan de Italiaanse rivièra?

Namen met betekenis zee: eilandkindjes

We waden weer verder, want we trakteren je ook nog op een lijstje namen geïnspireerd op eilanden. Want die sluiten natuurlijk perfect aan bij namen met betekenis zee. We denken meteen aan lange stranddagen, pootjebaden en genieten van de golven. Een bron van plezier!

Isla
De eerste naam die bij ons opkwam was Isla. Dit is namelijk niet alleen het Spaanse woord voor eiland, maar ook een prachtige meisjesnaam. Spaanse babynamen zijn sowieso superleuk! Wist je trouwens dat Isla in Engeland al jaren in de meisjesnamen top 10 staat?

Tessel
Ah, Tessel. Bij deze naam denken we maar aan één ding: Texel! Want qua uitspraak is de naam identiek aan die van ons grootste waddeneiland. En dat is niet zomaar toeval, want Tessel is ook echt afgeleid van Texel. De meeste Tessels wonen trouwens in de Randstad, en niet op Texel 🏖

Itamar
Van ons koude kikkerlandje drijven we af naar meer tropische sferen, want Itamar betekent ‘palmboomeiland’ en ‘kust met dadelpalmen’. Jullie mini zal later vast een echte beach-dude worden. Een heerlijke optie als je namen met betekenis zee of eiland zoekt.

Lewis
Lewis is een Engelse naam met de krachtige betekenis ‘strijder’. Maar Lewis is ook de naam van een eiland in de Schotse eilandengroep. Het eiland ligt vast aan Harris, wat ook weer een hele toffe babynaam kan zijn. 

Skye
De Schotse eilandengroep voorziet ons niet alleen van inspiratie voor jongensnamen. Namen geïnspireerd op water voor meisjes zijn daar ook te vinden. Zo is Skye een van de eilanden binnen de groep. Het is natuurlijk ook een Engelse naam die ‘hemel’ betekent. 

🌊 Ook leuk om te lezen: 43 schitterende Schotse namen mét betekenis!

Geboortekaartjes bij namen met betekenis zee

Als je tussen deze namen geïnspireerd op water jullie ultieme babynaam hebt gevonden is het tijd voor de volgende stap. Je kunt een geboortekaartje kiezen! Dit is misschien wel een van de allerleukste taakjes tijdens je zwangerschap. Je zou er haast je zwangerschapskwaaltjes en meezwangerende partner van vergeten.

Het is ontzettend tof om een geboortekaartje te kiezen dat past bij jullie kindje en zijn of haar naam. En in het geval van namen met betekenis ‘zee’ kun je helemaal los met je kaartjes. Zoek je een geboortekaartje met zee-thema? Ga dan bijvoorbeeld voor een blauw kaartje, eentje met zeedieren of een kaartje met een tekst over water. Op deze pagina kun je de naam op geboortekaartjes zien en op die manier filteren. Veel plezier!

Gerelateerde blogs

Herfst namen
Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes
Storm namen
Deze storm namen met betekenis blazen je omver!
Namen met betekenis wonder
Wondermooie namen met betekenis wonder