Dit zijn de 35 leukste Surinaamse namen

Surinaamse namen
28 augustus 2023

Fawaka! Voor dit artikel reisden we af naar Suriname. Want dit mooie land heeft niet alleen tropische regenwouden, een warme community en overheerlijk eten, maar ook prachtige babynamen. Van Sergio tot Ravi en van Gwen tot Alisha: voor deze Surinaamse namen hebben we sowieso een tuintje in ons hart. Soso lobi!

Surinaamse jongensnamen

We beginnen met een mooi rijtje jongensnamen. Omdat Suriname een smeltkroes is van verschillende culturen, hebben veel Surinaamse namen verschillende oorsprongen. Denk bijvoorbeeld aan Javaans, Hindoestaans, Afrikaans, Engels en Spaans. De onderstaande jongensnamen komen in de Surinaamse gemeenschap veel voor. 

Surinaamse jongensnamen met Engelse oorsprong

Glenn
Dit is een typisch Surinaamse jongensnaam, hoewel Glenn heel af en toe ook aan meisjes wordt gegeven. Glenn heeft een Keltische oorsprong en betekent ‘vallei’ en ‘bewoner van een dal’. Perfect voor jongens die graag in de buitenlucht zijn.

Ryan
Op zoek naar een Surinaamse naam met een internationaal tintje? Dan is Ryan een mooie optie. Want Ryan is niet alleen in Suriname populair, maar ook in Nederland, de VS en nog veel meer landen. En dat is niet zo gek, want Ryan klinkt superstoer én heeft een krachtige betekenis: ‘koning’.

Jayden
Ook Jayden is een veelvoorkomende naam in Suriname. Deze populaire jongensnaam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘dankbaar’. Liever nog iets korter? Dan is Jay ook een toffe optie. 

Bryan
Bryan is een van de populairste Surinaamse namen. Deze frisse naam is een variant van Brian en betekent onder andere ‘nobel’, ‘ster’ en ‘eervol’. Met die eigenschappen kun je thuiskomen!

Steven
Wist je dat de naam Steven ook typisch Surinaams is? Deze stoere jongensnaam komt uit het Engels en betekent ‘krans’ en ‘eer’. Naast Steven is ook Steve een toffe optie.

💛 Ook leuk om te lezen: De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi.

Surinaamse namen uit het Spaans en Italiaans

Sergio
Wil je je kindje een Surinaamse naam met een lieve betekenis geven? Dan is Sergio echt iets voor jou. De betekenis van Sergio is namelijk ‘dienaar’ en ‘helper’. De naam komt oorspronkelijk uit het Spaans en Italiaans, maar komt al tientallen jaren voor in Suriname.

Giovanni
Yes, Giovanni. Deze krachtige lange naam is van oorsprong Italiaans, maar wordt al jaren gegeven in Suriname. Giovanni heeft een prachtige, religieuze betekenis: ‘God is genadig’. 

Orlando
We gaan nog even door met de Italiaanse herkomsten, want ook Orlando is een bekende Surinaamse jongensnaam met Italiaanse roots. De betekenis van Orlando is ‘roem van het land’.

Hindoestaans Surinaamse jongensnamen

Ishaan
Zit je het liefst lekker in de zon? Dan is een zonnige babynaam echt iets voor jullie kindje. Met een naam als Ishaan is jullie boefje het zonnetje in huis, want Ishaan betekent ‘de zon’ ☀️

Ravi
Fris, vlot en superstoer: wij zijn fan van de naam Ravi. Deze Hindoestaans Surinaamse naam betekent net als Ishaan ‘zon’. Leuk voor een stralende tweeling!

Sanjay
Yay, we gaan voor Sanjay. Met deze Hindoestaans Surinaamse jongensnaam geef je je kindje een krachtige betekenis mee: ‘overwinnaar’. Perfect voor jullie kleine kampioen.

Rohan
De naam Rohan heeft iets mysterieus en cools. Rohan heeft verschillende toffe betekenissen, zoals ‘spiritueel’ en ‘beklimming’. In het Sanskriet betekent Rohan ‘verheven’. Jullie baby zal dus vast boven zichzelf uitstijgen!

Arjun
Misschien heeft de naam Arjun wel een van de meest bijzondere betekenissen. De Hindoestaans Surinaamse naam betekent namelijk ‘glinsterend’, ‘fel’, ‘de kleur van bliksem’ en ‘zilver’. Dat moet dus wel een oogverblindend schitterende baby worden.

Surinaamse babynaam

Surinaamse meisjesnamen

Ook voor meisjes zijn Surinaamse namen hartstikke veelzijdig. Zo zijn er veel Surinaamse meisjesnamen met een Engelse of juist Indiase klank. En liefhebbers van lange namen kunnen hun hart al helemaal ophalen. Welke Surinaamse meisjesnaam vind jij het leukst?

Surinaamse meisjesnamen met Engelse oorsprong

Jennifer
Yes, we gaan voor Jenny from the block! De Engelse naam Jennifer wordt al jaren veel gekozen in Suriname, en dat snappen we helemaal. De betekenis van Jennifer is ‘vruchtbaar’.

Joyce
Van deze vlotte internationale naam worden we meteen vrolijk. En daar sluit de betekenis van Joyce goed op aan, want die is ‘vreugde’ en ‘blijdschap’. Perfect voor jullie blije baby.

Emmy
Wist je dat ook Emmy een typisch Surinaamse meisjesnaam is? Deze speelse variant van Emma betekent onder andere ‘verbonden’, ‘machtig’ en ‘betrouwbaar’. En dat zijn natuurlijk prachtige eigenschappen voor jullie kleine meid. Ook Emy komt trouwens veel voor in Suriname.

Rachel
Eigenlijk is Rachel Hebreeuws, maar de naam wordt meestal op z’n Engels uitgesproken. Ook de variant Rachelle komt trouwens veel voor in Suriname. De betekenis van Rachel? Die is ‘schaap’. 

Deborah
Ook Deborah heeft stiekem Hebreeuwse roots, maar de naam komt in de VS én in Suriname vrij veel voor. Deze lange Surinaamse meisjesnaam betekent ‘honingbij’. Een gezellige betekenis!

Vanity 
Jullie dochtertje is straks natuurlijk het allermooiste kindje van de wereld. En daar past een naam als Vanity goed bij. Vanity betekent namelijk ‘ijdel’, maar ook ‘trots’. Perfect voor een zelfverzekerd meisje.

Hindoestaans Surinaamse meisjesnamen

Shreya
Deze stoere meiden naam komt uit het hindoeïsme en betekent ‘geluk’, ‘schoonheid’ en ‘uitstekend’. Met deze Hindoestaans Surinaamse naam is jullie dochtertje voor het geluk geboren 🍀

Ishana
De mooie naam Ishana heeft ontzettend bijzondere betekenissen: ‘welvarend’, ‘rijk’ en ‘hoop’. Vind je de naam iets te lang? Dan zijn afkortingen als Shana en Isha ook prachtig.

Manisha
Weet je zeker dat het kindje in je buik een waar genie wordt? Dan is Manisha een toepasselijke Surinaamse naam. Manisha betekent namelijk ‘wijs’ en ‘intelligent’. Kom maar op met die studieboeken!

Shivani
Op zoek naar een Hindoestaans Surinaamse meisjesnaam met een religieuze link? Dan is Shivani misschien iets voor jullie dochter. Shivani betekent namelijk ‘volger van de god Shiva’. Shiva is in het hindoeïsme een van de belangrijkste goden.

Anjali
Is het je ook opgevallen dat veel Hindoestaans Surinaamse namen een bijzondere betekenis hebben? Dat geldt in ieder geval ook voor Anjali. Deze mooie meisjesnaam betekent ‘geschenk’ en ‘gave’. 

Priya
Bij Priya zien we meteen een pittig en onafhankelijk meisje voor ons. Maar met een klein hartje, want de betekenissen van Priya zijn ‘geliefde’ en ‘lieveling’ 💕

Shanaya
Shanaya is misschien wel de langste namen in dit rijtje. Maar over de betekenis kunnen we kort zijn: die is prachtig! Shanaya betekent namelijk ‘eerste zonnestralen’. De ultieme naam voor jullie zonnestraaltje.

💛 Leestip: 35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu.

Geboortekaartje neutraal

Surinaamse namen: genderneutraal

Wist je dat er ook veel uniseks Surinaamse namen zijn? Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Hou je vast, want deze pareltjes zijn behoorlijk stoer!

Gwen
De naam Gwen wordt meestal voor meisjes gekozen, maar wij vinden ‘m stiekem ook superleuk voor jongens. Gwen is afgeleid van het Welshe Gwendolyn, deze naam gaat al eeuwen mee en betekent ‘heilig’, ‘boog’ en ‘maangodin’.

Lesley
Ook Lesley wordt veel gegeven aan Surinaamse baby’s. Deze stoere genderneutrale naam betekent ‘kleine vlakte’ en ‘heilige tuin’. Wij hebben sowieso een tuintje in ons hart voor deze naam. 

Gilmore
Bij deze naam denken we natuurlijk meteen aan de serie Gilmore Girls. Maar eigenlijk is Gilmore een ontzettend stoere naam. Gilmore is van oorsprong Keltisch en betekent ‘dienaar van Maria’. 

Marlon
Marlon is eigenlijk heel veelzijdig. Als je Marlon op z’n Nederlands uitspreekt is het meestal een meisjesnaam, terwijl Marlon met een Engelse uitspraak juist eerder een jongensnaam is. Marlon betekent trouwens ‘machtig’ en ‘adelaar’.

Mavis

De genderneutrale naam Mavis klinkt enorm krachtig, maar heeft een schattige betekenis: ‘kleine vogel’. Deze toffe Surinaamse naam past dan ook goed bij jullie kuikentje 🐣

Ismay
Wist je dat Ismay ook een bekende Surinaamse naam is? Deze bijzondere naam is van oorsprong Engels en betekent onder andere ‘jasmijn’, ‘smaragd’ en ‘geliefde’.

Clarence
Bij Clarence denken we natuurlijk meteen aan de legendarische voetballer Clarence Seedorf, maar wij vinden de naam ook superleuk voor pittige meiden. Clarence is afgeleid van Clara, wat ‘helder’ en ‘blinkend’ betekent. 

Remy
Ook Remy komt in Suriname veel voor. Deze toffe naam klinkt niet alleen krachtig, maar stiekem ook heel lief. De betekenis van Remy is ‘roeier’, maar de naam kan ook gezien worden als afkorting van Jeremy. Die naam betekent ‘verheven door God’.

Perez
Van deze warme, Spaans klinkende naam worden we meteen vrolijk. En Perez heeft ook nog eens een extra vleugje funk vanwege de eindletter Z. De betekenis van Perez is ‘rots’.

💛 Ook leuk: 50 toffe genderneutrale namen voor je mini.

Surinaamse namen: de keuze is reuze!

De namen in dit artikel zijn slechts een kleine greep uit alle toffe Surinaamse namen die er zijn. Dat komt doordat Suriname een smeltkroes is van verschillende culturen, achtergronden en religies. En dat maakt Surinaamse namen zo ontzettend veelzijdig, speels en verrassend. Dus wil je je Surinaamse roots eer aandoen, of vind je het leuk om een naam met een Surinaamse link te kiezen? Dan zijn deze babynamen hopelijk een mooie inspiratiebron.

Gerelateerde blogs

Berberse namen
De 30 allermooiste Berberse namen met betekenis
Vlaamse namen
Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen! 
Turkse namen
40 Toffe Turkse namen voor jongens en meisjes!