25x mooie liedjes met namen erin!

Liedjes met namen
4 december 2023

🎶 Say my name, say my name! Wist je dat er superveel mooie liedjes met namen erin te vinden zijn? Sophie, Laura, Annabel… Alleen in liedjes van Nederlandse bodem staan al een boel toffe namen. Om over Engelstalige liedjes nog maar niet te spreken! Misschien vind je het leuk als je kleintje een eigen liedje heeft dat bij zijn naam past. Of zijn je partner en jij echte muziekfanaten, en kan je niet anders dan je baby een naam uit een liedje geven. Wij doken de Spotify-lijstjes in, en delen 25 mooie namen die regelrecht uit een liedje komen.

Engelse liedjes met namen

We starten dit lyrische lijstje met een aantal toffe Engelse liedjes met namen. Want wat ons betreft klinken de meeste Engelstalige liedjes stiekem veel mooier dan Nederlandse liedjes. De volgende Engelse liedjes met namen in de titel of in de tekst zelf zijn onze favoriet.

Jack 
Hit the rohoaaad Jack! Dit toffe nummer van Ray Charles is een heerlijke meezinger voor in de auto. En de naam Jack is supertof om aan je zoon te geven. Jack betekent ‘God is genadig’, en stond het afgelopen jaar nog in de top 100 populairste namen. 

Rhiannon
Wij zijn verliefd op de prachtige naam Rhiannon, een naam die komt uit het gelijknamige liedje van Fleetwood Mac. Rhiannon klinkt stoer, al zijn haar betekenissen ‘puur’ en ‘maagd’. Rhiannon was de feeënprinses in het Welshe verhaal Pwyll, heer van Dyved, en het is dan ook een Welshe naam.

🇬🇧 Leestip: 43 toffe Engelse namen mét betekenis

Bobby
Superschattig is de naam Bobby. Het liedje met de naam is het gelijknamige Bobby van Beabadoobee. En misschien klinkt het nummer wat pessimistisch, maar daar zouden we ons niet door laten weerhouden. De naam werd vorig jaar nog meer dan 100 keer gegeven, dus het is sowieso een populaire naam.

Sarah
Een ander liedje met een naam in de titel is Dear Sarah van Awfultune. Sarah betekent onder andere ‘prinses’ en ‘vorstin’, maar ook ‘vreugde’. Jullie kindje wordt met deze naam dus sowieso een vrolijke girlboss! 

Bennie
‘Zoon van het geluk’, en ‘beer’ zijn zomaar twee mooie betekenissen van de naam Bennie. De naam komt uit het liedje Bennie and the Jets van de Britse zanger Elton John. Wist je trouwens dat het liedje gaat over een fictieve band waar Elton John fan van is? Het liedje is een satire op de muziekindustrie van de jaren 70.

Ryne
De naam Ryne kon zomaar een verengelste versie van de Nederlandse Rijn zijn. En weet je de betekenis, dan zou je dat ook denken! Ryne betekent namelijk ‘rivier’. Het liedje met de naam erin is trouwens Ryne’s Song van Ashe.

Francis 
De naam Francis is prachtig als je een naam uit een liedje zoekt die ook nog een Frans tintje heeft. Francis betekent namelijk ‘Fransman’ en ‘persoon uit Frankrijk’. De naam komt voor in het nummer Francis Forever van Mitski. 

🥖 Ook leuk om te lezen: 70x Franse namen die très jolie zijn

Jane
They call me Stacey, they call me Jane. That’s not my name! De zangeres van het liedje The Ting Things heet Katie, en wilde met dit krachtige liedje het gevoel van je onbelangrijk en nutteloos voelen overbrengen. De naam Katie maakt op ons in ieder geval een onuitwisbare indruk, al vinden we Jane ook prachtig. Jane betekent ‘God is genadig’, en Katie staat voor ‘zuiver’ en ‘gezegend’. 

Taylor 
Zoek je een mooie uniseks naam uit een liedje, ga dan voor Taylor. De naam betekent ‘kleermaker’, en komt uit het liedje Taylor van Ashe. Al kennen we de naam natuurlijk ook van wereldster Taylor Swift.

Josephine
And every single step I take, I take for you ❤️ Vol liefde zingt Chris Rea in het liedje Josephine over zijn oudste dochter. Wat ons betreft maakt de songtekst die lieve naam nog een beetje mooier! Josephine betekent ‘God voegt toe’ en ‘God maakt beter’.

Liedjes over vrouwen namen

Verreweg de meeste liedjes gaan over vrouwen namen. Een selectie maken van de allermooiste, ga er maar aan staan! Toch is het ons gelukt. De volgende liedjes met meiden namen staan bij ons op repeat. 

Rosie 
De naam Rosie is vrij populair, en wist je dat dit altijd al het geval is geweest? Rosie is namelijk een van de meest gebruikte namen in liedjes ooit. Zo hebben onder andere The Kooks, John Mayer en ACDC een liedje met de naam Rosie in hun repertoire. Wij snappen het wel, want Rosie klinkt ontzettend lief. Ook is de roos natuurlijk dé bloem die bij de liefde past. Niet meer dan logisch dat we deze naam gekozen hebben, toch?

🌸 Hier vind je nog meer mooie bloemennamen!

Carmen
Een naam uit een liedje dat letterlijk ‘lied’ betekent; what’s in a name! Zoals je begrijpt konden we het prachtige Carmen niet negeren. Carmen klinkt stoer en elegant, en de naam betekent naast ‘lied’ ook ‘zoet’, ‘goud’ en ‘boomgaard’. Carmen komt voor in het gelijknamige liedje van Lana del Rey. Het nummer gaat over haar wat minder zoete alcoholverslaving, en schijnt ook geïnspireerd te zijn op Prosper Merimées tragische liefdesverhaal Carmen.

Emma
De naam Emma komt uit het nummer For Emma van Bon Iver. Hij schreef het omdat hij liefdesverdriet had om zijn ex Emma. De Germaanse naam heeft veel betekenissen, maar ‘machtig’, ‘verbonden’ en ‘trouw’ zijn toch wel onze favorieten.

Delilah
Je kent vast het liedje Hey There Delilah van de Plain White T’s. Het nummer gaat over een meisje waar de zanger van de band zijn hart aan verpand had. En geloof het of niet, maar Delilah betekent ook ‘de smachtende’.

Billie
‘Wilskrachtige beschermer’ is de mooie betekenis van Billie. De naam hoor je in het liedje Billie Bossa Nova van Billie Eilish. Andere mooie namen die lijken op Billie zijn Millie en Belle.

Liedjes met mannen namen

Dat de meeste liedjes met namen erin over vrouwen gaan, wil niet zeggen dat er geen liedjes met mannen namen bestaan! We moesten even goed zoeken, maar kwamen toen de volgende toffe liedjes met een jongens naam erin tegen.

Mateo
Mateo, my love! Het liedje Mateo van Tove Lo gaat, zoals je verwacht, over de liefde. De prachtige, Griekse naam Mateo is afgeleid van Matteus, en betekent ‘Geschenk van God’. 

Jude
Of je deze mooie naam nou uitspreekt als ‘juudù’ of als ‘djuuwd’ maakt niet zoveel uit, want het is allebei even mooi. De naam komt zoals je vast al verwacht had uit het nummer Hey Jude van The Beatles. Beatle Paul McCartney schreef het liedje voor John Lennons zoon Julian. John ging scheiden van de moeder van Julian, en Paul McCartney vond het mooi om een troostend nummer te schrijven voor Julian. De originele titel was dan ook Hey Jules. Jude betekent trouwens ‘geprezen’ en ‘bewonderd’.

🎙️ Hier vind je nog meer mooie namen geïnspireerd op The Beatles.

Aram
Het oudste liedje uit dit lijstje is ‘Aram’ van Ramses Shaffy. Dit prachtige nummer kwam uit in 1966 en gaat, heel toepasselijk, over de geboorte van een kindje. Aram is een Hebreeuwse jongensnaam die ‘verheven zijn’ betekent. Deze aparte babynaam is vrij uniek, want hij werd de afgelopen jaren maar een paar keer gegeven aan kindjes.

Elliott
De Schotse folkband Rura bracht het prachtige Elliott’s uit. In deze Keltische muziek wordt niet gezongen, maar hoor je wel een viool en doedelzak. Elliott betekent ‘Here is mijn God’ en werd vorig jaar maar 29 keer gegeven. Een prachtige naam als je hart eigenlijk in Schotland ligt!

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Leestip: 43 schitterende Schotse namen mét betekenis!

Archie
Voel je aan de koprollen in je buik al dat jouw kleintje een dapper ventje wordt, ga dan voor de mooie naam Archie. Deze betekent namelijk naast ‘oprecht’ ook ‘dapper’ en ‘onverschrokken’. Archie komt van het liedje Archie, Marry Me van de band Alvvays, en is een verkleinvorm van Archibald.

Nederlandse liedjes met namen

Suzanne, Rosanne, Annemarie… Stuk voor stuk namen die bekendstaan om hun liedje. En wist je dat er ook in deze tijd populaire Nederlandse namen zijn die hun eigen liedje hebben? De volgende Nederlandse liedjes met namen kunnen jullie namenlijstje nog weleens in de war gaan schoppen. 

Layla
Lay-lay-lay-Layla! Deze naam is om van te zingen zo mooi. Zanger Claude is een uit Congo gevluchte Nederlandse zanger. Hij verwerkt dan ook veel Franse taal in zijn liedjes. Stiekem bestaat Layla helemaal niet, maar vonden Claude en zijn producers de lay-klank gewoon erg mooi. Layla betekent ‘nacht’ en ‘schoonheid’, wat het een mega-mysterieuze naam maakt.

Sophie
De klassieke naam Sophie mocht niet ontbreken in dit lijstje. Want hoewel het nummer Sophietje van Johnny Lion nou niet bepaald een tranentrekker is, is Sophie wél een prachtige naam. Ze staat dan ook al een flink aantal jaren hoog in de top-lijstjes met populairste namen. En zoals Johnny het ook al zingt: de mooiste van de mooiste is Sophie.

👶🏾 Ook leuk voor jou: Dit zijn de babynamentrends van 2024!

Julia
Zelfs je naam is mooi – mooier dan die van iedereen! Henk Westbroek beschrijft het prachtig in zijn nummer Zelfs je naam is mooi. Maar waar de meeste liedjes met namen de naam een prominente plek geven, of zelfs in de titel terug laten komen, houdt Henk Westbroek het spannend. Julia is namelijk het allerlaatste wat hij zingt. De naam betekent ‘de jeugdige’ en ‘aan jupiter gewijd’, en staat al jaren in de top 10 populairste namen.

Anne
Bij de naam Anne denk je misschien direct aan Clouseaus nummer Anne. Maar wist je dat Herman van Veen ook een prachtig liedje met de naam Anne schreef voor zijn dochter? Het leuke is dat Anne een vervolg maakte op het nummer van haar vader. De naam betekent trouwens ‘lieflijke’ en ‘begenadigde’.

Olivia
Liever met jou dan in m’n eentje! De Latijnse naam Olivia kreeg een speciale plek in Antoons liefdesliedje Olivia. En met recht vinden wij, want wat is het een prachtige naam. Olivia stijgt al jaren in de top-lijstjes, en was in 2021 op haar populairst.

🇳🇱 Ook leuk voor jou: 70x pareltjes van Hollandse namen!

Nog meer toffe namen inspiratie

We kunnen ons voorstellen dat je best overweldigd bent door al die namen. En dat het met elke naam die je ziet weer lastiger wordt om de allermooiste te kiezen. Daarom raden we je nog graag een paar leuke themablogs aan, zodat je zelf kunt kiezen in welke hoek je de naam wilt zoeken. Pak er lekker een kop thee bij, en laat je verrassen! 

🍃 Wordt je kindje een winter-, lente-, zomer– of herfstbaby? Bij elk seizoen ontdekten we de mooiste namen. 
🗺️ Van Zeeland tot Suriname en het Afrikaanse continent, voor al je favoriete windstreken hebben we wel een bijpassende naam gevonden.
🦊 Is natuur je ding, ga dan voor een dieren-, vogel– of misschien wel stormnaam!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Muzikale babynamen
Muzikale babynamen: The Beatles editie!
Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
babynamen-uit-films-en-series
De leukste babynamen uit films en series