Lief! 50x schattige jongens- en meisjesnamen

Schattige meisjesnamen
10 juli 2023

Snoezige wangetjes, een vertederend handje en de allerliefste oogjes: pasgeboren kindjes zijn om op te eten zo schattig! En omdat dat natuurlijk ook voor jullie kleine hummeltje geldt, hebben we de 50 schattigste jongens- en meisjesnamen voor je verzameld. Oh, en wees gerust: deze lieve namen zijn ook leuk voor de rest van je mini’s leven. Van schattige meisjesnamen tot snoeperig lieve jongensnamen: dit zijn de zoetste babynamen met betekenis. Cute!

Top 10 schattige jongens- en meisjesnamen

We trappen af met de top tien liefste babynamen. Deze ongelooflijk schattige meisjesnamen en jongensnamen zijn namelijk hartstikke populair. En ze klinken niet alleen schattig, maar hebben ook een superlieve betekenis. Kijk zelf maar!

  1. Noah
  2. Mila
  3. Mees
  4. Milan
  5. Olivia
  6. Levi
  7. Yara
  8. Milou
  9. Evi
  10. Benjamin

Noah
De klank van Noah heeft iets rustigs. En daar sluiten de betekenissen mooi op aan, want die zijn ‘rust’, ‘vrede’ en ‘troost’ – allemaal ontzettend liefdevolle begrippen. Noah is een speciale naam, want hij eindigt op een a-klank, wat bij jongensnamen niet vaak voorkomt. Daarnaast is Noah ook nog eens de populairste naam van dit moment. 

Mila
De laatste jaren kiezen kersverse ouders volop voor Mila. Het is dan ook een van de populairste schattige meisjesnamen. Met een betekenis als ‘geliefd’ past ze perfect bij jullie kleintje. En door de ie- en a-klank komt de naam Mila extra zoet over. 

Mees
Meesje! Dit is natuurlijk een schatje van een naam. Want bij Mees denken we meteen aan vrolijke kool- en pimpelmeesjes. Een andere betekenis van Mees is trouwens ‘zoon van de aarde’.

Milan

Waar voor meisjes Mila megapopulair is, wordt voor jongens de naam Milan volop gekozen. Milan betekent dan ook ‘geliefd’ en ‘lief’, net als Mila. En de naam is extra leuk als Milaan jullie favoriete Italiaanse stad is.

Olivia
Olivia mag dan ‘olijfboom’ betekenen, de populaire naam hoort helemaal in het rijtje schattige meisjesnamen thuis. Dat komt natuurlijk vanwege het woord ‘lief’ dat je stiekem in de naam kan horen: oh lief, ja!

Levi
Als je de klanken van Levi husselt, krijg je zomaar ‘lieve’. Vandaar dat Levi een ontzettend lieve jongensnaam is. Maar de betekenis van Levi doet het hem; die is namelijk ‘beste vriend’. Aahw…

Yara
Ja, we gaan voor Yara! Yara klinkt niet alleen superlief, maar de betekenis van Yara heeft ook een enorm schattigheidsgehalte. Want Yara betekent onder andere ‘kleine vlinder’. 

Milou
Ook Milou is hartstikke populair; zo kwamen er vorig jaar bijna 500 Miloutjes bij. Deze Franse naam betekent onder andere ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. Milou is trouwens al sinds de jaren 90 een van de populairste schattige meisjesnamen.

Evi
Dat Evi superschattig klinkt, lijkt ons evident. Zo zie je maar dat er enorm veel korte lieve meisjesnamen bestaan. De betekenis van Evi is ‘zij die leven geeft’. Een prachtige betekenis!

Benjamin
We sluiten de top 10 schattige jongens- en meisjesnamen af met Benjamin. En als het om lieve jongensnamen gaat, is dit een behoorlijke klapper. Benjamin betekent namelijk ‘zoon van het geluk’. Daarnaast zit het woord ‘jamin’ in de naam verstopt – en die kennen we van een bekende snoepjeswinkel. Hoe zoet!

💕 Tip: Laat je ook alvast inspireren door deze lieve geboortekaartjes!

Schattige meisjesnamen

De populairste schattige namen hebben we gehad, maar er zijn nog ontzettend veel lieve meisjesnamen te ontdekken. Kijk maar eens naar de volgende schattige meisjesnamen. Welke naam doet jou smelten?

Meisjesnamen met schattige klank

Nine
Ahw, Nine. Deze beminnelijke naam is afgeleid van Nina en betekent ‘rein’, ‘puur’ en ‘zuiver’. Zowel Nine, Nina als Niene klinken wat ons betreft even lief, nie waar? 

Livia
De Latijnse naam Livia past qua klank mooi in het rijtje schattige meisjesnamen. Dat komt doordat je het woord ‘lief’ in de naam kunt horen. Livia betekent onder andere ‘olijfboom’ en ‘leven’. Behalve Livia klinken ook Liva en Lieve enorm zoet.  

Suze
Bij de naam Suze zien we meteen een puur en zachtaardig meisje voor ons. Dat komt misschien wel doordat het woord ‘zus’ tevoorschijn komt als je de naam husselt. En dat doet ons denken aan de liefdevolle band tussen zussen. De betekenis van Suze is ‘lelie’ – een bloem die voor zuiverheid staat.

Lova
Lova heeft een heerlijk stoere betekenis: ‘beroemde strijder’. En toch heeft deze Zweedse naam ook iets liefs. Lova heeft namelijk veel weg van ‘love’ – het Engelse woord voor liefde.

Lisa

Een zachte medeklinker als beginletter, een ie- en een a-klank: Lisa klinkt gewoon superlief! Deze klassieker onder de schattige meisjesnamen betekent ‘God is mijn eed’. Ook Elisa en Lies klinken ontzettend snoeperig.

Vieve
“We zijn er weer bij en dat is priehiema, Vieve Hollandia!” Oké, alle gekheid op een stokje: Vieve brengt meteen een heerlijk optimistisch gevoel met zich mee. En dat heeft alles met de zachte en positieve klanken te maken. Vieve rijmt dan ook op lieve (en positieve). De betekenis? Die is ‘leven’!

Kiki
Woorden met twee ie-klanken na elkaar klinken direct superschattig. Denk maar aan ‘mini’ en ‘lieffie’. En daarom is Kiki een originele optie als je voor een lieve naam wilt gaan. Kiki betekent onder andere ‘parel’ en ‘kind’. Andere schattige meisjesnamen zijn bijvoorbeeld Bibi en Pippi.

Ella
Grote glanzende ogen, een prachtige lach en het zachtste huidje: bij Ella zien we een wolk van een baby voor ons. Deze snoezige babynaam betekent ‘licht’ en ‘God is mijn eed’. 

💕 Ook leuk om te lezen: 40 bijzondere namen met betekenis geschenk.

Meisjesnamen met lieve betekenis

Emily
Ja, Emily! Deze toffe meisjesnaam klinkt niet alleen schattig, maar heeft ook enorm zoete betekenissen als ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. En de naam doet ons ook denken aan de vrolijke serie Emily in Paris.

Philou
De Franse naam Philou heeft geweldige betekenissen: ‘liefhebben’ en ‘deugniet’. En die laatste betekenis maakt jullie boefje natuurlijk nóg iets schattiger. 

Amy
De korte naam Amy betekent ‘geliefd’ en ‘liefhebben’. Daarmee past de naam perfect in het rijtje schattige meisjesnamen! Wil je liever op de Franse toer gaan? Kies dan voor het elegante Aimée. En wat dacht je van Amelie?

Feline
De prachtige naam Feline betekent onder andere ‘brenger van geluk’ en ‘vruchtbaar’. Daarnaast kan de naam afgeleid zijn van het Latijnse ‘felinus’, wat ‘kat’ betekent. En wat is nou schattiger dan een spinnende kat op je schoot? Leuk detail: van de letters van Feline kan je het woord ‘lief’ maken. 

Mia
Wist je dat de naam Mia over de hele wereld populair is? Deze ster onder de schattige meisjesnamen betekent ‘liefde’ en ‘kleine’. Dat moet straks wel een vertederend kindje worden.

Lieke

De lieve naam Lieke is van oorsprong Fries en betekent ‘engel’. Perfect voor jullie engel van een dochter! Daarnaast lijkt de naam erg op het Engelse woord ‘like’, dat ‘leuk’ betekent. 

Inaya
De zacht klinkende naam Inaya is van oorsprong Arabisch en heeft prachtige betekenissen: ‘lieflijk’, ‘geschenk van God’ en ‘zij die zorgt’. Vooral de laatste betekenis maakt dit een van de meest lieve meisjesnamen.

Lina
‘Teder’, ‘vriendelijk’ en ‘zacht’ – dat zijn de betekenissen van de mooie naam Lina. Geen wonder dat deze schattige meisjesnaam hartstikke populair is. Ben je er nog niet helemaal uit? Ook Lena is een echte aanrader.

Bonnie
Bonnie is een van de zeldzaamste schattige meisjesnamen in dit rijtje. En dat terwijl de naam superlief én leuk is! De van oorsprong Schotse naam betekent ‘mooi’, ‘lief’ en ‘bouwen’. Maar misschien ken je de naam ook wel van de film Bonnie and Clyde, over twee criminelen. Ach ja, het moet ook weer niet té zoetsappig worden.

Geboortekaartje meisje

Lieve jongensnamen

In onze zoektocht naar schattige namen kwamen we enorm veel meisjesnamen tegen. Maar wist je dat lieve jongensnamen ook superleuk zijn? Juist leuk, als je het ons vraagt. Sommige namen klinken bijvoorbeeld stoer, maar hebben een lieve betekenis, zoals ‘beschermer’ en ‘vriendelijk’. Met een van deze lieve jongensnamen wordt jullie kindje vast een echte knuffelbeer.

Jongensnamen met lieve klank

Ollie
Ah, Ollie! Deze superschattige naam klinkt ontzettend gezellig, vind je niet? Ollie is afgeleid van Olivier en betekent ‘olijfboom’ en ‘elf’. Perfect voor jullie schattige elfje.

Siem 
De korte naam Siem heeft door de ie-klank automatisch iets schattigs. Deze lieve jongensnaam is een afkorting van Simon en betekent onder andere ‘luisteren’. Het bieden van een luisterend oor is sowieso een waardevolle eigenschap!

Aiden
De toffe naam Aiden heeft een behoorlijk krachtige betekenis: ‘klein vuur’. Toch heeft deze Ierse naam ook iets liefs. In het Engels betekent ‘aid’ namelijk ‘hulp’ en ‘steun’. 

Melle
Voor een jongensnaam heeft Melle opvallend zachte klanken. Maar de betekenis van Melle is minder schattig: ‘sterke wolf’. Toch vinden we dit qua klank een echte lieve jongensnaam; we worden er helemaal mellow van. Oh, en ben je juist op zoek naar schattige meisjesnamen? Dan is Melle ook superleuk!

Abel

Abeltje! Deze heerlijke naam roept door de zachte medeklinkers meteen lieve associaties op. Abel is van oorsprong Hebreeuws en betekent ‘adem’ en ‘door adel schitterend’. 

Xavi
De hippe naam Xavi heeft iets lichts en speels. De Spaanse naam betekent onder andere ‘kasteel’. Zoek je een iets andere lieve jongensnaam? Ga dan voor Ravi! Ook daar worden we direct blij van ☀️

Olivier
Oh-lief-vier! Als je Olivier uitspreekt, hoor je de woorden ‘lief’ en ‘vier’. En daarmee past Olivier perfect bij het rijtje lieve jongensnamen. Geen wonder dat de naam zo populair is!

Frenkie
Frenkie heeft meteen iets gezelligs door de e- en ie-klank.Daarnaast denken we natuurlijk ook aan de goedlachse voetballer Frenkie de Jong. De betekenissen van Frenkie? Die zijn ‘moedig’, ‘vrij’ en ‘werpspeer’. De naam heeft dus ook een stoer tintje.

Bodhi
Misschien is het je al opgevallen dat veel lieve jongensnamen eindigen met een ie-klank. En dat geldt ook voor de mooie naam Bodhi. De betekenis van Bodhi is ‘de verlichte’. Wist je dat deze naam ook steeds vaker wordt gekozen als schattige meisjesnaam?

💕 Leestip: 27 bijzondere namen met betekenis hoop.

Jongensnamen met schattige betekenis

Ties
Cadeautjes zijn altijd lief. En jullie kindje is natuurlijk het allerliefste cadeautje. De betekenis van Ties is dan ook ‘geschenk van God’. Toepasselijk!

David
David is een echte klassieker onder de lieve jongensnamen. De betekenis van David is namelijk ‘lieveling’ en ‘vriend’. Hoe schattig! Zoek je een babynaam met iets meer edge? Ga dan voor Daaf, die naam heeft dezelfde betekenis.

Valentijn
Als we het over schattige jongens- en meisjesnamen hebben, kan Valentijn natuurlijk niet ontbreken. Deze toffe jongensnaam betekent ‘sterk’ en ‘gezond’. Toch doet Valentijn natuurlijk meteen denken aan Valentijnsdag – dé feestdag van de liefde. Jullie zoon zal met deze naam een echte hartendief worden! 

Flip
De naam Flip klinkt al meteen enorm schattig, maar ook de betekenis is superlief: ‘vriend van paarden’. Flip is namelijk afgeleid van de Griekse woorden ‘philos’ (vriend) en ‘hippos’ (paard). Naast Flip kun je ook voor Filip en Philip gaan.

Amin
De Arabische naam Amin betekent onder andere ‘eerlijk’, ‘toegewijd’ en ‘betrouwbaar’. En dat zijn drie eigenschappen die perfect bij een lieve zoon horen. Zoek je juist een schattige meisjesnaam? Ga dan voor Amina, die naam heeft dezelfde betekenis.

Ted
Teddy! Bij de naam Ted denken we natuurlijk meteen aan een pluizig knuffelbeertje. En de betekenis van Ted is ook nog eens ontzettend lief: ‘geschenk van God’. 

Lieuwe
Eigenlijk heeft Lieuwe alleen maar zachte klanken, waardoor je bij deze Friese naam meteen aan een vriendelijk jongetje denkt. En de betekenis van Lieuwe? Die is letterlijk ‘lief’!

Milo
De prachtige naam Milo is mogelijk afgeleid van het Griekse woord ‘haimulus’, dat ‘zacht’ en ‘vriendelijk’ betekent. Daarnaast kan Milo ook gebaseerd zijn op het Slavische ‘milu’, dat ‘lief’ betekent. Qua lieve betekenissen kan de naam dus niet meer stuk.

Schattige genderneutrale namen

Tot slot trakteren we je nog op een aantal schattige genderneutrale namen. Want of je nou op zoek bent naar lieve jongensnamen of juist schattige meisjesnamen: deze zijn sowieso het overwegen waard!

Aiko
De toffe naam Aiko klinkt eigenlijk behoorlijk stoer. Maar de betekenissen van deze Japanse uniseks naam zijn ontzettend zoet: ‘geliefde’ en ‘kleine liefde’. 

Bobby
De B is een zachte medeklinker, waardoor deze letter automatisch iets liefs heeft; en Bobby heeft er wel drie! Tel daarbij op dat de naam met een ie-klank eindigt en je hebt een superlieve naam te pakken. De betekenis van Bobby is trouwens ‘schitterend door roem’.

Suki
Deze heerlijke Japanse naam doet ons meteen denken aan een snoezig kindje. De prachtige zeldzame naam betekent ‘geliefde’ en ‘lelie’. Ben je stiekem vooral op zoek naar schattige meisjesnamen? Dan is Suki een geweldige optie, maar ook voor jongens is Suki heel tof!

Dani 
Dani tikt wat betreft klinkers en medeklinkers alle vakjes aan die een naam lief maken. Wist je dat Dani vooral voor jongens wordt gekozen? Vorig jaar werden er 191 jongetjes met deze naam geboren, tegenover 26 meisjes. En dat zijn vast allemaal schatjes! Dani betekent ‘God is mijn rechter’.

Jaimy
Vorig jaar werden er ongeveer evenveel jongens als meisjes geboren met de naam Jaimy. Deze naam is dus op en top genderneutraal. Jaimy klinkt lief, maar de betekenis doet het hem. Die is namelijk ‘beschermer’. 

Dae
Eigenlijk klinkt Dae behoorlijk pittig, maar de betekenissen van deze uniseks naam zijn juist heel vertederend: ‘stralend’ en ‘geliefde’. Wat betreft schattige jongens- en meisjesnamen is Dae een echte aanrader!

💕 Leestip: 50 toffe genderneutrale namen voor je mini.

Schattige jongens- en meisjesnamen: de keuze is reuze!

Het is duidelijk: er zijn hartstikke veel lieve jongens- en meisjesnamen – of het nu om een lieve betekenis of een schattige klank gaat. Wil je jouw baby een lieve naam geven? Kies dan een Nederlandse of internationale naam die goed past bij jouw zoon of dochter. Zo laat je aan iedereen zien hoeveel liefde je kindje jullie geeft! Bekijk trouwens ook eens ons artikel over babynamen met ‘liefde’ in de betekenis. Of laat je inspireren door onze babynamen inspiratietool!

Gerelateerde blogs

Romantische babynamen
Romantische babynamen: op een roze wolk
Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
Zondagskind
Zondagskind: betekenis en bijpassende namen