Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen! 

Vlaamse namen
23 oktober 2023

Prachtige natuurgebieden, heerlijke Vlaamse frieten en natuurlijk nostalgische kinderprogramma’s als Samson & Gert… België heeft alles! En wist je dat je over de zuidgrens ook een wondere wereld aan prachtige babynamen kunt vinden? De Belgen geven hun kiddo’s de allermooiste namen. En die verschillen toch écht behoorlijk van die van ons. Wij hebben het meeste speurwerk al voor je gedaan, en een heerlijk lijstje Vlaamse namen opgesteld. Typische, korte, populaire en verrassende Belgische namen; we hebben ze allemaal gevonden. Allee, laten we snel beginnen! 

Wat zijn typisch Vlaamse namen?

Voor we aan de gezellige namenlijstjes beginnen, vertellen we je graag wat namen uit Vlaanderen nou zo karakteristiek maakt. Het is namelijk niet per se zo dat Vlaamse namen ook een Belgische herkomst hebben. Het bijzondere aan de Vlaamse namen is juist dat ze invloeden van andere landen hun voornamen hebben. Zo zie en hoor je veel Franse klanken in dit artikel, en herken je vast ook elementen van Nederlandse voornamen. Verder vonden wij het opvallend dat veel Vlaamse jongens en meiden namen aan de lieve kant zijn. Ronde, zachte klanken en veel klinkers in de spelling zijn ook typerend. 

🍬 Liever dan lief: Schattige jongens- en meisjesnamen!

Populaire Belgische namen

Ook in België is het baas boven baas als het gaat om voornamen. Statistiekbureau Statbel (wij kennen het CBS) publiceert jaarlijks een lijst met de allerpopulairste. De Belgen zijn verknocht aan de Vlaamse voornamen uit dit rijtje. Opvallend is dat de top 10 voor 70% uit jongensnamen bestaat. Ben jij ook zo enthousiast over deze populaire Belgische namen?

Noah
Maar liefst 657 Vlaamse jongetjes kregen in 2022 de naam Noah. Deze mooie Hebreeuwse naam betekent ‘rust’, ‘troost’ en ‘vrede’. Heel passend bij een vredig slapend babyjongetje.

Olivia
Net als in Nederland, wordt ook in België de naam Olivia steeds populairder. De naam heeft een Latijnse oorsprong en betekent ‘olijftak’ (als symbool van vrede). 

Arthur 
Hoewel Arthur van Keltische komaf is, kunnen we hier wel spreken van een echte Vlaamse naam. Arthur komt namelijk al jaren niet meer in onze babynamen top 10 voor. De betekenis is superstoer, namelijk ‘held’. 

Liam
Lieve Liam! Deze schattige naam is afgeleid van William, en betekent onder andere ‘wilskracht’ en ‘beschermer’. Prachtige eigenschappen voor een mini jongetje, toch?

Louis
Het mooie Louis is afgeleid van de naam Lodewijk. En daar komt de Hollandse invloed weer om de hoek kijken. Lodewijk Bonaparte was namelijk van 1806 tot 1810 koning van Nederland. Zijn bijnaam was destijds Konijn van ‘Olland.

🐰 Over konijnen gesproken. Snuffel eens door ons artikel met pluizige konijnennamen.

Adam

Waar de naam Adam oorpspronkelijk vandaan komt hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar we hebben wel een ander leuk feitje. A’dam is een afkorting van onze hoofdstad Amsterdam. De naam Adam wordt daarom ook wel gezien als echte ‘Mokumse babynaam’. Superleuk als je kindje geboren wordt in Amsterdam, of jullie roots hier liggen. 

Jules
Maar liefst 475 Vlaamse jongetjes kregen in 2022 de naam Jules. Wij gaven slechts 120 kiddo’s deze mooie Franse naam. Met zo’n groot verschil mogen we Jules toch ook wel een Vlaamse jongens naam noemen. 

Emma
Lieve meisjesnamen met krachtige betekenissen? In België weten ze daar wel raad mee! Er werden maar liefst 457 Emmaatjes geboren. Hopelijk krijgen zij allemaal iets mee van de kracht, grootsheid en betrouwbaarheid, waar de naam voor staat. 

Louise
Wat grappig! De Belgen zijn zowel fan van de meisjesnaam Louise als de jongensvariant Louis. Het zal je dan ook niet verbazen dat de betekenis en herkomst van de naam hetzelfde zijn. 

Lucas
We sluiten af met Lucas, een jongensnaam die het op Hollandse bodem ook onwijs goed doet. En dat verbaast ons niets, met een prachtige betekenis als ‘brenger van het licht’. Dat past perfect bij Nederlandse én Vlaamse lichtpuntjes in een rompertje.

Instagram banner babynamen

Korte Vlaamse namen

Ook onze zuiderburen zijn fan van korte voornamen. En de betekenissen van hun favorieten zijn stuk voor stuk prachtig. Wij konden bijna niet kiezen, maar hebben toch een lijstje gemaakt van onze favoriete korte Belgische namen. 

Lore
Wist je dat de naam Lore van origine uit Duitsland komt? Wij niet! Veel Vlaamse meiden krijgen deze prachtige naam, met de betekenis ‘laurierblad’. 

Vic 
Veel korter dan Vic wordt ‘t niet. Deze stoere jongensnaam is afgeleid van Victor. En dat is dan weer op en top Vlaams. Want Victor Verhulst is de zoon van mediagigant Gert Verhulst! Mwoaaaa Gertjuhhhh. 

Sien 
Ken jij de boekjes van Ot en Sien nog? Het zal je dan ook niet verrassen dat Sien een Nederlandse naam is. De precieze oorsprong is onbekend, en daarom heeft deze naam meerdere betekenissen, waaronder ‘vrijheid’ en ‘speer’.

Jef
De naam Jef spreken ze in België uit als Sjef. Deze Franse touch zorgt ervoor dat Jef in het rijtje Vlaamse namen thuishoort. Je kunt het trouwens ook schrijven als Jeff, met dubbel -f. 

Kato
Als we denken aan Kato, zien we een klein schattig Vlaams meisje voor ons. Het betekent ‘rein, schoon, zuiver’. Deze betekenis en de schrijfwijze dragen beiden bij aan het hoge Studio100-gehalte van de naam. Cute!

Jeppe
Jeppe is nog redelijk onbekend in ons koude kikkerlandje. Als je op zoek bent naar een unieke voornaam, is deze zeker het overwegen waard. De oorsprong van Jeppe is Deens en Hebreeuws, en het betekent onder andere ‘geluk’.

Een stukkie langer: oude Vlaamse namen

Waar we tegenwoordig graag kiezen voor vlotte, korte namen, waren Belgische namen vroeger een stuk langer. We nemen je mee terug in de tijd. Deze typische Vlaamse namen werden tussen 1900 en 1960 vaak gegeven. Een tikkie ouderwets dus, maar wel een mooie inspiratiebron voor de vlotte namen van nu.

Godelieve 
Het was, en is nog steeds, heel gebruikelijk om kinderen een naam met kerkelijke invloeden te geven. Het prachtige Godelieve betekent dan ook ‘Gods liefde’. Tegenwoordig zien we Lieve vaak als variant van deze oude Vlaamse naam.

Jeroom
Kenmerkend voor oude Vlaamse jongens namen, waren de lange klanken op het eind van de naam. Jeroom is hier een goed voorbeeld van. Dit is een verbastering van de naam Jerome, die wij dan weer kennen als Jeroen. Alle varianten betekenen ‘(met een) heilige naam’. 

Ghislena
Het “vervlaamsen” van namen begon al vroeg. Het bijzondere Ghislena is namelijk afgeleid van het Franse Ghislaine. De betekenis ‘belofte’ belooft grootse dingen voor de toekomst! 

Basiel
Een oude Vlaamse mannen naam met een Franse oorsprong is Basiel. Het is een verbastering van de naam Basile, die ‘koning’ betekent. Deze bijzondere naam in een fris jasje steken? Ga dan voor Bas!

👶🏽 Ook leuk: Limburgse namen voor minimensjes.

Namen van bekende Vlamingen 

Soms zijn de oorsprong, betekenis of populariteit van een naam niet per se de elementen die een naam ‘typisch Vlaams’ maken. Maar als we Karen, Kristel en Kathleen zeggen, weten we zeker dat jij direct de link legt met België. Deze drie Vlaamse namen van bekende Belgen zijn superleuk voor je eigen mini. 

Tom
Gaat er meteen een belletje rinkelen bij de naam Tom Waes? Dit multitalent kun je kennen van zijn reisprogramma Reizen Waes, maar ook zeker van zijn hoofdrol in de Netflix-serie Undercover. Tom betekent ‘tweeling’, dus extra leuk als je in verwachting bent van twee mini’s. 

👶🏼👶🏼 Double the trouble, twice the fun! Hier vind je nog veel meer tweeling namen. 

Free
Je dochter vernoemen naar een superheldin? Actrice Free Souffriau speelt al jaren de rol van Mega Mindy. De naam Free is afgeleid van het Scandinavische Frea, dat ‘godin van de vruchtbaarheid’ betekent. 

Romelu
Echte voetballiefhebbers herkennen deze Vlaamse naam meteen. Romelu Lukaku is een van de bekendste Belgische voetballers aller tijden. Wij vinden deze naam waanzinnig, want hij heeft namelijk geen herkomst of betekenis. Romelu is een samentrekking van de voornamen van zijn vader: ROger MEnama LUkaku. Geweldig!

Unieke Belgische jongens en meiden namen

Dare to be different! Kies een bijzondere Vlaamse naam voor je kiddo en voorkom een klaslokaal vol klasgenootjes. Jullie mini is uniek, en daar hoort een passende naam bij. Wat vind je van deze opties? 

Oona
Er is weinig schattiger dan een lammetje. Oké vooruit, een pasgeboren baby komt aardig in de buurt. De naam Oona is van Ierse komaf en betekent ‘lammetje’. Béh! 

Nand
Wij hadden de naam Nand nog niet voorbij horen komen, maar waren meteen gefascineerd. Deze uniseks naam komt uit Duitsland, en betekent ‘gereed’. Het is ook een toffe roepnaam voor voornamen als Ferdinand en Ananda

Loïc
De van origine Franse naam Loïc komt bijna niet voor in Nederland. Des te leuker om jullie zoontje zo te noemen. Het heeft een onwijs stoere betekenis, namelijk ‘beroemde krijger’.

Laat je inspireren op een Euro-babytrip!

Heb je de smaak te pakken na het ontdekken van deze Vlaamse namen? Dan hebben we nog een heerlijk lijstje blogartikelen om mee af te sluiten. Spring de grens over en laat je inspireren.

Gerelateerde blogs

Latijnse namen
40 Latijnse namen: Nomen est omen!
Berberse namen
De 30 allermooiste Berberse namen met betekenis
Duitse namen
Schön! De 45 leukste Duitse namen verzameld