Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen

Italiaanse namen
3 april 2023

Ciao bella! Het is misschien nog lente, maar wij hebben de zomer al in ons bol! En daarom lieten we ons voor babynamen maar wat graag inspireren door een van de mooiste mediterrane landen van Europa: la bella Italia! Zon, zee, Rome, Venetië, Toscane, pasta en pizza – eigenlijk is alles leuk aan Italië. En dat geldt ook voor Italiaanse namen! Sla dus nog een lekkere espresso achterover en maak kennis met de 50 allermooiste Italiaanse namen. Mamma Mia!

Italiaanse namen: onze top 10!

Voordat we dieper ingaan op verschillende Italiaanse babynamen, willen we je graag een sneak peek geven van onze tien favoriete Italiaanse namen. Welke vind jij het mooist?

  1. Luna – betekent ‘maan’.
  2. Mateo – betekent ‘geschenk van God’.
  3. Vita – betekent ‘leven’.
  4. Luca – betekent ‘licht’ en ‘maan’.
  5. Giulia – betekent ‘de jeugdige’.
  6. Dante – betekent ‘doorzetten’. 
  7. Silvan – betekent ‘heerser over het woud’. 
  8. Donna – betekent ‘vrouw’.
  9. Valentina – betekent ‘sterk’ en ‘gezond’.
  10. Leonardo – betekent ‘zo sterk als een leeuw’.

Hippe Italiaanse namen

Allora, we starten met de meest hippe Italiaanse namen in Nederland. Want in ons koude kikkerlandje zijn kersverse ouders dol op namen uit Italië. De volgende hippe Italiaanse namen werden vorig jaar het meest gekozen. Brava!

Luca
Een naam waar je blij van wordt: dat is Luca! Deze prachtige Italiaanse naam betekent ‘licht’ en ‘maan’. Luca stond vorig jaar in de top 5 van meest gekozen babynamen; er kwamen maar liefst 664 Luca’s bij! De naam wordt meestal aan jongens gegeven, maar is ook superleuk voor meisjes.

Milan
Ook Milan is een ontzettend hippe naam. Milan heeft eigenlijk een Slavische oorsprong en betekent ‘lief’. Maar de naam heeft ook zeker een Italiaanse touch, vanwege de stad Milaan. Een toffe internationale naam!

Luna
Luna is wat ons betreft een van de mooiste Italiaanse namen voor meisjes. De naam betekent ‘maan’ en is zowel in Nederland als in Italië populair. Zo werden er vorig jaar in Nederland meer dan 450 kleine Luna’s geboren.

🍝 Leestip: Babynamen uit het heelal: stralend mooi!

Livia
De Italiaanse taal is ontstaan vanuit het Latijn; daarom komen in Italië nog veel Latijnse namen voor. Eén daarvan is Livia. Deze lieflijke naam betekent ‘olijfboom’. En een olijfboom past natuurlijk perfect bij een mediterraan land als Italië! Wist je trouwens dat de olijfboom symbool staat voor rust en vrede? 

Romée

Roma, Roma bella! De hippe naam Romée past natuurlijk helemaal bij de hoofdstad van Italië: Rome! De naam is dus extra leuk als je bijzondere herinneringen hebt aan deze fantastische stad. De betekenis van Romée is ‘Romein’ en ‘beroemdheid’. De mannelijke variant van Romée is Romeo: ook leuk!

Mateo
Ah, Mateo! Deze naam zeggen we in ons hoofd meteen al met een temperamentvol accent. Maar ondanks de stoere klank heeft Mateo een hele mooie, lieve betekenis. Deze Italiaanse naam betekent namelijk ‘geschenk van God’. Liever Matteo met twee t’s? Dat kan prima, want beide schrijfwijzen zijn even populair.

Julius
De betekenissen van Julius zijn ‘de jeugdige’ en ‘aan Jupiter gewijd’ – waarbij Jupiter niet een planeet is maar de Romeinse oppergod. Superstoer dus! Dat kan ook bijna niet anders met een naamgenoot als Julius Caesar. Hij was de beroemdste heerser van het Romeinse rijk, én geboren in Rome.

Elena
Dat Italiaanse namen prachtige betekenissen kunnen hebben, bewijst de naam Elena wel. Deze prachtige, romantische naam betekent namelijk ‘stralend licht’, ‘helder’ en ‘maanlicht’. Perfect voor het zonnestraaltje in jullie leven ✨

Rosa
Het is vast geen verrassing dat ‘roos’ de betekenis van de naam Rosa is. Dat hoeft ook niet, want je baby vernoemen naar bloemen is hartstikke hip. De roos staat trouwens symbool voor de liefde, romantiek, moed en schoonheid. 

Vigo
De naam Vigo klinkt lekker Zuid-Europees, maar wist je dat Vigo ook Scandinavische wortels heeft? In Scandinavië betekent de naam ‘strijd’ en ‘energie’. De Italiaanse betekenis van de naam is ‘nederzetting’. 

🍕 Ook leuk: Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen.

Populaire Italiaanse namen

Hierboven bespraken we al hippe Italiaanse namen die vooral in Nederland populair zijn. Maar we wilden je de top 5 namen in Italië natuurlijk niet onthouden. Italiaanse ouders zijn namelijk dol op de volgende vijf populaire Italiaanse namen.

Sofia
Wat Italiaanse namen betreft is Sofia by far het meest populair. Deze meisjesnaam is afgeleid van Sophia en betekent ‘levenswijsheid’. Sofia staat al jaren op nummer 1 van de populairste meisjesnamen in Italië. De variant Sophie is in Nederland ook populair en staat regelmatig in de top 10.

Leonardo
Laten we eerlijk zijn, met Leonardo DiCaprio als naamgenoot sta je meteen 10 punten voor op de rest. En de stoere jongensnaam Leonardo heeft een net zo krachtige betekenis, namelijk ‘zo sterk als een leeuw’. Rawr!

Aurora
Prinses Aurora! Echte Disneyfans weten dat Doornroosje eigenlijk Aurora heet. Maar de naam heeft ook een prachtige link met de natuur. Aurora is namelijk een Latijnse meisjesnaam die ‘zonsopgang’ en ‘stralend’ betekent. Daarnaast is de naam gebaseerd op het Noorderlicht (aurora borealis). Hoe cool is het om vernoemd te zijn naar zo’n bijzonder natuurverschijnsel!

⛱ Leestip: Dit zijn de allerleukste Disney namen voor jullie baby!

Francesco
Deze prachtige Italiaanse jongensnaam betekent ‘Fransman’. Dat klinkt een beetje gek, maar Francesco is de Italiaanse variant van Franciscus. Dus als je een naam met Europese allure zoekt, is Francesco zeker het overwegen waard.

Giulia
Komt deze naam je bekend voor? Dat kan! Giulia is namelijk de Italiaanse versie van het Julia dat wij kennen. Ook deze naam is in Nederland populair en steeds meer ouders kiezen voor de Italiaanse schrijfwijze. Giulia betekent ‘de jeugdige’.

Korte Italiaanse namen

Stoer, elegant en scherp: wij zijn dol op korte Italiaanse namen! De meeste Italiaanse namen zijn namelijk behoorlijk lang, waardoor korte namen juist extra opvallen. Het is trouwens superleuk om de namen met een Italiaanse tongval in je hoofd te zeggen 🤌🤌

Gigi
Gigi! Deze naam klinkt supervrolijk, maar is behoorlijk stoer. Gigi is namelijk afgeleid van Luigi, wat ‘beroemde strijder’ betekent. In Italië is het vooral een koosnaampje voor jongens met de naam Luigi, maar in Nederland is Gigi meestal een meisjesnaam. 

Nino 
Ook Nino is een echte topper als het om korte Italiaanse namen gaat. En deze schattige jongensnaam heeft ook nog eens hele mooie betekenissen: ‘God is verzoenend’ en ‘van onschatbare waarde’. 

Mare
Op een warme zomerdag een frisse duik nemen in de blauwe Italiaanse zee: heerlijk! Als je een echte waterliefhebber bent, is het superleuk om je kindje te vernoemen naar de prachtige zee. De Italiaanse naam Mare betekent letterlijk ‘zee’. Wij zijn fan! 🌊

Donna
Ah, Donna! Deze krachtige meisjesnaam betekent ‘vrouw’ in het Italiaans. Perfect voor jullie bella Donna! In Nederland is Donna behoorlijk populair, zo kwamen er vorig jaar meer dan 100 Donna’s bij. 

Mona

Met de naam Mona vernoem je je dochtertje naar een van de beroemdste Italiaanse schilderijen ooit: de Mona Lisa! Wist je dat Mona een samentrekking is van ‘ma donna’? Die woorden betekenen in het Italiaans ‘mijn dame’. De betekenis van Lisa is trouwens ‘God is mijn eed’.

Dante
Wat betreft korte Italiaanse namen is Dante een geweldige klassieker, die de laatste jaren steeds populairder wordt. Ook in Nederland! Dante is een afkorting van het woord ‘durante’, dat ‘doorzetten’ en ‘volhouden’ betekent. Krachtig 💪

Bella 
Deze naam kon natuurlijk niet ontbreken in het lijstje korte Italiaanse namen. Want jullie bella ragazza verdient natuurlijk een naam die molto bella is. En daarom is Bella perfect voor jullie dochter. Bella betekent namelijk letterlijk ‘mooi’ in het Italiaans. 

🍧 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 50 leukste korte babynamen.

Roman
De eigenzinnige naam Roman staat als een huis; hij klinkt krachtig, maar ook gevoelig. Deze toffe Italiaanse naam betekent ‘lid van het Romeinse rijk’. Misschien wordt jullie kindje wel een beroemd romanschrijver! Oh, en we geven je meteen een toptip voor een tweede naam: Ties! 

Stella
We eindigen het rijtje korte Italiaanse namen met een absolute ster: Stella! Deze hippe meisjesnaam is scherp, lieflijk en elegant. Stella betekent in het Italiaans letterlijk ‘ster’. Intergalactisch leuk ✨

Zeldzame Italiaanse namen

De kans is groot dat je een van de namen hierboven al eens eerder hebt gehoord. Luna en Luca zijn bijvoorbeeld al jaren razend populair. Maar er zijn ook veel zeldzame Italiaanse namen. Ben je op zoek naar een aparte naam? Kijk dan eens bij de volgende onontdekte pareltjes uit la bella Italia!

Fiore 
Ben je op zoek naar Italiaanse namen met een link naar de natuur? Dan is Fiore te gek! Deze zeldzame Italiaanse meisjesnaam betekent letterlijk ‘bloem’ in het Italiaans. Supermooi en nét even anders dan Flora. 

Ciro
Weet je zeker dat het kleintje in je buik een echt zonnestraaltje wordt? Dan is Ciro echt iets voor jullie! Deze zeldzame Italiaanse naam betekent namelijk ‘zon’. Ideaal voor een vrolijk zomerkindje ☀️

Vita
Hoe mooi is het om een nieuw leven te vieren met een bijpassende naam? Vita is een vrolijke, korte Italiaanse naam die ‘leven’ betekent. Dat wordt vast een levenslustig meisje. La vita è bella!

Cielo
Als je op zoek bent naar een naam die in Nederland weinig voorkomt, is Cielo misschien iets voor jullie. Deze zeldzame Italiaanse naam heeft een prachtige betekenis. Cielo betekent namelijk letterlijk ‘lucht’ en ‘hemel’ in het Italiaans.

Lorèn

De prachtige, Latijnse naam Lorèn betekent ‘laurier’ en ‘afkomstig uit Laurentum’ – een stad in Italië. Maar deze Italiaanse meisjesnaam is natuurlijk ook gebaseerd op de iconische Italiaanse filmster Sophia Loren. Zou jullie kleintje ook een echte diva worden?

Vico
De Italiaanse naam Vico is ontzettend zeldzaam in Nederland, terwijl de korte naam een heerlijk krachtige betekenis heeft: overwinnaar. Wat ons betreft is Vico een echte winnaar!

Dolce
Zoetekauwen opgelet! Bij Dolce denken we meteen aan Italiaans schepijs, tiramisu en cannoli. Dolce is namelijk het Italiaanse woord voor ‘zoet’. Andere betekenissen van de naam zijn ‘zacht’ en ‘lieflijk’. La dolce vita is vast op jullie dochtertjes buik geschreven! 

Zeno
Wauw, wat is Zeno een stoere naam! Eigenlijk heeft Zeno een Griekse oorsprong, maar de naam komt in Italië heel veel voor. De betekenis van Zeno is ‘geschenk van Zeus’. 

Aeneas 
We sluiten het rijtje zeldzame Italiaanse namen af met Aeneas. Deze bijzondere naam is gebaseerd op de klassieke oudheid. De Trojaanse held Aeneas was namelijk de stichter van Rome. Enea is trouwens ook een mooie, zeldzame afgeleide van de naam.

Geboortekaartje neutraal

Italiaanse jongensnamen

Zoek je een leuke Italiaanse jongensnaam voor je kleine ragazzo? Kijk dan eens bij de namen hieronder. Eén ding is zeker: met deze Italiaanse namen waan je je in no time in een zonnig Italiaans oord met een frisse gelato!

Silvan 
‘Heerser over het woud’ – dat is de krachtige betekenis van Silvan. Deze stoere Italiaanse naam is dan ook perfect voor kleine boskaboutertjes. Silvio is trouwens ook een leuke afgeleide van de naam.

Luciano
Italiaanse jongensnamen zijn vaak behoorlijk lang, en dat geldt zeker Luciano. De naam heeft maar liefst vier lettergrepen! Over de betekenis kunnen we in ieder geval kort zijn, die is ‘licht’. 

Lorenzo
Ook Lorenzo is een voorbeeld van lange Italiaanse namen. In Italië is Lorenzo al jaren behoorlijk populair; in Nederland worden er elk jaar zo’n 50 kleine Lorenzo’s geboren. De betekenis van Lorenzo is ‘uit Laurentum’ en ‘laurier’. Toch liever een kortere naam? Renzo en Enzo zijn toffe afkortingen. 

Giovanni
Giovanni is een echte Italiaanse klassieker onder de jongensnamen. De betekenis van Giovanni is ‘God is verzoenend’. Vind je de naam iets te lang? Dan kun je hem heel tof verkorten naar Gino

Danilo

Si, Danilo! Deze vrolijke naam is de Italiaanse variant van de Hebreeuwse naam Daniël, en betekent net als die naam ‘God is mijn rechter’. Vorig jaar kwamen er in Nederland bijna 30 kleine Danilootjes bij. Best zeldzaam dus!

Alessandro 
Ook Alessandro is een mooie Italiaanse naam met lekker veel lettergrepen. In ons hoofd klinkt de naam meteen heerlijk temperamentvol. En de Italianen denken er vast ook zo over, want Alessandro staat op de derde plek van de Italiaanse jongensnamen top 10. De betekenis van Alessandro is ‘de beschermer’. Leuke varianten van de naam zijn Alessio en Sandro. 

Ennio
In Nederland komt de naam Ennio nauwelijks voor, maar in Italië kun je hem juist overal tegenkomen. Ennio heeft bijzondere betekenissen, namelijk ‘voorbestemd’ en ‘lot’. Bij deze naam zien we meteen een echte Casanova voor ons!

Rocco
Stoere namen voor jongens zijn al sinds jaar en dag een populaire keuze. En Rocco klinkt natuurlijk hartstikke badass. Extra leuk dat de betekenis van Rocco juist heel lief is. Het betekent namelijk ‘rust’.

🍇 Leestip: De leukste zomerse babynamen voor zomerkindjes.

Italiaanse meisjesnamen

Jullie kleine principessa verdient natuurlijk een magisch mooie naam. Daarom hebben we negen warme, Italiaanse meisjesnamen voor je op een rijtje gezet. Deze Italiaanse namen voor meiden zijn stuk voor stuk bellissima!

Emilia
Ben je op zoek naar een lieflijke, tikkeltje romantische naam? Dan is Emilia een prachtige Italiaanse optie. Emilia heeft Griekse en Latijnse wortels, en betekent ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. Voor een jongen is Emilio ook leuk!

Valentina
Amore! Bij Valentina denken we meteen aan de liefde, vanwege de link met Valentijnsdag. Maar de betekenissen van Valentina zijn juist helemaal niet zoetsappig: ‘sterk’, ‘gezond’ en ‘krachtig’. Superstoer!

Siënna
De hippe naam Siënna is afgeleid van Siena, een prachtige Italiaanse stad in Toscane. De daken van de huizen in Siena hebben een prachtige oranjerode kleur, vandaar de betekenis van Siënna: ‘oranjerood’. Ben je verliefd op het mooie Toscane? Dan is Siënna een originele naam!

Valeria

De lieflijke naam Valeria is afgeleid van het Latijnse woord valére, wat ‘kracht’, ‘sterk zijn’ en ‘gezond zijn’ betekent. Perfect voor stoere, onafhankelijke meiden. En zoals bij veel Italiaanse namen is de variant die eindigt op -o een toffe optie voor jongens: Valerio!

Aurelia
Is goud helemaal jouw kleur? Dan is Aurelia een schitterende Italiaanse naam voor jullie mini. De betekenis van Aurelia is namelijk ‘goud’. Van ons krijgt deze naam de gouden plak! 

Gioia
Ah, Gioia! Dit is wat ons betreft een van de leukste Italiaanse namen voor meiden. We worden namelijk meteen vrolijk van de betekenissen: ‘vreugde’, ‘blijdschap’ en ‘juweel’. Dat wordt later vast een echte gangmaker!

Celia
De stoere naam Celia is afgeleid van Cecilia, oftewel Sicilië – het eiland in het zuiden van Italië. Extra leuk dus als je mooie herinneringen hebt aan deze zomerse bestemming. Een andere betekenis van Celia is ‘hemel’.

Ilaria
Ook van Ilaria worden we he-le-maal blij. Hoe kan het ook anders met betekenissen als ‘vrolijk’ en ‘gelukkig’? Ilaria is afgeleid van het Latijnse woord ‘hilaris’ – waar ook het woord ‘hilarisch’ van afstamt. Perfect voor lachebekjes!

Chiara
Stoer, kort en lekker pittig: dat is de naam Chiara! Deze zinderende naam is in Italië al jaren razendpopulair. Chiara is afgeleid van Clara en betekent ‘helder’, ‘glanzend’ en ‘schitterend’. Molto bene!

Italiaanse namen: op vakantie!

Italië is natuurlijk een fantastisch vakantieland. En dan heeft het land ook nog een prachtige, temperamentvolle taal. Daarom zijn Italiaanse namen perfect voor dat heerlijke ‘la dolce far niente’ gevoel. Maar ben jij juist vaker te vinden op de Griekse eilanden? Of ga je graag naar de Spaanse costa? Dan zijn die landen misschien ook leuke inspiratiebronnen voor babynamen. Naast ons artikel over Italiaanse namen schreven we namelijk ook de volgende artikelen.

☀️ Bonita! Dit zijn de 37 leukste Portugese namen.
🍍 Olé! Dit zijn de 50 leukste Spaanse namen.
🌴 40 Griekse namen uit de mythologie
De 70 mooiste Franse namen: très jolie!

Geboortekaartje meisje

Gerelateerde blogs

Surinaamse namen
Dit zijn de 35 leukste Surinaamse namen
Koninklijke namen
Koninklijke namen voor prinsjes en prinsesjes!
Scandinavische namen
Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen