40 zomerse namen voor zomerbaby’s

Op vakantie met baby
29 mei 2023

☀️ De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en het kwik stijgt naar tropische temperaturen: het is zomer! Dit heerlijke seizoen zit boordevol mooie momenten, zonovergoten dagen en… babynamen inspiratie! Babynamen gebaseerd op de zomer zijn namelijk hartstikke leuk. Ben jij uitgerekend in juni, juli of augustus? Dan zijn deze zomerse namen helemaal hot voor jullie zomerbaby. Laat die zomer maar beginnen!

Top 10 zomerse namen

Het is duidelijk, we hebben de zomer in ons bol! En met al die prachtige zomer namen kan het hoogseizoen wat ons betreft niet lang genoeg duren. Dit is onze eigen top 10 zomerse namen. Van welke zomernaam word jij het warmst?

  1. Julia – betekent ‘de jeugdige’. 
  2. Maysa – betekent ‘bloeiende zomerbloemen’.
  3. Rhodé – betekent ‘roos’.
  4. Reza – betekent ‘optimistisch’ en ‘zomer’.
  5. Juno – betekent ‘gewijd aan Jupiter’ en ‘juni’. 
  6. Guus – betekent ‘verheven’.
  7. Coco – betekent ‘kokosnoot’. 
  8. Luca – betekent ‘licht’.
  9. Elio – betekent ‘zon’.
  10. Tess – betekent ‘oogst’ en ‘zomer’.

Namen met betekenis zomer

Is de zomer jouw lievelingsseizoen? Dan ben je zeker niet de enige! Dit mooie seizoen staat voor veel mensen gelijk aan vrije tijd, plezier, ontspanning en het ontdekken van nieuwe plekken. Oké, en natuurlijk barbecueën en ijsjes eten. Allemaal gelukzalige momenten die een mooie inspiratiebron vormen voor een babynaam. Daarom hebben we zeven namen met betekenis zomer voor je op een rijtje gezet.

Hana
Misschien is het begin van de zomer wel de allermooiste tijd van het jaar. Het is dan nog niet te warm, het gras is nog groen en de meeste planten staan nog volop in bloei. Als jij je daar helemaal in kunt vinden, is Hana een toffe naam voor jullie mini. Deze korte, Japanse naam betekent namelijk ‘vroege zomer’ in het Japans.

Summer
Niet heel verrassend, maar daarom niet minder leuk is Summer. Het Engelse woord voor zomer doet het ook ontzettend goed als meisjesnaam. De naam is vooral in Amerika en Engeland populair; in Nederland worden er jaarlijks zo’n 15 Summers geboren.

Suvi
De bijzondere naam Suvi is Fins. En net als veel andere Scandinavische babynamen heeft Suvi iets schattigs en mysterieus. De naam is ook heel zeldzaam; er wonen maar 11 Suvi’s in Nederland. Misschien denk je bij Finland vooral aan winter en sneeuw, maar de betekenis van Suvi is letterlijk ‘zomer’!

Reza
Ben jij in de zomer ook altijd extra goed gehumeurd? Dan vind jij vast ook dat Reza een toffe babynaam voor zomerkindjes is. De unisex naam Reza betekent namelijk ‘optimistisch’. Een geweldige eigenschap voor kleine jongetjes en meisjes. Daarnaast is Reza ook afgeleid van Theresia, wat ‘zomer’ betekent.

Amarr

Als je op zoek bent naar een stoere jongensnaam is Amarr perfect. De dubbele R geeft de naam een bijzondere twist. De naam Amarr is het Armeense woord voor de zomer. In het Hindoestaans heeft deze naam de betekenis ‘voor altijd’. Ook heel mooi!  

Meltem
Het is zomer. Je ligt op een strandbedje, terwijl je het zachte ruisen van de zee hoort. Je probeert een boek te lezen, maar door de zon op je huid (warm, maar niet té warm) droom je steeds weg. Ondertussen speelt de zachte zomerwind met je haren. Word jij ook ultiem gelukkig van dit gevoel? Dan is Meltem een prachtige naam voor jullie kindje. De betekenis van Meltem is namelijk ‘zomerbries’. 

Verano
Heb jij heel wat zomers in het mooie Spanje doorgebracht? Dan is Verano een hele bijzondere naam. Deze originele babynaam betekent namelijk letterlijk ‘zomer’ in het Spaans. Oh, en je kan natuurlijk ook voor een afkorting gaan, zoals Vera. Olé!

⛱ Lees ook ons artikel over de 50 mooiste Spaanse namen!

Zomerse namen met betekenis zon

Jullie mini is binnenkort natuurlijk hét stralende middelpunt van jullie gezin. Reden genoeg voor een toepasselijke, zomerse naam! Daarom hebben we zeven zonnige zomernamen voor je verzameld. Perfect voor jullie zonnetje in huis!

Zonne
Letterlijker wordt het bijna niet, want Zonne is natuurlijk afgeleid van het woord ‘zon’. Op dit moment wonen er zo’n 150 Zonnes in Nederland. En wist je dat er ongeveer 20 mensen met de naam Zon in Nederland wonen? Hartstikke bij-Zon-der!

Luca
Een van de leukste dingen van de zomer is dat de dagen zo heerlijk lang duren. Deze extra uurtjes licht zorgen ervoor dat we extra lang kunnen genieten. De naam Luca past hier perfect bij. Deze zomerse babynaam betekent namelijk letterlijk ‘licht’. Een andere toffe naam met dezelfde betekenis is Lux. 

Sonny
Bij de naam Sonny denken we meteen aan een zonnig kindje. Maar wist je dat Sonny in het Engels eigenlijk ‘zoontje’ betekent? Sonny is namelijk afgeleid van ‘son’. Toch is Sonny ook een variant op Sunny, wat ‘zonnig’ betekent.

Sol

Simpel, stoer én zonnig: dat is Sol! Sol is namelijk het Spaanse woord voor ‘zon’. Wist je dat ze in Spanje vooral fan zijn van de naam Marisol? Dat betekent letterlijk ‘zee en zon’. Een heerlijk zomerse naam!

Sinne
Si, we gaan voor Sinne! Deze toffe zomernaam heeft iets stoers en eigenzinnigs. Wist je dat Sinne in het Fries ‘zon’ betekent? Daarnaast betekent Sinne ook ‘reiziger’, en dat past ook perfect bij de zomer: vakantieeee!

Elio 
Namen van Griekse goden zijn vaak de basis van een hoop namen die we vandaag de dag kennen. Zo ook Elio. Deze naam stamt af van de Griekse zonnegod Helios. De jongensnaam Elio betekent dan ook ‘zon’ en ‘licht’. Wat vind jij van babynamen uit de Griekse mythologie?

Arush
We rushen meteen door naar Arush! Deze zomer naam is van oorsprong Hindoestaans en heeft een prachtige betekenis: ‘eerste zonnestraal’. Perfect voor jullie kleine zonnestraaltje. Kom maar door met die vitamine D!

☀️ Ook leuk: 40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes.

Vakantie met baby

Zomerse namen: op vakantie!

De zomer doet iets bijzonders met mensen. De wereld lijkt gewoon een stukje mooier. Zon, zee en strand geven inspiratie voor beachy babynamen. Maar tropische vakantiebestemmingen doen het ook goed als voornaam. Wij zetten de allerleukste babynamen voor je op een rijtje.

Isla
La isla bonita! De prachtige naam Isla betekent in het Spaans ‘eiland’. En een heerlijke vakantie op een Spaans eiland klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Wist je trouwens dat Isla in Engeland al jaren in de meisjesnamen top 10 zit? In Nederland is de naam nog behoorlijk zeldzaam.

Iza
Over Spaanse eilanden gesproken: hey, we’re going to Ibiza! Want Ibiza is een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. En Iza is dan weer een leuke afgeleide van Ibiza.  

Rhodé
Hou je meer van de Griekse eilanden? Dan is Rhodé misschien iets voor jullie! Deze Griekse naam betekent ‘roos’. Fun fact: het Griekse eiland Rhodos is vernoemd naar de roos. Zo heb je een toffe naam geïnspireerd op een van de Griekse eilanden!

Kai
Qua schattige zomer babynamen staat Kai absoluut op nummer 1. Deze jongensnaam is Hawaiiaans voor ‘zee’. Daarnaast betekent Kai in het Japans ‘oceaan’ én ‘schelp’. Oh, en in Thailand – ook een prachtige vakantiebestemming – betekent Kai trouwens ‘kip’. Dan geven we toch liever de voorkeur aan de zee 🐚

🌊 Leestip: 50 spetterende namen met betekenis zee en water! 

Coco
Bij het horen van de meisjesnaam Coco waan je je direct op een tropische bestemming. Het is een afkorting van het woord coconut, wat Engels is voor kokosnoot. Maar Coco heeft meerdere betekenissen. Zo is Coco van origine een Spaanse naam en betekent het daar ‘zoet’, ‘nacht’ en ‘ooievaar’. 

Olivier

Olijfbomen zijn dé planten van de mediterranee. En daarom vormen ze de perfecte inspiratiebron voor zomerse namen. De populaire jongensnaam Olivier betekent dan ook ‘olijfboom’. Net als Olivia!

Romee
Ben jij gek op La Bella Italia? Dan is Romee een leuke optie voor jullie mini. Romee is namelijk afgeleid van de Italiaanse hoofdstad Rome. Andere leuke namen gebaseerd op Italiaanse plekken zijn Milan (naar Milaan), Florence en Sienna (naar Siena). Bellisima 🇮🇹

Mare
Spaanse namen zijn vaak temperamentvol. Maar het prachtige Mare laat zien dat ze ook heel lief en zacht kunnen zijn. En Mare past perfect in het lijstje zomerse namen, want het betekent ‘zee’. Met de tropische zomertemperaturen is er natuurlijk niets lekkerder dan een verkoelende duik in zee. 

Skye
We genieten pas echt van het zonnetje als hij straalt vanaf een strakblauwe hemel. De genderneutrale babynaam die hierbij past is Skye. Dit is afgeleid van sky, het Engelse woord voor lucht. De zomerse naam Skye is stoer, maar toch ook lief. Dit maakt hem heel geschikt voor zowel jongens als meisjes. 

Marijn
Let’s go to the beach! De unisex naam Marijn betekent ‘van de zee’. Extra leuk voor kindjes uit kustplaatsen of van de Waddeneilanden. Andere zomerse babynamen die hierop lijken zijn Marine en Marit. 

Lina
Zie jij bij deze naam ook direct een schattig klein minimensje voor je? Wij wel! De lieflijke naam Lina komt uit het Arabisch en betekent onder andere ‘jonge palmboom’. En palmbomen zijn natuurlijk hét symbool van zomerse oorden. Andere mooie betekenissen van Lina zijn ‘vriendelijk’ en ‘zacht’. 

🌴 Tip: Wist je dat je ook een tof geboortekaartje met zomer thema kan kiezen?

Namen gebaseerd op de zomermaanden

Juni, juli en augustus zijn natuurlijk de ultieme zomermaanden, hoewel september er eigenlijk ook nog bijhoort. Pas vanaf 21 september is het namelijk officieel herfst. Ben je uitgerekend in een van deze maanden? Dan is het ontzettend leuk om een babynaam te kiezen die daar helemaal bij past. Kijk maar eens naar de volgende zomerse namen!

Zomerse namen gebaseerd op juni

Juna
Na een fijne lente begint in juni de zomer in Nederland. Wanneer je in deze maand bent uitgerekend is het dus heel leuk om jullie dochter Juna te noemen. Maar het is natuurlijk ook een prachtige naam voor kindjes met een andere geboortemaand. Wij zijn trouwens ook fan van Juno en June! 

Thomas
Kindjes die tussen 21 mei en 21 juni worden geboren, hebben tweelingen als sterrenbeeld. En daarom is een naam die bij dit sterrenbeeld past extra leuk als je in die periode uitgerekend bent. De betekenis van Thomas is dan ook ‘tweeling’. Mensen met tweelingen als sterrenbeeld zijn trouwens nieuwsgierig, sociaal en energiek. Leuk!

Puck
21 juni is een speciale dag, want op die dag staat de zon het langst aan de hemel; na 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. Vroeger werd dit als een heilig moment gezien. Men vierde dan het Midzomerfeest. Het beroemdste verhaal over het Midzomerfeest is ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Shakespeare. Een van de hoofdpersonages van dit verhaal is Puck, een ondeugende fee. En daarom is Puck een heerlijk zomerse inspiratiebron voor jullie eigen kleine fee!

Zomer namen met juli als inspiratiebron

Julia
In het rijtje babynamen gebaseerd op juli kan Julia natuurlijk niet ontbreken. Deze megapopulaire naam betekent ‘de jeugdige’ en is een toffe afgeleide van de maand juli. Ook Julian, Julie en Jula zijn toffe zomerse namen.

Quinten
Wist je dat de maand juli vroeger gezien werd als de vijfde maand? Het jaar begon namelijk met de maand maart. Daarom is een naam gebaseerd op het getal 5 een originele manier om je kindje een zomerse naam te geven. De Latijnse naam Quinten betekent dan ook ‘vijfde’. Zo is jullie zomerbaby vernoemd naar de vijfde maand!  

Lenn
Als je in juli geboren wordt, is de kans groot dat je sterrenbeeld ‘leeuw’ is. En gelukkig zijn er heel veel bijzondere babynamen met leeuw als betekenis. Wat dacht je bijvoorbeeld van Lenn? Andere zomerse namen met betekenis leeuw zijn bijvoorbeeld Leo, Nala en Lio.

Zomerse namen gebaseerd op augustus

August
We beginnen natuurlijk met een naam die helemaal bij augustus past: August! De maand augustus is namelijk vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus. En August is daar een toffe afkorting van. De betekenis van August is ‘geheiligd’, ‘verheven’ en ‘eerwaardig’. Gust is trouwens ook een stoere afkorting.

Guus
Wist je dat ook Guus een echte zomer naam is? Want ook deze naam is net als August afgeleid van de naam Augustus. Guus is al jaren hartstikke populair. Vorig jaar kwamen er meer dan 350 baby’s met de naam Guus bij! Voor meiden is Guusje een schattig alternatief.

Tess
Augustus wordt meestal gezien als de oogstmaand. Het woord ‘oogst’ is zelfs afgeleid van augustus. En daarom is een naam met betekenis ‘oogst’ superleuk voor zomerbaby’s die in augustus geboren worden. De stoere naam Tess betekent niet alleen ‘oogst’, maar ook ‘zomer’. Perfect!

Azra
Mensen die tussen 23 augustus en 22 september geboren worden, hebben ‘maagd’ als sterrenbeeld. Maagd is dus het laatste sterrenbeeld van de zomer! Een toffe naam met betekenis maagd is Azra. Daarnaast betekent deze mysterieuze Arabische meisjesnaam ook ‘puur’. 

Babynaam met september als inspiratiebron

Sepp
Vooruit, omdat een deel van september officieel nog bij de zomer hoort, delen we ook nog een leuke naam gebaseerd op september. En dat is Sepp! Sepp is een stoere afgeleide van het woord september. En september is trouwens afgeleid van het Latijnse woord ‘septem’, wat ‘zeven’ betekent. Vroeger was september namelijk de zevende maand. En omdat zeven ook nog een geluksgetal is, wordt jullie Sepp vast een echt zondagskindje!

Namen gebaseerd op zomerbloemen

In de zomer groeit en bloeit alles volop. Daarom zijn babynamen gebaseerd op bloemen ook heel geschikt als zomerse naam. Wij hebben een vrolijk boeket samengesteld met namen gebaseerd op zomerbloemen. 

Roos
Wist je dat de roos de geboortebloem van juni is? Deze prachtige bloemen van de liefde staan in juni namelijk volop in bloei. Roos is een prachtige, tijdloze naam die al tientallen jaren populair is. Wij snappen wel waarom!

🌼 Lees ook eens ons artikel over geboortebloemen! Zo weet je precies welke bloem bij de geboortemaand van je kleintje hoort.

Daisy
Daisy betekent ‘madeliefje’. En die vrolijken in de zomer bijna elk grasveldje op! Fun fact: als je kleine kinderen vraagt een bloemetje te tekenen, tekenen ze vaak een madeliefje. Schattig!

Jasmijn
De jasmijnplant is een echte zomerbloeier. De witte, stervormige bloemetjes geven in dit jaargetijde een heerlijke geur af. En daarom is Jasmijn een perfect voorbeeld van zomerse namen! Ook Yasmin is trouwens superleuk.

Maysa
We sluiten af met een knaller onder de zomerse namen: Maysa. Want deze prachtige naam betekent ‘bloeiende zomerbloemen’ en ‘dansend zand’. Zomerser wordt het niet! Met zo’n heerlijke naam wordt jullie dochtertje vast een vrolijk zonnestraaltje.

Zomerse namen; net even anders

Bovenstaande zomerse babynamen zijn hartstikke vrolijk en tof. Maar wanneer je uitgerekend bent in een ander seizoen, zoek je misschien namen die daar beter bij passen. Neem in dat geval zeker een kijkje bij een van deze artikelen.

🍁 Dit zijn de mooiste herfst babynamen
❄️ Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!
🌸 30x lentenamen om vrolijk van te worden!

Maar je kunt nog veel meer leuke onderwerpen vinden die gelinkt zijn aan een geboortemaand. Wat dacht je bijvoorbeeld van geboortestenen? Meer informatie hierover vind je in ons artikel over babynamen gebaseerd op edelstenen. Of laat je inspireren door babynamen die passen bij het sterrenbeeld van je kindje. Maar wees gewaarschuwd, want door al deze superleuke babynamen wordt het kiezen alleen maar lastiger!  

Gerelateerde blogs

Italiaanse namen
Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen
Konijnen namen
Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje
Dieren namen
RAWR! 40 dieren namen voor baby’s