50 toffe genderneutrale namen voor je mini

Genderneutrale namen
19 juni 2023

Yay, een kleintje on the way! Misschien ben je nog niet zo lang in verwachting, en weet je nog niet of de mini in jouw buik een jongetje of een meisje is. Of heb je er bewust voor gekozen om het geslacht van je kindje een verrassing te laten tot hij of zij geboren is. In beide gevallen is het handig om je eens te verdiepen in genderneutrale namen. De perfecte babynaam kan namelijk best een uitdaging zijn, en op die manier hoef je niet op zoek te gaan naar zowel een jongens- als meisjesnaam. Maar naast de praktische factor, zijn genderneutrale namen vaak ook nog eens hartstikke tof. Wij hebben de 50 allermooiste voor je verzameld.

Genderneutrale, uniseks en non-binaire namen

Heb je bovenstaande termen wel eens gezien of gehoord? Dan kan het zomaar zijn dat je je afvraagt wat precies het verschil is tussen genderneutrale namen, non-binaire en uniseks namen. Nou, wij hebben het verlossende antwoord: helemaal niets! Het zijn verschillende termen voor voornamen die voor jongens én meisjes geschikt zijn. De namen geven dus niet meteen het geslacht van jullie kindje weg. Voorbeelden van namen die over het algemeen wel meer mannelijk en vrouwelijk zijn, zijn Fleur en Kevin.

De 10 populairste genderneutrale namen

Dat Nederlandse ouders dol zijn op een unisex babynaam zien we terug in de populaire babynamen van de afgelopen jaren. Dit is de top 10 genderneutrale namen van 2022.

 • Noa(h)
 • Luca
 • Sem
 • Sam
 • Isa
 • Nova
 • Bo
 • Jip
 • Lou 
 • Charlie

Zoals je ziet zijn de populairste genderneutrale namen kort-korter-kortst! Maar liefst 6 van de 10 namen bestaan uit drie letters. Dit betekent vaak dat de naam is afgeleid van een langere voornaam, die dan weer wel duidelijk mannelijk of vrouwelijk is.

👶🏼 Benieuwd wat vorig jaar de populairste jongensnaam en meisjesnaam was? Je leest het hier! 

Genderneutrale namen die je minder vaak hoort

Zoals jullie kindje is er maar één. Het is daarom heel leuk om je kiddo een naam te geven die iets minder vaak voor komt. We hebben 15 mooie genderneutrale namen én hun betekenissen voor je op een rijtje gezet.

Bodhi
Heb je stiekeme hoop op een slimmerik in je buik? Dan is Bodhi zeker het overwegen waard. Want met een betekenis als ‘opperste kennis’ moet dat wel een knappe kop worden. 

Beau
Er is eigenlijk geen naam met een mooiere betekenis dan Beau. Deze genderneutrale babynaam betekent namelijk letterlijk ‘mooi’.

Jessie
Wist je dat Jessie in het Deens een koosnaampje van zowel Johan als Johanna is? De Denen waren er dus al lang over uit dat Jessie een toffe, genderneutrale naam is.

Renée
Bij deze genderneutrale naam kun je helemaal los met leestekens. Zo kun je Renée ook schrijven als Renee, Rene, Reneé of Renéé.

Lowen
Happy name, happy kid! En dat komt wel goed met de naam Lowen. Deze naam heerlijke naam heeft namelijk de betekenis ‘vrolijk’. 

Len
De naam Len tilt de uitspraak kort maar krachtig naar een volgend level. Deze Engelse genderneutrale naam betekent namelijk onder andere ‘Zo sterk als een leeuw’. Beestachtig stoer voor jongens én meisjes.

🦁 Rawr! Ga mee op naamsafari tussen deze mooie dieren namen voor je kindje.

Revi
Is de komst van je kindje een droom die uitkomt? Dan moet de naam Revi haast wel dé naam voor jullie zijn. Deze Hebreeuwse naam staat voor ‘droom’. Mooi, toch?

Jules
De Franse babynaam Jules betekent ‘de jeugdige’. Dit past natuurlijk perfect bij jullie kleine rouwdouwer.

Riv
We noemden eerder al even dat populaire genderneutrale namen vaak aan de korte kant zijn. Maar Riv zagen we nog niet in dat rijtje terug. Kansje voor jou! Deze stoere naam betekent ‘rivier’.

Bowie

Ja, wij dachten ook meteen aan David Bowie. Maar met deze naam geef je je kindje zoveel meer dan een iconische naamgenoot. Het Schotse Bowie staat namelijk voor ‘overwinning’. Een mooi houvast tijdens de moeilijke momenten in het leven. 

Puck
De naam Puck is natuurlijk niet super onbekend, maar wordt in Nederland wel vooral aan meisjes gegeven. Extra cool dus als je jullie zoontje deze toffe naam geeft. De betekenis ‘ondeugend’ is ook hartstikke genderneutraal, geloof ons maar.

Alex
De naam Alex betekent ‘beschermer van het volk’. Een prachtige betekenis voor een jongensnaam. Maar het maakt Alex ook een hele stoere meiden naam.

Lux
Een van onze favoriete genderneutrale namen is Lux. Deze Latijnse naam betekent ‘licht’, en wordt door de eindletter -x echt een frisse wind door de klassenlijst op school.

Sil
Het mooie Sil is een afgeleide van zo ongelooflijk veel namen, dat het haast wel genderneutraal móét zijn! Wist je dat deze korte versie een Friese oorsprong heeft en ‘overwinning’ betekent?Dominique
Genderneutrale babynamen zijn vaak wat korter. Maar babynaam Dominique laat zien dat ook langere unisex namen prachtig zijn. Afkorten naar Do kan altijd nog!

Geboortekaartje neutraal

Onontdekte parels

Kan het jullie niet gek en onbekend genoeg? Deze genderneutrale namen komen bijna niet voor in ons kikkerlandje. 

Rho
Ik geef je een rhoosje m’n rhoosje 🌹De geweldige naam Rho is Grieks en staat voor ‘roos’. Een fleurige uniseks naam dus.

Phlox
En we blijven nog even in de Griekse sferen, want ook Phlox is van Griekse komaf. Heb je een voorgevoel dat je mini een pittig type wordt? Dan past de betekenis ‘vlam’ daar perfect bij!

Ihme
In Scandinavië zijn ze al jaren waanzinnig goed met genderneutrale namen. Het toffe Ihme is daar een mooi voorbeeld van. Bijzonder, krachtig en een geweldige betekenis, namelijk: ‘wonder’.

Kit
Zelfs de meest vrouwelijke namen kun je omtoveren tot genderneutrale variant. Het stoere Kit, met de betekenis ‘puur’, is namelijk afgeleid van Katharina!

Madu
De zachte klanken van Madu maken dit een van de mooiste genderneutrale namen uit het lijstje. De herkomst van de naam is Afrikaans en Madu betekent ‘volk’. 

🇿🇦 Tip: Ons artikel over Afrikaanse namen staat boordevol prachtige naamsuggesties.

oer-Hollandse namen voor jongens én meisjes

Vind je het leuk om een echte Nederlandse voornaam te kiezen voor jullie kindje? Ook dan is de keuze reuze als het gaat om genderneutrale namen. De een is wat bekender dan de ander, maar ze zijn allemaal even leuk.

Zilver
We beginnen het lijstje met een lekkere funky naam. Wat Zilver betekent hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Maar wauw, wat een geweldige genderneutrale naam is dit!

Daan
Een andere unisex babynaam van Hollandse bodem is Daan. Deze voornaam is afgeleid van het Hebreeuwse Daniyyel en betekent ‘Mijn rechter is God’.

Jip
Wie kent ze niet; het olijke duo Jip en Janneke. Hoewel Jip in de verhaaltjes een jongetje is, is deze naam hartstikke genderneutraal. Zo kreeg de bekende mommy-vlogger Jipp Heldoorn ook deze toffe naam + een extra P.

Moos
De betekenis van Moos is ‘kind’. Toepasselijker kan bijna niet! Moos is de genderneutrale variant van Mozes, waar de naam van afgeleid is.

Anne
Opvallend is dat de genderneutrale naam Anne vooral in Friesland heel populair is. In Friesland vind je namelijk verrassend veel mannelijke Annes, terwijl dit in de rest van Nederland veelal als meisjesnaam wordt beschouwd.

Ollie
Van de babynaam Ollie, die onder andere ‘olijfboom’ en ‘elf’ betekent,  smelt ons hart. Wij zien meteen een klein hummeltje in tuinbroek door de kamer banjeren. Zie jij het ook al voor je?

Marijn

Wonen jullie aan de kust? Dan is Marijn misschien wel dé genderneutrale naam voor jullie. Het betekent namelijk letterlijk ‘van de zee’. 

Sam
De genderneutrale babynaam Sam is al jaren razend populair. De naam heeft een Bijbelse oorsprong en betekent ‘van God gebeden’. Een prachtige optie als jullie een Bijbelse babynaam overwegen.

Senne
Eerlijkheid is een van de mooiste waarden die je je kindje mee kan geven. Met de naam Senne, wat letterlijk ‘waarheid’ betekent, moet dat wel goedkomen. 

Guus
Dat Guus in het rijtje genderneutrale namen van Nederlandse komaf staat, zal je vast niet verbazen. Met Hollands icoon Guus Meeuwis als naamgenoot scoor je sowieso punten.

🧡 Hollands glorie! Lees ook ons artikel over Nederlandse namen.

Só American: de genderneutrale naam is hot!

In Amerika, maar ook in andere Engelstalige landen, zijn genderneutrale namen geliefd. Sommige van deze namen komen we ook hier in Nederland regelmatig tegen. Welke is jouw favoriet? 

Harley
Krachtige babynamen doen het altijd goed voor beide geslachten. Harley klinkt ontzettend stoer. Zou dat komen door de verwijzing naar het bekende motormerk?

Jazz
Inspiratie voor mooie genderneutrale namen vind je overal. Zo ook in de muziek! Jazz is natuurlijk een muziekstroom en daarmee de perfecte naam voor baby’s van muzikale ouders.

Bailey
Sommige ouders geloven dat zij met de babynaam een succesvolle toekomst van hun mini kunnen voorspellen. Bailey is zo’n naam, want het betekent ‘gouverneur’.

Skye
Kun jij uren wegdromen bij het heelal en de sterren? Dan is Skye de perfecte genderneutrale babynaam voor jullie!

Quinn
Voel jij aan de onrust in je buik al dat jullie kindje waarschijnlijk heel sportief wordt? Dan is Quinn een leuke Engelse babynaam. De naam betekent ‘atletisch’ en werd in 2018 maar liefst 200 keer gegeven.

Elvis
Deze Engelse genderneutrale babynaam heeft weinig toelichting nodig. Elvis is een geweldige, krachtige naam voor een echte king of queen in spe.

Jackie
De betekenis van de naam Jackie is ontzettend bijzonder. Het betekent namelijk ‘hij zal beschermen’. Het is afgeleid van de naam Jack, maar de -ie op het eind maakt de naam wat zachter.

River
Wij vinden River een van de allermooiste Engelse babynamen. De naam is stoer en vlot, maar heeft ook iets liefs door de verwijzing naar water.

Jones
Wanneer een unieke babynaam jouw voorkeur heeft, is Jones het overwegen waard. In Nederland is deze genderneutrale naam nog niet zo bekend. Maar wij vinden hem super stoer en een beetje eigenwijs.

Charlie
Een bekende unisex naam uit het Engels is Charlie. Het leuke van deze babynaam is dat je hem nog net iets meer funky kunt maken door de schrijfwijze aan te passen. Wat vind jij leuker, Charlie of Charly?

Genderneutrale geboortekaartjes bij je naam

Als je de ultieme naam voor jullie kiddo hebt gespot, moet je dit natuurlijk even vieren (met taart of frietjes bijvoorbeeld). Maar daarna kun je je storten op het volgende feestproject: de geboortekaartjes! En bij genderneutrale namen passen genderneutrale geboortekaartjes natuurlijk het best. Deze kun je herkennen aan bijvoorbeeld:

 • Mooie neutrale tinten, zoals beige, olijfgroen en terracotta. 
 • Universele dieren, die niet per se heel stoer of lieflijk zijn (vosjes of olifantjes bijvoorbeeld).
 • Abstracte silhouetten waarin niet direct een geslacht te herkennen is.
 • Onzijdige thema’s zoals ‘botanisch’ of ‘babykamer elementjes’.

Laat je inspireren door de waanzinnige collectie genderneutrale geboortekaartjes van Kaartje2go!

Gerelateerde blogs

Kakker namen
30x kakker namen: doe maar duur!
magische-namen-met-betekenis
Laat je verwonderen door deze magische namen met betekenis
Aparte babynamen
Aparte babynamen voor jullie kindje