Hier aan de kust: toffe Zeeuwse babynamen

Zeeuwse babynamen
2 december 2020

Verwachten jij en je partner een kindje en zijn jullie nog op zoek naar een leuke, originele en betekenisvolle naam? Dan zijn Zeeuwse babynamen zeker het overwegen waard. Want naast een heerlijke vakantiebestemming is Zeeland ook een bron van toffe namen. En ze zijn net even anders dan anders. Maar dat maakt deze namen extra leuk! Lees snel verder als jij je ook wilt laten inspireren door babynamen uit Zeeland.

Waarom Zeeuwse babynamen

We noemden het net al even, maar Zeeuwse namen zijn vaak een beetje bijzonder. Hoe dat precies komt leggen we natuurlijk graag aan je uit.

Uniek en klassiek…

De echte oude Zeeuwse voornamen worden vandaag de dag niet veel meer gegeven. Sterker nog, ze komen ook in Zeeland zelf niet veel meer voor. Dit maakt Zeeuwse babynamen natuurlijk heel uniek. Dus ouders met een liefde voor zeldzame babynamen worden vast enthousiast van deze namen.

…maar ook wijdverspreid!

Toch zijn er ook enkele klassieke Zeeuwse namen die wel vaak voorkomen. Denk maar aan alle Maries en Jannen in Nederland. Deze namen zijn zelfs internationaal bekend, maar kennen hun oorsprong in Zeeland. Kijk, dat zijn leuke babynaam feitjes.

Korte, maar krachtige babynamen

De Zeeuwen houden van korte namen die vaak uit één of twee lettergrepen bestaan. De kortere namen worden soms zelfs nog verder verkleind. Hierdoor krijg je unieke namen met een stoer tintje. Hou jij van stoere babynamen? Dan zijn deze blogs ook leuk om te lezen: 

Geen kwelling in de spelling van Zeeuwse babynamen

Is het nu Sara of Sarah? Het is ons allemaal wel eens overkomen. Niets zo vervelend als niet helemaal zeker weten hoe je de naam van een pasgeboren kindje schrijft. Ondanks dat de meeste Zeeuwse voornamen best bijzonder zijn, zijn ze vaak makkelijk te onthouden én te schrijven. Inderdaad, geen Sara(h)’s in Zeeland! Eindelijk een naam waar geen spellingsvragen bij komen kijken.

Dit zijn de mooiste Zeeuwse babynamen

Na alle redenen waarom een babynaam uit Zeeland de overweging waard is, is het tijd voor een lijstje namen. Laat je inspireren door de allerleukste Zeeuwse babynamen voor jongens en meisjes.

Zeeuwse meisjesnamen

Marie
Laten we beginnen met de meest klassieke Zeeuwse naam. Marie is een veelvoorkomend naam die iedereen kent. Het is afgeleid van de katholieke naam Maria en betekent ‘zee’. De naam komt ook voor in landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Suriname.

Leuntje
Op zoek naar een unieke en Oud-Hollandse naam? Dan is Leuntje een goede keuze. Leuntje betekent ‘behorend tot Apollo’ en is afgeleid van de Germaanse jongensnaam Leonhard. De naam behoort niet tot een van de populairste Zeeuwse namen en is ook enkel bekend binnen Nederland. Toch werden in 2014 nog 1344 meisjes met deze naam geboren.

Maatje
De naam Maatje was vroeger erg populair maar komt tegenwoordig minder voor. In 2014 waren er nog 3878 baby’s met de naam Maatje, maar in 2019 zijn dit er minder dan 25. Het is bovendien een naam die enkel in Nederland voorkomt. Maatje is afgeleid van de Zeeuwse jongensnaam Martinus. De betekenis is heel gezellig, namelijk ‘vriend’ of ‘vriendschap’. 

Corrie
Het vlotte Corrie klinkt schattig, maar heeft best een stoere betekenis. De naam is afgeleid van de Latijnse naam Cornelis, wat ‘hoorn’ of ‘de gehoornde’ betekent. Niet een van de meest populaire namen, maar wel kort en krachtig.

Neeltje
Opnieuw een naam afgeleid van de jongensnaam Cornelis. In 2019 werden er 49 Neeltjes geboren, wat deze naam duidelijk populairder maakt dan Corrie. Ze hebben wel allebei dezelfde betekenis, alleen klinkt Neeltje nog wat schattiger. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Corrie of Neeltje?

Kee
Wow, we hebben nog een Zeeuwse naam die afgeleid is van Cornelis! Kee is een superstoere babynaam met één lettergreep. De naam kwam in 2014 nog 117 keer voor bij pasgeboren kindjes, maar werd in 2019 nog maar 25 keer gegeven. En dat terwijl korte babynamen hartstikke hip zijn. 

Jacomina
Bijbelse babynamen worden al decennialang gegeven. En in Zeeland houden ze hier ook van. De naam Jacomina is hier een mooi voorbeeld van. Dit is de Nederlandse versie van het Hebreeuwse Jacob. Met de mooie betekenis ‘beschermend’ is het een van de mooiste klassieke Zeeuwse babynamen. Je kunt het ook altijd afkorten naar Co. 

Els
Een andere naam die behoort tot de goddelijke namen, is Els. Deze naam is afgeleid van het sierlijke Elisabeth en betekent ‘God is degene bij wie ik zweer’. Een erg populaire babynaam uit de jaren ’80 maar kwam in 2019 niet vaak meer voor bij pasgeboren kindjes.

Zeeuwse jongensnamen

Jozias
Na de reeks Zeeuwse meisjesnamen is het nu tijd voor de Zeeuwse babynamen voor jongens. Onze eerste jongensnaam is Jozias. Een mooie, stoere naam afgeleid van Jozua. Het betekent ‘God redt’ of ‘God, de redder’.

Jannes
De naam Jannes klinkt je misschien wat bekender in de oren. De oorspronkelijke naam is Johannes en betekent ‘God is genadig’. De naam Jannes was vroeger al erg populair en werd in 2014 maar liefst 3335 keer gekozen als jongensnaam.

Blaas
Een van de echte typische Zeeuwse jongensnamen is Blaas. Het is afgeleid van de naam Blasius met als betekenis ‘de koninklijke’. Het is nooit echt een populaire naam geweest en kwam in 2014 slechts 9 keer voor. Deze Zeeuwse babynaam ligt niet echt voor de hand, maar we wilden hem je toch niet onthouden. 

Lieven
‘Lieve vriend’ is een van de mooiste betekenissen die een naam kan hebben. Het bijzondere Lieven is een passende naam voor lieve, kleine jongetjes. Het is niet meer zo populair als vroeger, maar misschien is het tijd voor een comeback? Want Lieve voor meisjes kennen we wel.

Ko
Net zoals Jacomina, komt deze Zeeuwse jongensnaam van de Hebreeuwse naam Jakob. Het draagt dezelfde betekenis, namelijk ‘hij zal beschermen’. In 2014 werden 130 baby’s geboren met deze naam. Namen met O als laatste letter worden ervaren als stoer en krachtig. 

Willem
Kies je liever een populaire, veel voorkomende naam? Dan is Willem een goede keuze. Afgeleid van Wilhelm, betekent het ‘bedekker’ of ‘beschermer’. Qua Zeeuwse babynamen is dit toch wel de meest bekende. Dit komt vooral door de link met ons koningshuis. 

Krijn
Een oudere Zeeuwse naam afgeleid van de naam Quirinus. De betekenis van de naam is niet bekend. Maar Quirinus is de naam van een Sabijnse oorlogsgod, een stam die voor Christus in Italië leefde. Krijn is dus best wel een stoere naam en wordt zowel gekozen voor jongens als meisjes. In 2019 werden in Nederland 29 Krijntjes geboren

Merien
Als zeldzame Zeeuwse babynamen jouw voorkeur hebben, stellen wij Merien voor. Deze unisex naam kent zijn oorsprong uit de naam Marinus en betekent ‘van de zee’. Een mooie en avontuurlijke naam die overduidelijk past bij een Zeeuwse baby! 

Zeeuwse babynamen op geboortekaartjes

Jullie zijn overtuigd; het wordt een Zeeuwse voornaam! Het maakt niet uit of je deze keuze gebaseerd hebt op de betekenis, het feit dat de naam uit Zeeland komt of gewoon omdat het jullie favoriet was. Maar het is en blijft een Zeeuwse babynaam en hoe leuk zou het zijn om jullie geboortekaartje hierop af te stemmen.

Kleuren en figuren

Zeeland is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan het strand en de zee. Het is daarom heel tof om elementen van dat thema terug te laten komen in jullie geboortekaartje. Zeeuwse babynamen doen het bijvoorbeeld heel goed op kaartjes in blauwtinten of met een nautisch thema. Bij Kaartje2go kun je filteren op kleur en stijl. Je kunt zelfs jullie Zeeuwse naam al invullen op deze geboortekaartjes pagina, waarna je direct ziet hoe de naam op een kaartje staat. Mega handig!

Zeeuwse namen op een kaartje met eigen ontwerp

Maar je kunt het natuurlijk ook heel anders aanpakken. Als jij zelf een creatief talent hebt, kun je ook je eigen geboortekaartjes ontwerpen. Of je vraagt het aan je creabea vriendin of collega. Want Zeeuwse babynamen zijn uniek, dus daar past ook een uniek kaartje bij. Meer informatie en tips over geboortekaartjes kiezen lees je hier.

Op babynamen avontuur in binnen- en buitenland

Vond je deze Zeeuwse babynamen leuk, maar zat jouw ultieme voornaam hier net niet tussen? Geen paniek, we got you! Wij gaan graag voor jou op zoek naar de allerleukste babynamen uit Nederland of over de grens. We schreven hierover onder andere de volgende artikelen: 

Voor meer babynameninspiratie kun je ons ook volgen op Facebook en Instagram. Vinden we hartstikke gezellig!

Gerelateerde blogs

Budget geboortekaartjes
Zo scoor je de leukste goedkope geboortekaartjes
Geboortekaartjes voor tweelingen
Geboortekaartjes voor tweelingen: tips & tricks!
Typisch Amsterdamse namen
Mokums paradijs! 37 typisch Amsterdamse namen