Zeeuwse namen: stik prachtig!

Zeeuwse babynamen
13 november 2023

Als Bløf er een liedje over schrijft, dan weet je dat de provincie Zeeland boordevol inspiratie zit. Je vindt er niet alleen overheerlijke, verse visgerechten, maar ook lekkernijen als een bolus, schattige dorpjes en… Zeeuwse namen! Want de voornamen die de Zeeuwen (vroeger en nu) aan hun krukeltjes gaven, zijn stuk voor stuk om door een ringetje te halen. Benieuwd welke Zeeuwse jongens- en meisjesnamen wij het allermooist vinden? Lees dan snel verder ej!

Wat is kenmerkend voor Zeeuwse voornamen?

“Lekker Hollands”, zo kunnen we Zeeuwse namen misschien wel het beste omschrijven. En dan doelen we niet per se op de babynamen die vandaag de dag vaak worden gegeven. Nee, juist de namen van de babyboom-generatie zijn het uitlichten waard. Want naast de veel voorkomende Jannen, Maries en Keesjes, kregen deze kinders ook hele bijzondere namen. Kenmerkend voor deze Zeeuwse voornamen is:

  • Ze zijn vaak niet langer dan twee lettergrepen.
  • De namen hebben vaak een Bijbelse betekenis. 
  • Ook betekenissen als ‘water’ en ‘zee’ komen vaak voorbij. 
  • De namen hebben een Ot & Sien-achtig karakter. 
  • Ze zijn inmiddels zo uniek, dat de kans op naamgenootjes nihil is. 

🇧🇪 Ben je in Zeeland? Twee keer knipperen en je staat op Vlaamse bodem. Neem dan ook zeker eens een kijkje bij deze prachtige Vlaamse namen.

De allermooiste Zeeuwse namen

Dan is het nu tijd voor de namen van Zeeuwse bodem. Ga er lekker voor zitten, trakteer jezelf op zo’n fijne plakkerige bolus en laat je inspireren. Want geloof ons, hier aan de kust vind je pareltjes van voornamen. 

Zeeuwse meisjesnamen

In verwachting van een minimeisje? Dan zijn deze Zeeuwse voornamen absoluut het overwegen waard. Wij smelten van deze namen, wat jij? 

Neeltje
We moeten dit lijstje wel beginnen met Neeltje, naar het Zeeuwse natuurgebied Neeltje Jans. In de jaren 50 was deze naam niet weg te denken uit de Zeeuwse namen top 10. Er werden in 1952 zelfs meer dan 550 kleine Neeltjes geboren! 

Kee 
Kort, maar krachtig… dat is Kee! Deze stoere meisjesnaam is afgeleid van Cornelis, en heeft dan ook de betekenis ‘de gehoornde’. Kee is ook een redelijk unieke naam, want na 2014 zijn in Nederland nooit meer dan 25 Keetjes per jaar geboren.

Maatje
Wil je een echte stoere naam voor jullie meisje? Dan is Maatje per-fect! Deze Zeeuwse naam heeft alle ingrediënten voor een superstoere meid. Het is kort, hij klinkt krachtig door de harde A-klank én de naam is ontzettend zeldzaam. En met een naam als Maatje zal vriendjes maken op school geen probleem zijn.

Leuntje
Waar de naam Leuntje precies vandaan komt, weten we niet zeker. Maar het lijkt erg op de naam Pleun, die ‘tot Apollo behorend’ betekent. Leuntje werd vooral op Tholen gegeven als meisjesnaam. Deze Zeeuwse naam heeft een hoog aap, noot, Mies-gehalte, en precies dat maakt ‘m zo leuk. 

Lieven
Hoewel wij de naam Lieve wel kennen voor meisjes, was de variant Lieven voor jongens ons minder bekend. Het lieflijke van de naam maakt ‘m voor ons hartstikke uniseks. En de betekenis is ook te schattig voor woorden. Deze Zeeuwse naam staat namelijk voor ‘lieve vriend’. 

🌊 Meer lieve en schattige namen voor jongens én meisjes vind je hier!

Zeeuwse jongensnamen

Stiekem denken wij bij Zeeuwse namen meteen aan een klein kereltje dat speelt in de branding. Lekker kliederen met zandkastelen en schelpjes verzamelen aan de Zeeuwse kust. Heb jij zo’n lief jongetje in je buik? Misschien staat jouw potentiële babynaam hier dan wel tussen. 

Ko
De toffe naam Ko is afgeleid van Kornelis, wat dan weer een variant is van Cornelis. Net zoals je meisjesvariant Kee, die we eerder al noemden. Snap je het nog? In alle gevallen betekent de naam ‘de gehoornde’. 

Merien 
Een naam met een betekenis als ‘van de zee’ moet natuurlijk wel geliefd zijn bij Zeeuwse ouders. En dat was Merien zeker! Deze prachtige Zeeuwse naam werd voornamelijk aan jongens gegeven, maar wij vinden hem ook leuk voor meisjes. Merien is extra passend als je kindje een watersterrenbeeld heeft. 

Krijn
De naam Krijn was vroeger een van de meest populaire Zeeuwse namen, maar hij doet het nog steeds best goed. In 2022 werden er nog meer dan 30 kleine Krijntjes geboren! En het is een naam voor echte stoere jongens, want Krijn betekent ‘lanszwaaier’. 

Jozias 
Wil je jullie zoontje graag een naam geven met een link naar het geloof? Dan raden wij Jozua aan. Deze prachtige Zeeuwse naam is van oorsprong Hebreeuws. Daar werd het geschreven als Jehosjoea, met als betekenis ‘God, de Redder’. Prachtig! 

Lourus
Dat Zeeland en België dicht bij elkaar liggen, zie je ook terug in sommige Zeeuwse namen. Het mooie Lourus wordt namelijk vaker aan Vlaamse jongetjes gegeven, dan aan Nederlandse kiddo’s. Zonde eigenlijk. Want Lourus, wat ‘bescherming’ betekent, is een prachtige jongensnaam. Heel chic! 

✨ Over chic gesproken, we schreven ook een artikel over kakker namen.

Zeeuwse namen op een bijpassend geboortekaartje

Ben je betoverd door de Zeeuwse voornamen uit dit artikel, en weet je zeker dat je jullie kindje een naam met Zeeuwse roots gaat geven? Dan kun je ook al voorzichtig nadenken of het geboortekaartje van jullie minimosseltje. De provincie Zeeland staat natuurlijk bekend om haar prachtige natuur- en kustgebieden. Hoe leuk is het dan om een geboortekaartje in zeethema te kiezen! Daarop zullen Zeeuwse namen toch echt het allermooist staan.

Wist je dat je gratis geboortekaartjes kunt winnen? Schrijf je in en doe mee! 

Gerelateerde blogs

Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen
Limburgse namen
Dit zijn de 33 leukste Limburgse namen
Geboortekaartjes 2023
Dit zijn de geboortekaartjes trends van 2024!