Lina

Betekenis Lina

Jonge palmboom, Teder, Vriendelijk, Zacht
Meer informatie

Geslacht

Lina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lina is Arabisch

Naamsopbouw

Lina is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 2 medeklinkers (l, n).

Populariteit van de naam Lina

Lina is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lina tussen 2001 en 2020. De naam Lina is in 2020 in populariteit gestegen.

 • Lina is 335x gegeven als voornaam in 2020

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Lina maak je ook deze 3 babynamen:
Lian - Ilan - Nila

Geboortekaartjes met de naam Lina

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Lina is een Arabische meisjesnaam (Arabisch schrift: ( لينا ) De naam Lina komt uit de Koran en betekent ‘jonge palmboom’. Een populaire naam, en met reden! Je kunt Lina ook vervoegen door er Elina of Alina van te maken. In elk geval is dit een heel zachte naam die in nagenoeg elke taal gemakkelijk uitgesproken wordt. De naam Lina komt ook voor in veel andere landen. Het is een Spaanse, Engelse, Italiaanse, Russische, Zweedse vrouwelijke voornaam die een korte vorm is van een verscheidenheid aan namen die eindigen op -lina, waaronder Catalina, Angelina, Carmelina, Carolina, Emelina, Marcelina, Nikolina, Rosalina en Žaklina. Lina is een vrouwelijke vorm is van Lino, Lin en Linus. Līna is een Letse vrouwelijke voornaam. Lina is een veel voorkomende vrouwelijke voornaam in Spanje, Arabische landen zoals Egypte en Marokko, Frankrijk, Italië, Centraal-Azië, Estland, Letland en Litouwen, vooral onder degenen die na 1980 zijn geboren. Het heeft wortels in het oude Perzisch, Grieks, Duits en Arabisch. Het wordt ook een steeds meer populaire vrouwelijke voornaam in Duitsland. Het werd aanvankelijk gebruikt als een verkorte vorm van namen zoals Karolina, Nikolina, Adelina, Evelina en Paulina. Aangezien "-lina" een verkleinwoord is, heeft het in het Zweeds geen eigen betekenis. De Deense en Noorse vorm is "Line". Lina is sinds 2019 een van de populairste vrouwelijke namen in Frankrijk. Het Griekse schrift is Λίνα. In het Grieks betekent het "zonlicht", en verwijst ook naar de olijfkroon die voor een held wordt gebruikt. In het Perzisch betekent het zoals al eerder vermeld "licht", "een zonnestraal" of "mooi meisje". Lina is ook een korte vorm van een vrouwelijke naam die eindigt op "-lina", zoals Angelina, Evangelina, Carolina, Melina. Lina is de vrouwelijke vorm van Linas, een veel voorkomende voornaam onder mensen van Litouwse afkomst. Het kan ook worden opgevat als een zeldzame vrouwelijke vorm van Linus. In de Russische taal is Lina (Ли́на) een verkleinwoord van de vrouwelijke naam Avelina.[7] De naam Lina heeft ook wortels in Frankrijk en China. In het Chinees betekent "Li" (丽) "mooi" en "Na" (娜) betekent "elegant".

Namen die lijken op Lina

Dina   -   Gina   -   Lana   -   Lena   -   Lian   -   Lien   -   Linda   -   Linde   -   Lindy   -   Linn   -   Linne   -   Luna   -   Lune   -   Lyna   -   Lynn   -   Mina   -   Nina   -   Vina

Hoe spel ik de naam Lina?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • I Italia
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lodewijk
 • I Izak
 • N Nico
 • A Anna

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • I India
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Lina met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lina in braille

l
i
n
a

Zo sein je Lina in morsecode

· — · ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Lina met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lina bekijken?