Mokums paradijs! 37 typisch Amsterdamse namen

Typisch Amsterdamse namen
16 maart 2023

❌ ❌ ❌ Schilderachtige grachten, de Westertoren, de Jordaan, het Vondelpark en de Dam: de stad Amsterdam is een verrassend leuke inspiratiebron voor babynamen! Want onze prachtige hoofdstad kent niet alleen toeristische hotspots, maar ook hele leuke babynamen. Daarom hebben we speciaal voor jullie nieuwe Amsterdammertje de allerleukste typisch Amsterdamse namen opgesnord. Pak je havercappu er maar bij en hijs je in je mooiste Ajax-shirt, want deze Amsterdamse namen zijn het helemaal. Geef mij maar Amsterdam…

Populairste Amsterdamse namen

We beginnen met de populairste Amsterdamse namen die in 2022 gegeven zijn. In totaal zijn er vorig jaar meer dan 9000 Amsterdamse baby’s geboren. En al die mini-Amsterdammertjes hebben natuurlijk allemaal toffe namen gekregen. Dit waren de populairste Amsterdamse namen voor jongens en meisjes!

Top 10 Amsterdamse jongensnamen

 1. Adam
 2. Noah
 3. Benjamin
 4. Zayn
 5. Liam
 6. James
 7. Luca
 8. Alexander
 9. Lucas
 10. Rayan

Adam
Bij ’typisch Amsterdamse namen’ denken wij meteen aan Adam – hoe kan het ook anders met een stad als A’dam! En Adam was vorig jaar ook nog eens de meest populaire naam van Amsterdam. Deze stoere Hebreeuwse naam betekent ‘mens’. Perfect voor jullie kleine minimensje.

Noah
Ook de naam Noah werd vorig jaar massaal gekozen in Amsterdam. Dat sluit trouwens goed aan bij de landelijke top tien, want in heel Nederland stond Noah vorig jaar op de eerste plek van de jongensnamen top 10. De Hebreeuwse naam betekent ‘rust’, ‘vrede’ en ‘troost’. 

Benjamin 
Amsterdamse ouders zijn dol op Hebreeuwse namen, want op de derde plek van de Amsterdamse jongensnamen top 10 staat Benjamin! Deze lange Hebreeuwse naam betekent ‘zoon van het geluk’. 

Zayn
De Arabische naam Zayn doet het ook goed in 020. In de hoofdstad staat Zayn op de vierde plek van Amsterdamse namen voor jongens. Zayn betekent ‘schoonheid’ en ‘genade’.

Liam

Zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland is Liam een echte favoriet. Deze hippe Ierse naam betekent ‘wilskracht’, ‘koning’ en ‘beschermer’. Krachtig!

James
Ook James was vorig jaar een van de populairste babynamen in Amsterdam. Deze Engelse klassieker doet het al jaren goed bij kersverse ouders. De betekenis van James is ‘hij zal beschermen’.

Luca
Amsterdam is een stad waarin verschillende culturen samenkomen. En dat internationale karakter zie je ook terug in de babynamen die in Amsterdam gegeven worden. De Italiaanse naam Luca is daar een voorbeeld van. Luca betekent trouwens ‘licht’ en ‘maan’.

Alexander
De lange naam Alexander staat op plek acht van de typisch Amsterdamse namen top 10 voor jongens. Maar in Nederland staat Alexander slechts op plek 88 van de jongensnamen top 100. Een typisch Amsterdamse naam dus! Alexander betekent ‘beschermer’ en ‘helper’.

Lucas
In heel Nederland was Lucas vorig jaar populair, en dat geldt ook voor onze hoofdstad! Lucas heeft een Latijnse oorsprong en betekent ‘brenger van het licht’. Mooi ✨

Rayan
Mysterieus, stoer en prachtig: wij zijn helemaal fan van de Arabische naam Rayan. En Amsterdammers ook, want Rayan prijkt mooi op de lijst met meest populaire Amsterdamse namen! De betekenissen van Rayan zijn ‘weelderig’, ‘van water voorzien’ en ‘slim’.

Populairste Amsterdamse meisjesnamen

 1. Olivia
 2. Noor
 3. Yara
 4. Luna
 5. Emma
 6. Maya
 7. Sofia
 8. Lina
 9. Mila

Olivia
Vorig jaar was Olivia de meest populaire meisjesnaam in Amsterdam. Deze naam met 4 lettergrepen betekent ‘olijfboom’ en ‘elf’. Olivia is in Nederland én internationaal trouwens ook een van de populairste namen!

Noor
Wij zijn helemaal smoor op de naam Noor! En ouders in 020 zijn dat ook, want Noor staat op de tweede plek van populaire typisch Amsterdamse namen. Noor is van oorsprong Arabisch en betekent ‘vlam’ en ‘licht’.

Yara
Ook Yara is een echte topper in Amsterdam. Yara heeft net als Noor een Arabische herkomst en betekent ‘vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’. Perfect voor jullie Amsterdamse vlindertje 🦋

Luna
Opvallend veel populaire Amsterdamse namen beginnen met ‘Lu-’, zoals Lucas en Luca. Voor meisjes is Luna van de partij. Deze Latijnse naam betekent ‘maan’. Wist je dat ouders in Amsterdam-Zuid het vaakst voor de naam Luna kozen?

Emma
Ouders in het centrum van Amsterdam gaven hun dochtertje vorig jaar het vaakst de naam Emma. Deze populaire naam betekent ‘machtig’, ‘groots’ en ‘betrouwbaar’. Lekker krachtig!

Maya
Ja, Maya! Deze lieflijke naam heeft ontzettend veel bijzondere betekenissen, zoals ‘water’, ‘droom’, ‘godin van de lente’ en ‘moeder’. Wij zien bij deze naam direct een ontzettend vrolijk kindje voor ons 🌈

Sofia
In heel Nederland staat de naam Sophie al jaren in de meisjesnamen top 10, maar wat betreft typisch Amsterdamse namen doet de variant Sofia het juist beter. Sofia betekent ‘levenswijsheid’ en ‘heilige wijsheid’. 

Lina
De naam Lina klinkt enorm schattig en lief. Deze van oorsprong Arabische meisjesnaam betekent ‘palmboom’, ‘vriendelijk’ en ‘teder’. Wist je dat vooral ouders in Amsterdam Nieuw-West gek zijn op Lina?

Mila
Mila heeft bijna dezelfde zachte klanken als Lina. En daar passen de betekenissen van Mila perfect bij, want de Slavische naam betekent ‘geliefd’. Hoe zoet!

Typisch Amsterdamse namen

Bij typisch Amsterdamse namen denk je misschien vooral aan ome Sjaak en tante Nel. Vandaar dat we Mokums paradijs afgestruind hebben naar echte typisch Amsterdamse namen. Van deze babynamen beginnen we spontaan smartlappen te zingen. 🎵 Bij ons in de Jordaan… 🎵

Johnny 
We konden natuurlijk niet anders dan dit rijtje beginnen met dé naam der Amsterdamse namen: Johnny! Deze naam is natuurlijk bekend van Johnny Jordaan, de zanger die berucht was om zijn prachtige levensliederen over Amsterdam. Zet die polonaise maar vast in! De betekenis van Johnny is ‘God is genadig’.

Lena 
Ook Lena, gebaseerd op Tante Leen, is een voorbeeld van typisch Amsterdamse namen. Tante Leen is namelijk een echte iconische volkszangeres uit de Jordaan. Zo werd ze vroeger ook wel ‘de keizerin van de Jordaan’ genoemd. Tante Leen heette eigenlijk Helena, maar we vinden Lena ook een vrolijk eerbetoon aan de zangeres. Lena betekent ‘licht’, ‘zonnestraal’ en ‘aantrekkelijk’. 

Nelis
We blijven even in de Amsterdamse Jordaan, want ook Nelis is een welbekende naam in deze gezellige buurt. Veel mensen kennen de naam van café Rooie Nelis, een van de beroemdste, typisch Jordanese cafés van de stad. Zo was Café Rooie Nelis de inspiratiebron voor de tv-serie ’t Schaep met de vijf pooten. Nelis is afgeleid van Cornelis en betekent ‘de gehoornde’. Neeltje is trouwens ook een leuke variant.

Sien

Wie café Rooie Nelis zegt, zegt Blonde Sien. Inmiddels is deze legendarische Jordanese uitbater overleden, maar haar hele leven stond in het teken van dit bekende café – zelfs toen ze al in de negentig was! Daarmee was Blonde Sien een van de laatste echte kroegiconen van de Amsterdamse Jordaan. Het is superleuk om je kindje naar Sien te vernoemen, want wát een passie had deze vrouw! De naam Sien betekent ‘speer’, ‘vrijheid’ en ‘reiziger’. Wat ons betreft een van de leukste typisch Amsterdamse namen!

🌷Leestip: Old school: deze oude retro namen zijn helemaal terug!

Johan
Ook Ajax hoort natuurlijk bij Amsterdam. En denk je aan Ajax, dan denk je aan Johan Cruijff! Deze beroemde Amsterdamse voetballer heeft het enorm ver geschopt; over de hele wereld kennen mensen zijn naam. Als echte Ajaxfan is het dus superleuk om Johan Cruijff met jullie babynaam te eren! Johan betekent ‘God is genadig’.

Raf
Wist je dat de aartsengel Rafaël in een aantal klassieke verhalen optreedt als de ‘reddende engel’ van Amsterdam? Zo waarschuwt de engel in het toneelstuk Gijsbrecht van Aemstel voor de ondergang van Amsterdam. Raf is afgeleid van Rafaël en betekent ‘God geneest’.

Anita
Amsterdam heeft de grootste Anita-dichtheid van heel Nederland. De meeste Anita’s wonen nou eenmaal in Mokum! Anita is dan ook echt een typisch voorbeeld van Amsterdamse namen. De betekenis van deze heerlijke klassieker is ‘genade’ en ‘lieflijke’.

Rembrandt

Eigenlijk is Rembrandt van Rijn geboren in Leiden, maar al vroeg trok Rembrandt naar Amsterdam, waar hij uitgroeide tot een van de belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw. En inmiddels is de Nachtwacht natuurlijk een wereldberoemd paradepaardje van de stad. De naam Rembrandt betekent ‘raad’ en ‘zwaard’.

Keet
Misschien ken je de film Keetje Tippel van Paul Verhoeven wel, over het harde leven van een meisje in Amsterdam. Keet klinkt lekker pittig en stoer, en als roepnaam komt Keet al heel lang voor in onze hoofdstad. De naam is afgeleid van Catharina, wat ‘gezegend’, ‘puur’ en ‘heilig’ betekent. Keet is een voorbeeld van typisch Amsterdamse namen die tegelijkertijd ook lekker hip klinken.

Arie
Ook Arie sluit helemaal aan bij het rijtje typisch Amsterdamse namen. Al eeuwenlang kiezen Amsterdamse ouders namelijk voor deze naam of varianten ervan, zoals Adriaan. En ook Ariana en Adriana komen al eeuwen voor in onze hoofdstad. De betekenis van Arie is ‘afkomstig uit Adria’, een plaats in Italië.

Femke
Yes, ook Femke is helemaal leuk én tegenwoordig ook Amsterdams. Dat komt omdat Femke Halsema al een paar jaar burgemeester is van de stad. En in Amsterdam wonen ook nog eens de meeste Femkes van Nederland. Femke betekent ‘vrede’ en ‘bescherming’.

Anne
Bij de naam Anne denken we aan het dappere, Amsterdamse meisje Anne Frank, dat in de Tweede Wereldoorlog jarenlang wist te ontkomen aan de Duitse bezetters, maar helaas toch opgepakt en vermoord werd. Ondanks deze verdrietige geschiedenis, was Anne Frank een sterk en eigenzinnig meisje dat haar mannetje stond. En daarom is dit wereldberoemde meisje uit Amsterdam een mooie inspiratiebron voor een naam. Anne betekent ‘lieflijke’ en ‘genade’.

Typisch Amsterdamse namen gebaseerd op locaties

Amsterdam kent ook veel bijzondere locaties, straten en buurten met leuke namen. En die vormen een verrassend toffe inspiratiebron voor Amsterdamse namen! Deze babynamen uit Amsterdam wilden we je niet onthouden.

Jordan
Jaa, bij zo’n iconische wijk als de Jordaan hoort natuurlijk een toepasselijke naam. En dat is Jordan! De naam heeft verschillende betekenissen, zoals ‘aarde’ en ‘landbouwer’, maar kan ook gebaseerd zijn op de rivier de Jordaan in het Midden-Oosten. 

Nola
Nola is eigenlijk een Ierse naam met betekenis ‘wit’, ‘eerlijk’ en ‘magnolia’. Maar wij baseren de naam op Café Nol! Dat is namelijk een beroemd café in de Amsterdamse Jordaan. Al tientallen jaren worden daar levensliederen gebruld en vriendschappen voor het leven gemaakt. Perfect dus voor een gezellig kindje! Voor jongens is de variant Nolan trouwens ook leuk.

Joost
Ook Joost hoort helemaal bij Amsterdam vanwege schrijver Joost van den Vondel – die van het Vondelpark. Het beroemdste park van Amsterdam is in de zomer één grote ontmoetingsplek voor allerlei mensen. Misschien hebben jij en je partner daar ook wel eens gepicknickt! In dat geval is Joost een superleuke naam. Joost betekent trouwens ‘rechtvaardig’.

🧀 Ook leuk om te lezen: Hollandse namen: onwijs veel toffe opties!

Rijk

Eigenlijk is Rijk tegenwoordig een voorbeeld van ‘Oud-Zuid namen’. Dat zijn namen waar welgestelde ouders in onze hoofdstad dol op zijn. Maar bij Rijk denken we ook aan het Rijksmuseum, en dat is natuurlijk een pareltje van Amsterdam. Rijk betekent ‘machtig’ en ‘aanzienlijk’.

Dapper
Hou je van hele aparte namen met een link naar Amsterdam? Dan is Dapper misschien iets voor jullie. Dapper betekent natuurlijk letterlijk ‘dapper’, maar wat betreft onze hoofdstad heeft het een link naar de gezellige Dapperbuurt, waar ook de Dappermarkt is. De buurt is trouwens ook bekend van het gedicht De Dapperstraat van J.C. Bloem, met de bekende zin: ‘Domweg gelukkig, in de Dapperstraat’.

Damian
De stoere naam Damian is afgeleid van, jawel, de Dam! Want dit beroemde plein in het hart van Amsterdam is natuurlijk een echte Amsterdamse locatie, die al eeuwenlang onderdeel is van de stad; zelfs al sinds de dertiende eeuw! De naam Damian betekent ‘overwinnen’.

Bijzondere plekken als inspiratiebron!

De stad waar jij en je partner verliefd werden, het vakantieland waar jullie zoveel mooie herinneringen hebben of de plek waar jullie als eerste gingen samenwonen. Locaties kunnen voor elk individu zoveel meer betekenen. En daarom is het ontzettend leuk om via jullie babynaam een link te leggen naar een bijzondere plek. Zoals Amsterdam, maar ook andere locaties die voor jullie belangrijk zijn. Afgezien van typisch Amsterdamse namen kun je bijvoorbeeld ook eens gaan kijken bij ons artikel over namen gebaseerd op andere steden en plaatsen. Heel veel plezier met jullie ontdekkingsreis naar de mooiste babynaam!

Gerelateerde blogs

verboden-babynamen
Verboden babynamen in Nederland: wat mag wel en wat mag niet?
Hollandse namen
53 moaie Friese namen voor jullie lytse poppe
Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen