50+ schitterende Bijbelse namen met betekenis!

Indonesische jongensnamen
23 maart 2023

Groeit er een kleintje in je buik en geloof je dat God zo goed was om jullie dit te geven, dan ben je Hem vast ontzettend dankbaar. Wat een zegen! Extra mooi is het om die dankbaarheid kenbaar te maken in de naam van jullie kindje. Wij hebben daarom de allermooiste Bijbelse namen voor je verzameld. Om iedereen te laten weten dat jullie kindje een cadeau van God is of omdat je je kleintje iets moois voor het leven wilt meegeven. Deze 50+ christelijke en Bijbelse namen zijn onze favorieten.

Hippe Bijbelse namen: de top 10 bekendste!

Je verwacht het misschien niet, maar veel populaire babynamen hebben een Bijbelse oorsprong. Wij doken dus in de populairste meisjesnamen en jongensnamen van nu en spoorden de meest bekende Bijbelse namen met hun betekenis voor je op! 

  1. Noah – betekent ‘rust’ en ‘vrede’.
  2. Emma – betekent ‘machtig’, ‘verbonden’ en ‘groots’.
  3. Luca – staat voor ‘licht’ en ‘maan’.
  4. Lucas – heeft dezelfde betekenissen als Luca en ken je vast als evangelist.
  5. Mees – betekent ‘zoon van de aarde’.
  6. James – betekent ‘hij zal beschermen’.
  7. Saar – staat voor ‘vorstin’.
  8. Sara – betekent net als Saar ‘vorstin’ en ken je vast als vrouw van Abraham.
  9. Evi – betekent ‘de moeder van alle levenden’. 
  10. Anna – betekent ‘lieflijke’ en ‘genade’.

👶🏽 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen.

Zeldzame Bijbelse namen: de allermooiste bij elkaar

De Bijbel staat bol van de Bijbelse namen die hartstikke zeldzaam zijn. Neem alleen al de namen in de vele geslachtsregisters aan het begin van veel bijbelboeken! Ons hart gaat er spontaan sneller van kloppen, want wat zijn er veel aparte en originele Bijbelse namen die nog weinig voorkomen. We delen onze 10 allermooiste met je.

Junia 
We beginnen gewoon met onze favoriet: Junia! Wat een parel van een naam. Ze klinkt namelijk lief en vrolijk. De naam betekent ‘de jongeling’ en ‘gewijd aan jupiter’. Je vindt de naam in Romeinen 16 vers 7. Wist je trouwens dat kenners er niet helemaal zeker over zijn of Junia een man of een vrouw was? Hij of zij was een apostel, maar vrouwelijke apostelen kwamen helemaal niet voor. Toch wijst alles er sterk op dat Junia een vrouw was. En met die info geef je je kleine meisje met Junia de naam van een ware powervrouw!

Baruch
‘Zegen’ en ‘bliksem’, dat zijn de betekenissen van de zeldzame Bijbelse naam Baruch. In de Bijbel is Baruch de vriend van de profeet Jeremia. Je vindt de naam in Nehemia 3 vers 20 en Jeremia 32 vers 12. Daarnaast ken je Baruch vast van de prachtige Opwekking 362, met de tekst Baruch haba b’shem Adonai halleluja. Dit betekent in het Hebreeuws Gezegend is hij die komt in de naam van de Heer. Supermooi! Echte kenners zullen met deze naam dus ook weten dat jullie je kleintje als een echte zegen beschouwen. 

Sifra
Ben je op zoek naar zeldzame Bijbelse namen met een S? Dan is Sifra jouw naam. Sifra betekent ‘schoonheid’. In de Bijbel is Sifra een vroedvrouw en je leest over haar in Exodus 1 vers 15. In 2022 kregen slechts 25 kindjes deze originele Bijbelse naam.

Jiska

Superstoer en krachtig, dat is Jiska! De naam betekent ‘de Heer ziet’. Je vindt Jiska terug in Genesis 11 vers 29, waarin staat dat ze familie is van Abraham. Wij vinden dit trouwens een van de mooiste Bijbelse namen met een J. 

Bonnie
Zoek je een schattige, originele naam die ook Bijbels is? Denk dan eens aan Bonnie of Bonny! Deze naam is afgeleid van de Bijbelse naam Bunni, die je in Nehemia 9 vers 4 tegenkomt. De Bijbelse betekenis van deze naam is ‘bouwen’. Een andere betekenis van Bonnie is ‘mooi’. Dat wordt een prachtig meisje van wie je helemaal op aan kunt! 

Zeb
Kies je een babynaam, dan mag je veel te wensen hebben. Zoek je bijvoorbeeld een zeldzame christelijke naam met drie letters, en het liefst ook nog met de betekenis ‘geschenk van God’? Zet je zinnen dan op Zeb! Zeb komt van Zebadja, en hij is een van de dienaren van koning Josafat. Je vindt de naam in 1 Kronieken 8 vers 15. Andere mooie namen die lijken op Zeb zijn Sepp en Seth, die beide ook een christelijke oorsprong hebben.

Sela
De naam Sela is prachtig, en staat voor meerdere dingen. Je kent de naam bijvoorbeeld vast van de christelijke band Sela of als rustteken tussen delen van psalmen. Maar wist je dat Sela ook een Bijbels persoon is? Je vindt haar in Genesis 38 vers 11. Sela betekent trouwens ‘rots’.

Hagar

De naam Hagar klinkt stoer, en met z’n betekenis is-ie dat ook: ‘vlucht’. In de Bijbel wordt Hagar naar de woestijn gestuurd, waar ze wordt gered door God. De naam is in de Bijbel dus een meisjesnaam, maar deze christelijke naam vinden wij ook superstoer voor jongens. Hagar vind je terug in Genesis 16 vers 1 en Galaten 4 vers 24.

Reza
Supervrolijk zijn de betekenissen van Reza: ‘tevredenheid’, ‘gelach’ en ‘vermaak’. Deze genderneutrale naam is afgeleid van Resa, die in de Bijbel voorkomt in Lucas 3 vers 27. Echte zomerkindjes kunnen met deze vrolijke naam dus goed uit de voeten! Reza is trouwens ook een Arabische naam, wat goed om te weten is als je christelijke Arabische namen zoekt. 

☀️ Leestip: De leukste zomerse babynamen voor zomerkindjes

Hazael
Een echte originele Bijbelse naam is Hazael. De naam komt namelijk nauwelijks voor in Nederland. Hazael betekent ‘God heeft gezien’ en je vindt hem in 1 Koningen 19. Een mooie Bijbelse naam met een H die erop lijkt is Hazel.

Geboortekaartje neutraal

Prachtige Bijbelse jongensnamen

Jouw koningskindje verdient een schitterende naam. En krijg je een jongen, dan zijn er superveel Bijbelse jongensnamen om uit te kiezen! Deze christelijke namen voor jongens zouden sowieso bovenaan ons lijstje staan.

Zion
De Bijbelse naam Zion klinkt niet alleen stevig en krachtig, z’n betekenissen zeggen het ook: ‘fort’ en ‘bewaakt land’! Zion is een berg in de buurt van Jeruzalem. Je komt hem in de Nederlandse vertalingen tegen als Sion, en als eerste in 2 Samuel 5 vers 7. Zion is trouwens ook een nationaal park in de Verenigde Staten. Dit maakt Zion ook direct een Amerikaanse Bijbelse naam! 

Noah
Noah is toch wel een van de bekendste Bijbelse namen voor jongens. In 2022 was het zelfs Neerlands favoriete jongensnaam! Noah komt van Noach, en betekent ‘rust, ‘troost’ en ‘vrede’. Noach bouwde in de Bijbel op aanraden van God een enorme boot, zodat hij, z’n familie en de dieren de zondvloed konden overleven. De naam Noach straalt dus ook veel hoop uit vinden wij. 

Joas
Zoek je een Bijbelse naam die ‘geschenk van God’ betekent? Ga dan voor het lieflijke Joas. Joas was een koning van Juda, een gedeelte van Kanaän. Soortgelijke Bijbelse namen met een J zijn Jona en Jonas.

Lucas
Een bekende christelijke naam is ook Lucas. In 2022 kregen maar liefst 652 kindjes deze naam! Lucas betekent ‘licht’, ‘maan’ en ‘afkomstig uit Lucanië’. Je kent Lucas natuurlijk als de evangelist en als schrijver van de bijbelboeken Lucas en Handelingen. Andere mooie variaties op de naam zijn Luuk en Loek

Jetro
Wij vinden de naam Jetro of Jethro superstoer en krachtig klinken. De betekenissen van deze naam zijn ‘voortreffelijk’ en ‘in overvloed’. Jetro is de schoonvader van Mozes en hij wordt onder andere genoemd in Exodus 3 vers 1.

Aron

Zoek je een naam met ‘licht’ in de betekenis, ga dan voor de Bijbelse jongensnaam Aron. Deze naam betekent namelijk ‘de verlichte’ en ‘sterke berg’. Aron, of eigenlijk Aäron is de broer van Mozes en Mirjam. 

Eli
In 1 Samuel 1 vers 3 kom je de Bijbelse naam Eli tegen. Eli is een hogepriester in de Bijbel, en de profeet Samuel groeit bij hem op. De naam betekent ‘Jahweh is mijn God’, ‘verhevenheid’ en ‘hoogte’. Staat deze naam tussen je favorieten, dan zijn wij benieuwd: spreek je Eli straks uit als ee-lie of als ie-lai? :–) 

Luca
De mooie naam Luca is de Italiaanse versie van de naam Lucas. En al was-ie in 2022 de op twee na populairste jongensnaam, voor een meisje is Luca net zo mooi! Benieuwd naar meer mooie Italiaanse namen? Lees dan dit artikel met dolce babynamen 🇮🇹

Nathan
De Bijbelse naam Nathan is prachtig als je jouw jongetje echt ziet als een cadeautje. Nathan betekent namelijk ‘geschenk’ en ‘God heeft gegeven’. Je vindt de naam onder andere in 2 Samuel 5 vers 14.

Cas
Zoek je een christelijke naam met 3 letters? Ga voor Cas! Deze leuke naam betekent ‘schatbewaarder’, en de herkomst verklaart waarom. Cas komt namelijk van Caspar, een van de drie koningen die bij het kindje Jezus en z’n ouders op bezoek ging. De ‘schat’ die hij meenam was wierook. 

Mees
Een naam uit de natuur die ook christelijk is, dat is Mees! Mees betekent ‘zoon van de aarde’ en is een afkorting van Bartholomeüs. Hij was een van de twaalf apostelen van Jezus. Mees staat trouwens op 5 in de top 10 populairste jongensnamen. Een heel bekende Bijbelse naam dus.

🌿 Ook leuk om te lezen: 50 natuurnamen voor babyboskabouters.

Gabriël

De mooie naam Gabriël heeft een net zo mooie betekenis: ‘sterke man van God’. En natuurlijk is Gabriël een leuke naam voor een kerstkindje!

Raf
Kort en stoer, dat is de naam Raf! De naam is afgeleid van Rafaël, en net als Gabriël een van de aartsengelen. Raf betekent ‘heeft genezen’ en ‘God geneest’.

James
Heel populair is ook James, de christelijke naam die we in Nederland kennen als Jakobus. Deze stoere naam werd in 2022 aan maar liefst 594 kleintjes gegeven! James betekent ‘Hij zal beschermen’. Behoort deze leuke naam tot je favorieten, dan tippen we je direct een mooie bijbeltekst voor op het geboortekaartje: Every good and perfect gift is from above. Dit vers komt uit James 1 vers 17, in de Nederlandse vertalingen Jakobus 1 vers 17. 

Joah
De Bijbelse naam Joah betekent ‘God is zijn broeder’. Het is mooi om je kindje al vanaf de geboorte mee te geven wie zijn bondgenoot is! Sommige mensen denken trouwens dat deze naam is afgeleid van Joachim. Deze naam betekent ‘geschapen door God’. En zo is het maar net.

Itamar
Eigenlijk hoort de naam Itamar in het rijtje met zeldzame Bijbelse namen. Er zijn namelijk maar 17 Itamars in Nederland! Itamar was een neef van Mozes en hij wordt genoemd in Exodus 28 vers 1. De naam betekent ‘palmboomeiland’. Heel passend als je een zonaanbidder bent dus! 🏝

Gideon
Een van de stoerste Bijbelse namen is wat ons betreft toch wel Gideon. Deze mooie naam betekent namelijk ‘(hout)hakker’ en ‘bomenveller’. In de Bijbel lees je over Gideon in Rechters 6 vers 1, als legeraanvoerder.

Zeldzame Bijbelse namen

Bijbelse meisjesnamen voor jullie kleine wonder

Mooie Bijbelse meisjesnamen zijn er te over. Want hoewel mannen misschien vaker voor lijken te komen in de Bijbel, zijn er veel krachtige Bijbelse vrouwen om je kindje naar te vernoemen! Wij hebben de allermooiste Bijbelse vrouwen namen voor je gevonden, zodat jouw meisje een schitterende naam krijgt.

Eunice
Een beetje onbekend, maar wel heel erg mooi is de Bijbelse naam Eunice. In de Bijbel is Eunice de moeder van Timoteüs, een leerling van de apostel Paulus. Eunice betekent ‘goede overwinning’ en je leest over haar in 2 Timoteüs 1 vers 5. 

Hannah
De Bijbelse naam Hannah betekent ‘God is genadig’. En wist je dat Hannah een populaire naam is? In 2022 werden er namelijk 233 meisjes met deze naam geboren. In de Bijbel is Hannah de moeder van Samuel, een van de belangrijkste profeten. Je leest over haar in 1 Samuel 1 vers 1, en Lucas 2 vers 36. Ook leuk om te weten: Hannah is een palindroom naam. Achterstevoren gelezen blijft het namelijk dezelfde naam! 

Loïs
Lieflijk is de Bijbelse naam Loïs. En dat lees je terug in haar betekenis: ‘aangenaam’. Echt een naam voor een schattig meisje dus! Loïs was de oma van Timoteüs. Mooie namen die lijken op Loïs zijn Liz en Lize

Saar
Zoek je een korte Bijbelse naam met een S? Sla Saar dan niet over! Saar is natuurlijk afgeleid van Sara, de vrouw van Abraham. De naam betekent ‘vorstin’, wat het een perfecte naam maakt voor jullie kleine koninginnetje.

👑 Leestip: Koninklijke namen voor prinsjes en prinsesjes.

Emma

Of Emma een Bijbelse naam is weten ze niet helemaal zeker, maar ze denken dat ze afgeleid is van de naam Emmanuel. Die betekent ‘God is met ons’. Houden we gewoon de Germaanse betekenis aan, dan betekent Emma ‘machtig’, ‘verbonden’ en ‘groots’. Die betekenissen kunnen net zo goed op God slaan natuurlijk!

Ziva 
Mag het van jou wel wat spannender en zoek je vooral geen naam die in de lijstjes met populaire namen staat? Dan is Ziva misschien wel jouw naam. Ziva klinkt lekker edgy, maar deze Bijbelse naam betekent ‘licht van God’. Mooi! Ziva is trouwens afgeleid van Ziv, de tweede maand van de joodse godsdienstige kalender. De maand wordt genoemd in 1 Koningen 6 vers 1.

Josephine
De mooie naam Josephine mag niet ontbreken in dit lijstje met christelijke meisjesnamen. Want wist je dat Josephine afgeleid is van Jozef? Dit was de vader van Jezus, en ook een van de twaalf zonen van Jakob. Josephine betekent ‘God maakt beter’ en ‘God geeft’. Want jullie kindje is natuurlijk echt een geschenk van God.

Anna
Supermooi is de Bijbelse meisjes naam Anna. Ze was in de Bijbel een Joodse profeet die over Jezus vertelde. Anna betekent ‘lieflijke’ en ‘genade’.

Nina
Voel je aan het geschop in je buik dat jullie meisje niet bang is om lekker te rouwdouwen? Ga dan voor de Bijbelse naam Nina! Deze mooie naam betekent namelijk ‘dapper’ en ‘meisje’. Nina is een afgeleide van de naam Anna. En dat maakt Nina dan ook een christelijke babynaam.

Salomé
Tof en stoer is de Bijbelse meidennaam Salomé. Al zegt haar lieflijke betekenis iets anders: ‘de vreedzame’. Je kunt je dus verheugen op weinig slapeloze nachten ;–) Je leest over Salomé in Marcus 15 vers 40.

Rue

De naam Rue klinkt lekker eigenwijs, maar heeft een lieve betekenis: ‘vriendschap’. Rue is afgeleid van de naam Ruth. Je kent Ruth vast van haar eigen bijbelboek Ruth. 

Rhodé
Op zoek naar een Bijbelse meisjesnaam die net even anders is? Kies dan voor het Griekse en krachtige Rhodé. De betekenis van Rhodé is ‘roos’, wat het dus echt een bloemennaam maakt. Je vindt Rhodé in Handelingen 12 vers 13. 

Mirre
Wanneer je op zoek bent naar een Bijbelse naam met een M is Mirre misschien wel een optie voor je. De naam Mirre komt meerdere keren in de Bijbel voor als plant. Je kent Mirre bijvoorbeeld vast van het kerstverhaal, als geschenk van koning Caspar. Deze Bijbelse naam is dus extra leuk als je rond kerst uitgerekend bent! Mooie variaties op Mirre zijn Mirjam en Mira.

Evi
Vrouwelijk, schattig en lief, dat is de naam Evi. Deze mooie naam is afgeleid van Eva, de eerste vrouw op aarde. Evi betekent ‘de leven gevende’ en ‘de moeder van alle levenden’. Prachtig!

Febe 
‘Helder’, ‘puur’, ‘lichtend’ en ‘rein’ zijn de mooie betekenissen van de mysterieuze naam Febe. En vind je het mooi om zelf iets te betekenen voor de wereld, dan geef je dat met deze naam ook aan je kleine meisje mee. In Romeinen 16 vers 1 is Febe namelijk iemand die veel mensen helpt. Een mooie afkorting van Febe is trouwens Fee.

Edna
Wij zijn helemaal dol op de vrolijke naam Edna. En wist je dat deze ook nog eens heel zeldzaam is in Nederland? Grappig is dat deze Bijbelse naam in Afrika juist weer heel vaak voorkomt. Edna betekent trouwens ‘lieflijkheid’ en ‘tederheid’. Je leest over Edna in Tobit 7 vers 2, een van de deuterocanonieke boeken.

Geboortekaartje meisje

Unisex Bijbelse namen

Is het nog een verrassing of het kleintje in je buik een jongen of een meisje is? Of vind je het leuk om je kindje een unisex Bijbelse naam te geven? Kies dan een van de volgende genderneutrale christelijke namen! 

Thamar
De unisex en christelijke naam Thamar komt van Tamar. Je vindt deze stoere naam onder andere in Genesis 38 vers 1 en Matteüs 1 vers 3. Thamar betekent trouwens ‘palmboom’ en ‘dadelpalm’. Lekker zomers! 🌴

Imre
Een mooie Bijbelse naam met 4 letters is Imre! Deze naam komt van Omri, dat ‘de Heer verdeelt’ en ‘knecht van de Heer’ betekent. Andere betekenissen van Imre zijn ‘kracht’, ‘macht’ en ‘onvermoeibaar’. Heel krachtig! Je vindt Omri terug in 1 Koningen 16 vers 16. 

Sil 
Lekker eigenwijs, dat is de naam Sil. De naam komt van Silas, die de apostel Paulus begeleidde tijdens zijn tweede zendingsreis. Sil betekent ‘bos’, maar ook ‘overwinning’ en ‘oudejaarsavond’ (van Silvester). Je vindt Silas onder andere in Handelingen 15 vers 22. Vooral jongetjes worden trouwens Sil genoemd, maar wij vinden deze naam net zo leuk voor stoere meisjes.

Sem

Superstoer is Sem! Deze Bijbelse naam met een S staat voor ‘de naam is God’, ‘van God gebeden’ en ‘roem’. Prachtig! Sem is in de Bijbel een zoon van Noach, net als Cham en Jafet. Je vindt hem trouwens op nummer 10 terug in de top 10 populairste jongensnamen van 2022. Voor meisjes is deze naam juist heel zeldzaam, maar daarom niet minder leuk :–)

Quirin
Op zoek naar Bijbelse namen met een Q? Dan is Quirin misschien wel iets voor jou. Quirin is afgeleid van Quirinius, en betekent ‘krachtige vredestichter’ en ‘verdediger’. Er wonen trouwens maar zo’n 25 Quirins in Nederland, wat de naam dus ook superzeldzaam maakt. 

Naftali
Wat een mooie naam is Naftali. Een christelijke naam die niet zo vaak voorkomt in Nederland. Naftali is een van de zonen van Jakob, maar wij vinden hem ook voor meisjes hartstikke mooi. Naftali betekent ‘ik heb gestreden’ en ‘worstelaar’ en je vindt de naam onder andere terug in Genesis 30 vers 8. 

Laïs
De naam Laïs doet wat ons betreft een beetje Scandinavisch aan! En wist je dat deze christelijke unisex naam ook heel zeldzaam is? In Nederland wonen maar 30 mensen die Laïs heten. In de Bijbel is Laïs een rustige stad die genoemd wordt in Rechters 18 vers 7. Deze Bijbelse naam met 4 letters betekent trouwens ‘leeuw’. Perfect voor een kalm maar krachtig kindje dus!

Mooi: een christelijk geboortekaartje voor bij jullie naam ✨

Wat zijn er toch veel mooie Bijbelse namen om aan je jongen of meisje te geven! En met een van de christelijke geboortekaartjes van Kaartje2go zet je je naam echt kracht bij. Natuurlijk kun je ook gaan voor een ander soort geboortekaartje, zoals een minimalistisch kaartje of een geboortekaartje met dieren.

Zoek je toch nog meer inspiratie voor een babynaam? In een van de volgende artikelen met babynamen vind je vast het pareltje waar je naar op zoek was.

👶🏼 Aparte babynamen voor jullie kindje

👶🏿 40 bijzondere namen met betekenis geschenk

👶🏾 Een naam met betekenis dankbaar: dit zijn de 20 mooiste!

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis geschenk
40 bijzondere namen met betekenis geschenk
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen
Aparte babynamen
Aparte babynamen voor jullie kindje