Alternatieve namen voor baby’s: durf jij het aan?

Alternatieve namen
2 december 2019

Maakt jouw hart stiekem een sprongetje van bijzondere en aparte babynamen? Lees dan snel verder! De babynamen uit dit lijstje zijn namelijk echte ‘conversation starters’. Wij verzamelden speciaal voor jou de allerleukste alternatieve namen voor jullie kindje.

Waarom kiezen voor aparte babynamen?

Eerder schreven we al een artikel over de populairste babynamen ter wereld. Deze namen voor baby’s zijn natuurlijk allemaal even prachtig en worden daarom massaal gegeven. Maar dit betekent ook dat jouw Julia, Mohamed of Finn onwijs veel naamgenootjes heeft. Dit voorkom je door te kiezen voor een alternatieve babynaam.

Daarnaast is het ook heel leuk om jullie kindje een naam met betekenis te geven. Aparte babynamen hebben vaak ook een net iets interessantere betekenis. Benieuwd welke dat zijn? We geven je graag een paar voorbeelden in het onderstaande rijtje babynamen.

De allermooiste alternatieve namen voor baby’s

Je kunt natuurlijk all the way gaan als het gaat om alternatieve namen. Maar we snappen dat je niet direct heel enthousiast wordt van de naam Rainbow-Faith-Pebbles voor jullie kindje. Daarom hebben wij alleen de allermooiste alternatieve babynamen voor je verzameld.

10 Aparte babynamen voor meisjes

Peach
Fris en fruitig, letterlijk! Peach is wat ons betreft de zoetste naam uit dit lijstje. En heel uniek, want de afgelopen tien jaar kreeg maar één Nederlands meisje deze naam.

Alaska
De naam Alaska is natuurlijk gebaseerd op de Amerikaanse staat. Een stoere meisjesnaam die perfect past bij winterbaby’s. Zou jij jullie kindje een naam geven die bij het seizoen past?

Jones
Jones is een Welshe naam die voornamelijk aan jongens wordt gegeven. Des te leuker (en alternatief) om jullie meisje zo te noemen. De alternatieve naam Jones betekent ‘God is verzoenend’.

Imme
Een alternatieve babynaam die in verhouding tot de rest van dit lijstje wel vaak voorkomt is Imme. Een Oerhollandse babynaam voor meisjes die ‘groot, geweldig’ betekent. De meeste Imme’s wonen in de provincie Friesland.

Pixie
Alternatief en betoverend mooi, de naam Pixie. Met een betekenis als ‘kleine fee’ is het de allerleukste naam voor schattige meisjes.

Juniper
Heb jij de naam Juniper al eens eerder gehoord? Nee? Dat kan kloppen, want de afgelopen vijf jaar werden ook maar vijf meisjes met deze naam geboren. Super uniek dus!

Mae
Mae is door de toffe spelling van nature al een prachtige alternatieve babynaam. Maar je kunt deze aparte meisjesnaam ook perfect gebruiken voor dubbele voornamen. Denk bijvoorbeeld eens aan Rosie-Mae of Anne-Mae.

Lieve
Liever dan lief, de naam Lieve voor jullie meisje. De betekenis van deze naam spreekt voor zich. Durf jij het aan jullie kindje een naam met zo’n letterlijke betekenis te geven?

Georgia
Als jij en je partner echte natuurliefhebbers zijn is Georgia misschien wel jullie ultieme babynaam. Georgia is Grieks en betekent ‘bewerker van de aarde’. Vind je namen met 2 lettergrepen tof? Ga dan voor Georgie!

Noӧmi
Naӧmi is een naam die we regelmatig voorbij zien komen. Maar het alternatief, Noӧmi, is een stuk minder bekend. Deze bijzondere variant mocht daarom ook niet ontbreken in ons lijstje alternatieve namen voor meisjes.

10 Alternatieve namen voor jongens

Badou
We beginnen ons lijstje voor jongens met de prachtige babynaam Badou. Badou is een Afrikaanse naam en nog heel onbekend in ons kikkerlandje. De afgelopen tien jaar kregen maar twee jongens deze aparte babynaam.

Cassius
De naam Cassius betekent ‘ijdel’. Grappig, want wij denken bij Cassius ook direct aan een mooie man. Zou dat misschien komen omdat de wereldberoemde bokser Muhammad Ali eigenlijk Cassius Clay heet?

Fane
Alternatieve babynamen kunnen ook een hele vrolijke betekenis hebben. De jongensnaam Fane betekent namelijk ‘met vreugde’. Dat moet haast wel een blij ventje worden.

Kit
De alternatieve jongensnaam Kit is een van onze persoonlijke favorieten. Kort, bondig en ook heel handig als jullie mini later internationale ambities heeft. Kit is namelijk voor bijna iedereen eenvoudig uit te spreken.

Elio
Ben jij uitgerekend in de zomer? Dan is Elio een onwijs leuke naam voor jullie zoontje. Elio betekent namelijk ‘zon’ en is dus echt een gezellige, zomerse babynaam.

Pyke
Pyke is een alternatieve naam die je op verschillende manieren kunt uitspreken. Zo kun je gaan voor de Engelse uitspraak ‘paik’ of de Nederlandse variant ‘pei-ke’. Welke uitspraak heeft jouw voorkeur?

Rover
Heb jij nu al een voorgevoel dat jullie jongetje een klein boefje wordt? Dan past de naam Rover perfect bij hem. Wij wensen jullie alvast veel succes tijdens de twee-is-neefase 😉

Emri
In het Arabisch is Emri niet echt een alternatieve naam. Het betekent ‘God is verzoenend’ en komt relatief veel voor. Het is echter wel een alternatief voor het aanzienlijk populairdere Imran, wat dezelfde betekenis heeft.

Balthazar
Wij werden op slag verliefd op de naam Balthazar. Het klinkt stoer en krachtig en dat is helemaal niet zo gek. Balthazar betekent namelijk ‘beschermt de koning’ en is een Babylonische naam.

Atlas
Ook babynamen uit de Griekse mythologie zijn vaak een tikkeltje alternatief. Zo heten maar weinig kindjes Atlas, terwijl deze Griekse naam een prachtige betekenis heeft. Atlas betekent namelijk ‘draagt de wereld’.

Roepnaam als alternatieve babynaam

Misschien waren deze bijzondere en aparte babynamen toch net iets te alternatief voor jou. Dat kan natuurlijk! Maar je kunt ook op een andere manier een alternatieve babynaam kiezen. Wat vind je bijvoorbeeld van een compleet andere roepnaam bij de originele voornaam of -namen? Zo kun je Roxanne Mae de Vries prima de roepnaam Rosie geven. Dit maakt de mogelijkheden voor het kiezen van een babynaam eindeloos!

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis wonder
Wondermooie namen met betekenis wonder
Genderneutrale namen
50 toffe genderneutrale namen voor je mini
Maori babynamen
15 unieke Maori namen voor jullie kindje