35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu

Hindoestaanse namen
16 mei 2022

Namasté! Vandaag maken we een reis naar de wondere wereld van Divali, yoga, Bollywood en oeroude tempels: het hindoeïsme. Want Hindoestaanse namen zijn ontzettend mooi en bijzonder. Wist je dat het hindoeïsme een van de alleroudste religies van de wereld is? Dat maakt Hindoestaanse babynamen zo speciaal; ze zijn ontstaan vanuit een cultuur die al duizenden jaren bestaat. Benieuwd naar de allermooiste Hindoestaanse namen? We hebben onze 35 favorieten op een rijtje gezet ✨

Hindoestaans of hindoeïstisch?

We willen eerst nog even stilstaan bij de Hindoestaans-Surinaamse gemeenschap. In Suriname en in Nederland wonen namelijk een grote groep Hindoestanen. De voorouders van deze groep zijn afkomstig uit India. Binnen de Hindoestaanse gemeenschap in Suriname en Nederland is het hindoeïsme de grootste religie, maar er zijn ook islamitische en christelijke Hindoestanen. Veel Hindoestaanse ouders geven hun kindje dan ook een hindoeïstische naam. Daarom delen we in dit artikel voornamelijk hindoeïstische babynamen. Bij de meeste babynamen hebben we erop gelet dat ze ook in Suriname worden gebruikt.

10 x Hindoestaanse namen voor jongens en meisjes

We trappen af met 10 Hindoestaanse namen die voor zowel jongens als meisjes geschikt zijn. Welke naam uit het lijstje is jouw favoriet?

Indra
De mooie genderneutrale naam Indra heeft de bijzondere betekenis ‘regen’. In de Indiase oudheid was Indra namelijk de god van regen en onweer. Stoer!

Surya
Na regen komt zonneschijn. Surya is perfect voor zonnige kindjes, want de naam betekent ‘de zon’. Een schitterende naam voor jullie hummeltje.

Kiran
We genieten nog even van de zon, want ook Kiran is een heerlijke zonnige naam. Kiran betekent namelijk ‘licht’ en ‘zonnestraal’. Prachtig!

Devi
De naam Devi is helemaal hemels, want de betekenis van Devi is ‘god(in)’. Devi komt bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor. Een echte genderneutrale naam dus.

Nalin
De bijzondere naam Nalin is in Nederland hartstikke zeldzaam. Ben je gek op de natuur? Dan is Nalin een toffe natuurnaam voor jullie kindje. Nalin betekent namelijk ‘lotusbloem’. 

Jaya
De stoere naam Jaya betekent ‘overwinnaar’. Een ideale naam voor krachtige kids. In Nederland wordt Jaya vaker gegeven aan meisjes. Voor een jongetje kun je ook Jay overwegen.

Ratna
Jullie baby wordt natuurlijk de allergrootste schat. En daar past deze naam goed bij, want Ratna betekent ‘juweel’. Een prachtige naam voor jullie pareltje.

Kamal
De naam Kamal is afgeleid van Kamala, wat ‘lotusbloem’ betekent. Andere betekenissen zijn ‘perfectie’ en ‘trots’. Kamal is niet alleen een Hindoestaanse naam, maar ook een Turkse en Arabische naam.

Anand
Weet je zeker dat jullie kindje een vrolijk vriendje wordt? Dan is Anand een mooie optie. Anand betekent namelijk ‘blijdschap’. Speciaal voor meisjes is Ananda een toffe variant.

Raja 
‘Hoop’ is een prachtig begrip. En laat Raja nou net de betekenis ‘hoop’ hebben! Een andere betekenis van Raja is ‘koning’. Raya met een -y is trouwens een karakter in een Disneyfilm.

10 x Hindoestaanse jongensnamen 

Het is tijd voor jongensnamen! Het was moeilijk kiezen tussen al die mooie babynamen, maar dit is onze top 10 Hindoestaanse namen voor jongens. 

Bodhi
Staat je huis vol met boeddhabeeldjes? Dan is Bodhi een bijzondere optie. Bodhi is een bekende naam in het boeddhisme. De betekenis van Bodhi is ‘opperste kennis’ en ‘de verlichte’.

Sahil
De krachtige naam Sahil is hartstikke uniek in Nederland. Ideaal als je van zeldzame namen houdt. Sahil betekent ‘leider’. Perfect voor jullie kleine baasje.

Ravi
Ben je in de zomer uitgerekend? Dan is Ravi een heerlijke zomerse naam voor jullie kindje. Ravi betekent namelijk ‘zon’. Stralend mooi ☀️

Gyan
De bijzondere en unieke naam Gyan betekent ‘wijsheid’ en ‘verlichting’. Met zo’n naam krijgt jullie zoontje vast goede schoolrapporten!

Manu
Ben je gek op mannelijke namen? De Hindoestaanse naam Manu betekent letterlijk ‘man’. Een andere betekenis van Manu is ‘God is met ons’. Een toffe, stoere naam voor jullie mannetje.

Ajay
Als je van krachtige namen houdt is Ajay een echte topper. Ajay betekent namelijk ‘onoverwinnelijk’ en ‘zegevierend’. Wat ons betreft is Ajay een van de stoerste Hindoestaanse namen.

Kiet 
Je kindje wordt straks natuurlijk jullie allergrootste trots. En met zulke trotse ouders is Kiet de ultieme babynaam. Kiet betekent namelijk letterlijk ‘trots’. Lekker stoer!

Ashwin
De Hindoestaanse naam Ashwin klinkt ontzettend krachtig. En dat geldt ook voor de betekenis, want die is ‘sterk paard’. Rico Verhoeven kan inpakken, want jullie zoontje wordt straks beresterk.

Vijay
We gaan nog even door met de stoere namen, want ook Vijay is een echte winnaar. Vijay betekent namelijk ‘overwinnaar’. De Hindoestaanse naam Sanjay heeft trouwens dezelfde betekenis. Een leuke combinatie voor een tweeling.

Arush
We sluiten het rijtje jongensnamen af met de bijzondere naam Arush. Deze naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘de eerste zonnestraal’. Hoe mooi! 

10 x Hindoestaanse meisjesnamen

Tot slot hebben we onze 10 favoriete Hindoestaanse meisjesnamen voor je op een rijtje gezet. Hindoestaanse namen zijn superdivers en een tikkeltje mysterieus. Welke babynaam zou jij overwegen?

Nila
De Hindoestaanse naam Nila klinkt superschattig, maar heeft een mysterieuze betekenis. Nila betekent namelijk ‘diep’ en ‘donkerblauw’. Dat wordt vast een diepzinnig tiepje!

Indira
Indira klinkt lief, mysterieus en een tikkeltje stoer. Deze toffe meisjesnaam betekent ‘(van) India’. Extra mooi als jullie een bijzondere band met India hebben.

Anaya
Hou je van zachte, vrouwelijke meisjesnamen? Dan is Anaya een mooie optie. Deze prachtige naam betekent ‘kijk op naar God’. 

Lila
Bij Lila denken we meteen aan de mooie lichtpaarse kleur. Maar deze Hindoestaanse naam heeft ook verschillende bijzondere betekenissen, zoals ‘nacht’, ‘bloem’, ‘schoonheid’ en ‘speels’.

Neha
Ben je in de herfst uitgerekend? Dan is Neha een toffe optie voor jullie kindje. Neha betekent namelijk ‘regen’. Wij zijn fan van deze unieke en zeldzame naam.

Varsha 
Naast Neha hebben we nog een mooie naam met de betekenis ‘regen’ voor je verzameld. Varsha klinkt lekker stoer, maar ook een tikkeltje mysterieus. 

Ishana
Als we aan de naam Ishana denken, zien we meteen een superlief hummeltje voor ons. Ishana heeft verschillende mooie betekenissen, waaronder ‘verlangend’ en ‘hoop’. Asha is een leuke afgeleide van de naam.

Sita
De mooie Hindoestaanse naam Sita heeft de opmerkelijke betekenis ‘gedonste wenkbrauwen’. Ondanks deze aparte betekenis is Sita wat ons betreft een pracht van een babynaam.

Shaila
Volgens sommigen zijn ogen de spiegel van de ziel. Het komt dus mooi uit als je beeldschone ogen hebt. De Hindoestaanse naam Shaila betekent letterlijk ‘beeldschone ogen’. Perfect voor jullie prachtige kindje.

Anjali
De mooie naam Anjali heeft diverse bijzondere betekenissen, zoals ‘gave’, ‘genadig’ en ‘bevoorrecht’. Met deze naam wordt jullie dochtertje vast een echt zondagskindje.

Namen van bekende Bollywoodsterren

Bij Hindoestaanse namen denken we natuurlijk ook meteen aan geweldige Bollywoodfilms. Deze sprankelende films zijn vaak een spektakel om naar te kijken. Dans, zang en heerlijke romantiek: het is een feest! Daarom delen we nog 5 namen van beroemde Bollywoodsterren.  

Akshay
De naam Akshay kennen we van Bollywoodacteur Akshay Kumar, die in meer dan 100 Bollywoodfilms speelde. Akshay betekent ‘onverwoestbaar’. Lekker krachtig!

Deepika
Deepika Padukone is een bekend Indiaas model en actrice. De naam Deepika heeft een lieve en bijzondere betekenis, namelijk ‘een klein licht’.

Salman 
Ook Salman Khan is een grote ster in Bollywood. Salman is een Arabische jongensnaam die ‘beschermer’ en ‘veroveraar’ betekent’. Perfect voor stoere kiddo’s.

Priyanka 
Priyanka Chopra ken je misschien als de vrouw van zanger Nick Jonas. Ze speelde in verschillende Bollywood- én Hollywoodfilms. Priyanka betekent ‘geliefde’ en ‘lieveling’. Aaahw 💕

Aishwarya
Aishwarya Rai is een echte Bollywoodster en voormalig Miss World. De naam Aishwarya heeft de prachtige betekenis ‘vol met leven’. 

Hindoestaanse namen: betoverend mooi

Droomde je helemaal weg bij alle mooie Hindoestaanse babynamen? Wij ook! Het leuke aan Hindoestaanse namen is dat ze vaak enorm bijzondere betekenissen hebben. Daarom zijn ze niet alleen interessant als je zelf Hindoestaanse of Indiase roots hebt, maar ook als je bijvoorbeeld van spirituele namen houdt. Ben je er nog niet helemaal uit? Kijk dan gerust eens verder op onze blog. Van edelsteen-namen tot namen met ‘wonder’ als betekenis: overal zijn unieke namen te vinden!

Volg ons ook op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van de laatste blogs en nieuwe naam-ideeën.

Gerelateerde blogs

Internationale babynamen
Internationale babynamen: op wereldreis!
Naam met betekenis dapper
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!
Edelsteen namen baby
50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!