Een naam met betekenis dankbaar? Dit zijn de 20 mooiste!

Naam betekenis dankbaarheid
23 januari 2023

Gracias, merci, thank you en arigato! Dankbaarheid is een ontzettend mooi en positief begrip. Als je jullie kindje een naam met betekenis dankbaar geeft, laat je zien dat je dankbaar bent voor het leven én het nieuwe kleine geschenk in jullie midden. Daarom hebben we de 20 allerleukste namen met betekenis dankbaar voor je verzameld. Veel van deze babynamen zijn hartstikke uniek en lekker internationaal. Denk aan Arabische, Afrikaanse, Hebreeuwse of Japanse namen. Reden genoeg om een mooie naam met betekenis dankbaar te kiezen!

Naam met betekenis dankbaar: onze top 10

Alvast een voorproefje van namen die ‘dankbaar’ betekenen? We hebben speciaal voor jullie hummeltje een eigen top 10 gemaakt van namen met deze mooie betekenis. Geen dank hè!

  1. Zendaya
  2. Jayden
  3. Reza
  4. Zayn
  5. Asante
  6. Odelia
  7. Zimra
  8. Yoshi
  9. Shakir
  10. Rei

Arabische namen met betekenis dankbaar

De volgende vijf Arabische namen betekenen allemaal ‘dankbaar’. Sommige zijn behoorlijk populair, zoals Zayn en Reza. Maar je kunt ook voor een zeldzame naam met betekenis dankbaar kiezen. Welke spreekt jou het meest aan?

Thana
De Arabische meisjesnaam Thana betekent ‘waardering’ en ‘dankbaarheid’. Een prachtig eerbetoon aan jullie nieuwste dierbare gezinslid. Thana komt nauwelijks voor in Nederland – des te bijzonder 💛

Shakir
Wauw, deze zeldzame naam klinkt ontzettend stoer! De betekenis van Shakir is in elk geval heel lief: ‘dankbaar’. Voor een meisje kun je natuurlijk ook voor Shakira gaan. Whenever, wherever!

Zayn
Ook Zayn is een echte Arabische parel. De krachtige naam betekent niet letterlijk ‘dankbaar’, maar wel ‘genade’ en ‘Allah is verzoenend’. Indirect heeft de naam dus veel met dankbaarheid en respect te maken. Vorig jaar werd Zayn aan 447 jongetjes gegeven.

Shukri
Shukri klinkt wat ons betreft hartstikke lief en vrolijk. De naam is afgeleid van het Arabische woord ‘shkran’, dat je uitspreekt als ‘shoekran’. En de betekenis van shkran is – jawel – ‘bedankt’!

Reza
Ah, Reza. Deze mysterieuze Arabische naam heeft prachtige betekenissen, zoals ‘goedkeuring’ en ‘volmaakte tevredenheid met Gods wil’. En dat zou je ook uit kunnen leggen als ‘dankbaarheid’. Reza is leuk voor zowel jongens als meisjes.

⭐️ Leestip: Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen.

Naam met betekenis dankbaar: Afrikaans!

Wist je dat er ontzettend veel Afrikaanse namen zijn die ‘dankbaar’ betekenen? We delen hieronder slechts een kleine greep. Wij zijn vooral fan van Zendaya (letterlijk!), maar de andere namen zijn al net zo bijzonder.

Jendayi 
Op zoek naar een Afrikaanse naam met betekenis dankbaar? Dan is Jendayi misschien iets voor jullie. Jendayi betekent ‘dankbaar’. Deze originele babynaam wordt vooral aan meisjes gegeven, maar wij vinden Jendayi ook top voor jongens.

Zendaya
Ook Zendaya is een toffe lange naam met betekenis dankbaar. De naam komt oorspronkelijk uit Zimbabwe en Zambia. Behalve ‘dankbaarheid’ betekent Zendaya ook ‘beeldschoon’. Je kent de naam misschien wel van de Amerikaanse actrice Zendaya, bekend van de Spidermanfilms en de serie Euforia.

Jobe
Jobe lijkt misschien een speelse variant op Job, maar het is eigenlijk een naam afkomstig uit Nigeria. De Afrikaanse betekenis van Jobe is ‘dankbaarheid’. Dat is toch iets positiever dan de betekenis van Job: ‘bedrieger’!

Asante 
De prachtige naam Asante heeft verschillende betekenissen, zoals ‘goede gezondheid’ en ‘leven’. Daarnaast betekent Asante in de Afrikaanse taal Swahili letterlijk ‘dankbaar’. Allemaal ontzettend mooie begrippen om je kindje mee te geven 💕

Tendai 
Tendai klinkt ontzettend krachtig en eigenzinnig. Deze Afrikaanse naam met betekenis dankbaar komt oorspronkelijk uit Zimbabwe. Om precies te zijn betekent Tendai ‘dankbaar naar God’. 

🌼 Tip: We schreven ook een artikel over bijzondere Afrikaanse namen met betekenis.

Geboortekaartje neutraal

Europese en Hebreeuwse namen met betekenis dankbaar

Ben je juist op zoek naar een Engelse, Hebreeuwse, Franse of Scandinavische naam met betekenis dankbaar? Say no more, want wij hebben weer een gezellig rijtje gemaakt met namen die ‘dankbaar’ betekenen.  

Mercy
Mercy is een Engelse naam die ‘genade’ betekent. Maar de naam lijkt ook erg op het Franse woord voor bedankt, ‘merci’. Als kersverse ouder zul je vast een paar lekkere dozen met de bekende chocolaatjes incasseren. Mercy ❤️

Jayden
Yay, Jayden! Deze toffe Engelse naam met betekenis dankbaar is behoorlijk populair: vorig jaar kwamen er in Nederland maar liefst 219 kleine Jaydens bij. Jayden is zowel voor jongens als meisjes leuk.

Odelia
Ga je liever voor een chique en elegante naam? Dan is Odelia een mooie optie! Deze Griekse meidennaam betekent ‘ik dank God’ en ‘rijkdom’. 

Benjamin
Meer dan 400 kindjes kregen vorig jaar de naam Benjamin. Daarmee is de naam hartstikke populair! Misschien speelt de betekenis daarin een rol, die is namelijk ‘zoon van het geluk’ en ‘gezegend’. Met name ‘gezegend’ heeft raakvlakken met het begrip ‘dankbaarheid’. 

Esmee
De lieve naam Esmee betekent ‘geliefd’, ‘waardering’ en ‘dankbaar’. Een andere betekenis van de Franse babynaam is ‘groene edelsteen’. Perfect voor jullie kleine groeidiamantje! 

Jens
Yes, we gaan voor Jens! Deze korte babynaam uit Scandinavië betekent stiekem niet letterlijk ‘dankbaar’ maar ‘God is genadig’. En dat kan je natuurlijk ook uitleggen als dankbaarheid voor de Schepper.

Zimra
Mysterieus en krachtig: zo klinkt de naam Zimra! De Hebreeuwse naam heeft de mooie betekenis ‘lofzang’. Een lofzang is een uiting van dankbaarheid en blijdschap. Een andere betekenis van Zimra is ‘zangeres’. Perfect voor muzikale baby’s!

☀️ Nieuwsgierig naar Hebreeuwse namen? Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen.

Japanse namen met dankbaarheid in de betekenis

Tot slot delen we nog drie mooie Japanse namen die dankbaarheid uitdrukken. Welke naam met betekenis dankbaar zou jij overwegen voor jullie kindje?

Mako
De genderneutrale naam Mako betekent in het Japans niet alleen ‘dankbaar’ maar ook ‘oprecht’. En wist je dat Mako in het Maori ‘haai’ betekent? Lekker krachtig!

Rei 
Korte namen zijn helemaal hot. En deze toffe Japanse naam betekent ook nog eens ‘dankbaarheid’ en ‘waardering’. In Japan wordt de naam vooral aan meisjes gegeven, maar wij vinden Rei ook superleuk voor jongens.

Yoshi
Last but not least is Yoshi! De naam betekent niet letterlijk ‘dankbaar’ maar heeft wel andere mooie betekenissen die met dankbaarheid te maken hebben, zoals ‘respectvol’, ‘gelukkig’, ‘rechtvaardig’ en ‘gezegend’. Wauw!

❤️ Leestip: De mooiste Japanse namen verzameld.

Andere namen met bijzondere betekenissen

‘Dankbaarheid’ is natuurlijk een prachtig begrip om je kindje mee te geven. Maar zit de ultieme naam hier net niet tussen? Dan zijn er nog genoeg andere mooie mogelijkheden. Want afgezien van een naam met betekenis dankbaar kun je ook voor andere bijzondere betekenissen kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van namen met betekenis wonder? Of namen die hoop betekenen? De volgende artikelen staan tjokvol babynameninspiratie.

Facebook banner babynamen

Gerelateerde blogs

Aantrekkelijke vrouwen namen
De 20 meest aantrekkelijke vrouwen namen met betekenis
Krachtige namen
Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen
Namen met betekenis liefde
25 x zwijmelen: de mooiste namen met betekenis liefde