Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen

Hebreeuwse namen
10 juni 2021

Vind jij het mooi om jullie kindje een naam met een Bijbelse herkomst te geven? Dan zijn Hebreeuwse namen zeker het overwegen waard. Deze mooie namen zijn vaak net een beetje anders dan de Bijbelse babynamen die we al kennen. Dit zorgt ervoor dat de kans op naamgenootjes in de klas klein is. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige betekenissen van Hebreeuwse namen gehad. Reden genoeg om eens wat dieper in deze babynamen te duiken. Wij zijn in ieder geval enthousiast, nu jij nog! 

Wat zijn Hebreeuwse babynamen?

Hebreeuwse babynamen zijn jongens- en meisjesnamen uit het Hebreeuws. Het klassieke Hebreeuws wordt gezien als de taal van het jodendom. Maar tegenwoordig is het moderne Hebreeuws de officiële landstaal van Israël. De taal heeft ook een eigen schrift. Het oude testament van de Bijbel is bijvoorbeeld geschreven in het Hebreeuws. Om die reden hebben Hebreeuwse namen vrijwel altijd een link met het geloof. 

Een leuk feitje is dat je ook Hebreeuwse invloeden kunt terugvinden in de Nederlandse taal. Zo is het woord gabber afgeleid van chaver, wat ‘vriend’ betekent. Maar ook de term tof komt uit het Hebreeuws. Het is een verbastering van tov, wat staat voor ‘goed’.

De gebruiken van Hebreeuwse naamgeving

In ons blog over Islamitische babynamen schreven we al over de gebruiken van naamgeving. Ook voor Hebreeuwse namen geldt dat er bepaalde gebruiken zijn en de babynaam niet alleen wordt gekozen omdat de ouders deze mooi vinden. Hierbij is het wel heel afhankelijk van welke geloofsstroming binnen het Jodendom wordt aangehangen. De toekomstige ouders kijken onder andere naar deze factoren bij het kiezen van Hebreeuwse namen.

  • Er wordt vaak vernoemd naar een overleden familielid. Een grote eer voor de overledene en het kindje kan worden geïnspireerd door de goede eigenschappen van de overledene.
  • Soms wordt er gekozen voor een naam op basis van welk Tora-gedeelte er wordt gelezen in de week van de geboorte.
  • Ook in het Hebreeuws wordt er veel waarde gehecht aan de betekenis van de naam. De betekenis van een naam zou namelijk veel zeggen over het karakter van het kindje. Om deze reden wordt vaak gekozen voor Hebreeuwse namen met een positieve betekenis.

Mooie Hebreeuwse namen met betekenis

We laten je natuurlijk met plezier zien hoe mooi de betekenissen van Hebreeuwse babynamen zijn. Daarvoor hebben we 5 superleuke jongens- en meisjesnamen verzameld. 

Hebreeuwse meisjes namen

Ziva 
De bijzondere naam Ziva is afgeleid van het Hebreeuwse woord ziv, dat staat voor ‘helder en stralend’. Heel passend, want jullie dochter wordt natuurlijk het stralende middelpunt van het gezin. 

Yael 
Een geweldige naam voor kleine powervrouwen in spe: Yael. De betekenis van deze naam is ‘opklimmen’. Maar het Bijbelse verhaal achter de naam is nog stoerder. Yael wordt namelijk gezien als redder van het volk door het doden van de generaal. 

Ada 
Wat betreft Hebreeuwse namen met betekenis is Ada een topper. De stoere korte meisjesnaam heeft maar liefst 4 mooie betekenissen. Het staat namelijk voor ‘nobel’, ‘vriendelijk’, ‘versiersel’ en ‘schoonheid’. Een pareltje dus! 

Naomi 
Naomi betekent ‘aangenaamheid’ en ‘lieflijkheid’, wat beide prachtige betekenissen zijn. In de Kabbala (Joodse mystiek) heeft de naam de waarde 170. Deze waarde zou goedheid vertegenwoordigen. Afgeleide namen van Naomi zijn Nomi en Noémi

Shira
Zijn jullie een muzikaal stel? Dan is Shira een superleuke naam voor jullie minimeisje. De naam staat voor ‘poëzie’, ‘lied’ en ‘gedicht’. 

👶🏻 Fan van muzikale babynamen? Laat je dan ook inspireren door deze artikelen:
Muzikale babynamen: The Beatles editie!
Toffe namen uit girl- en boybands
De mooiste namen in liedjes

Hebreeuwse namen voor jongens

Abel
De naam Abel staat in het Hebreeuws voor ‘adem’. Daardoor is deze jongensnaam natuurlijk heel toepasselijk voor het nieuwe leven dat jullie op de wereld brengen. Ook is Abel de eerste zoon van Adam en Eva (beide ook Hebreeuwse namen).

Jahweh
Wat is de Hebreeuwse naam voor God? Jahweh! En dit maakt het meteen een van de mooiste Hebreeuwse namen voor jongens. De Hebreeuwse lettercombinatie die hierbij hoort is יהוה.

Elijah  
Een jongensnaam die aansluit op Jahweh is Elijah. Deze naam staat namelijk voor ‘Jahweh is (mijn) God’. Je kunt Elijah ook leuk afkorten naar de Hebreeuwse naam Eli

Seth 
De stoere Hebreeuwse naam Seth betekent ‘aangewezen’. Net als Abel is ook Seth een zoon van Adam en Eva. Hij wordt geboren na de dood van Abel. In 2020 kregen 120 Nederlandse jongetjes deze naam.  

Jethro 
Jethro is een voorbeeld van de link tussen Hebreeuwse namen en Bijbelse namen. In de Bijbel komt Jethro namelijk voor als schoonvader van Mozes. De naam staat voor ‘in overvloed’. 

Hebreeuwse babynamen in de top 10

Van sommige babynamen zou je niet verwachten dat ze een Hebreeuwse afkomst hebben. Zo worden Hebreeuwse namen ook goed vertegenwoordigd in het lijstje populairste babynamen. Kijk maar!

Levi 
Een van de meest populaire jongensnamen op dit moment is Levi. Deze naam staat op nummer 5 in de top 10 jongensnamen. Van oorsprong is Levi Hebreeuws en het betekent onder andere ‘aantrekkelijkheid’. 

Sara 
De twaalfde plek in de top 20 voor meisjes is voor Sara. De vrouw van Abraham heette Sara en daar sluit de betekenis ‘vorstin’ mooi op aan. Wat vind jij van koninklijke babynamen?

Noa(h)
De uniseks babynaam Noah kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De naam staat op nummer 1 in de top 10 jongensnamen. Maar liefst 945 jongetjes kregen deze naam. De betekenis van Noah is ‘rust’.

Boaz  
De stoere naam Boaz stond vorig jaar niet in de top 10, maar is wel ontzettend hip. Korte, krachtige namen doen het tegenwoordig hartstikke goed. Wat betreft Hebreeuwse namen heeft Boaz een van de mooiste betekenissen. Namelijk, ‘in Hem is kracht’.

Roos 
Het mooie Roos kent verschillende afkomsten en betekenissen, waaronder een Hebreeuwse afkomst. De betekenis is wel hetzelfde. De naam verwijst ook in het Hebreeuws naar de bloem.

Zeldzame Hebreeuwse namen

De kans is groot dat je de Hebreeuwse babynamen die we tot nu toe hebben uitgelicht al eens hebt gehoord. Maar er zijn ook een heleboel unieke babynamen uit het Hebreeuws.

Moshe 
De betekenis van Moshe is ‘getrokken uit het water’. Omdat Moshe is afgeleid van Mozes wordt dit gezien als een jongensnaam. Maar wij vinden Moshe en de variant Moishe ook superleuk voor meisjes. Wat vind jij?

Chava 
De bijzondere meisjesnaam Chava is een alternatief voor de populaire naam Eva. Net als Eva staat deze Hebreeuwse naam voor ‘leven’. Andere mooie varianten zijn Ava, Iva en Evy. Deze zijn overigens niet allemaal van Hebreeuwse afkomst.

Tobin 
Wanneer je een klas of sportteam vol naamgenootjes wilt voorkomen is Tobin een toffe jongensnaam voor jullie kindje. In 2020 kregen 29 mini’s deze naam. Dat is natuurlijk niets als je weet dat in dat jaar meer dan 168.000 kinderen geboren werden. Tobin betekent ‘God is goed’.

Mijn naam in het Hebreeuws

We noemden eerder al even dat het Hebreeuws ook een eigen schrift heeft. Benieuwd hoe je jullie gekozen babynaam in het Hebreeuws schrijft? Een naam in het Hebreeuws vertalen is niet altijd even makkelijk. Je kunt verschillende vertaaltools proberen of Hebreeuwse namen vertalen door middel van het alfabet. In veel gevallen krijg je dan wel de letterlijke Hebreeuwse varianten van de letters en valt de betekenis weg. De allerbeste manier om Hebreeuwse namen te vertalen is natuurlijk door iemand te vragen die de taal kent en spreekt. 

Zat jouw ultieme babynaam er net niet tussen? Geen paniek! Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen en leuke babynaam-feitjes.

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Namen uit de Koran
De allermooiste namen uit de Koran
Ierse babynamen
35 Ierse namen voor jullie babaí!