15 unieke Maori namen voor jullie kindje

Maori babynamen
14 oktober 2020

Babynamen inspiratie vind je overal ter wereld. En wij gaan graag voor jou de grens over om van deze namen een lekker overzichtelijk lijstje te maken. Deze keer maken we het wel heel bont, want we speurden Nieuw-Zeeland af voor de allertofste Maori namen. Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen. Maar geloof ons, deze babynamen zijn jouw tijd meer dan waard.

Wat zijn Maori namen?

Het klinkt natuurlijk onwijs cool en mysterieus, Maori namen. En dat zijn ze ook. Maar voor we ons storten op de lijstjes met babynamen inspiratie eerst even wat uitleg over Maori. 

Maori en Nieuw-Zeeland

Maori is het volk dat als eerste Nieuw-Zeeland bewoonde. Hiervoor was deze plek nog onbewoond. Europeanen kwamen pas eeuwen later. Dus we kunnen met zekerheid zeggen dat de Maori de eerste oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland waren.

Waar jij de Maori van kunt kennen zijn hun haka’s. Een traditionele danskunst die je gezien kunt hebben bij rugbywedstrijden van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. Deze dans is op z’n zachtst gezegd bijzonder. Wat dan wel weer grappig is, want de letterlijke betekenis van Maori is ‘normaal’.

Kenmerken van Maori namen

Maori is niet alleen de naam van het volk zelf, maar ook hun officiële taal. En daar horen dus ook eigen namen en woorden bij. Die namen zijn heel anders dan de namen die wij kennen. Toch zijn er wat handvatten om ze te herkennen.

2 of meer lettergrepen

Waar wij in Nederland tegenwoordig gek zijn op korte babynamen, houden de Maori van lange namen. Babynamen met 3 lettergrepen zijn eerder regel dan uitzondering. Maar omdat in Maori namen wel veel klinkers gebruikt worden, kun je de namen makkelijk afkorten. Zo kun je van Kahurangi (‘zo blauw als de lucht’) ook Angie maken.

Klanken van Maori babynamen

Een heel belangrijk kenmerk van Maori babynamen zijn de klanken van deze namen. In de lijstjes hieronder zul je zien dat de letter A vaak voorkomt. Wanneer de A domineert in een naam krijgt deze een lieve, zachte klank. Als je de invloed van klanken op namen interessant vindt, lees dan zeker ons blogartikel hierover.

Populaire Maori namen

Wij voorzien jullie natuurlijk ieder nieuw jaar van een lijstje populairste namen van het jaar daarvoor. Nu weten we niet of de Maori ook hun populairste babynamen gepubliceerd hebben. Maar deze mooie Maori namen doen het al jaren goed.

Maia
Het prachtige Maia klinkt misschien lief, maar het is een echte stoere meiden naam. Deze Maori naam betekent namelijk ‘dapper’ en ‘vol vertrouwen’. Dat wil je jullie kleine meisje vast wel meegeven. De bekendere schrijfwijze Maya werd in 2019 nog 133 keer als naam gegeven. 

Anahera
Een andere meisjesnaam die in Nieuw-Zeeland veel voorkomt is Anahera. Deze bijzondere naam heeft de prachtige betekenis ‘engel’. Dat past natuurlijk perfect bij een baby’tje. De Maori kennen ook het verkorte Ana, wat wij als Anna schrijven. 

Nikau
Wil je een coole jongensnaam met een aparte twist? Dan is Nikau zeker het overwegen waard. Deze populaire Maori naam is gebaseerd op een inheemse palmboom. De officiële naam van deze plant is Rhopalostylis Sapida. Maar dat is dan weer net een beetje te gek als babynaam.

Tui 
De naam Tui klinkt net zo schattig als de betekenis is. Een Tui is namelijk een klein zangvogeltje dat leeft in Nieuw-Zeeland. Dit vogeltje eet honing, wat de meisjesnaam letterlijk suikerzoet maakt. 

Taika
Dieren namen voor baby’s zijn overal ter wereld populair. Zo ook bij de Maori. De krachtige naam Taika betekent ‘tijger’. En het leuke van deze naam is dat je het kunt afkorten naar Tai. Wat dan weer de betekenis ‘vriend’ heeft. Dubbel zo leuk dus, die Maori voornaam.

De mooiste Maori namen met betekenis voor meisjes

Onderstaande namen zijn misschien niet de meest populaire babynamen in Nieuw-Zeeland. Maar deze pareltjes van Maori namen wilden we je toch niet onthouden. Let ook vooral even op die prach-ti-ge betekenissen.

Tia
Een van de weinige korte Maori namen voor meisjes is Tia. En kort, maar krachtig gaat hier zeker op. Want Tia betekent ‘de ontdekker’. Deze betekenis past heel goed bij kleine minimensjes die maar wat graag op onderzoek uitgaan. Namen die hierop lijken zijn Mia, Ria en Lia

Moana
Echte Disneyliefhebbers kennen de naam Moana natuurlijk. In de gelijknamige film gaat Moana op zoek naar de godin Te Fiti. Deze reis maakt ze over het water. Heel toepasselijk, want Moana betekent ‘oceaan’. Wat vind jij van Disney babynamen voor jouw kleintje?

Hana
Jullie toekomstige dochter is natuurlijk het lichtpuntje in jullie leven. En daar past de Maori babynaam Hana perfect bij. Deze naam betekent namelijk ‘licht geven’. In Nederland kennen we de spellingswijzen Hanna en Hannah. Deze laatste naam werd vorig jaar nog 338 keer gegeven.

Arona
Kleuren zijn van invloed op ons humeur. Zo zou de kleur rood ons energie geven en maken blauwe tinten ons weer kalm. Er zijn ook veel babynamen geïnspireerd op kleuren. Maar de Maori meisjesnaam Arona spant de kroon. Dit betekent namelijk ‘kleurrijk’, dan heb je meteen de hele regenboog. 

Manawa
Qua klank en uitspraak lijkt Manawa wel een beetje op Moana. Maar qua betekenis liggen ze ver uit elkaar. Het mysterieuze Manawa betekent namelijk ‘hart’. Namen met een liefdevolle betekenis die wij kennen zijn Mandy, Esther, Day en Astrid

Maori namen voor jongens

Tamati
Sommige Maori namen zijn varianten op de babynamen die wij hier in Nederland kennen. Zo is Tamati bijvoorbeeld Maori voor de naam Thomas. Beide versies betekenen ‘tweeling’. Dat maakt de naam extra leuk voor jongetjes met een tweelingbroertje of -zusje. 

Tane 
Het krachtige Tane is een babynaam uit de Polynesische mythologie. De Maori kennen Tane als de god van het woud en het licht. Misschien zijn wij super nerdy, maar Tane deed ons direct denken aan Thanos. Dit is de schurk uit de Marvelfilms. 

Kai
Bij de naam Kai zien wij direct een klein, schattig jongetje voor ons. En dat is ook niet zo gek. Kai is namelijk een kleine inheemse boomsoort. In het Hawaïaans betekent de naam ‘oceaan’. Dat maakt de naam in het bijzonder leuk voor kindjes die aan de kust wonen. 

Leni
Babynamen met een Bijbelse betekenis doen het altijd goed. En dat is bij Maori namen niet anders. Het mooie Leni betekent ‘God kent genade’. Qua schrijfwijze kan Leni bij ons wat vrouwelijk overkomen. Je kunt het een beetje meer pit geven met Lenny. 

Wiremu 
Nog zo’n Nieuw-Zeelandse naam waar wij een andere variant van kennen. De bijzondere naam Wiremu is Maori voor Wilhelm en William. Deze namen betekenen ‘de beschermer’ en ‘helm’. Welke van de drie versies heeft jouw voorkeur?

Baby vernoemen naar grootouders

Babynamen met een Engelse uitspraak worden wereldwijd steeds populairder. Maar in Nieuw-Zeeland worden ook nog steeds veel Maori namen gegeven. Dit komt vooral omdat de Maori de band tussen kinderen en hun grootouders heel belangrijk vinden en deze willen eren. Baby’s worden dus vaak vernoemd naar opa of oma. Deze reden voor vernoeming is al eeuwenoud. Je leest er meer over in ons blog over baby vernoemen.

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Ierse babynamen
35 Ierse namen voor jullie babaí!
Ierse babynamen
43 schitterende Schotse namen mét betekenis!