Speciale en bijzondere babynamen

Bijzondere babynamen
2 november 2021

Jullie kindje wordt echt een one-of-a-kind mini. En daar hoort natuurlijk een bijpassende naam bij. Waar veel toekomstige ouders neigen naar populaire babynamen, of namen volgens de laatste trends, zijn bijzondere babynamen ook een toffe optie. Wij gingen voor je op zoek naar de allermooiste namen met een speciaal tintje. En wauw, dat is gelukt hoor! Pak een grote kop thee, ga er even lekker voor zitten en dompel je onder in de wereld van speciale en bijzondere babynamen.

3 redenen om te kiezen voor bijzondere namen

Je mag straks zelf ervaren hoe ongelofelijk tof opvallende namen kunnen zijn. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor bijzondere voornamen. 

 1. Om de kans op naamgenootjes in de klas of het voetbalteam te voorkomen, bijvoorbeeld. Met een bijzondere voornaam steken niet nog 2 kindjes hun hand op bij het oplezen van de namen.

 2. Een opvallende naam kan een goede conversation starter zijn. Wanneer je je voorstelt willen mensen vast en zeker weten waar die bijzondere naam vandaan komt.

 3. Bijzondere babynamen hebben vaak ook bijzondere betekenissen. En dat is altijd mooi om je kindje mee te geven of om later over te vertellen. 

Bijzondere babynamen met betekenis

Dan is het nu tijd voor de beloofde bijzondere namen lijst. En wat zijn ze allemaal leuk, die namen! We noemden het net al even, maar opvallende babynamen hebben vaak ook hele toffe betekenissen. Die wilden we je natuurlijk niet onthouden. Hieronder dus een rijtje bijzondere namen met betekenis.

De mooiste bijzondere meiden namen

Hazel
De babynaam Hazel is een van de mooiste bijzondere Engelse namen. Het heeft een vleugje mysterie door de letter Z in het midden. Hazel is de Engelse benaming van de hazelaar boom. Maar het wordt ook gebruikt om een lichtbruine oogkleur te omschrijven.

Pieke
Een opvallende naam met Hollandse glorie is Pieke! Deze lieve meisjesnaam betekent ‘steen’ en ‘betrouwbaar’. Wist je dat Pieke is afgeleid van de naam Pieter? Het werd in Friesland en Groningen ook wel als koosnaampje voor deze naam gebruikt.

Delphine
Als we het over bijzondere betekenissen hebben, is Delphine is een tof voorbeeld. Deze Franse babynaam verwijst namelijk naar dolfijnen. Prachtige slimme wezens en zelfs een soort spirit animal voor veel mensen. Dieren namen voor kindjes zijn van nature heel bijzonder. 

Yindee
Wij kenden de prachtige naam Yindee nog niet. Maar we zijn he-le-maal verkocht. De betekenissen van deze Thaise naam zijn ‘geluk’ en ‘welkom’. Wat natuurlijk perfect past bij een nieuw minimensje. Wat ons betreft één van de allermooiste bijzondere babynamen.

Zale
De prachtige naam Zale is van Griekse komaf en heeft een geweldige betekenis, namelijk ‘kracht van de zee’. Extra speciaal als je kindje opgroeit aan de kust of een water-sterrenbeeld heeft. Je kunt het uitspreken als ‘zeel’ of ‘zaa-lee’. 

👶🏽 Tip: fan van Zale? Lees ook ons blog over de allerleukste namen met een Z!

Toffe bijzondere namen voor jongens 

Daaf
Ben je op zoek naar korte, bijzondere babynamen? Ga dan voor Daaf! Dit betekent ‘dierbare’ en is afgeleid van David. Deze naam is trouwens niet alleen uniek, maar ook nog eens heel makkelijk te spellen.

Milas
Je kindje vernoemen naar landen of steden kan ook zorgen voor bijzondere babynamen. Dat bewijst de toffe naam Milas ook. Je geeft je mini dan de naam van een Turkse stad en met dezelfde letters maak je het anagram Salim.  

Rembrandt
We kennen de naam Rembrandt allemaal van de Hollandse kunstenaar. Maar vandaag de dag worden maar weinig jongetjes zo genoemd. Dat maakt Rembrandt een bijzondere jongens naam. Naast een bekende naamgenoot heeft het ook de betekenissen ‘raad’ en ‘zwaard’. 

Xemm
Je kunt zelf de leukste bijzondere namen creëren door te spelen met letters. De unieke naam Xemm is bijvoorbeeld een variant op Sem. Zo kun je prachtige alternatieven voor populaire namen verzinnen. 

Fedor
De naam Fedor klinkt ontzettend krachtig. Zou dat iets te maken hebben met zijn naamgenoot, de Russische MMA-vechter Fedor Emelianenko? De betekenis is wat liever, namelijk ‘geschenk van God’.

Bijzondere uniseks namen

Phlox
Tijdens onze zoektocht naar naaminspiratie ontdekten we dat veel bijzondere korte namen voor zowel jongetjes als meisjes leuk waren. Zo ook Phlox. De naam spreek je uit als ‘floks’ en is de Engelse benaming van de vlambloem. Vurig! 

Mels
Friesland blijkt een geweldige bron van bijzondere babynamen! Want het mooie Mels is namelijk een echte Fryske foarnamme. Het staat voor ‘sterke wolf’, wat natuurlijk een waanzinnige betekenis is voor de naam van jullie kindje.

Zenn 
Zenn is gebaseerd op zen, de boeddhistische concentratie-meditatie. Een van de meest originele bijzondere babynamen wat ons betreft. De Japanse schrijfwijze voor zen is 禅, handig voor die toekomstige tattoo! 

Lees ook: De mooiste Japanse namen verzameld.

Murphy
Heb jij de film Interstellar gezien? Grote kans dat je de naam Murphy dan herkent. Wij vonden het zo’n stoere naam dat hij wel in ons lijstje bijzondere namen moest staan. Deze Ierse naam betekent ‘zeekrijger’, maar is ook te herleiden naar de wet van Murphy. 

Cruz
In Spanje is Cruz een echte meisjesnaam, maar door de toffe schrijfwijze en korte klank vinden wij hem hartstikke uniseks. De betekenis van Cruz is ‘kruis’. 

 👶🏼 Tip: in ons blog over Spaanse namen besteden we ook aandacht aan bijzondere babynamen

Opvallende namen voor tweelingen

Ben je in verwachting van een tweeling? Hoera, dubbel gefeliciteerd! Speciaal voor kleine twins hebben we ook wat bijzondere tweeling namen verzameld. 

Jongen + jongen: Rocco en Carrick
Deze twee bijzondere babynamen stralen een en al kracht uit. Dat komt waarschijnlijk omdat beide namen ‘rots’ als betekenis hebben. Het stoere Rocco komt uit Italië en Carrick is een echte Ierse jongensnaam. Superleuk dus om de betekenis te matchen bij tweeling namen. 

Meisje + meisje: Riva & Noï
De prachtige naam Riva is Frans en betekent ‘rivieroever’. Het heeft iets mysterieus en daarom past de naam Noï hier zo goed bij. Deze Hebreeuwse naam betekent namelijk ‘groot wonder’. Ook de spelwijze van Noï is speciaal. 

Jongen + meisje: Fabe & Flor
Namen voor tweelingen zijn extra leuk wanneer ze beginnen met dezelfde letter. Zo ook Fabe en Flor. Het stoere Fabe is een Latijnse naam die ‘vakman’ betekent. Flor is daarentegen weer heel zacht en lief. Wellicht omdat Flor het Spaanse woord voor ‘bloem’ is. 

👶🏾👶🏾 Tip: lees voor meer inspiratie ons blog met maar liefst 40 tweeling namen! 

De ultieme bijzondere namen top 10

Misschien heb je jullie ultieme voornaam al gespot. Maar tijdens onze zoektocht kwamen we toch een paar pareltjes tegen, die willen we je niet onthouden. Waarschijnlijk gaan deze 10 bijzondere babynamen jou ook een beetje te ver. 

 1. Ghëarmiangelijanno – Probeer dit eens 5 keer achter elkaar te zeggen.
 2. Joyfully-Joe – Een tikkeltje vreemd. Wel gezellig. 
 3. Belofte – No pressure verder hoor. 
 4. Wijn – De betekenis hoeven we vast niet toe te lichten. 
 5. Marie-Louisssse – We hebben een favoriete letter gespot.
 6. Corona – Er bestaat zelfs zoiets als corona babynamen.
 7. Dick – Pas écht grappig als je weet dat de betekenis ‘hard’ is.
 8. Geurtje – Als je echt geen genoeg krijgt van de Zwitsalzweem. 
 9. Buddy Bear – Jamie Oliver is gek op bijzondere babynamen.
 10. Jonkvrouw – Chic, maar wel een beetje gekkig.

Wist je trouwens dat je jullie hummeltje niet zomaar elke willekeurige naam mag geven? We schreven er alles over in ons blog over regels voor voornamen. 

Bekende kiddo’s met bijzondere babynamen

Alle gekheid op een stokje, bovenstaande namen geef je natuurlijk niet zo snel aan jullie kindje. Maar waar Jamie Oliver met de bijzondere namen voor zijn vier kids de plank net een beetje missloeg, hebben zijn bekende collega’s het beter aangepakt. De sterren zijn namelijk dol op bijzondere namen. Kijk maar naar deze 3 leuke voorbeelden. 

Kamari
Ben je op zoek naar een babynaam uit het heelal, maar wil je iets specialers dan Maan of Sky? Kies dan voor de naam Kamari, die oud-K3’er Josje Huisman aan haar zoon gaf. Kamari betekent ‘als de maan’ en komt minder dan 5 keer voor in Nederland.

Salvador
De Nederlandse actrice Hadewych Minis noemde haar zoon Salvador. Een naam die je niet zo vaak hoort, maar toch 100 keer voorkomt in Nederland. De naam betekent ‘heiland’. Hadewych heeft ook een dochter, die Catalina heet. Twee bijzondere babynamen dus.

Saint
Het kiezen van bijzondere Amerikaanse namen is a piece of cake voor supersterren Kim Kardashian en Kanye West. Dit powerkoppel is helaas niet meer samen, maar zorgen samen voor hun prachtige kindjes North, Psalm, Chicago en Saint. De naam Saint betekent ‘heilige’.  

Bijzondere geboortekaartjes

Als jullie dan eindelijk een favoriet uit de lijst bijzondere babynamen hebben gekozen, kun je maar beter direct doorpakken! Begin met het lezen van ons artikel over het kiezen van geboortekaartjes en ga vervolgens op zoek naar jullie ultieme kaartje. Hoe leuk is het als je het kaartje ook iets bijzonders mee kunt geven? Dan komt jullie gekozen naam helemaal tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een geboortekaartje met foto 
 • Bijzondere vormen of uitsnedes
 • Kaartjes met houten decoratie
 • Foliedruk details op de kaart 
 • Een luxe papiersoort of kalkpapier 

Wist je trouwens dat je bij Kaartje2go gratis geboortekaartjes kunt winnen? Het enige wat je hoeft te doen is je inschrijven voor de uitgerekende datum actie. Als jij op je uitgerekende datum bevalt, zijn je geboortekaartjes gratis. Zo niet, krijg je alsnog 10% korting. Helemaal top!

👶🏼 Nog een laatste tip: volg ons op Facebook en Instagram voor meer bijzondere babynamen en updates over de nieuwste blogs.

Gerelateerde blogs

Instagram babynamen
Deze Instagram babynamen verdienen een like!
Kakker namen
30x kakker namen: doe maar duur!
Rare babynamen
Rare babynamen die echt gegeven zijn