Dit zijn de allermooiste Islamitische namen

Islamitische namen
29 april 2021

Yay, baby on the way! Een naam voor jullie kindje verzinnen is misschien wel de allerleukste bezigheid tijdens je zwangerschap. Maar het kan ook een beetje overweldigend zijn, want er zijn ongelofelijk veel opties. Wij verzamelen daarom met liefde speciaal voor jou de allermooiste babynamen uit binnen- en buitenland. Deze keer lichten we een paar prachtige Islamitische namen voor je uit. En we kunnen alvast verklappen dat deze babynamen hele mooie, bijzondere betekenissen hebben. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Wat zijn Islamitische babynamen?

Vaak wordt gedacht dat Islamitische namen en Arabische namen hetzelfde zijn. Dat is niet helemaal waar. De Islam is een geloofsstroming, waar over naamgeving onder andere wordt gezegd:

“De naam onderscheidt het kind van anderen en is een duiding van zijn waardigheid als mens en moslim.”  – Maraatib ul-Idjmaa’ van Ibn Hazm, blz. 154

Het gaat dus veel verder dan alleen een naam kiezen die je mooi vindt. Vanuit de Islam wordt verwacht dat je jullie kindje een naam geeft die waakt over de Islamitische identiteit van de baby, maar ook van jullie als ouders. Om die reden worden kinderen vaak vernoemd naar familieleden en worden namen uit de Koran of met een religieuze betekenis gekozen.

Meer informatie over de regels omtrent Islamitische namen kun je vinden op de website van al-Yaqeen.

Regels voor voornamen in Nederland

Ook in Nederland kennen we wat regels omtrent het geven van namen. Deze zijn niet gerelateerd aan geloofsovertuigingen, maar zijn onderdeel van de wetten voor naamgeving. Zo mag je achternamen niet als voornaam gebruiken, maar is je kindje 10 voornamen geven wel geoorloofd. Je leest er alles over in ons artikel over regels voor voornamen in Nederland.

Islamitische babynamen met de mooiste betekenis

We noemden net al even dat bij Islamitische namen de betekenis erg belangrijk is. Hierbij wordt verwacht dat de betekenis van namen aansluit bij het karakter van het kindje of eigenschappen die je voor hem of haar wenst. Wij stelden een klein lijstje van mooie Islamitische namen met betekenis samen.

5 x betekenisvolle namen voor meisjes

Sadiah
Wanneer je geboren wordt kun je een flinke dosis geluk natuurlijk goed gebruiken. Jullie kunnen hier als ouders een handje bij helpen door jullie dochter Sadiah te noemen. Deze mooie Islamitische naam betekent namelijk ‘goed geluk’. 

Inaya
Islamitische meisjes namen hebben vaak een lieve, zachte klank. En soms sluit de betekenis van de naam hier ook nog perfect op aan. Dit is ook het geval bij Inaya, wat onder andere ‘lieflijke’ betekent. 

Yasmina
Overwegen jullie bloemen namen voor jullie meisje? Denk dan ook eens aan Yasmina. Deze naam verwijst naar de jasmijnbloem, die in Arabische landen staat voor goddelijke liefde. Sommige legendes zeggen zelfs dat deze bloem geluk en liefde brengt. 

Nora
Willen jullie bij de naamgeving subtiel verwijzen naar Allah? Dan is Nora een mooie optie. Nora is een afkorting van Eleonora, wat weer een afgeleide is van het Arabische woord ‘ellinor’. Dit betekent ‘Allah is mijn licht’. 

Laila
Valt het jou ook op dat veel meisjesnamen eindigen op een A? Blijkbaar is dit een geliefde klank bij Islamitische namen. Het mooie Laila betekent ‘van de nacht’. Dat geeft de naam een mysterieus tintje.

5 x jongensnamen met betekenis

Mohammed
Als het gaat om Islamitische jongens namen kunnen we natuurlijk niet anders dan beginnen met Mohammed. Met deze mooie naam vernoem je jullie kindje naar de profeet. Wist je dat Mohammed (en verbasteringen daarvan) de meest gegeven naam ter wereld is?

Soufian
Niets zo mooi en puur als jullie pasgeboren zoontje. Daar hoort natuurlijk ook een bijpassende naam bij. In dat geval kunnen we Soufian zeker aanraden, want dat staat voor ‘puurheid’.

Ibrahim
Wil je jullie zoontje vernoemen naar een andere profeet dan Mohammed? Dan is Ibrahim een mooie optie. Naast de naam van een profeet en boodschapper binnen de Islam betekent Ibrahim ook ‘vader van vele volken’. De naam wordt vaak afgekort naar Ibo of Ibi.

Hakim
Ben je in verwachting van een advocaat of arts in de dop? Dan is Hakim het overwegen waard. Deze parel uit ons lijstje Islamitische namen betekent letterlijk ‘wijsheid’. Dat kan zomaar een succesvolle babynaam zijn. 

Emran
We blijven nog even in de ambitieuze sferen met de naam Emran. Emran staat namelijk voor ‘vooruitgang’ en ‘prestatie’. Dergelijke betekenissen worden gezien als een factor voor aantrekkelijke mannen namen.

Trendy namen anno 2021

Omdat Islamitische babynamen vaak een link hebben met de Koran en het geloof, zijn de namen vaak wat aan de traditionele kant. Maar je kunt ook kiezen uit heel veel hippe Islamitische namen. Deze 5 moderne Islamitische namen zijn onze favorieten.

Zayn 
We kennen natuurlijk allemaal de knappe One Direction popster Zayn Malik. Maar wist je dat Zayn ook de mooie betekenis ‘Allah is verzoenend’ heeft?

Yara 
Dieren namen voor baby’s zijn al jaren trendy. De prachtige naam Yara is hier een mooi voorbeeld van. Dit betekent namelijk ‘kleine vlinder’ 🦋 Cute! In andere talen kan het ook ‘heftig van karakter’ betekenen. Iets minder cute, maar nog steeds een toffe naam.

Eliza
De vlotte naam Eliza heeft niet één, maar drie mooie betekenissen. Zo staat het voor ‘gewijd aan Allah’, maar ook voor ‘uniek’ en ‘kostbaar’. Allemaal prachtige betekenissen voor een Islamitische meiden naam.

Amir
Een naam met een koninklijk tintje: Amir. Deze jongensnaam betekent ‘welvarend’, maar je kunt het ook spellen als Emir. En dat wordt ook als vorstelijke titel gebruikt. In beide gevallen een mooie naam voor jullie kleine prins.

Rafi
Ook korte namen doen het goed in Nederland. Zo zien we veel namen met 1 of 2 lettergrepen tussen de populairste babynamen van het afgelopen jaar staan. Dit maakt de naam Rafi, die ‘de verhevene’ betekent, een van onze hippe Islamitische namen.

Zeldzame Islamitische namen

Misschien heb je een groot deel van bovenstaande namen al eens voorbij horen komen. Maar er bestaan ook een hoop prachtige, maar unieke Islamitische babynamen. Met deze mooie namen is de kans op naamgenootjes in de klas klein. Welke is jouw favoriet? 

Mueen
Volgens de regels van Islamitische naamgeving zegt de betekenis veel over de (gewenste) karaktereigenschappen van het kindje. Daar is de jongensnaam Mueen een mooi voorbeeld van. Deze naam betekent namelijk ‘hij die helpt’. 

Fajr
De mooie meisjesnaam Fajr staat voor ‘eerste licht’ en ‘ochtendgloren’. Het is dan ook niet raar dat Fajr ook de naam van het ochtendgebed is. 

Wasay
Als je wilt dat jullie zoontje opgroeit met het vertrouwen dat hij alles kan bereiken wat hij maar wil, is Wasay een stoere jongensnaam. Dit betekent namelijk ‘grenzeloos’. Een naam en betekenis die perfect passen bij kleine avonturiers.

Arabische babynamen

Eerder is het artikel las je dat niet per se alle Arabische babynamen ook Islamitische namen zijn. Maar mocht je desondanks toch nieuwsgierig zijn geworden kun je ook ons artikel over Arabische babynamen lezen. Speciaal voor de papa’s en mama’s die dol zijn op avontuur maakten we een reisje rond de wereld. Hier verzamelden we de allerleukste internationale babynamen. Want de keuze is reuze als het gaat om jongens- en meisjesnamen. Laat je dus vooral inspireren door al het moois dat verschillende landen en culturen ons te bieden hebben.

Trouwens: vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram! Zo blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en leer je regelmatig leuke feitjes over verschillende babynamen. 

Gerelateerde blogs

Griekse mythologie namen
40 bijzondere Griekse mythologie namen
Internationale babynamen
Internationale babynamen: op wereldreis!
Indonesische jongensnamen
50+ schitterende Bijbelse namen met betekenis!