Kort en bondig: babynamen met één lettergreep

babynamen-met-een-lettergreep
2 juli 2019

Elke babynaam heeft zijn eigen charme. Korte babynamen onderscheiden zich echter van anderen, doordat ze makkelijk te onthouden zijn en meestal in één adem goed uitgesproken worden. Er zijn talloze originele babynamen met één lettergreep, van twee letters tot wel vijf letters. Lees hieronder verder om vandaag nog de perfecte babynaam voor jouw kindje te ontdekken!

1. Carl

Tegenwoordig kent vrijwel iedereen iemand die Karel heet, maar hoe zit dat met de naam Carl? Beide namen waren vooral vroeger erg populair. Hoewel Karel in populariteit afneemt, lijkt de naam Carl terug om opnieuw harten te veroveren. De oer-Hollandse naam Karel krijgt in de vorm van Carl een internationaal tintje en draagt de betekenis ‘vrije man’. Naast Carl kan de naam ook geschreven worden als Karl, of Carly voor een meisje.

2. Beau

Vrijwel iedereen kent de betekenis van de naam Beau: het betekent uiteraard ‘mooi’ in het Frans. De naam is even populair bij meisjes als jongens in Nederland, een unisex babynaam dus. Ook de alternatieve spelling Bo is een optie.

3. Cliff

Om in de internationale sferen te blijven, dient ook de naam Cliff naar voren te worden gebracht. Cliff betekent ‘het land van kliffen’ en is in Nederland vrij uniek. Voor deze naam geldt dat er geen meisjesvarianten bestaan, maar dat de naam Britt eigenlijk naadloos aansluit: beide namen bestaan uit vijf letters, waarvan de middelste een ‘i’ is. De twee laatste medeklinkers zijn bovendien hetzelfde.

4. Liv

Een naam die recent zeer populair is geworden, is Liv. Liv betekent ‘beschermer’ en is een erg vlotte naam. Je kunt ook kiezen voor de babynamen met één lettergreep Lin of Liz, of bij een jongetje voor Lev.

5. Dries

De naam Dries is al meer dan honderd jaar even populair onder jongens. De laatste jaren lijkt de naam zelfs nog vaker te worden gegeven dan vroeger. De betekenis van de naam doet de jongens tevens eer aan: zij zijn letterlijk ‘heldhaftig en dapper’. Als meisjesvariant van Dries kennen we Andrea, maar ook Drew. Drew kan bovendien ook voor jongens gebruikt worden.

6. Lux / Sol

Lux en Sol betekenen respectievelijk licht en zon en worden afgeleid uit het Latijn. Beide namen zijn in de afgelopen paar jaren enorm populair geworden, zowel in binnen- als buitenland. Bovendien worden zij ook voor jongens gebruikt.

7. Zeus

Wie op zoek is naar een babynaam met 1 lettergreep en iets mythologisch zoekt, is bij Zeus aan het goede adres. Als oppergod in de Griekse mythologie regeerde hij met zijn vrouw Hera. Geen wonder dat de naam ‘machtig’ betekent. De naam is erg uniek in Nederland, want deze komt niet vaak voor.

8. Ash(e)

Ash(e) wordt zowel aan meisjes als aan jongens gegeven en betekent ‘van de essenboom’. De naam wordt in Nederland niet zo vaak gebruikt, maar is vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten razend populair.

9. Mike

Ben je echter op zoek naar een naam die vaker voorkomt? Kies dan voor Mike, een naam die tegenwoordig minder populair is dan vroeger, maar nog steeds duizenden keren per jaar aan jongetjes gegeven wordt. De meisjesvariant komt vaak voor als Michelle of Michaela.

10. Loes

Om af te sluiten hebben we nog een leuke Nederlandse naam met één lettergreep. Loes komt terug in zowel de oudste als jongste generaties en betekent ‘beroemde krijger’. De naam wordt trouwens ook vaak als tweede gebruikt.

Jongensnamen en meisjesnamen met één lettergreep

Aan de hand van deze babynamen met 1 lettergreep kun je nog veel meer inspiratie opdoen. Probeer eens één letter te veranderen of toe te voegen. Korte namen zijn niet alleen makkelijk te gebruiken in het dagelijks leven, maar je kunt er ook mee spelen tot je de perfecte naam vindt voor je baby. Het mag duidelijk zijn dat er eindeloze varianten bestaan met ieder een eigen, unieke betekenis! Wil je nog meer inspiratie voor een korte babynaam? Lees ons artikel over korte babynamen eens, met korte maar krachtige namen.

Gerelateerde blogs

Korte babynamen
Dit zijn de 50 leukste korte babynamen
babynamen-met-3-letters
Deze babynamen met 3 letters zijn heel leuk!
Jongensnamen 4 letters
44 hippe jongensnamen met 4 letters