40 Betoverende Harry Potter namen

Harry Potter namen
16 oktober 2023

Wingardium Leviosa, Lumos, Expecto Patronum, Alohomora en Expelliarmus! Denk jij bij deze woorden ook meteen aan toverspreuken en bezweringen? Dan zit je hier helemaal goed, want in dit artikel gaan we los met de leukste Harry Potter namen. Van Luna tot Neville en van Hermelien tot Schurfie: wij struinden alle leerlingenkamers van Zweinstein af om de tofste én gekste namen te vinden. En geloof ons, die zijn ook hartstikke leuk voor in de dreuzelwereld!

Populaire Harry Potter namen

Ben jij een echte Potterhead? Dan weet je vast allang dat er op Zweinstein heel wat wonderlijke tovenaars namen voorbijkomen. Maar toch zijn er stiekem ook veel populaire Harry Potter namen te vinden. De volgende tien magische namen zijn superleuk voor kleine heksen of tovenaars. 

Hippe Harry Potter namen voor jongens

James 
De vader van Harry heette James Potter. James is in Nederland een hele populaire naam; hij staat op plek 7 van de jongensnamen top 10. De naam James past trouwens heel goed bij het Harry Potter personage. James betekent namelijk ‘hij zal beschermen’, en James Potter probeerde zijn zoon Harry tot op het laatst te beschermen.

Daan
Daan is Harry’s klasgenoot op Zweinstein. Het is een eerlijk, dapper én knap personage, wat natuurlijk perfect bij jullie kindje past. De betekenis van deze populaire naam is ‘God is mijn rechter’.

Olivier 
Is jullie zoontje een echte stuiterbal in je buik? Dan zal jullie baby vast sportief worden. In dat geval is Olivier een leuke Harry Potter naam. Olivier Plank is namelijk de gespierde aanvoerder van Harry’s zwerkbalteam. En zwerkbal is natuurlijk de belangrijkste sport voor tovenaars. De betekenis van Olivier is trouwens ‘olijfboom’.

Vince
Vincent Korzel is onderdeel van het komische duo Korzel en Kwast. Deze twee zijn echte boefjes en beste vrienden met Draco Malfidus. Vince is een stoere babynaam voor jongens. Als je namen met twee lettergrepen leuker vindt, is Vincent natuurlijk ook prachtig. De betekenis van Vince en Vincent is ‘overwinnaar’. 

Felix 
Ook Felix is een behoorlijk populaire jongensnaam. In de Harry Potter boeken is Felix de naam van Perkamentus’ feniks. Deze bijzondere vogel is niet zomaar een huisdier, want hij redt Harry’s leven. De betekenis van de naam Felix past daar perfect bij, want die is ‘brenger van geluk’.

Hippe Harry Potter namen voor meiden

Luna 
Loena Leeflang, in het Engels Luna Lovegood, is een van de meest mysterieuze personages uit de verhalen. En dat is mooi in lijn met de betekenis van Luna, want die is ‘maan’. Luna staat op plek 17 van de meisjesnamen top 20.

Fleur 
Oelala, Fleur Delacour is een beeldschone Franse heks. Op Zweinstein vielen heel wat leerlingen als een blok voor haar, soms zelfs letterlijk. De betekenis van de Franse naam is ‘bloem’. Jullie mini wordt vast net zo knap.

Charlie 
Eigenlijk is Charlie natuurlijk ook superleuk voor jongens, maar in Nederland wordt de naam Charlie net iets vaker aan meisjes gegeven. In de Harry Potter boeken is Charlie een van de broers van Ron. En niet zomaar een, want Charlie is in zijn eentje naar het buitenland vertrokken om met draken te werken. De betekenis van Charlie sluit daar mooi op aan, want die is ‘vrije man’. 

Lily 
De moeder van Harry Potter heette Lily; een lieve, dappere en slimme vrouw. Lily is het Engelse woord voor ‘lelie’. Deze mooie, sierlijke bloem staat voor liefde en zuiverheid. Wat ons betreft is Lily een prachtige Harry Potter naam voor een meisje.

Teddy 
De naam Teddy is net als Charlie genderneutraal, maar wordt in Nederland vooral aan meisjes gegeven. Teddy is het zoontje van Lupos en Tops, die samen met Harry strijden tegen Voldemort en zijn handlangers. Teddy is een hele speciale tovenaar, want hij kan zijn uiterlijk naar wens veranderen. De betekenis van Teddy is ‘geschenk van God’.

Leerlingen uit Harry Potter

Wanneer je vanaf perron 9 ¾ op de trein stapt, neemt de Zweinstein Express je mee naar een wondere wereld vol met markante tovenaarsleerlingen. En die hebben heel wat voor je in petto. Bereid je maar voor op mestbommen, neusbijtende theekopjes, braakbabbelaars en gniffelspreuken. De volgende Harry Potter namen zou je zomaar tegen kunnen komen.

Harry
We beginnen natuurlijk met de beroemdste tovenaar van allemaal: Harry Potter! In de middeleeuwen werd deze jongensnaam vaak aan koningen en edelen gegeven. En de naam heeft nu nog steeds koninklijke allure, want ook de Engelse prins heet Harry. De betekenis van Harry is ‘machtig’. Perfect voor een machtige tovenaar ⚡️

Ron
Harry’s beste vriend en partner in crime is natuurlijk Ron Wemel. Een stoere korte jongensnaam die ‘goede heerser’ en ‘berg van kracht’ betekent. Op Ronnie kun je dus bouwen! Krijgen jullie een klein meisje, maar is Ron Wemel toch je favoriete personage? Dan is Bonnie een schattige meisjesnaam.

Hermelien
Hermelien is Harry en Rons beste vriendin, en daarmee een belangrijk Harry Potter personage. De naam Hermelien betekent ‘boodschapper’ en ‘aarde’. Hermelien is trouwens de allerslimste leerling van Zweinstein, dus jullie kleine zal vast hartstikke pienter worden!

Viktor

Super zwerkbalspeler Viktor Kruml laat alle meisjesharten sneller kloppen. De perfecte naam voor jullie kleine Casanova dus. Viktor weet heel wat zwerkbalwedstrijden te winnen, en dat is natuurlijk niet zo gek als je naam ‘overwinnaar’ betekent. Vind je babynamen met één lettergreep leuker? Dan is Vik perfect! 

Belinda
Belinda Broom is een klasgenoot van Harry Potter. Hoewel ze niet Harry’s beste maatje was, streed ze wel tegen Voldemort en zijn handlangers. De betekenis van Belinda is ‘mooi’, ‘schild’ en ‘slang’. In de Engelse Harry Potter boeken heet dit personage trouwens Lavender.

Ginny
Ook Ginny is een echte Harry Potter naam. Ginny Wemel is het jongere zusje van Ron én later wordt ze Harry’s lover. Ginny is vastberaden en eigenwijs, maar ook grappig en rechtvaardig. De betekenis van Ginny is ‘puur’ en ‘maagd’.  

Namen van Harry Potter docenten

We kunnen natuurlijk niet heksen, dus we gaan snel door met het bespreken van Harry Potter karakters. Want ook onder de leraren op Zweinstein zijn er heel wat grappige figuren te vinden. Wat vind je bijvoorbeeld van de volgende Harry Potter namen van leraren?

Sybilla
Professor Sybilla Zwamdrift is docent Waarzeggerij op Zweinstein. Ze is erg warrig, maar heeft wel twee belangrijke voorspellingen gedaan. De Griekse naam Sybilla betekent trouwens letterlijk ‘waarzegster’ 🔮 

Severus
Professor Severus Sneep is een van Harry’s minst favoriete leraren. Maar toch heeft Severus zijn leven lang geprobeerd Harry te beschermen. Als docent Toverdranken was Severus Sneep erg streng, en daar past de naam Severus heel goed bij, want die betekent letterlijk ‘streng’. We vinden Sev trouwens een hele leuke afkorting!

Remus
Professor Remus Lupos is docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Hij is gespecialiseerd in magische wezens, en dat is niet zo gek, want zelf is Remus Lupos een heuse weerwolf. De naam Remus verwijst daarnaar, want in de Romeinse mythologie werd Remus samen met zijn broer opgevoed door een wolvin. Awoeee…

Pomona

Krijsende potplanten en wurgende duivelsstrikwortels zijn geen partij voor professor Pomona Stronk, docent Kruidenkunde. Wist je trouwens dat Pomona ‘fruitboom’ betekent? Wederom een toepasselijke Harry Potter naam!

Rubeus
Rubeus Hagrid is de sleutelbewaarder en jachtopziener van Zweinstein en een van Harry’s beste vrienden. Hij heeft een lief karakter en een zwak voor dieren. De naam Rubeus komt niet voor in Nederland, maar Ruben en Ruby zijn een mooie afgeleiden van de naam. Ruben betekent ‘zoon’ en Ruby ‘rode edelsteen’.

🪄 Leestip: 50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!

Minerva
Professor Minerva Anderling is docent Gedaanteverwisseling. En dat is stiekem een van de coolste vakken op Zweinstein. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een bankstel in een slak kan veranderen. Minerva Anderling is ontzettend slim; Minerva betekent dan ook ‘wijsheid’ en ‘wilskracht’.

Engelse Harry Potter namen

Tot nu toe hebben we van de Harry Potter boeken vooral Nederlandse namen besproken, maar er zijn ook heel veel leuke Engelse namen in de Harry Potter reeks te vinden. In de originele Harry Potter boeken hebben de personages namelijk Engelse namen. De volgende Engelse Harry Potter personages hebben betoverend leuke namen.

Neville
Trouw, dapper en héél onhandig: dat is Neville Longbottom. Maar ondanks zijn klungelige karakter is Neville een van Harry’s beste vrienden, De betekenis van Neville is ‘nieuwe stad’. Wat ons betreft is Nev een superleuke afkorting. In de Nederlandse Harry Potter boeken heet Neville trouwens Marcel Lubbermans.

Seamus
De Ierse jongensnaam Seamus betekent ‘overwinnaar’. Deze unieke naam hoort bij het personage Seamus Finnigan, een van Harry’s klasgenoten. In de Nederlandse Harry Potter verhalen heet dit karakter Simon. Grappig feitje: Seamus heeft er een handje van om toverdranken te laten ontploffen. Deze babynaam slaat dus in als een bom!

Cedric
De dappere en knappe zwerkbalspeler Cedric Diggory neemt het samen met Harry op tegen draken, reuzenspinnen en zelfs Voldemort. In de Harry Potter boeken is Cedric, oftewel Carlo in het Nederlands, ontzettend aardig. En daar past de betekenis van de naam goed bij, want Cedric staat voor ‘vriendelijk’.

Dolores
De minst populaire docent van Zweinstein? Dat moet Dolores Umbridge zijn. Dolores is ontzettend streng en vals. En grappig genoeg is de betekenis van Dolores ook niet bepaald positief: ‘verdriet’ en ‘vrouw der smarten’. Dolores is een van de opvallendste Harry Potter figuren, en dat zegt veel!

✨ Is hekserij en hocus pocus helemaal jouw ding? Lees dan ook: Halloween met je baby: griezelig leuk!

Harry Potter namen voor je huisdier

Driekoppige honden, hippogriefen, draken en schroeistaartige skreeften: in de toverwereld komen heel wat wonderlijke dieren voor. En daarom zijn er ook geweldige Harry Potter namen voor je huisdier te vinden, Wat vind je bijvoorbeeld van de volgende magische dierennamen?

Uilen uit Harry Potter

Hedwig
Oehoe, oehoe: we gaan voor Hedwig! Hedwig is Harry’s prachtige witte sneeuwuil. De betekenis van Hedwig is ‘strijder’, wat eigenlijk heel goed bij Harry’s uil past. Zo waarschuwt ze hem vaak voor gevaar. 

Koe
Rons piepkleine uiltje heet Koe – een afkorting van Koekeroekus. Het uiltje is een overenthousiaste stuiterbal, dus Koe vormt een hilarisch contrast met z’n karakter. Heb je zelf een overactief parkietje? Dan is Koe een originele naam!

Egidius
De stokoude, verfomfaaide uil van de familie Wemel heet Egidius. Het Egidiuslied is een van de bekendste middeleeuwse liedjes in de Nederlandse taal, dus dat sluit goed aan op de bejaarde leeftijd van de uil. Grappig detail: de beroemde eerste woorden van het Egidiuslied zijn: ‘Egidius waer bestu bleven’, wat ‘Egidius waar ben je gebleven’ betekent. En de uil Egidius is nogal vaak kwijt…

Honden en katten uit Harry Potter

Sirius
De peetvader van Harry Potter heet Sirius Zwarts: een ruige man die jarenlang ten onrechte in de tovenaarsgevangenis zat. De toverspecialiteit van Sirius is dat hij zichzelf in een hond kan veranderen. Ook leuk: Sirius is een ster, die de ‘hondsster’ wordt genoemd. Het is namelijk de helderste ster van het sterrenbeeld ‘Grote Hond’. Sirius is dus een perfecte naam voor een hond!

Muil
De trouwe hond van Rubeus Hagrid heet Muil. Muil is een indrukwekkende herdershond met een heel klein hartje. In de Engelse Harry Potter boeken heet Hagrids hond Fang, wat ‘hoektand’ betekent. Toch is de hond een echte lieverd!

Mevrouw Norks
Argus Vilder is de grimmige conciërge van Zweinstein, en zijn kat – Mevrouw Norks – is al net zo knorrig. Dat klinkt natuurlijk niet zo positief, maar toch vinden we Mevrouw Norks een superleuke naam voor een kat. Zoek  je een andere kattennaam uit de toverwereld? Dan is Knikkebeen misschien een leuke optie. Zo heet Hermeliens kat.

Fenrir 
Opgepast! Fenrir Vaalhaar is namelijk de valse weerwolf die aan de kant van Voldemort staat. De betekenis van Fenrir is erg interessant, want in de Noordse Mythologie is Fenrir een kwaadaardige wolf.

Pluisje
Welke naam past het best bij een meterslange driekoppige hond? Nou, volgens Hagrid is dat Pluisje! Gelukkig heeft ook dit angstaanjagende dier een zachte kant. Hij valt namelijk als een blok in slaap als hij muziek hoort. Aahw…

🔮 Ook leuk: Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje.

Andere Harry Potter namen voor dieren

Schurfie
Deze parel mag natuurlijk niet in het lijstje Harry Potter namen ontbreken. Schurfie is de enigszins afgeleefde rat van Ron. Schurfies grootste hobby is slapen, dus deze naam is heel leuk voor slaperige beestjes.

Nagini
Oei, we gaan door naar Nagini! Dit is de boosaardige slang van Voldemort. In het Hindi betekent Nagini letterlijk ‘slang’. Wij vinden deze Harry Potter naam stiekem hartstikke mooi en ssssssierlijk… 🐍

Dobby
Dobby is een lieve, trouwe en grappige huiself die niets liever wil dan vrij zijn. Pas dus op als je je huisdier Dobby noemt, want voor je het weet ben je ‘m kwijt! De naam Dobby is afgeleid van Robert en betekent ‘schitterend door roem’. 

Norbert
Is je huisdier echt een draakje? Noem hem dan Norbert! Dat is namelijk de naam van Hagrids illegale babydraak, die al snel uitgroeit tot een gigantisch beest. Norbert betekent ‘beroemde man uit het noorden’ 🐉 

Scheurbek
Scheurbek is Hagrids hippogrief: een fabeldier dat de kop, voorpoten en vleugels van een adelaar heeft, en het lijf en achterpoten van een paard. Eigenlijk is Scheurbek een ontzettend lief dier, je moet hem alleen niet plagen. In de Harry Potter boeken wordt Scheurbek regelmatig Bekkie genoemd.

Draco
Eigenlijk is Draco een leerling op Zweinstein, maar omdat de naam in het Italiaans ‘draak’ betekent, past hij ook goed in het rijtje Harry Potter namen voor huisdieren. Want hoe leuk is het om je fluffy kat of pluizige konijntje naar een draak te vernoemen?

Harry Potter karakters: magisch veel keuze!

Wauw, wie had gedacht dat je zo veel leuke babynamen voor jongens en meisjes uit Harry Potter kon halen. Zat jullie babynaam hier niet tussen? Geen paniek. Er zijn nog genoeg films en series waar je inspiratie uit kunt halen. Schrijf de Harry Potter namen van je favoriete personages eens op een briefje en verander hier en daar wat letters. Wie weet ontdek je zo wel een hele nieuwe babynaam voor jullie kleintje!

Oh, en wist je dat er ook leuke Harry Potter naamgenerators zijn? Vul je naam in en voilà, jouw eigen tovenaars- of heksennaam komt tevoorschijn. Zo kom je nog eens op leuke tovenaar namen!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Zwanger eetbuien
Zwanger? Kijk deze 20 films en series tijdens je verlof!
babynamen-uit-films-en-series
De leukste babynamen uit films en series
Disney namen
Dit zijn de allerleukste Disney namen voor jullie baby!