Miauw! Dit zijn de 55 leukste kattennamen mét betekenis

kattennamen
3 oktober 2022

Prrr… Ben je op zoek naar een mooie kattennaam? Dan zit je hier goed, want we hebben 55 originele, schattige en stoere kattennamen verzameld. Het leuke aan kattennamen is dat je helemaal vrij bent om de allergrappigste naam te kiezen. Je kat hoeft later namelijk niet te solliciteren of zich voor te stellen. The sky is dus the limit! We geven je in dit artikel alvast een flinke dosis naaminspiratie. Pak er een warme mok thee bij en kijk lekker de kat uit de boom. Want met deze 55 kattennamen wordt het uitzoeken van een naam een kat in ‘t bakkie!

PS Veel van deze namen zijn ook hartstikke leuk voor hondjes 🐶

Populaire kattennamen

Het is altijd leuk om even te kijken wat de meest populaire kattennamen van dit moment zijn. Het bedrijf Petplan, dat zorgverzekeringen voor huisdieren regelt, doet elk jaar onderzoek naar kattennamen. Op basis van 16.000 kattenbaasjes stelden ze een top 10 kattennamen samen. Hieronder delen we niet alleen de 10 populairste kattennamen, maar ook hun betekenis.

Simba
De meest populaire kattennaam van Nederland is… Simba! Al jaren doet deze kattennaam het goed. Met de naam vernoem je je katje naar Simba uit de Leeuwenkoning. Wist je dat Simba in het Swahili letterlijk ‘leeuw’ betekent? Het Swahili is een Afrikaanse taal. Superstoer!

Luna
De naam Luna is niet alleen populair voor baby’s, maar ook voor katten. Luna staat namelijk op nummer 2 van de kattennamen top tien. Tegelijkertijd kwamen er vorig jaar maar liefst 369 baby-Luna’s bij in Nederland. Deze toffe Latijnse naam betekent ‘maan’. 

Nala
We keren weer terug naar het Disney-thema. Want ook Nala is een personage in de Leeuwenkoning. Ze is namelijk Simba’s vriendinnetje. De Afrikaanse naam Nala betekent ‘succesvol’. Perfect voor jullie kleine welpje.

🐈‍⬛ Leestip: Dit zijn de allerleukste Disney namen voor jullie baby!

Bella
Jullie kat is natuurlijk het allermooiste diertje van de wereld. En de naam Bella past daar heel goed bij. Deze Italiaanse naam betekent namelijk ‘mooi’. La bella gatta!

Tommy
Ook Tommy is een heerlijke kattennaam. De naam heeft namelijk iets stoers, maar ook iets liefs. Tommy is van oorsprong Engels en betekent ‘tweeling’. Zal jouw Tommy straks net zo zoet zijn als een tompoes?

Coco
Coco is sowieso een superleuke naam; ook voor kindjes. En een kat met deze naam is al helemaal hipper dan hip. De Franse naam betekent onder andere ‘hulp’ en ‘kokosnoot’. 

Pip
Ah, Pip! Deze schattige kattennaam betekent ‘liefhebber van paarden’. Zo wordt het bij jullie thuis een echte beestenboel. Pip is een extra leuke kattennaam omdat je er heel makkelijk koosnamen van kan maken, zoals Pippi of Pipo.  

Max
Max is voor baby’s hartstikke populair. Zo kregen vorig jaar 450 kindjes deze naam. Maar ook voor katten is Max een echte topper. Jouw kleine Maxie kan vast net zo snel racen als Max Verstappen 🏎💨

Loki
Marvel-fans opgelet! Want Loki is niet alleen een heerlijk karakter uit de Thor-films, maar ook een superleuke kattennaam. Wist je dat Loki een god in de Noorse mythologie is? Deze Scandinavische naam betekent ‘vlam’ en ‘grappenmaker’.

Mia
We sluiten de kattennamen top 10 af met de mooie naam Mia. En je raadt het al: ook deze korte naam is voor mensenkindjes enorm populair. Mia betekent onder andere ‘geliefde’, ‘schone’ en ‘klein’. Aahw…

Namen voor katten

Kattennamen voor een kater

Adopteer jij binnenkort een katertje? Dan ben je nu vast op zoek naar de leukste kattennamen voor een kater. Wat betreft katten namen voor een mannetje kan je alle kanten op. Hieronder delen we onze favorieten.

Sjors
We trappen dit rijtje af met Sjors! Wist je dat deze Nederlandse naam is afgeleid van het Engelse George? Beide namen betekenen ‘landbouwer’.

Pablo
Bij kattennamen voor een kater doen namen die op een -o eindigen het altijd goed. Zo ook Pablo. Deze Spaanse naam klinkt misschien stoer, maar betekent ‘klein’. Superschattig! Andere toffe namen met eindletter -o zijn bijvoorbeeld Gizmo en Milo.

Boris
Boris is een behoorlijk populaire kattennaam voor een mannetje. Niet zo gek, want de naam heeft iets liefs én iets stoers. Boris is van oorsprong Slavisch en betekent ‘strijder’. Deze naam is niet voor de poes! 

Charlie
Engelse kattennamen zijn hartstikke leuk. Helemaal als jouw kat een Britse korthaar of een ander Engels ras is. Charlie betekent ‘vrije man’. Wij vinden de naam trouwens ook hip voor een meisjeskat.

Ted
De korte kattennaam Ted betekent ‘beschermer van het erfgoed’ en ‘geschenk’. Afgezien van de mooie betekenissen kun je met Ted alle kanten op. Tedmans, Teddy, Retteke-Ted: de grappige koosnaampjes liggen voor het oprapen!

Sammie
We zien bij Sammie een luie, gezellige kater voor ons die er naar hartelust op los spint. De naam Sammie is van oorsprong Engels en betekent ‘de naam is God’. 

Kees
Stiekem zijn we groot fan van ‘droge’ Nederlandse namen voor katers, zoals Kees, Henk of Gerrit. We lichten Kees hier uit, omdat je van deze kattennaam leuke koosnamen kan maken, zoals Keesje en Keesiebeesie. Kees betekent ‘de gehoornde’.

Ollie
Aaahw, Olliebollie! Met een naam als Ollie kan het niet anders dan dat jullie kat een enorm lieve knuffelkont wordt. Ollie betekent ‘olijfboom’. We vinden de naam ook tof voor poezen. 

Nemo
Bij Nemo denken we meteen aan Finding Nemo, de beroemde film waarin een vadervis op zoek gaat naar zijn zoon. Het is natuurlijk hilarisch om je kater naar een vis te vernoemen. Maar Nemo past ook mooi bij asielkatten of geredde zwerfkatten. De Griekse naam betekent ‘vallei’. 

Namen voor poezen

Leuke poezennamen 

Zonder mooie poezennamen is dit artikel natuurlijk niet compleet. We hebben de allerleukste namen voor je pluizige poezenprinsesje op een rijtje gezet. Welke spreekt jou het meeste aan?

Lola
Lolaaa! Deze naam is voor katten én kindjes superleuk. Lola klinkt namelijk lief, vrolijk en eigenlijk heel romantisch. Perfect voor jullie kleine kattencupido. De Spaanse naam betekent ‘moeder der smarten’. 

Mimi en Kiki
Ook Mimi en Kiki zijn toffe kattennamen. Mimi is van oorsprong Frans en betekent ‘van de zee’. De Spaanse naam Kiki betekent ‘parel’, ‘kind’ en ‘zondag’. Wij zijn fan van deze speelse poezennamen!

Nelleke
Lange namen kunnen ontzettend leuk zijn voor katten. En dat geldt ook voor Nelleke. De naam betekent onder andere ‘rots’, ‘steenbok’ en ‘de gehoornde’. Je kunt er leuke koosnamen bij verzinnen, zoals Nellebel, Nellie en Tante Nel. Of natuurlijk Nelleke Aanstelleke als je kat iets te veel miauwt 😺

Fay
Gek op Engelse poezennamen? Dan is Fay een echte aanrader. Deze lieve naam betekent – verrassing – ‘fee’. Een andere betekenis is ‘geloof’. Fay is trouwens ook een leuke naam voor kindjes.

Lotje en Otje
Van de naam Lotje worden we meteen vrolijk. En dat geldt ook voor Otje! Lotje betekent ‘vrije man’ (of ‘vrije kat’ in dit geval). De betekenis van Otje is ‘erfgoed’. Wat betreft grappige bijnamen zijn Dotje en Snotje altijd leuk. En je kat is natuurlijk helemaal van Lotje getikt!

Nina
Bij Nina zien we een heel lief en pluizig poesje voor ons. De Franse naam betekent ‘dapper’ en ‘meisje’. Deze poezennaam is trouwens ook hartstikke populair voor baby’s: er kwamen vorig jaar meer dan 450 Nederlandse Nina’s bij. 

Guusje
Schattig, vrolijk en lekker speels: de naam Guusje heeft onze harten gestolen. Guusje betekent onder andere ‘verheven’, ‘vreemdeling’ en ‘heilig’. Wat ons betreft is Guusje niet alleen leuk voor poezen, maar ook voor katers (en kindjes).

Jip
Jippieee, we gaan voor Jip! Deze hippe naam is eigenlijk hartstikke genderneutraal, maar wij vinden hem stiekem extra leuk voor poezen. Jip betekent ‘gulle vriend’ en ‘stralend kind van edele afkomst’. 

🐈 Ook leuk voor huisdieren: Dit zijn de 50 leukste korte babynamen.

Babou
De lieve naam Babou is afgeleid van Babu, een Afrikaanse naam die ‘grootvader’ betekent. Maar de naam is mogelijk ook afgeleid van Babette, wat voor ‘God is mijn eed’ staat. Babou klinkt in ieder geval superschattig 💕

Lila
Ben je ook zo gek op de trendkleur lila? Dan is Lila natuurlijk een heerlijk hippe poezennaam. Wist je dat Lila in het Hindoestaans ‘nacht’, ‘bloem’, ‘schoonheid’ en ‘speels’ betekent? Daarnaast staat de kleur lila voor ‘lente’ en ‘dagdromen’. 

Originele en unieke kattennamen

Het leuke aan kattennamen is dat je veel meer vrijheid hebt dan bij babynamen. Zolang je positieve associaties hebt bij een naam kan je alle kanten op. We hebben alvast een aantal originele en unieke kattennamen voor je op een rijtje gezet.

Yuzu
Yuzu is een Japanse citrusvrucht die een heerlijke friszure smaak heeft. De smaak van yuzu doet denken aan citroen, limoen en mandarijn. Lekker fris dus! Daarom is de naam Yuzu perfect voor levendige katten. Extra leuk als je veel met Japan hebt.

Bosbes 
We blijven even bij de fruitsoorten, want ook Bosbes is een grappige én unieke kattennaam. Bij Bosbes denken we aan een schattig, ondeugend bolletje. Andere vruchten zijn trouwens ook top, denk bijvoorbeeld aan Mango, Appel en Druifje. Hoe gezellig!

Momo
Bij de naam Momo smelten we helemaal weg. Deze unieke naam komt voor in het kinderboek ‘Momo en de tijdspaarders’, maar Momo is ook een Avatar. In het Japans betekent Momo ‘perzik’.

🐈‍⬛ Leestip: De mooiste Japanse namen verzameld.

Puck
Ook Puck is een geweldige naam voor jullie kleine ukkepuk. Deze originele kattennaam is namelijk niet alleen schattig, maar ook lekker stoer. Puck is van oorsprong Engels en betekent ‘ondeugend’, ‘rakker’ en ‘kabouter’. Toepasselijk!

Kip
In de categorie ‘unieke kattennamen’ is Kip een echte winnaar. Het is natuurlijk hilarisch om je kat naar een kip te vernoemen. Maar kippen zijn eigenlijk ook schattig en zacht, net als jullie kat 🐣 

Lutske
Er bestaan veel aparte Friese namen die je misschien niet zo snel aan een kind zou geven. Maar die zijn des te leuker voor een kat! Lutske betekent ‘volk’. Leuke koosnamen zijn Lulu, Lutske Prutske en Luttie. 

Sjefke
We gaan nog even door met namen die op ‘-ke’ eindigen. Sjefke is namelijk ook een heerlijke originele kattennaam. Wist je dat Sjefke is afgeleid van Jozef? De naam betekent ‘God voegt toe’. Het is duidelijk wie straks de chef in jullie huishouden is!

Flip
Flippiee! Van Flip kunnen we niet anders dan vrolijk worden. Deze speelse naam is afgeleid van Philip en betekent ‘liefhebber van paarden’. Zou jullie kleine Flipperdepip ook een groot paardenfan worden?

Vlieg
Wat betreft unieke kattennamen is Vlieg een echte (vliegen)klapper. Bij Vlieg zien we een lekker eigenwijs katje voor ons. En als fervent kattenliefhebber weet je natuurlijk dat katten vaak vliegen proberen te vangen. Net als jullie eigen Vliegje!

Grappige kattennamen

Grappige kattennamen

We zeiden het hierboven al even: bij kattennamen heb je nét iets meer vrijheden dan bij babynamen. Al is het maar voor je gevoel. Van de volgende grappige kattennamen word je helemaal vrolijk!

Gompie
Bij Gompie denken we meteen aan een grappig katje. Een mogelijke betekenis van Gompie is ‘onnozelaar’. Perfect voor schattige en ietwat klunzige katten. 

Sjoel
In de meeste families gaat het er bij het sjoelen behoorlijk fanatiek aan toe. Sjoel is dus een ideale naam voor drukke en speelse katten. Daarnaast is deze grappige kattennaam gebaseerd op Jules. Dat is een Franse naam die ‘de jeugdige’ betekent.

Sokje
Ahww, bij Sokje zien we een extreem schattig poesje voor ons. Bijvoorbeeld een kitten in een echt sokje! De naam is extra leuk voor katten die bij hun pootjes een andere kleur vacht hebben, zodat het lijkt alsof ze sokjes dragen. 

Nacho
Kattennamen gebaseerd op eten zijn altijd leuk. Wat betreft grappige kattennamen is Nacho dus een echte topper. Andere smakelijke kattennamen zijn Noga, Bonbon, Monchou en Donut. Heerlijk!

Zus
Zussie! Ook Zus is natuurlijk een enorm schattige én grappige kattennaam. De naam is extra leuk als je meer dan één kat hebt. Of als je stiekem altijd al een zus had willen hebben! Zus kan trouwens een afgeleide zijn van Suus, wat ‘lelie’ betekent.

Frummel
Bij Frummel denken we meteen aan een klein, pluizig katje dat het liefst als een frummeltje opgerold ligt. Met zo’n grappige kattennaam kan het bijna niet anders dan dat jullie Frummel een echt clowntje wordt.

🐈 Leestip: 50 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Zeepje
Wist je dat presentatrice Eva Jinek een kat heeft die Zeepje heet? Deze originele kattennaam klinkt zo grappig dat we hem wel moesten delen. Bij Zeepje zien we in ieder geval een heel schoon katje voor ons. Dat belooft wat voor de kattenharen!

Ginny en Tony
Ginny en Tony zijn ultieme kattennamen voor liefhebbers van het bekende gin-tonicdrankje. Tony betekent ‘geschenk’ en Ginny ‘puur’. Wist je dat ook Whiskey regelmatig gekozen wordt als kattennaam? Pas maar op voor de kater!

Keet
Keet klinkt lekker stoer en apart. Perfect voor katten die ervan houden om te keten! Keet betekent ‘gezegend’, ‘puur’ en ‘heilig’. Ook Ket is een grappige variant. Je spreekt Ket namelijk hetzelfde uit als het Engelse ‘cat’. Ketkat, Raketje en Ketje Kroketje zijn leuke bijnamen. En Keetje is natuurlijk echt een scheetje 💕

Stoere kattennamen

Stoere kattennamen

Vlijmscherpe tanden, priemende klauwen en angstaanjagende brulgeluiden (ahum). Katten zijn natuurlijk niet alleen lief, maar ook hartstikke badass. Daarom hebben we een aantal stoere kattennamen voor je verzameld. Perfect voor jullie levensgevaarlijke roofdiertje.

Finn
We beginnen ons laatste lijstje met Finn. Want deze stoere Scandinavische naam is ook megapopulair onder kindjes. Meer dan 600 baby’s kregen vorig jaar de naam Finn. ‘Eerlijk’ en ‘man uit Finland’ zijn de betekenissen van Finn.

Roxy
Ook Roxy is perfect voor stoere katten. Wist je dat deze Engelse naam hele mooie betekenissen heeft? Roxy betekent namelijk ‘zonsopgang’ en ‘licht’. Rox en Rocky zijn stoere alternatieven.

Caro
Caro klinkt lekker krachtig. En dat past natuurlijk goed bij jullie leeuwtje. De betekenis van Caro is ‘vrij’. Cato is trouwens ook een toffe optie. Die naam betekent ‘zuiver’ en  ‘wijs’. Maak dat de kat wijs!

Rambo
De naam Rambo is natuurlijk een open deur. Met deze naam zien we een kater voor ons die dagelijks door de tuin raast en in de gordijnen hangt. Rambo is dan ook een beroemd personage uit een oorlogsfilm.

Hercules 
Ja, Hercules! Dit is de naam van een Romeinse halfgod die enorm sterk en dapper was. Net als jullie heroïsche kat natuurlijk. Met koosnaampjes als Herrie en Herky kun je de ‘kracht’ van de naam iets afzwakken. Voor het geval Hercules toch een echte knuffelkat blijkt te zijn. 

Ramses
Ook Ramses is een krachtige naam. Ramses was een beroemde farao in het oude Egypte. De betekenis van Ramses is ‘afstammeling van de zonnegod’. En dat geldt natuurlijk absoluut voor jullie eigen Ramses.

Pepper
Pepper is perfect voor katten met pit! Een vurige naam dus. Maar de naam verwijst ook naar de Spaanse naam Pepe, die ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ betekent. Een andere mogelijkheid is Pepijn, wat ‘dapper’ als betekenis heeft. Extra krachtig 🐈‍⬛

Niño
Van de naam Niño krijgen we heerlijke Spaanse vibes. Deze stoere kattennaam betekent ‘jongen’. Ook Ninja en Nio zijn wat ons betreft enorm stoere kattennamen. 

Kenzi
We eindigen met de toffe naam Kenzi. De naam heeft Schotse en Keltische roots, en betekent onder andere ‘knap’, ‘vuur’ en ‘eerlijk’. Een topnaam voor echte vurige katten 🔥

Dierendag of kattenverjaardag: stuur een kaartje!

Morgen is het alweer 4 oktober. En dat betekent natuurlijk dierendag! Wist je dat veel mensen tegenwoordig dierenkaartjes versturen ter ere van dierendag? Het is superleuk én feestelijk om een kaartje te ontvangen voor je allerliefste maatje. Lees je dit artikel op een ander moment en adopteer je binnenkort een huisdier? Dan kun je natuurlijk ook een heus geboortekaartje in dierenthema versturen naar je dierbaren. Kies bijvoorbeeld voor een kaartje met foto en nodig vrienden en familie uit voor ‘kraamvisite’. Hoe leuk! Maar wat je ook doet, met de naam zit het in ieder geval beestachtig goed. Rawrr! 🐈

Gerelateerde blogs

Herfst namen
Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes
Bloemen namen
50 fleurige bloemen namen voor baby’s! 🌸
Namen Hawaii
50 natuurnamen voor baby boskabouters