For the boys: namen met O als laatste letter

Namen met o
23 september 2020

Er zijn honderden redenen om te kiezen voor een bepaalde babynaam. Misschien wil je de namen van jullie gezin op elkaar afstemmen. Of je wilt jullie zoontje vernoemen naar een familielid. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op een bepaalde letter of klank. Heb je bijvoorbeeld wel eens namen met O als laatste letter overwogen? Wij zetten de leukste jongensnamen uit deze categorie voor je op een rijtje.

Namen met O-klank

De O is een bijzondere klinker. Hij kan namelijk zowel lang als kort uitgesproken worden. En wat dacht je van alle mogelijkheden wat betreft accenten en trema’s? Maar wat de letter O vooral speciaal maakt is de klank. Namen met O als laatste letter hebben namelijk een sterke O-klank. En de invloed van klanken op namen is heel bijzonder. 

Zo wordt de O-klank bijvoorbeeld geassocieerd met stoer en krachtig. Het is daarom niet gek dat namen met O geliefd zijn voor jongetjes. In landen als Spanje en Italië zijn namen met een O ook populair. Dit geeft de babynamen net dat beetje extra temperament. Daarover later meer!

Korte namen met O als eindletter

De O als laatste letter komt nog beter uit de verf bij korte babynamen. In dit geval kun je echt spreken van less is more. Dit zijn de 5 leukste korte namen met O op ‘t eind. 

Bo
Korter dan Bo wordt het haast niet. Een naam met maar twee letters oogt heel stoer. Maar dit zegt natuurlijk niets over de betekenis. Bo is een variant van het Franse Beau, wat ‘mooi’ betekent. In Nederland wordt Bo gezien als unisex naam.

Edo 
Het vlotte Edo is een afkorting van Eduard. Na de jaren 70 werden er vrijwel geen Eduards meer geboren. Gelukkig kwam Edo daarvoor in de plaats. Want met een betekenis als ‘adel’ is het absoluut een leuke jongensnaam. 

Dio
Wist je dat sommige babynamen uit de Griekse mythologie komen? Het bondige Dio betekent bijvoorbeeld ‘geschenk van Zeus’. Heel krachtig! En de kans op naamgenootjes is klein, want in 2018 kregen maar 4 jongetjes deze naam. 

Co
We kennen Co in Nederland vooral als tweede naam. En het wordt ook vaak gebruikt als laatste lettergreep in bijvoorbeeld Duco of Remco. Maar Co is ook een mooie naam op zichzelf. Het heeft geen specifieke betekenis, maar Co is de afkorting van compagnon. Superleuk als jullie mini al een oudere broer of zus heeft. 

Leo
Babynamen met O als laatste letter zijn beestachtig mooi. Zo ook Leo, wat ‘leeuw’ betekent. De jongensnaam Leo is niet zo populair, omdat hij wat klassiek is. Maar daar heeft rapper Lil Kleine iets op bedacht. Hij noemde zijn zoontje Lío. Het stoere Leo heeft ook een naam anagram, namelijk Ole.

Hollandse jongensnamen met O

In Nederland zijn we al jaren fan van namen met O als eindletter. Sommige van deze babynamen gaan zelfs al honderden jaren mee. Wij zetten de 3 leukste namen voor je op een rijtje. 

Hugo 
Een van de populairste Hollandse babynamen is Hugo. Sinds jaar en dag geven we onze zonen deze naam. Op dit moment wonen er maar liefst 15.500 Hugo’s in Nederland. En dat aantal blijft toenemen. Vorig jaar werden zelfs nog 362 Hugo’s geboren, wauw! 

Otto
Een babynaam hoeft niet per se een speciale betekenis te hebben om mooi te zijn. De toffe naam Otto heeft bijvoorbeeld iets anders heel bijzonders. Deze Nederlandse babynaam is een palindroom. Palindroom babynamen zijn spiegelnamen, die je van rechts naar links en andersom kunt lezen.

Ivo
Sommige babynamen zijn niet alleen typisch Hollands, maar komen ook nog eens uit een specifieke provincie. Zo ook Ivo, wat ‘taxusboom’ betekent. Deze jongensnaam komt uit Friesland. En Friese babynamen zijn vaker namen met O als eindletter. Zoals bijvoorbeeld het bijzondere Tybo. 

Namen met O; boordevol temperament

We noemden het eerder al even voorzichtig. Maar namen die eindigen op O zijn ook razend populair in het buitenland. Vooral Italiaanse en Spaanse babynamen hebben een O als laatste letter.

Italiaanse namen met O als laatste letter

Rocco
Laten we het lijstje beginnen met een van de stoerste namen. Het toffe Rocco is van Italiaanse komaf en betekent ‘rust’. De kans op naamgenootjes is klein, want in Nederland worden jaarlijks zo’n 12 Rocco’s geboren. Vergelijkbare namen zijn Rocky en Roque. 

Romeo
Als tegenhanger voor de stoere naam hierboven, hebben we het romantische Romeo. Maar de betekenis heeft niets met liefde te maken. Deze Italiaanse babynaam betekent namelijk ‘van Rome’. Zou jij de naam Romeo overwegen voor jullie zoon? 

Santo
Namen met O als eindletter kunnen ook een Bijbelse oorsprong hebben. Zo ook het prachtige Santo, dat ‘heilig’ betekent. Het is de Italiaanse variant van de Engelse babynaam Saint. Kim Kardashian en Kanye West gaven hun zoontje deze naam.

Spaanse namen met O op het eind

Yago 
De samenstelling van letters kan een naam echt bijzonder maken. Het Spaanse Yago bestaat bijvoorbeeld voor 75% uit klinkers! De betekenis van Yago is ‘overwinnaar’. In Nederland is de naam heel uniek. Dit in tegenstelling tot Frankrijk, waar de naam het meest gegeven wordt, 

Silvino
Babynamen met 3 lettergrepen komen steeds minder voor. Dat is voornamelijk omdat korte namen nu trendy zijn. Maar dat neemt niet weg dat Silvino een van de mooiste namen met O als laatste letter is. Deze Spaanse jongensnaam betekent ‘van het bos’. 

Mateo
Heb je de Netflixserie Jane The Virgin gekeken? Dan herken je de schattige naam Mateo vast meteen. In de serie geeft Jane haar zoontje deze Spaanse babynaam. En dat is niet zo gek, want Mateo staat in Spanje al jaren in de top 10 babynamen. Het betekent ‘geschenk van God’.

Hoe staan babynamen met O op geboortekaartjes?

De O is een hele speciale letter. Want hoewel veel van de letters uit ons huidige alfabet de afgelopen eeuwen zijn veranderd, is de O hetzelfde gebleven. De mooie ronde vorm straalt iets liefs en zachts uit. Het is dan ook heel tof om namen met O als eindletter een bijpassend geboortekaartje te geven. 

Bij kaartenwebshop Kaartje2go kun je bovenaan deze geboortekaartjes pagina jullie (potentiële) babynaam invullen. Alle kaartjes op de pagina worden dan direct voorzien van deze naam. Zo zie je in één oogopslag welk kaartje past bij jullie babynaam. 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs en leuke naamfeitjes? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Meisjesnamen met een m
32 machtig mooie meisjesnamen met een M
Namen met Z
Dit zijn de allerleukste namen met een Z!
Jongensnamen 2 lettergrepen
30 meisjes- en jongensnamen met 2 lettergrepen