Hollandse namen: onwijs veel toffe opties!

Hollandse namen
22 april 2020

We zien tegenwoordig heel veel internationale invloeden in voornamen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk en geeft oneindig veel mogelijkheden. Maar door al deze inspiratie van over de grens, vergeten we wel eens hoeveel leuke Hollandse namen er bestaan. Daarom zochten wij voor jou naar de allerleukste en doken we in de betekenis van deze Nederlandse namen. Laat je lekker inspireren door deze pareltjes van Nederlandse bodem.

Geschiedenis Nederlandse voornamen

Voordat we helemaal losgaan met overvolle lijstjes Hollandse babynamen, kijken we nog even naar de geschiedenis. Want hoe komen we eigenlijk aan die oer-Hollandse namen?

Germaanse namen komen het langst voor in Nederland. Dat is ook niet zo gek want Germaans is eigenlijk een voorloper van het Nederlands zoals wij het kennen. Een Germaanse naam werd meestal samengesteld uit twee delen. Aan het tweede deel was vaak het geslacht te herkennen. Zoals bij Adelbert wat later vaak verbasterd werd naar Albert. Voor meisje was dat bijvoorbeeld Gertrud, wat later Geertruida werd. Tot 1970 mocht je ook alleen namen geven die op de heiligenkalender stonden, of in de oude geschiedenis voorkwamen.

Er was ook een tijd dat kinderen bijna altijd vernoemd werden naar familieleden. Eerst naar de grootouders, daarna naar de ooms of tantes. Vaak stond hierdoor voor de geboorte de naam van het kind al vast. Soms werd ook het geslacht van de naam veranderd, Cornelis werd Cornelia en Jan werd Janneke. Hierdoor kwamen er nauwelijks nieuwe namen.

Oud-Hollandse namen; terug van weggeweest

We blijven nog even hangen in ouderwetse Nederlandse namen. Want babynamen van vroeger maken een heuse comeback. Deze trendy namen zijn oud-Hollands, of daarop gebaseerd.

Moos
De babynaam Moos is afgeleid van Mozes. De betekenis van beide namen is dan ook ‘de verlosser’. Mozes was vroeger een clichématige Joodse naam voor mannen. De afgekorte versie Moos is leuk voor zowel jongens als meisjes.

Ids
Zoals we eerder al uitlegden, werd vroeger soms ook het geslacht van een naam veranderd. Ids is hier een goed voorbeeld van. Het is namelijk afgeleid van het vrouwelijke Ida. Ids is een Germaanse naam en betekent ‘scheppend’.

Lynn
De meisjesnaam Lynn is indirect ook een oud-Hollandse naam. Zo is Lynn een afkorting van Linda, wat weer gebaseerd is op de Germaanse stamnaam Lind. Een stamnaam is een naam met een bepaalde betekenis, waar allerlei variaties op bedacht werden. De betekenis van Lind (en dus indirect ook van Lynn) is ‘kenner van geheimen’.

De populairste Nederlandse babynamen

De Sociale Verzekeringsbank publiceert ieder jaar in januari de lijst populairste namen van het voorgaande jaar. En ook dit jaar zaten hier weer wat leuke Hollandse namen tussen. Dit waren de toppers uit het rijtje populairste babynamen.

Sem
Namen met 3 letters zijn sowieso al hot and happening. Maar als ze ook nog Nederlandse roots hebben, komen ze gegarandeerd in het lijstje populaire Hollandse namen. Sem, dat ‘van God gebeden’ betekent, is al een tijdje een geliefde naam in Nederland. En de kans op naamgenootjes is dubbel zo groot omdat Sem een genderneutrale naam is.

Daan
De Nederlandse jongensnaam Daan maakt al jaren onderdeel uit van deze lijst. Het is een korte, krachtige naam, maar hij heeft ook iets heel liefs. Wist je dat Daan een Bijbelse naam is? Het betekent ‘God is mijn rechter’. De naam Daantje wordt vaak aan meisjes gegeven.

Saar
Nog zo’n toffe naam met vier letters en een dubbele klinker. Saar is in Nederlands een onwijs populaire naam voor meisjes. Wel wordt Saar vaak als roepnaam gebruikt bij de voornaam Sarah. Dit kan te maken hebben met het feit dat Saar in andere talen moeilijk uit te spreken is.

Lees ook ons artikel over babynamen trends!

Hollandse namen met een of meerdere lettergrepen

Als we naar de namen kijken die we tot nu toe hebben toegelicht, zien we een duidelijk patroon. De meeste van deze toffe, unieke en oer-Hollandse babynamen hebben maar 1 lettergreep. We hebben nog wat zeldzame namen met 1 lettergreep verzameld. Maar we hebben ook een paar prachtige namen met 2 en 3 lettergrepen gevonden!

Hollandse namen met 1 lettergreep

Job
Een stoere naam voor stoere jongens. Job heeft niet één, maar meerdere betekenissen en die zijn een tikkeltje tegenstrijdig. Zo betekent Job ‘hij zal beschermen’, wat natuurlijk een hele mooie betekenis is. Maar het betekent ook ‘hielenlichter’ en ‘bedrieger’. En dat is dan direct weer een stuk minder gezellig.

Els
Els is een mooie, korte naam voor meisjes. Maar wist je dat deze naam is afgeleid van een vrij lange en klassieke naam? Els komt namelijk van Elisabeth. Dit is een Bijbelse babynaam en betekent ‘God is mijn eed’. Dan heeft Els toch net iets meer funkyness.

Roos
‘Een roosje m’n Roosje’ zong Conny Vandenbos al in 1978. En vandaag de dag is Roos nog steeds een prachtige Hollandse meisjesnaam. Vind je Nederlandse namen gebaseerd op bloemen sowieso heel mooi? Denk dan ook eens aan Fleur, Jasmijn, Bloem of Annemoon.

Duuk
Soms hebben Nederlandse namen niet per se een Hollandse oorsprong. Het kan ook zijn dat het verbasteringen van internationale namen zijn. Duuk is bijvoorbeeld afgeleid van het Engelse Duke, dat ‘hertog’ betekent.

Hollandse namen met 2 lettergrepen

Hugo
Een gezellig zomerdrankje, maar ook een hele leuke naam voor jullie mini. De naam Hugo wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Op dit moment telt Nederland maar liefst 15.500 Hugo’s. Wist je dat de naam is afgeleid van de naam Huig? Die naam is tegenwoordig minder populair, met maar 1.400 naamgenoten.

Fedde
Wanneer je op zoek bent naar babynamen met een mooie betekenis, is Fedde zeker het overwegen waard. Deze originele Friese naam betekent namelijk ‘bescherming’ en ‘vrede’. Twee prachtige betekenissen!

Cato
Wij zien direct een schattig blond meisjes met palmboomstaartjes voor ons. Cato betekent ‘de wijze’, en is afgeleid van het Franse Cateau. Je kunt ook nog variëren in de Nederlandse schrijfwijze, want de naam wordt ook wel als Kato geschreven.

Jonne
Meisjesnamen die eindigen op E hebben een prachtige, zachte klank. Jonne is hier een bijzonder mooi voorbeeld van. Jonne betekent ‘God is verzoenend’ en is in Nederland nog vrij uniek. De naam werd de afgelopen 10 jaar niet meer dan 20 keer per jaar gegeven.

Hollandse namen met 3 lettergrepen

Madelief
Fleuriger dan dit wordt het niet! Madelief is een prachtige Nederlandse naam gebaseerd op bloemen. Wist je dat je heel veel inspiratie uit de natuurlijk kunt halen? Zo kun je kindjes vernoemen naar dieren, planten en seizoenen.

Anthonie
De naam Anthonie is gebaseerd op het klassieke Anthonius. Deze naam is al eeuwenoud, want zelfs rond 1800 liepen er al een aantal van deze knakkers rond. Anthonie is een frisse, eigentijdse versie die ‘de onschatbare’ betekent.

Dieuwertje
Dieuwertje is een echte Nederlandse naam voor meisjes. Het heeft een Germaanse oorsprong en is vooral populair in Friesland en omstreken. Dieuwertje betekent ‘beschermer van het volk’. En dat is ook een hele mooie betekenis voor een grote zus.

Valentijn
Babynamen met liefde in de betekenis laten ons hartje sneller kloppen. En wat is nu liefdevoller dan je kindje vernoemen naar Sint Valentijn? De man die geloofde dat liefde altijd overwint. Wanneer je voorkeur hebt voor een kortere roepnaam, is Tijn ook heel tof.

Wat is de kracht van een Hollandse naam?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een Nederlandse babynaam. Misschien wil je jullie kindje vernoemen naar een familielid of iemand waar je tegenop kijkt. Maar door het geven van een Hollandse naam kun je ook laten zien dat je trots bent op je Nederlandse roots. En dit kun je zo op een originele manier doorgeven aan jullie mini. Maar de kracht van Hollandse namen zit ‘m vooral in de prachtige betekenissen. Omdat sommige namen al eeuwenoud zijn, hebben ze vaak een bijzonder verhaal. Wanneer jullie kindje wat ouder is kun je de oorsprong van de naam met hem of haar delen.

Hoe interessant bovenstaande redenen ook zijn, uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om of jullie de naam mooi vinden. Hier hoef je verder helemaal geen reden voor te hebben. Zolang jij en je partner blij zijn met jullie keuze, en de naam bij jullie kleintje past, is het goed!

Gerelateerde blogs

Muzikale babynamen
Muzikale babynamen: The Beatles editie!
Ouderwetse namen baby
Ouderwetse namen zijn weer helemaal hip
Geschiedenis van namen
Leuke feitjes over de geschiedenis van namen