23 megaleuke namen uit de jaren 90!

Namen uit de jaren 90
30 april 2020

De jaren 90 maken een gigantische comeback. Series als Friends en Frasier zijn hot and happening. Maar ook in kledingtrends zien we invloeden uit de 90’s terug. Hoe zit dat eigenlijk met babynamen? Welke namen waren populair in die tijd en zijn deze nog steeds hip? Wij gingen voor jou op onderzoek uit en verzamelden de leukste namen uit de jaren 90.

Populaire namen uit de jaren 90

Als je zelf een echte 90’s baby bent, heb je de afgelopen jaren vast ontdekt welke namen populair waren in die tijd. Zo zat vast en zeker minstens één Amber bij jou op school, en ken je één of meerdere Stefans. Dit waren de 10 populairste namen uit de jaren 90.

Anouk
De meisjesnaam Anouk was de hele jaren 90 populair. Maar in 1998 en 1999 was de kans op naamgenootjes wel heel groot. Beide jaren werden bijna 1.000 meisjes Anouk genoemd! Deze mooie naam betekent ‘lieflijke’, en is dus een babynaam met liefde in de betekenis.

Bram
De stoere naam voor jongens Bram is afgeleid van het klassieke Abraham. De naam kwam in opmars in 1993 en wordt sindsdien ieder jaar meer dan 500 keer gegeven. Still going strong dus, die Bram. Het is een Bijbelse naam en betekent ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’.

Esmee
Ben je gek op Engelse babynamen? Dan is Esmee misschien wel een geschikte naam voor jullie dochtertje. Esmee komt uit het Engels en betekent ‘geachte’. Bij deze naam kun je ook eindeloos variëren in schrijfwijze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Esmay, Esme, Esmee of Esmée.

Jesse
Voor de jaren 90 werd de naam Jesse vrijwel niet gegeven in Nederland. Maar toen de eerste kleine Jesses geboren waren, was het hek van de dam. Vandaag de dag staat Jesse nog steeds in de top 20 populairste babynamen. Wist je dat het, net als Bram, een Bijbelse naam is? De betekenis is ‘man van God’.

Nina
Franse babynamen hebben vaak iets liefs, zo ook Nina. Het is daarom ook niet toevallig dat de betekenis van Nina ‘lieflijke’ is. Vind je de betekenis mooi, maar zoek je eigenlijk naar meisjesnamen die eindigen op E? Dan is Nine ook prachtig.

Ruben
De jongensnaam Ruben is al sinds 1975 populair. Maar in de jaren 90 waren er maar weinig sportverenigingen zonder een Ruben te vinden. Ruben is een hele toepasselijke naam voor jullie zoontje. Het betekent namelijk letterlijk ‘een zoon’.

Vera
Als liefhebbers van babynamen met mooie betekenissen, vinden we het jammer dat Vera tegenwoordig niet meer zo populair is. Maar in de 90’s zagen ze de schoonheid van deze naam gelukkig wel. Vera is Latijn en betekent ‘waar’, ‘oprecht’ en ‘vertrouwen’. Prachtig!

Thom
Ben je in verwachting van een tweeling en is een van de twee een jongetje? Dan is Thom een van de leukste namen uit de jaren 90. Thom betekent namelijk ‘tweeling’. De naam is een afkorting van Thomas, wat eigenlijk de populaire 90’s naam is. Maar wij vinden Thom net wat stoerder.

Eva
Meisjesnamen die eindigen op -A waren sterk vertegenwoordigd in de jaren 90. Zo ook Eva, wat ‘moeder van alle levenden’ betekent. Zoals de betekenis misschien al doet vermoeden is Eva een Bijbelse naam voor meisjes. Van 1990 t/m 1999 zijn maar liefst 5.493 Eva’s geboren!

Gijs
Wist je dat veel Hollandse namen een Germaanse oorsprong hebben? Zo ook Gijs, wat ‘stralend kind van edele afkomst’ betekent. Een hele mond vol, maar wel een toffe betekenis. De naam Gijs werd gedurende de 90’s steeds populairder. Nu worden nog steeds jaarlijks zo’n 500 mini Gijsjes geboren.

Genderneutrale namen uit de 90’s

Niet iedereen wil op voorhand weten welk geslacht hun kindje heeft. Je kunt in dat geval een mooie jongens- en meisjesnaam kiezen. Maar een genderneutrale babynaam is nog veel praktischer! In de jaren 90 kwamen deze unisex namen veel voor:

Lex / Lexie
Wanneer je zoekt naar populaire jongens namen uit de jaren 90, kom je Lex absoluut tegen. Maar deze Griekse babynaam is ook leuk voor meisjes! Vaak wordt de naam iets schattiger gemaakt in de vorm van Lexie. De betekenis is daarentegen superstoer. Lex betekent namelijk ‘de beschermer’.

Sam
Sam is een van de populairste genderneutrale namen in Nederland. Een grappig feitje is dat Sam pas na de jaren 90 als meisjesnaam werd gebruikt. Vandaag de dag worden nog steeds aanzienlijk veel meer jongens Sam genoemd. Maar dat maakt deze stoere naam niet minder leuk voor jullie dochter.

Robin
Voel jij aan de drukte in je buik dat jullie kleintje een geboren performer wordt? Dan is Robin een superleuke unisex naam. Robin is van origine Duits en betekent ‘schitterend door roem’. Als dat niet toepasselijk is weten wij het ook niet meer!

Anne
De naam Anne is de meest interessante jaren 90 naam uit dit rijtje. Het wordt namelijk gezien als unisex naam, maar is nooit tegelijkertijd populair geweest voor jongens en meisjes. Tot 1950 werden namelijk vrijwel alleen jongens Anne genoemd. Maar van 1950 tot 1960 werden evenveel jongens als meisjes geboren met deze naam. Na 1960 hield dit abrupt op en werden bijna alleen nog maar meisjes Anne genoemd. Waar denk jij dat dit aan ligt?

Daan / Daantje
Ook echte Hollandse namen deden het goed in de negentiger jaren. Daan is een originele, Nederlandse naam en betekent ‘mijn rechter is god’. Voor meisjes wordt vaak de schattige variant Daantje gebruikt.

Aparte babynamen uit de jaren 90

Heb jij tot nu toe jullie ultieme babynaam nog niet gespot? Dan komt dat misschien omdat je voorkeur hebt voor zeldzame babynamen. Wanneer je liever niet op safe speelt is dit rijtje aparte namen uit de jaren 90 echt iets voor jou:

Quint
De grootte van gezinnen was in de jaren 90 al behoorlijk geslonken, maar de naam Quint doet anders vermoeden. Quint betekent namelijk ‘vijfde’. Je zou zeggen dat dit de perfecte naam is voor het vijfde kind. Maar je kunt het ook zien als vijfde gezinslid, dan hou je het misschien iets rustiger aan de eettafel 😉

Stella
Astrologie is hipper dan hip, en zo ook babynamen uit het heelal. In de 90’s liepen ze hun tijd ver vooruit wat deze trend betreft. Stella was een van de populaire namen uit de jaren 90. De mooie, maar stoere meisjesnaam betekent ‘ster’.

Jeffry
De jongensnaam Jeffrey kennen we allemaal. Maar in de jaren 90 werden verrassend veel Jeffry’s geboren. Deze alternatieve spellingswijze maakt de naam stoer en uniek. Jeffrey (en dus ook Jeffry) zijn gebaseerd op de Germaanse naam Godfried.

Daisy
Wij zijn dol op babynamen gebaseerd op bloemen. Misschien zit het tussen onze oren, maar deze namen hebben altijd iets fleurigs. Vooral Daisy, wat ‘madeliefje’ betekent in het Engels, is favoriet. De meisjesnaam kwam in de 90’s best vaak voor, maar is tegenwoordig minder populair. Extra leuk wanneer je op zoek bent naar een unieke naam.

Bradley
Sommige namen uit de jaren 90 maken een heuse comeback. Deze trend was het eerst zichtbaar in, hoe kan het ook anders, Amerika. De naam Bradley is hier een goed voorbeeld van. Maar wij kennen de naam ook uit De Luizenmoeder! Bradley betekent ‘open plek in het bos’.

Babynamen uit girl- en boybands

Wanneer je zelf in de jaren 90 geboren bent, weet je als geen ander dat popgroepen toen helemaal hot waren. Maar naast kilometers aan postermateriaal en nostalgische meezingers zorgden ze ook voor toffe naaminspiratie. Dit vinden wij de 3 allerleukste girl- en boyband namen uit de jaren 90:

Robbie
90’s icoon Robbie Williams kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Voor zijn waanzinnige solocarrière maakte hij deel uit van de boyband Take That. De naam Robbie heeft ook een hele toepasselijke betekenis, namelijk ‘faam’.

Melanie
Met maar liefst 2 Mel’s in de Spice Girls kunnen we er niet onderuit; Melanie is een 90s naam! Melanie is een Griekse babynaam en betekent ‘donker gekleurd’. Wist je dat babynamen gebaseerd op kleuren best vaak voorkomen?

Jordan
Weet je nog niet of jullie een jongetje of meisje verwachten? Dan is Jordan misschien wel de perfecte babynaam. Jordan is namelijk een unisex naam en betekent ‘aarde’. Naamgenoot Jordan Knight was vocalist in de 90’s boyband New Kids On The Block.

Enthousiast van dit lijstje? Lees dan ook ons artikel over babynamen uit girl- en boybands!

Baby vernoemen naar ouders met namen uit de jaren 90

Wanneer je zelf in de jaren negentig geboren bent, ben je nu tussen de 20 en 30 jaar oud. Het kan dus heel goed zijn dat je op dit moment zwanger bent. Heb jij een van deze geweldige namen uit de jaren 90? Dan begrijpen we volkomen dat je overweegt jullie mini te vernoemen. Dit kan natuurlijk naar jezelf, maar ook naar je partner, een familielid of iemand anders die je dierbaar is. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo bestaan er heuse regels voor het vernoemen van kindjes. Maar geen stress, want wij zochten het voor je uit. Baby vernoemen? Zo werkt dat!

Gerelateerde blogs

Namen uit de jaren 70
Supergroovy namen uit de jaren 70
baby-vernoemen
Baby vernoemen: zo werkt dat
Vintage babynamen
Vintage babynamen: tijdloos mooi