Muzikale babynamen: The Beatles editie!

Muzikale babynamen
28 oktober 2020

Wie kent ze niet, The Beatles. Deze ongekend populaire band uit de jaren ‘60 en ‘70 verwende ons met een scala aan heerlijke klassiekers. Maar niet alleen de muziekwereld werd geïnspireerd door The Beatles. Ook heel wat ouders gaven hun kids namen gebaseerd op deze band. En daar werden wij natuurlijk enthousiast van. Daarom verzamelden we voor jou de leukste muzikale babynamen geïnspireerd op The Beatles.

Wie zijn The Beatles?

Maar voor we aan de slag gaan met muzikale babynamen en hun betekenissen, vertellen we je wat meer over de band. The Beatles waren een in 1960 opgerichte Engelse rockband. De band heeft in zijn bestaan verschillende bandleden gekend. Maar de meest bekende line-up bestond toch wel uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. 

The Beatles worden gezien als de meest invloedrijke band aller tijden. En dat kunnen we alleen maar beamen. Want 50 jaar na dato zingen we nummers als ‘Hey Jude’ en ‘All you need is love’ nog steeds mee. Je zult zien dat ook hun muziek als inspiratiebron voor muzikale babynamen diende. In 1970 ging de band uit elkaar en startten alle bandleden een solocarrière. John Lennon en George Harrison zijn inmiddels overleden.

Muzikale babynamen van de bandleden

De ultieme manier om dit lijstje babynamen te beginnen is natuurlijk door de namen van de bandleden onder de loep te nemen. Welke van de vier is jouw favoriet? 

Ringo Starr
Babynamen met O als eindletter hebben een krachtige, stoere klank. Zo ook Ringo, een Japanse naam met de betekenis ‘appel’. Wist je dat Ringo Starr een artiestennaam is? De beste man heet eigenlijk Richard Starkey. Zijn vader had dezelfde naam. 

Paul McCartney 
Als het gaat om muzikale babynamen is Paul niet de meest voor de hand liggende. Maar met de iconische Paul McCartney als naamgenoot scoor je toch wat muzikale punten. De naam Paul is van Engelse komaf en betekent ‘klein’ en ‘bescheiden’. Dat zijn hele schattige betekenissen voor een jongensnaam.

John Lennon
Wauw, met John Lennon hebben we niet één, maar twee muzikale babynamen te pakken! Het stoere John betekent ‘God is genadig’ en was, je raadt het al’ vooral in de 60’s populair. In 2019 werd de naam nog maar 26 keer gegeven. Lennon deed het dubbel zo goed, want vorig jaar werden maar liefst 60 kleine jongetjes met deze naam geboren. Het is een babynaam met liefde in de betekenis, want Lennon betekent ‘geliefde’.

George Harrison
Hoewel de naam George heel Engels klinkt, ligt de oorsprong van deze naam in Griekenland. De betekenis is ‘landbouwer’. Je verwacht het misschien niet, maar de achternaam Harrison wordt ook als voornaam gebruikt. De betekenis hiervan is letterlijk ‘zoon van Harry’. 

The Beatles als inspiratie voor muzikale babynamen

Wij waren na het analyseren van de namen van de bandleden lekker op dreef. En daarom hebben we natuurlijk nog even wat dieper gegraven om de mooiste muzikale namen te verzamelen.

Muziek babynamen in The Beatles liedjes

The Beatles hebben natuurlijk een waanzinnig repertoire. En in die oneindige lijst met liedjes zijn heel veel leuke muzikale babynamen te vinden. Hieronder vind je een selectie toffe namen uit The Beatles muziek. 

Molly
In ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ zingen The Beatles over Molly Jones. Deze schattige Engelse meisjesnaam betekent ‘schoonheid’. En Molly doet het ook goed als babynaam van de sterren op Hollandse bodem. Zanger Jim en zijn Bettina noemde hun dochter Molly. 

Daniel en Nancy
Het lied ‘Rocky Raccoon’ bevat meerdere namen. Wij hebben Daniel en Nancy er even uitgepikt. De Bijbelse babynaam Daniel betekent ‘mijn rechter is God’. En met afkortingen als Daan en Dani kun je de naam ook wat vlotter maken. De betekenis van Nancy is net zo schattig als de naam. Het betekent namelijk ‘lieflijke’. Deze namencombinatie is ook superleuk voor tweelingen.

Valerie
In het nummer ‘Maxwell’s Silver Hammer’ noemen The Beatles de naam Valerie. En deze meisjesnaam betekent ‘sterk’ en ‘gezond’. Alles wat je wilt voor jullie pasgeboren kindje natuurlijk. Ook Amy Winehouse schreef een nummer met de titel Valerie. 

Bob
Niet alle karakters uit de nummers zijn fictief. In ‘Yer Blues’ verwijzen The Beatles naar Bob Dylan, de zanger. En hiermee sluiten we het lijstje muzikale babynamen uit liedjes af. De naam Bob betekent ‘schitterend door roem’, wat heel toepasselijk is.

Muzikale namen gebaseerd op het privéleven van The Beatles

Zelfs wereldberoemde rocksterren zijn maar “gewoon” mensen. En mensen hebben nu eenmaal behoefte aan liefde en gezelschap. Wij plozen de relaties van de bandleden uit en vonden deze muzikale babynamen.

James
Beatle Paul McCartney heeft een zoon genaamd James. Deze mooie jongensnaam heeft twee betekenissen die vrij ver uit elkaar liggen. James betekent namelijk ‘hij zal beschermen’, maar ook ‘bedrieger’. Paul heeft ook vier dochters. Hun namen met betekenissen zijn Stella (ster), Mary (zee), Beatrice (gezegende reiziger) en Heather (heide).

Cynthia en Yoko 
Yoko Ono kennen we allemaal als de vrouw van John Lennon. Vooral hun fotoreportage vanuit bed in het Hilton hotel in Amsterdam is bekend. Maar John was eerder getrouwd met Cynthia en verliet haar voor kunstenares Yoko. De Japanse naam Yoko betekent ‘zonnekind’. Het meer klassieke Cynthia betekent ‘licht’. Heel toevallig.

Lee Starkey
Ringo Starr en zijn toenmalige vrouw Maureen kregen in 1970 een zoon, genaamd Lee. Deze stoere korte naam betekent ‘van de essenboom’. Wist je dat namen gebaseerd op bomen vaak worden geassocieerd met het najaar? Het zijn dus echte herfst babynamen.

Brian
Geen familielid, maar wel een belangrijk persoon in het leven van de bandleden was Brian Epstein. Brian was tot 27 augustus 1967 manager van de band. Op die datum overleed hij aan een overdosis. De van origine Franse naam Brian betekent ‘heuvel’. Namen die hierop lijken zijn Brenn, Bruno en Brent.

Muziek: een onuitputtelijke bron van babynamen inspiratie

Misschien ben je geen liefhebber van The Beatles of zat jouw ultieme babynaam er tot nu toe niet tussen. Blijf dan nog even hangen! Want muziek zit echt boordevol bijzondere babynamen.

Een bonusrijtje muzikale babynamen

Aria
Laten we bij de eerste letter van het alfabet beginnen. De mooie meisjesnaam Aria is gebaseerd op een solostuk in een opera. Het is ook een afkorting van de Italiaanse naam Ariana, die ‘dofzwart’ betekent.

Arion
Een jongensnaam die lijkt op Aria is Arion. Dit is de Griekse god van de muziek. Een passende toevoeging aan dit rijtje muzikale babynamen dus. De naam wordt vooral gegeven aan Amerikaanse jongens en is in Nederland nog vrij uniek.  

Jazz
Het vlotte Jazz is naast een bruisende babynaam natuurlijk ook een muziekgenre. Je kunt ook nog wat muzikale babynamen inspiratie halen uit iconen uit de jazzmuziek. Voorbeelden zijn John Coltrane, Miles Davis, Louis Armstrong en Duke Ellington.

Fender 
Roxeanne Hazes was je al voor met deze stoere jongensnaam. De zangeres gaf haar zoontje deze naam in 2018. De edgy naam Fender betekent ‘beschermer’, maar is ook een wereldbekend gitaarmerk.

Melody
De muzikale naam Melody heeft natuurlijk weinig uitleg nodig. Deze naam is namelijk het Engelse woord voor melodie. En daarmee verdient de zwierige meisjesnaam ook een plekje in deze lijst. In 2019 kregen 32 meisjes deze naam. 

Otis
Muzikale babynamen zijn vaak vernoemingen van grote artiesten uit binnen- en buitenland. Zo ook Otis, naar Otis Redding. Misschien gaat bij het horen van de naam niet direct een belletje rinkelen. Maar Redding is bekend van het nummer ‘The dock of the bay’ uit 1967.

Meer informatie over muzikale babynamen

Zit je er helemaal in en kun je geen genoeg krijgen van al deze muzikale babynamen? Dan raden we jou zeker aan door te klikken naar een van deze blogartikelen.

We wensen je alvast ontzettend veel leesplezier! Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs, en daarmee de kans op het vinden van jouw babynaam verhogen? Volg on dan op Facebook en Instagram.

Gerelateerde blogs

Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
Dubbele namen
Dubbele namen: dit zijn de do’s en don’ts
Liedjes met namen
25x mooie liedjes met namen erin!