Supergroovy namen uit de jaren 70

Namen uit de jaren 70
7 oktober 2020

De jaren 70 gaven ons heel veel moois. Hoe kies je een favoriet uit plateauzolen, fondue en mannen met lange weelderige lokken? Niet te doen! Toch denken wij het hoogtepuntje van dat decennium te hebben gevonden, namelijk babynamen. Want tussen al die saturday night fevers hadden mensen ook nog tijd om kinderen te krijgen. En ze gaven die mini’s hele leuke namen uit de jaren 70.

Kenmerken van babynamen uit de jaren 70

Oke, even een kleine reality check. De kids die namen uit de 70’s kregen zijn inmiddels bijna allemaal 40-plusser. En in die tijd gaf je je kind geen namen als Levi, Vlinder en June. Maar typische namen uit de jaren 70 kun je wel aan een paar dingen herkennen.

Veel meisjesnamen eindigden op een -A
Zoals Maria, Bianca en Anna. Meisjesnamen met A als laatste letter hebben een zachte, lieve klank.

Er werden nieuwe, vlottere varianten op namen bedacht 
Zoals Marcel, Marco en Mark zijn afgeleid van het klassiekere Marcus.

Internationale babynamen maakten hun entree 
Ineens waren daar namen als Monique en Roy.

We gaan eens kijken of we bovenstaande kenmerken terug gaan zien in de namenlijstjes. Want die hebben we natuurlijk weer voor jou opgesteld. Lees je mee?

10 populaire namen uit de jaren 70

Wij publiceren ieder jaar een gezellig lijstje met de populairste namen van het jaar daarvoor. En geloof ons, de namen die je nu gaat lezen konden niet verder bij de huidige populairste babynamen vandaan liggen. Onderstaande namen werden in de jaren 70 het meest gegeven.

Populairste jongensnamen uit de 70’s

Johannes 
Tegenwoordig wordt de naam Johannes niet veel meer gegeven. Maar dat was 50 jaar geleden wel anders. In 1971 werden maar liefst 3330 jongetjes Johannes genoemd. In 1952 bereikte de naam zijn populariteitspiek met bijna 10.000 kleine Johannesjes. De naam betekent ‘God is genadig’. 

Jan 
De babynaam met 3 letters Jan is afgeleid van Johannes. Blijkbaar vonden ouders dat namen uit de jaren 70 wel wat bondiger konden. Omdat Jan een verkorte versie van Johannes is, blijft de betekenis van de Bijbelse naam hetzelfde.

Marcel 
De oorsprong van de naam Marcel is Latijns. Het betekent ‘God van de oorlog’. Dat is wel een hele stoere betekenis voor een jongensnaam. De naam Marcel was in de 70’s heel populair. Nu minder, maar in 2019 werden alsnog 56 jongetjes met deze naam geboren. 

Marco 
Die kenmerken van namen uit de jaren 70 komen wel heel duidelijk terug in dit rijtje. Want Marco is namelijk een variatie op Marcel. Het betekent dan ook ‘God van de oorlog’. In Nederland zijn sinds 2017 geen kleine Marco’s meer geboren. 

Cornelis
De laatste populaire jongensnaam uit de 70’s is Cornelis. Wederom een Bijbelse babynaam met als betekenis ‘de gehoornde’. Vond je Cornelis al een beetje oudbollig? Het is zelfs een verbastering van Cornelius. Misschien een beetje te stoffig voor de huidige tijd.

Populaire meiden namen uit de jaren 70

Maria 
Niet alleen in Nederland is Maria tientallen jaren populair geweest. Het is zelfs een van de populairste babynamen wereldwijd. De Bijbelse naam die ‘zee’ betekent doet het nu nog steeds goed. Vorig jaar werden 239 Nederlandse meisjes Maria genoemd. 

Johanna 
Helemaal niet gek dat Johanna in de top 5 populairste namen uit de jaren 70 staat. De mannelijke varianten Johannes en Jan waren immers ook favoriet. Maar in tegenstelling tot deze twee jongensnamen, wordt Johanna nog redelijk vaak als naam gegeven. 

Monique
Hoe populair Monique was in de 70’s, zo snel is die populariteit daarna weer afgenomen. De laatste keer dat ouders hun dochter Monique noemden was in 1996. De Griekse naam heeft ook niet zo’n gezellige betekenis. De naam Monique betekent namelijk ‘alleen’. 

Esther
De mooie naam Esther heeft niet één, maar meerdere mooie betekenissen. Namelijk ‘lieflijke’, ‘jonkvrouw’ en ‘ster’. Een betekenis kan invloed hebben op de aantrekkelijkheid van de naam. Meer weten over dit onderwerp? Wij schreven een artikel over aantrekkelijke vrouwen namen. 

Sandra
De naam Sandra wordt sinds 2002 niet meer gegeven. Maar in de jaren 70 was Sandra onwijs populair. De betekenissen ‘de beschermer’ en ‘het ware leger’ zijn heel stoer voor een meisjesnaam.

Babynamen van iconen uit de 70’s

De populairste namen hoeven natuurlijk niet altijd per se de allerleukste te zijn. Daarom hebben wij nog wat meer leuke namen voor je verzameld. En onderstaande namen zijn extra speciaal, want het zijn namen van beroemdheden uit de jaren 70.

Dustin 
Vind jij namen van beroemdheden leuk voor je mini? Dan was in de jaren 70 Dustin een goede keuze geweest. Acteur Dustin Hoffman speelde de sterren van de hemel in meerdere kaskrakers. Maar hij was ook nog eens leuk om te zien. De naam Dustin betekent ‘Thor’s steen’. Extra leuk voor ouders die Marvel fan zijn.

Donna 
De 70’s waren natuurlijk de jaren van plateauzolen, glitterpakjes en discomuziek. Dus de ‘Queen of disco’ Donna Summer mag ook niet ontbreken in dit rijtje. De zangeres is onder andere bekend van het nummer Last dance. Het pittige Donna betekent ‘dame’. 

Floyd
De echte rockliefhebbers onder ons weten dit natuurlijk. Maar de rockband Pink Floyd was een van de beste bands in de jaren 70. En Floyd is ook nog eens een onwijs stoere jongensnaam. Vrij zeldzaam ook, want de naam komt in Nederland niet vaak voor. De betekenis van Floyd is ‘grijs’.  

Bowie
David Robert Jones, beter bekend als David Bowie, was een van de populairste zangers in de 70’s. Nu is David een mooie naam, maar niet super bijzonder. Het stoere Bowie daarentegen wel! Deze Keltische naam betekent ‘boogschutter’. Bowie is dus een van de babynamen die passen bij een sterrenbeeld. Zowel jongens als meisjes krijgen deze naam in Nederland.

Sandy
Een van de namen uit de jaren 70 die nog ieder jaar in ons huishouden voorbij komt is Sandy. Het schattige Sandy is natuurlijk bekend van het personage in de film Grease. De naam is afgeleid van Alexander en betekent ‘beschermer van het volk’.

Namen uit de jaren 70; creatief vernoemen

Misschien zat jouw ultieme babynaam er tot nu toe nog niet tussen. Dan zijn namen uit de jaren 70 misschien niet jouw cup of tea. Maar je kunt de namen ook als basis gebruiken en zelf creatief aan de slag gaan. Dan krijg je dit soort leuke babynamen:

Guido wordt Guy 
De Germaanse naam Guido betekent ‘boom’. Wil je de GUI-klank wel houden, maar de naam een beetje opfrissen? Ga dan voor Guy. Dit is de Romaanse vorm van Guido. De betekenis blijft dan ook hetzelfde.

Marije wordt Mare 
Hetzelfde geldt eigenlijk voor Marije en Mare. De meisjesnaam Marije is een echte naam uit de jaren 70. Maar het vlotte Mare is wat meer van deze tijd. De betekenis is ‘zee’. Dit maakt de naam een leuke babynaam voor zomerkindjes

Xander wordt Xavi 
Babynamen die beginnen met een X hebben gewoon iets cools. Maar Xander, de Griekse naam die ‘beschermer’ betekent, klinkt vrij lief. Wil je een echte stoere jongensnaam? Ga dan voor Xavi. Bij deze vlotte variant verandert de betekenis wel. Het Spaanse Xavi betekent ‘kasteel’.

Jorien wordt Joy 
Bij deze opfrisbeurt knippen we alle lijntjes met de originele naam door. Waar het Griekse Jorien ‘de waakzame’ betekent, is de betekenis van Joy ‘vreugde’. En met zo’n gezellige betekenis kan jullie dochter niet anders dan een vrolijk meisje worden. 

Jochem wordt Joa 
Namen uit de jaren 70 hadden soms ook een echte Hollandse oorsprong. Zo ook Jochem, wat ‘geschept door God’ betekent. Hier hebben we een toffe naam voor gevonden, waarbij de Bijbelse link wel bewaard blijft. Het frisse Joa betekent namelijk ‘God is zijn broeder’. Je kunt het ook schrijven als Joah, met H als laatste letter. 

Babynamen door de jaren heen

Hopelijk heb jij net zoveel genoten van deze trip down memory lane als wij. Het is altijd leuk om te zien welke namen hip waren in een ander decennium. En de tijd vliegt. Want voor je het weet zijn we weer 50 jaar verder en lachen toekomstige ouders om onze huidige babynamen trends. Als je na deze namen uit de jaren 70 meer inspiratie uit andere decennia wilt, lees dan eens deze artikelen: 

Oh ja, voordat we het vergeten: volg ons ook op Facebook en Instagram voor updates over nieuwe blogs en leuke naamfeitjes. Laat ook zeker een reactie achter als je wilt, vinden we gezellig! 

Gerelateerde blogs

baby-vernoemen
Baby vernoemen: zo werkt dat
Keltische namen
27 x Keltische namen met betekenis
Hollandse namen
Nederlandse namen: 70 Hollandse parels!