Ouderwetse namen zijn weer helemaal hip

Ouderwetse namen baby
23 november 2021

Klassiek, vintage en retro zijn allerlei termen om ouderwetse namen wat hipper te laten klinken. Maar dat hoeft helemaal niet. Tegenwoordig kun je met trots zeggen dat jullie hebben gekozen voor een ouderwetse voornaam, want die zijn helemaal hot and happening. Ben je benieuwd op welke babynamen van vroeger we dan precies doelen? Lees snel verder en laat je inspireren door deze ouderwetse namen en hun betekenissen. Want we hebben weer een hele toffe selectie voor je verzameld in dit blog.

Kenmerken van oude babynamen

We herkennen ouderwetse voornamen vaak wel een beetje op gevoel. Johannes, Cornelis en Geertruida zijn nu eenmaal babynamen die vandaag de dag niet zoveel meer gegeven worden. Toch hebben namen van vroeger wel bepaalde kenmerken, want je kreeg destijds niet zomaar een naam omdat je ouders deze toevallig mooi vonden. 

Zo werden tot ver in de jaren zestig kindjes vaak vernoemd naar hun grootouders. Er waren allerlei regels voor vernoeming, die eerder praktisch dan liefdevol waren. Maar een van de beweegredenen om te vernoemen, was dat men dacht dat het kindje dan dezelfde positieve eigenschappen kreeg als de persoon naar wie het vernoemd werd. 

Ook opvallend aan ouderwetse namen is dat deze vaak een Bijbelse oorsprong hebben. De kerk speelde tot de jaren zeventig natuurlijk een hele belangrijke rol in de maatschappij. Dit nam na de beginjaren van de 70’s een beetje af. Er werden vanaf dat moment ook wat meer Engelse namen gegeven.

👶🏼  Benieuwd naar Bijbelse babynamen? Lees dan ook eens dit artikel.

Ouderwetse namen voor meisjes

Dan is het nu tijd voor een inspirerend rijtje voornamen. En we beginnen met 9 mooie, ouderwetse meiden namen.

Engelse vintage babynamen

Adelaide
Het mooie Adelaide is een van de chicste ouderwetse babynamen. De betekenis van de Engelse meisjesnaam is ‘adel’. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel royals deze naam droegen. Je kunt de naam wat vlotter maken met de afkorting Addy. 

Lilith
Sommige ouderwetse namen vormen de basis voor prachtige hedendaagse naamvarianten. Zo is Lilly een subtiele verwijzing naar de naam Lilith, wat ‘nacht’ betekent. Je zou Lilith dan als voornaam kunnen geven, maar Lilly gebruiken als roepnaam.  

Audrey
De naam Audrey staat voor ‘nobele kracht’. Wij dachten direct aan de prachtige Audrey Hepburn, naar wie veel Britse meisjes vernoemd werden. We zien dat meisjesnamen die eindigen op Y nu veel gegeven worden. Dus Audrey is niet alleen klassiek, maar kan anno 2021 ook prima! 

Ouderwetse Hollandse namen

Pien
Sommige oud-Hollandse babynamen hebben een hoog Aap-Noot-Mies gehalte, en wij vinden het geweldig! Het super schattige naam Pien is daar een mooi voorbeeld van. De betekenis is ‘goed voege toe’.  

Toos
De meisjesnaam Toos is een van de schattigste ouderwetse namen uit ons lijstje. Wij zien direct een klein minimeisje met twee staartjes voor ons. De korte naam is afgeleid van Antonia, een Latijnse naam die ‘de onschatbare’ betekent.  

Dieuwertje
Bepaalde ouderwetse namen zijn niet alleen oud-Hollands, maar ook nog eens te herleiden naar een specifieke provincie. Zo ook Dieuwertje. Een Friese babynaam die staat voor ‘beschermer van het volk’. 

👶🏽  Leestip: 53 moaie Friese namen voor jullie lytse poppe.

 Namen met een Bijbelse oorsprong

Maria
We kunnen niet anders dan dit lijstje ouderwetse babynamen uit de Bijbel beginnen met Maria. Dit is veruit de bekendste Hebreeuwse babynaam. In 1950 kregen bijna 10.000 meisjes de naam Maria, maar in 2020 slechts 235. De betekenis van Maria is ‘zee’. 

Dina 
In de Bijbel was Dina de enige dochter van Jakob en Lea. Wat betreft ouderwetse namen werd Dina vaak afgekort naar Dien. Heb jij toevallig ook een tante Dien in de familie of een buurvrouw Dien in de straat? De naam Dina betekent ‘oordeel’. 

Johanna
Wist je dat Johanna is afgeleid van de Hebreeuwse babynaam Yochanan? Yo verwijst naar God en Chanan staat voor ‘genadig’. De betekenis van Johanna is dus ook ‘God is genadig’. Een iets vlottere variant van Johanna is Joanne.

Ouderwetse namen voor jongens

Natuurlijk zijn er ook heel veel ouderwetse namen voor mannen en jongens die een comeback mogen maken. Deze 9 vonden wij zeker het overwegen waard.

Ouderwetse Nederlandse namen 

Daaf
Kort, krachtig en super stoer, dat vinden wij van de jongensnaam Daaf. Als je deze naam hoort zou je helemaal niet verwachten dat het een oud-Hollandse babynaam is. De betekenis is ook prachtig, namelijk ‘dierbaar’. 

Krijn
Sommige ouderwetse namen hebben een hele krachtige klank. Daar is Krijn ook een mooi voorbeeld van. De betekenis is net zo krachtig. Het staat namelijk voor ‘lanszwaaier’. Fun fact: de naam Krijn was (en is nog steeds) vooral heel populair in de provincie Zeeland. 

Roef
Komt de naam Roef je bekend voor? Dat kan kloppen. Je vernoemt je zoontje met deze naam naar de Nederlandse acteur Roef Ragas. Als je een voorliefde hebt voor ouderwetse namen met een hele stoere betekenis is Roef perfect. De naam staat namelijk voor ‘dappere wolf’. 

Engelse babynamen van vroeger 

James
De ouderwetse naam voor jongens James klinkt heel chic. Maar de betekenis is toch echt iets minder fancy. James staat namelijk onder andere voor ‘bedrieger’. Dat maakt de naam zelf natuurlijk niet minder mooi.

Barry
Sommige ouderwetse namen stralen kracht uit. Zo ook Barry, wat ‘goede schutter’ betekent. Ook een super toffe naam voor kindjes met het sterrenbeeld Boogschutter. Wat vind jij van bijpassende namen bij je sterrenbeeld?

William
Een babynaam met koninklijke allure: William! We leggen natuurlijk vrij snel de link met de Britse prins William. Niet de eerste en beste naamgenoot voor je mini. De betekenis van William is ‘wilskrachtige beschermer’. 

👶🏿  Lees voor meer naaminspiratie ons blog over Engelse babynamen.

Ouderwetse namen uit de Bijbel

Mattias
De naam Mattias is verwant aan het nog klassiekere Matteüs. Beide namen betekenen dan ook ‘geschenk van God’. Dit is natuurlijk een prachtige betekenis voor de naam van jullie kindje. Je kunt Mattias ook nog afkorten naar Mattie. 

Adam
Ook Adam kan echt niet ontbreken als het gaat om ouderwetse namen uit de Bijbel. De betekenis van Adam is ‘mens’, omdat hij in de Bijbel wordt gezien als stamvader van het menselijk geslacht. 

Johannes
Waar voor meisjes Johanna een ouderwetse naam is, is dat voor jongens de mannelijke variant Johannes. De betekenis is hetzelfde, namelijk ‘God is genadig’. Een hippere afgeleide is Jens, wat in Denemarken een bekende naam is. 

Ouderwetse namen op een geboortekaartje

Als je jullie favoriet hebt gespot in dit lijstje oude namen van vroeger, kun je maar beter meteen doorpakken. Tijd om geboortekaartjes uit te zoeken! En hoe leuk is het om het vintage thema ook daar terug te laten komen. Dan komt jouw keuze uit de ouderwetse namen nog beter tot zijn recht. Je kunt de klassieke elementen terug laten komen in het kleurgebruik (zachte pastel- en aardetinten) of gaan voor vintage accessoires zoals een houten hartje of strikje van kant. 

Veel plezier met het maken van je klassieke geboortekaartjes!

Gerelateerde blogs

Wat-zegt-de-babynaam-over-de-ouders
Wat zegt een babynaam over de ouders?
Namen uit de jaren 70
Supergroovy namen uit de jaren 70
Vintage babynamen
Vintage babynamen: tijdloos mooi