Old school: deze oude retro namen zijn helemaal terug!

Oude retro namen
19 september 2022

Hatsekiedee! Vandaag gaan we op jacht naar oude retro namen. Want de laatste tijd zie je dat oude namen weer helemaal terug van weggeweest zijn. Van Elias tot Oscar en van Lena tot Josephine, we hebben de allermooiste voor je verzameld. Spring maar in onze tijdmachine en reis met ons mee naar het verleden. Want deze klassieke namen gaan nog lang niet met pensioen. 

Klassieke Nederlandse namen

Jan
Jan, wie kent hem niet? Deze klassieker betekent ‘God is genadig’. Jan is al honderden jaren populair in Nederland, en nog steeds komen er jaarlijks behoorlijk veel Jantjes bij. Vorig jaar zelfs 325!

Neeltje
Ook Neeltje is een klassieke Nederlandse naam die al eeuwen gebruikt wordt. Neeltje is afgeleid van Cornelis, wat ‘de gehoornde’ betekent. Een andere betekenis van Neeltje is ‘steenbok’. Extra leuk als jij of je partner steenbok als sterrenbeeld hebben.

🤎 Leestip: Vintage babynamen: tijdloos mooi.

Rembrandt
Met deze oude Nederlandse naam vernoem je je kindje naar de beroemde 17e-eeuwse schilder Rembrandt van Rijn. Rembrandt betekent ‘raad’ en ‘zwaard’. 

Johanna
Een eeuw geleden was de naam Johanna ongekend populair. Maar nog steeds komen er in Nederland zo’n 100 Johanna’s per jaar bij. Varianten van de naam zijn natuurlijk Johannes, maar ook Hanna. Deze oer-Hollandse namen betekenen alledrie ‘God is genadig’. 

Fenna
Wat betreft oude retro namen zijn Friese namen al eeuwen populair. En dat geldt ook voor Fenna. Deze mooie meisjesnaam betekent ‘vrede’ en ‘bescherming’.

Noortje
Ook Noortje is een echte klassieker onder oude retro namen. Sinds de jaren 80 is de naam hartstikke populair. Noortje heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘vlam’, ‘licht’ en ‘eer’. 

🤎 Ook leuk om te lezen: Funky babynamen uit de jaren 80!

Fedde
Fedde is een Friese parel die al eeuwen gebruikt wordt. De klassieke naam betekent ‘bescherming’ en ‘vrede’. Fedde is waarschijnlijk afgeleid van Fred. Ook al zo’n mooie retro naam!

Willem 
De naam Willem hoeven we bijna niet te introduceren. Zo vernoemen onze royals hun telgen al eeuwen naar Willem van Oranje. En nog steeds is de naam hartstikke populair; vorig jaar kwamen er maar liefst 325 Willems bij! Willem betekent ‘wilskrachtige beschermer’.

Hidde
Typische ‘oude mannen namen’ zijn tegenwoordig hartstikke hip. Dat bewijst ook de Nederlandse topper Hidde. Deze stoere naam betekent ‘strijd’ en ‘de strijdvaardige’.

Kees
Bij de naam Kees zien we een superschattig en vrolijk kindje voor ons. Ook dit is een mooi voorbeeld van oude namen die terugkomen. Deze klassieke Nederlandse naam betekent ‘de gehoornde’. 

Geboortekaartje neutraal

Oude retro namen

Benjamin
Benjamin! Deze golden oldie is een absolute topper onder de oude retro namen. De toffe lange naam betekent onder andere ‘zoon van het geluk’. Een prachtige naam voor jullie gelukskindje 🍀

Lena
Wist je dat ook Lena een oude retro naam is? Van 1880 tot 1950 was de naam zelfs populairder dan nu. Van 1970 tot 2010 was de naam minder in trek, maar de laatste jaren is Lena weer helemaal terug van weggeweest. Lena betekent ‘aantrekkelijk’ en ‘zonnestraal’.

Samuel
De naam Samuel is een echte klassieke jongensnaam. De Hebreeuwse naam betekent ‘de naam is God’. Vorig jaar kwamen er 224 Samueltjes bij. De afgekorte versie Sam is nóg populairder met 615 Sammetjes in 2021.

🤎 Lees ook: Ouderwetse namen zijn weer helemaal hip.

Isabella

Lange namen hebben vaak iets klassieks. Zo ook Isabella. Deze veelvoorkomende retro meisjesnaam betekent ‘God is mijn eed’.  

Elias
Ook Elias is een mooi voorbeeld van oude namen die terugkomen. Elias betekent ‘hoogte’ en ‘verhevenheid’. Wist je dat Elias de tweede naam van Walt Disney was? Perfect voor jullie kleine Disney-held.

Oscar
Oscar is weer helemaal terug van weggeweest. In de jaren 60 en 70 was de naam ontzettend populair. En na een kleine dip is de naam tegenwoordig ook weer superhip. Oscar betekent ‘vriend van de herten’ en ‘door de goden beschermde speerstrijder’. De naam krijgt van ons een Oscar!

Josephine 
Ook Josephine heeft een echte revival doorgemaakt. In de jaren 50 en 60 was Josephine razend populair, en vandaag de dag is de naam weer helemaal herontdekt. Josephine betekent ‘God voegt toe’.

Marius
Wat betreft oude retro namen is Marius een mooi voorbeeld van een klassieker. Deze naam wordt namelijk al eeuwen gebruikt. De betekenis van Marius is ‘de zee’ en ‘de mannelijke’.

🤎 Leestip: 50 x namen geïnspireerd op water.

Stella
Wist je dat Stella in de sixties hartstikke populair was? Na een dip in de jaren 80 en 90 lopen ouders weer helemaal warm voor deze toffe naam. De Latijnse naam betekent ‘ster’. 

Simon
Van 1880 tot 1950 kwam de naam Simon enorm vaak voor. Een echte oude retro naam dus! Simon betekent ‘God heeft geluisterd’. Siem is trouwens een populaire afgeleide van Simon.

Charlotte
In de nineties was de naam Charlotte het meest populair, maar ook nu is het een veelvoorkomende meisjesnaam. Deze retro naam betekent ‘vrij mens’. 

Elisabeth
We eindigen dit rijtje met Elisabeth. Van deze naam krijgen we meteen klassieke én chique vibes. Elisabeth betekent ‘God is mijn eed’. Wist je dat Elisabeth als tweede naam vaker voorkomt dan als eerste naam?

Instagram banner babynamen

Tijdloze namen

Anna
Anna is naast Maria misschien wel de meest tijdloze naam die er is. De Hebreeuwse naam heeft ontzettend mooie betekenissen, zoals ‘lieflijke’ en ‘genadig’. Vorig jaar kwamen er bijna 500 nieuwe Anna’s bij. 

Hugo
Ook Hugo is al eeuwenlang populair. Deze Germaanse naam betekent ‘verstand’ en ‘denkende geest’. Perfect voor echte slimmeriken dus. Daarnaast bevat de naam het Engelse woord ‘hug’, wat ‘knuffel’ betekent. Helemaal gezellig 💕 

Rose
Rose is een naam die veel voorkomt in Engelse kostuumdrama’s. Deze klassieker onder de oude retro namen betekent – heel verrassend – ‘roos’. Een tijdloze bloemennaam voor jullie kindje!

Lucas
Lucas was een van de meest populaire namen van 2021. Maar wist je dat deze Latijnse naam al eeuwenlang gebruikt wordt? De betekenis van Lucas is ‘brenger van het licht’. 

Emma
Ook Emma staat hoog in de meisjesnamen top 10. Deze tijdloze naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘machtig’, ‘groots’ en ‘betrouwbaar’. 

David
Sinds 1970 zijn er bijna elk jaar meer dan 300 Davids bijgekomen. David is dus een echte evergreen! De betekenis van deze Hebreeuwse naam is ‘lieveling’ en ‘vriend’. Perfect voor jullie lieve kindje.

Sophia
Van 1880 tot 1950 was de naam Sophia razend populair. En nog steeds kiezen veel kersverse ouders voor deze Griekse naam. Zo kwamen er vorig jaar bijna 300 Sophia’s bij. De naam betekent ‘heilige wijsheid’. 

Floris
De naam Floris komt als sinds de middeleeuwen in Nederland voor. Deze fleurige tijdloze naam betekent ‘bloeiend’ en ‘bekoorlijk’. 

🤎 Leestip: 33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes.

Sara

Ook Sara is al eeuwen een veelvoorkomende naam in ons land. Vooral de laatste jaren maakt de naam een comeback. Vorig jaar kwamen er meer dan 500 kleine Sara’s bij. Sara betekent onder andere ‘prinses’, ‘vorstin’ en ‘vreugde’.

Alexander
Gek op lange oude retro namen? Dan is Alexander een mooie optie. In de jaren 70 was de naam ongekend populair met meer dan 800 kindjes per jaar. Dat komt waarschijnlijk door de geboorte van koning Willem-Alexander in 1967. Alexander betekent ‘beschermer’. 

🤎 Tip: We schreven ook een artikel over namen uit de jaren 70!

Eva
Oude retro namen zijn opvallend vaak Hebreeuws. Ook Eva is een tijdloze klassieker met een Hebreeuwse oorsprong. Eva betekent ‘de moeder van alle levenden’ en ‘brenger van leven’. 

Louis
Louis is weer helemaal terug van weggeweest. De Franse naam was tot de jaren 70 behoorlijk populair. Daarna kwam er een vrij lange dip, maar de laatste jaren is Louis weer terug! 139 kindjes kregen deze naam die ‘beroemde strijder’ betekent.

Ga voor retro geboortekaartjes!

Heb je een heerlijke old school naam gevonden? Jottum! In dat geval is het superleuk om het vintage thema door te trekken in het geboortekaartje. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke geboortekaartjes die perfect bij oude retro namen passen. We delen een aantal handige tips met je:

  • Kies voor een geboortekaartje in vintage kleuren. Denk bijvoorbeeld aan olijfgroen, oudroze en aardetinten.
  • Ga je voor een geboortekaartje met naam? Gebruik dan een stijlvol en sierlijk lettertype.
  • Als je liever voor een geboortekaartje met foto gaat, is het leuk om jullie kindje met een zwartwit-foto te showen. Of ga voor een mooie vintage filter.
  • Ook klassieke geboortekaartjes zijn een mooie optie. Dit soort kaartjes hebben vaak klassieke ontwerpen met kant, hartjes, een kinderwagen of wiegje.
  • Om de klassieke look op het geboortekaartje helemaal af te maken kun je kiezen voor geschept oud-Hollands papier of kraft papier.
  • Vintage geboortekaartjes zijn vaak ook een mooie match met oude retro namen.
Pinterest social media banner

Gerelateerde blogs

Ouderwetse namen baby
Ouderwetse namen zijn weer helemaal hip
Namen uit de jaren 70
Supergroovy namen uit de jaren 70
Namen uit de jaren 90
23 megaleuke namen uit de jaren 90!