Logo Babynamen.nl

Blog

Verboden babynamen: wat mag wel en wat mag niet?

Verboden babynamen: wat mag wel en wat mag niet?

Als je de jaarlijkse gekke-namenlijstjes voorbij ziet komen, denk je soms dat alles geoorloofd is als het gaat om een voornaam voor je baby. Maar dat is niet helemaal waar: niet alle namen zijn toegestaan. Wat mag wel en wat is verboden? De wet is hier een beetje vaag over. In het Burgerlijk Wetboek 1 artikel 4 staat: “De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.”

Dat betekent dus dat je je baby geen ‘ongepaste’ naam mag geven en dat hij ook geen achternaam als voornaam mag krijgen. Tenzij die achternaam ook gangbaar is als voornaam, bijvoorbeeld Roos. Maar De Vries of Mulder als voornaam, dat is wel verboden.

Wat mag niet?

Interessanter is het natuurlijk om te kijken naar die ongepaste namen. Want wie bepaalt wat ongepast is en wat niet? Het antwoord is simpel: de ambtenaar van de burgerlijke stand die je treft als je je kersverse spruit aan gaat geven bij de gemeente. Gelukkig zijn die ambtenaren in de regel erg ruimdenkend en moet je wel met een héél vreemde naam komen, wil deze geweigerd worden. En zelfs als de rare naam die je voor je kind uitgekozen hebt geweigerd wordt, dan teken je gewoon protest aan.

Anus mag best

Daardoor zijn er heel veel namen mogelijk. Ook namen die op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd zijn om aan je baby te geven. Zo is het in ons land niet verboden om je zoon Jezus te noemen. En ook Adolf mag best. Zelfs Pik, Shit en Anus zijn ooit geaccepteerd bij de burgerlijke stand. De naam Dienaar van God is echter in 2013 wel geweigerd door de Rechtbank Noord-Nederland en in 2001 werd Emile Ratelband verteld dat hij zijn dochter geen Tjakkalotte mocht noemen. Andere namen die ooit geweigerd zijn in Nederland zijn Marieke Methadon, Urine, Maastricht en Miracle of Love (die overigens als Miracle-of-love wel mocht).

Lees ook:  Betekenis van namen

Aangenaam, Nutella

Sommige andere landen zijn meer uitgesproken op het gebied van verboden namen. Zo hebben Duitsland, Denemarken en Frankrijk regels tegen namen waarmee je kind gepest kan worden. Anus mag bijvoorbeeld niet in Denemarken, in Duitsland is Osama bin Laden verboden en je kind Prins William noemen is er in Frankrijk niet bij. Andere verboden namen in het buitenland zijn: Nutella (Frankrijk), Ikea (Zweden), Judas (Zwitserland), Robocop, Facebook, en Terminator (alledrie in Mexico).

Weinig keuze

In bepaalde landen krijg je de kans niet om je kind een rare naam te geven. Zo mag je in IJsland een naam kiezen uit een register van circa 1800 namen en heb je in Denemarken de keuze uit 7000 opties. In Denemarken mag je daar trouwens wel van afwijken, maar dan moet je creatieve suggestie langs twee verschillende commissies. Kortom: in Nederland valt het enorm mee met de verboden namen, als je je maar enigszins aan de regels houdt!