Verboden babynamen in Nederland: wat mag wel en wat mag niet?

verboden-babynamen
24 oktober 2018

Als je de jaarlijkse gekke-namenlijstjes voorbij ziet komen, denk je soms dat alles geoorloofd is als het gaat om een voornaam voor je baby. Maar dat is niet helemaal waar: er zijn wel degelijk verboden babynamen. Wat mag wel en wat mag niet? De wet is hier een beetje vaag over. In het Burgerlijk Wetboek 1 artikel 4 staat: “De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.”

Namen die je niet mag geven

In Nederland mag er gelukkig een heleboel toch zijn er ook verboden babynamen. Je mag je baby geen ‘ongepaste’ naam en achternaam als voornaam mag geven. Tenzij die achternaam ook gangbaar is als voornaam, bijvoorbeeld Roos. Maar De Vries of Mulder als voornaam, dat is wel verboden. Interessanter is het natuurlijk om te kijken naar die ongepaste namen. Want wie bepaalt wat ongepast is en wat niet? Het antwoord is simpel: de ambtenaar van de burgerlijke stand die je treft als je je kersverse spruit aangeeft bij de gemeente. Gelukkig zijn die ambtenaren vaak erg ruimdenkend.

10 verboden babynamen

Daardoor zijn er heel veel namen mogelijk. Ook namen die op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd zijn om aan je baby te geven. Zo is het in ons land niet verboden om je zoon Jezus te noemen. En ook Adolf mag best. Zelfs Pik, Shit en Anus zijn ooit geaccepteerd bij de burgerlijke stand. Het volgende rijtje namen is echter wel verboden:

  1. Facebook
  2. Maastricht
  3. Urine (goh..)
  4. TomTom
  5. Miracle of Love
  6. Tsjakkalotte (een creatieve ingeving van Emile Ratelband)
  7. Dienaar van God
  8. Fish & Chips (flauw!)
  9. Willemszoon
  10. Sujez Chtristhus (mocht je Jezus niet bijzonder genoeg vinden)

Verboden babynamen in het buitenland

Een aantal verboden babynamen in het buitenland zijn: Nutella (Frankrijk), Ikea (Zweden), Judas (Zwitserland), Robocop, Facebook, en Terminator (alledrie in Mexico). Maar in bepaalde landen krijg je de kans niet om je kind een rare naam te geven. Zo mag je in IJsland een naam kiezen uit een register van circa 1800 namen en heb je in Denemarken de keuze uit 7000 opties. In Denemarken mag je daar trouwens wel van afwijken, maar dan moet je creatieve suggestie langs twee verschillende commissies. Kortom: in Nederland valt het enorm mee met de verboden namen, als je je maar enigszins aan de regels houdt.

Aparte babynamen die wel mogen

Zijn bovenstaande voorbeelden van verboden babynamen toch wel echt een beetje te gek voor jou? Dan zijn er nog genoeg aparte babynamen die je met een gerust hart aan je mini kunt geven. Ze zijn niet alleen heel mooi en bijzonder, maar de kans op een naamgenootje in de klas is zeer klein. Denk aan Mensje, Broos, Vesper of Kiri!

Wil je nou weten welke namen je wel mag geven? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram. Daar delen we iedere week ons nieuwste blog en delen we regelmatig de leukste babynamen.

Gerelateerde blogs

Zwanger eetbuien
Zwanger? Kijk deze 20 films en series tijdens je verlof!
Spijt van babynaam
Spijt van babynaam: wat nu?!
Zwanger trouwen
Zwanger trouwen? Dit wil je weten!