Logo Babynamen.nl

Blog

Hollandse namen: onverminderd populair

Hollandse namen: onverminderd populair

Als we het hebben over echte Hollandse namen dan mogen we Ot en Sien natuurlijk niet vergeten. Twee typische Nederlandse namen uit een serie Nederlandse kinderverhalen. Maar ook de namen Mies, Wim, Jet, Teun, Gijs en Kees van het oude leesplankje roepen deze associatie op. Maar hoe Hollands zijn die namen eigenlijk en waar herken je een echte Hollandse voornaam aan?

Geschiedenis voornamen

De Germaanse namen komen het langst voor in Nederland. Dat is ook niet zo gek want Germaans is eigenlijk een voorloper van Nederlands. Een Germaanse naam werd meestal samengesteld uit twee delen, aan het tweede deel was vaak het geslacht te herkennen. Zoals bij Adelbert wat later vaak verbasterd werd naar Albert. Voor meisje was dat bijvoorbeeld Gertrud, wat later Geertruida werd. Vaak was er in één deel van de naam een vernoeming. Het gebeurde ook dat beide delen een vernoeming waren en zo samen een nieuwe naam vormden. In de Middeleeuwen wonnen de heiligennamen steeds meer terrein. Soms als doopnaam, andermaal als roepnaam.

Er was ook een tijd dat kinderen bijna altijd vernoemd werden naar familieleden. Eerst naar de grootouders, daarna naar de ooms of tantes. Hierdoor kwamen er nauwelijks nieuwe namen. Vaak stond hierdoor voor de geboorte de naam van het kind al vast. Soms werd ook het geslacht van de naam verandert, Cornelis werd Cornelia en Jan werd Janneke.

Waaraan herken je Hollandse voornamen?

Dat is best lastig want er zijn genoeg namen die echt Hollands klinken, maar die toch zijn afgeleid van een buitenlandse naam of ze zijn een vorm van een naam van een heilige. De Friese namen zoals Poppe, Bendert, Famke en Akkelien doen wel heel Nederlands aan en kunnen ook echt wel Hollandse namen genoemd worden. De kerstening heeft hier minder invloed gehad op de namen dan op de rest van het land. Niet-christelijke namen zijn daarom hier beter bewaard gebleven, zoals de namen Boukje, Douwe, Sietske of Jelle. Er zijn wel Friese namen die ook een vorm van een heilignaam zijn, zoals Piers wat een Friese vorm van Pieter is of Jeen wat een variant van Jan is.

Lees ook:  Naam kiezen 2019: is de domeinnaam nog wel vrij?

Een naam zoals Karin klinkt heel Hollands, maar is eigenlijk een verkorting van het Scandinavische Catharina. Nick stamt af van het Engelse Nico ofwel Nicolaas en Ilona is de Hongaarse vorm van de naam Helena. De namen Niels, Dennis, Anita, Mariska of Bianca zijn van oorsprong vormen van heilignamen. Er zijn ook Nederlandse vormen van heilignamen. Jeroen, Janneke, Marieke of Martijn zijn hier voorbeelden van.

Populaire Hollandse namen

Tegenwoordig zijn Hollandse namen weer populair en meestal zijn dat namen die vroeger niet eens zo vaak voorkwamen, zoals Jeroen, Maarten, Paul, Sander, Bart, Bas of Wouter. Ze zijn wel al heel lang bekend, maar waren nooit de meest gangbare namen. Bij de meisjesnamen zijn dat bijvoorbeeld Maartje, Sanne, Janneke of Maaike. Al deze namen behoorden niet tot de ‘Eeuwige Top Tien’ zoals het staatje van de navolgende namen wel een gekscherend werd genoemd: Johannes, Hendrik, Maria, Cornelis, Wilhelm, Gerard, Petrus, Jacob, Adrianus en Anna.

Wat is de kracht van een Hollandse naam?

Een naam die zijn oorsprong in Nederland heeft, is niet per se krachtiger eerder traditioneel. Zo kan deze naam een herinnering oproepen aan een familielid of iemand anders waarbij je een warm gevoel hebt. Natuurlijk kan vernoemen nog steeds en als je het leuk vindt om je dochter dezelfde naam te geven als je moeder of je zus moet je dat zeker doen. Tegenwoordig is de keus zo groot uit namen dat misschien juist een oudhollandse naam wat unieker is. Maar het belangrijkste is altijd dat je Hollandse namen kiest waarvan je denkt dat die past bij je kind en in combinatie met de achternaam van het kind geen reden is om er grapjes over te maken.

Lees ook:  Unisex namen voor baby's, super trendy!