Funky babynamen uit de jaren 80!

Babynamen jaren 80
15 juli 2020

Ben jij op dit moment in verwachting? Grote kans dat je geboren bent in de jaren 80. Deze periode bracht ons meer dan geweldige muziek, grungy lookjes en de introductie van de magnetron. De 80’s zijn namelijk ook een geweldige inspiratiebron voor babynamen. Wij doken voor jou in de wereld van babynamen uit de jaren 80. En de namen die we hebben gevonden zijn echt waanzinnig leuk.

Babynamen geïnspireerd op 80’s kenmerken

Misschien heb je geen idee wat je je moet voorstellen bij babynamen uit de jaren 80. Daarom vertellen we je aan de hand van een aantal toffe babynamen wat meer over dit decennium.

Dallas
Schoudervullingen waren niet uit het straatbeeld weg te denken. Maar die immense populariteit kwam niet uit de lucht vallen. Vrouwen werden geïnspireerd door de tv serie Dallas. De Schotse naam Dallas betekent ‘van de vredige plek’. Van origine is Dallas een jongensnaam, maar wordt tegenwoordig ook vaak aan meisjes gegeven.

Charlie Dae
Spotify, Youtube en Deezer waren in deze tijd nog een sprookje. Maar wat was iedereen blij toen de cassettebandjes werden verruild voor cd’s! Deze betekenis linken aan de initialen van de naam Charlie Dae is misschien wat vergezocht. Maar het blijven prachtige namen. De unisex naam Charlie betekent ‘vrije man/vrouw’. Maar als je echt een mooie betekenis wilt is Dae perfect. Deze meisjesnaam betekent ‘stralende geliefde’. 

Freddy
Maar niet alles was rozengeur en maneschijn. De 80’s waren namelijk ook het decennium van de Heinekenontvoering. Directeur Freddy Heineken werd ontvoerd voor een losgeldsom van maar liefst 35 miljoen gulden. Dat zijn nog eens babynamen uit de jaren 80 met een goed verhaal. De naam Freddy betekent ‘machtige beschermer’.

Kees
Over unisex namen gesproken; Kees was misschien wel de populairste genderneutrale naam van de 80’s. En dat kwam omdat mensen massaal naar de Nederlandse serie Flodder keken! De afleveringen worden vandaag de dag nog steeds herhaald. De naam Kees betekent ‘de gehoornde’ en is van Latijnse komaf. 

Sylvester
En we blijven nog even in de babynamen uit films en series. De jaren 80 gaven ons een hoop mooie filmklassiekers. Maar een specifieke acteur beleefde toendertijd echt zijn hoogtijdagen. Namelijk, Sylvester Stallone! Hij speelde de sterren van de hemel in Rocky en Rambo. De naam Sylvester betekent ‘van het bos’.

Populaire babynamen uit de jaren 80

De keuze is reuze wat betreft het geven van een naam aan je kleintje. Soms zie je door de bomen het bos haast niet meer. Toch zijn ieder jaar weer een paar namen favoriet bij de ouders in spe. Dit was in de jaren 80 niet anders. 

Leonie
Wil jij een stoere naam voor jullie meisje? Dan is Leonie een hele mooie optie. Het betekent namelijk ‘leeuw’. En tegenwoordig ben je ook nog vrij uniek met deze babynaam. In 1985 werd de naam nog zo’n 400 keer gegeven, maar in 2015 was dit nog maar 25 keer. Tijd voor een comeback? 

Bart
Babynamen uit de jaren 80 zijn heel divers. Toch zien we dat babynamen met een lettergreep het goed deden. Zo ook Bart, wat een Bijbelse naam is. Als afgeleide van Bartholomeus is Bart toch net even iets hipper. Andere populaire soortgelijke namen uit die tijd zijn Jan, Bas en Frank

Sanne
Als jij een Sanne kent is de kans groot dat zij in de jaren 80 geboren is. Het was nu eenmaal een populaire naam in die tijd. De mooie naam Sanne is gebaseerd op de natuur en flora. Het betekent namelijk ‘lelie’. 

Richard
Wij kunnen ons niet herinneren wanneer we voor het laatst een geboortekaartje met deze naam hebben gezien. De naam Richard is dan ook echt een naam van toen. De betekenis is wel heel tof, namelijk ‘machtig en sterk’. Je kunt de naam ook een beetje opspicen door hem te veranderen in Richie. Helemaal van nu! 

Wendy
De meisjesnaam Wendy had zijn populariteitspiek in de 70’s, maar deed in de jaren 80 ook nog lekker mee. Er werden dit decennium meer dan 6.000 kleine Wendy’s geboren. De naam betekent ‘heilig’. Een bekend naamgenootje is Wendy uit de Disneyfilm Peter Pan.

Michael
Een van de grootste artiesten in de 80’s was Michael Jackson. Hij bracht onder andere Billie Jean en Beat it uit. Het is dan ook niet gek dat veel ouders hun zoon wilden vernoemen naar de King of Pop. De naam heeft de Bijbelse betekenis ‘wie is als god?’. 

Yvonne
Babynamen uit de jaren 80 zijn regelmatig geïnspireerd op de natuur. We hadden het net al over Sanne (lelie), maar Yvonne is ook een natuurnaam. Het betekent namelijk ‘taxusboom’. Vind je de naam Yvonne heel leuk, maar krijgen jullie een jongetje? Dan zijn de jongensvarianten Yves en Ivo ook ontzettend tof. 

Benieuwd naar de hot and happening namen in Nederland? Dit waren de populairste babynamen van het afgelopen jaar.

80’s babynamen trend: vernoemen

Vandaag de dag komt het niet veel meer voor. Maar in de jaren 80 was het nog vrij normaal om de kleine telg te vernoemen naar een familielid.

Regels van baby vernoemen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen jullie kindje niet te vernoemen. Maar als je dat wel wilt zijn hier anno 2020 geen regels aan verbonden. Zo kun je gaan voor een letterlijke vernoeming, maar ook spelen met letters. Wil je het liever nog wat subtieler houden? Ga dan voor een samenvoeging of afkorting.

Vroeger was dat wel anders. Toen werden de namen van grootouders letterlijk overgenomen. En ook nog in een specifieke volgorde. Want de eerste kleinzoon kreeg de naam van opa aan vaderskant. De eerste kleindochter kreeg dan weer de naam van oma aan moederskant. 

Lees voor meer tips en uitleg ons artikel over baby vernoemen.

Welke babynamen uit de jaren 80 passen hierbij?

Dat het vernoemen van baby’s in de jaren 80 gebruikelijk was zie je terug aan populaire namen uit die tijd. De babynamen die veel gegeven werden zijn soms een beetje ouderwets. 

Cornelia
Zo ook Cornelia. Deze meisjesnaam wordt vandaag de dag bijna niet meer gegeven. Maar in de jaren 30 en 40 was de naam immens populair. Wanneer je de letters husselt kun je Caroline maken, wat meteen een stukje hipper is. Het betekent ‘niet van adel’. 

Hendrik
De naam Hendrik heeft een betekenis met iets meer power. Hendrik staat namelijk voor ‘machtig’. Deze jongensnaam werd trouwens op meerdere manieren vervoegd bij het vernoemen. Ouders gaven hun kroost ook de namen Hindrik, Hendrikje, Henrica en Hendricus.

Johanna
Een Bijbelse babynaam die na de 80’s aanzienlijk in populariteit is gestegen is Johanna. In 2019 werden nog 156 Johanna’s geboren. Dat lijkt best veel, maar in de jaren 80 kregen ieder jaar zo’n 1.000 meisjes deze naam. Johanna betekent ‘God is genadig’.

Celebrity babynamen uit de jaren 80

De jaren 80 staan vooral bekend om de geweldige artiesten en grote hits uit die tijd. Misschien kun je zo snel geen zanger of liedje bedenken. Maar wij weten zeker dat je de nummers van deze artiesten keihard mee kunt zingen. 

Madonna
We kunnen niet anders dan beginnen met de Queen of Pop herself. Zangeres Madonna choqueerde de wereld met haar dansmoves, provocerende teksten en bijpassende outfits. Maar dat rebelse maakt haar eigenlijk gewoon extra cool. Een eigentijdse variatie op de naam is Maddie, wat ‘vrouw van Palestina’ betekent. 

Bruce
Als je jullie kleine rockster in spe een stoere naam wilt geven is Bruce perfect. Je vernoemt hem dan natuurlijk naar Bruce Springsteen. De combinatie van zijn gitaarsolo’s en bruine puppyogen liet menig vrouwenhart sneller kloppen. De naam betekent ‘uit Brieuse, Frankrijk’. Extra leuk voor kindjes met Franse roots.

Gloria
De naam Gloria betekent ‘roem’. Wat perfect past bij Gloria Estefan. De prachtige zangeres gaf de 80’s een heerlijk Cubaans tintje met haar hit ‘Conga’. Een andere geweldige naamgenoot is het personage Gloria van de hitserie Modern Family. Ook een dame met temperament. Dus als je voelt dat het meisje in je buik een pittige tante wordt, is deze naam zeker het overwegen waard. 

Lionell
Hello?! Is it this name you’re looking for? Een beetje flauw natuurlijk, maar Lionell Ritchie is wereldwijd bekend met dit liedje. De jongensnaam Lionell betekent ‘leeuw’, wat een hele stoere betekenis is. 

André
We sluiten het rijtje af met een icoon van Nederlandse bodem. Volkszanger André Hazes was in de jaren 80 ongekend populair. En vandaag de dag zingen we zijn hits nog steeds mee. De naam André is Frans. Maar dat gaf het accent aigu al een beetje weg natuurlijk. Het betekent ‘mannelijk’ en ‘dapper’.

Kies jij voor babynamen uit de jaren 80?

Dat snappen we heel goed! We hebben heel wat leuke namen voor je op een rijtje gezet. En dan was dat nog maar een kleine selectie van de naaminspiratie uit de 80’s. Ga dus vooral zelf ook nog eens op zoek naar leuke namen uit die tijd. 

Het kan natuurlijk ook dat jouw ultieme babynaam hier net niet bij zat. Geen paniek, we got you. Blader even lekker door onze blogartikelen en laat je inspireren door de leuke lijstjes en andere toffe onderwerpen. Of volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van iedere nieuwe blogpost!

Gerelateerde blogs

Oude retro namen
Old school: deze oude retro namen zijn helemaal terug!
Namen uit de jaren 70
Supergroovy namen uit de jaren 70
Geschiedenis van namen
Leuke feitjes over de geschiedenis van namen