geschiedenis-van-namen

Geschiedenis van namen: wat betekenen ze?

22 november 2018

Wanneer je op zoek bent naar een mooie babynaam voor jullie kindje, zie je heel wat namen de revue passeren. Er zijn verschillende uitgangspunten vanwaar je voor een naam kunt kiezen en één daarvan is het kiezen voor een naam met een mooie betekenis. Want wat betekent de naam die jullie zo mooi vinden nu eigenlijk? De geschiedenis van namen gaat vaak hand in hand met de betekenis. In dit artikel lees je precies hoe deze betekenissen zijn ontstaan.

De geschiedenis van naamgeving

We weten een hoop over de betekenis van namen uit de geschiedenis. Maar onze informatie gaat natuurlijk niet oneindig terug. De grommen en klanken van mensen uit de oertijd zijn wat lastig te definiëren. Maar over het algemeen is de geschiedenis van voornamen op te delen in drie verschillende betekenissen:

Germaanse babynamen

Heel heel vroeger, toen men god(en) in de natuur vond in plaats van in de kerk, benoemde we onze kinderen met Germaanse namen. Deze namen waren vaak een samenstelling tussen twee naamstammen, die vaak iets zeiden over het geslacht van het kind, zoals Adelbert en Gertrud. Elke naamstam had een eigen boodschap en zo ontstond er een samengestelde naam. Vanaf de twaalfde eeuw beginnen de heiligennamen de Germaanse te vervangen, onder invloed van de kerk. Deze heilige zou het kind dan beschermen en er was zo een duidelijk verband met de christelijke kerk en God.

Babynamen met een wens

Toen de functie van de naam van groot belang werd gezien, werd de naam daar natuurlijk nadrukkelijk op uitgezocht. De vertaling van de naam werd gezien als een wens die de ouders aan het kind mee wilde geven. Zoals bijvoorbeeld de naam Bernhard, waarmee de ouders wilde zeggen: ‘moge deze baby zo sterk worden als een beer’. Andere babynamen met een wens als betekenis zijn:

  • Sophia: moge dit kind levenswijsheid hebben
  • Max: moge dit kind de grootste worden
  • Anna: moge dit kind begenadigd en lieflijk zijn
  • Milan: moge dit kind lief zijn en roem toekomen

Baby vernoemen en internationale invloeden

Toch blijkt in de geschiedenis dat de meeste ouders een naam kozen uit populariteit of traditie. De naam van de voorouders of familieleden in de babynaam te verwerken was één van die tradities, waardoor bepaalde namen erg veel voorkwamen. Denk bijvoorbeeld maar aan Jan of Piet, wat heel traditionele Nederlandse namen zijn. Na de oorlog begon deze traditie te veranderen werden namen gegeven die vaak een internationale invloed hebben. Zoals Linda, Mark, Stefan en Laura.

Jouw babynaam met betekenis

Elke naam heeft een betekenis en elke naam is met een bepaald idee gegeven. Of dat nu is omdat de naam verwijst naar een familielid, of dat deze een mooie vertaling is van een wens die de ouders aan het kind mee willen geven. In sommige culturen worden namen gezien als een verwoording van het uiteindelijke karakter (of thema van de ziel) van de persoon. Allerlei betekenissen van namen die je mee kunt nemen in het kiezen van de babynaam voor jullie kindje. En je kunt natuurlijk ook altijd nog jouw eigen betekenis aan een naam geven, dat is misschien nog wel het allermooist!