Logo Babynamen.nl

Blog

Betekenis van namen

Betekenis van namen

Een van de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven van een mens: er is een baby op komst. Er moet veel geregeld en uitgezocht worden, zoals het inrichten van een babykamer én natuurlijk het uitzoeken van een naam. Dat is niet iets wat je zomaar even doet, jouw kind zal de naam de rest van zijn/haar leven met zich mee dragen. Daarnaast zal jij de naam van jouw kindje ontelbare keren fluisteren, opzeggen en roepen. Er zijn verschillende uitgangspunten vanwaar je voor een naam kunt kiezen en één daarvan is het kiezen voor een naam met een mooie betekenis. Maar hoe werden kindernamen eigenlijk gekozen in de geschiedenis en waarom geven we onze kinderen die bepaalde naam mee? In dit artikel informatie over namen van vroeger, nu en hun betekenissen.

De geschiedenis van het kiezen van een naam

Heel heel vroeger, toen men god(en) in de natuur vond in plaats van in de kerk, benoemde we onze kinderen met Germaanse namen. Deze namen waren vaak een samenstelling tussen twee naamstammen, die vaak iets zeiden over het geslacht van het kind, zoals Adelbert en Gertrud. Elke naamstam had een eigen boodschap en zo ontstond er een samengestelde naam. Vanaf de twaalfde eeuw beginnen de heiligennamen de Germaanse te vervangen, onder invloed van de kerk. Deze heilige zou het kind dan beschermen en er was zo een duidelijk verband met de christelijke kerk en God. Later werd de naam gekozen naar (overleden) familieleden, of men wilde hun kind een mooie betekenis meegeven.

Lees ook:  Wanneer kies je een babynaam?

Er werd een wens meegegeven

Toen de functie van de naam van groot belang werd gezien, werd de naam daar natuurlijk nadrukkelijk op uitgezocht. De vertaling van de naam werd gezien als een wens die de ouders aan het kind mee wilde geven. Zoals bijvoorbeeld de naam Bernhard, waarmee de ouders wilde zeggen: ‘moge deze baby zo sterk worden als een beer’. Of de meisjesnaam Suzanne, waarmee de wens werd meegegeven: ‘moge dit kind zo mooi worden als een lelie’.

Omdat opa Piet heette

Toch blijkt in de geschiedenis dat de meeste ouders een naam kozen uit populariteit of traditie. De naam van de voorouders of familieleden in de babynaam te verwerken was één van die tradities, waardoor bepaalde namen erg veel voorkwamen. Denk bijvoorbeeld maar aan Jan of Piet, wat heel traditionele Nederlandse namen zijn. Na de oorlog begon de traditie te veranderen en zijn er veel nieuwe namen gegeven, die vaak een internationale invloed hebben. Zoals Linda, Mark, Stefan en Laura.

Een naam heeft een functie

Elke naam heeft een betekenis en elke naam is met een bepaald idee gegeven. Of dat nu is omdat de naam verwijst naar een familielid, of dat deze een mooie vertaling is van een wens die de ouders aan het kind mee willen geven. Bij het zoeken naar een naam ben jij natuurlijk helemaal vrij in jouw keus, zolang de naam maar goed voelt voor jou om ontelbaar keer te fluisteren of op te zeggen. Als je jouw kind graag een mooie wens wilt meegeven, neem dan een kijkje op deze website voor de betekenis van de namen die jij al hebt uitgezocht. In sommige culturen worden namen gezien als een verwoording van het uiteindelijke karakter (of thema van de ziel) van de persoon. Of je daarin gelooft is natuurlijk helemaal aan jou.

Lees ook:  10 redenen om je kind meerdere voornamen te geven

Hieronder een aantal namen met wens/wat het betekent:

  • Sophia: moge dit kind levenswijsheid hebben
  • Max: moge dit kind de grootste worden
  • Anna: moge dit kind begenadigd en lieflijk zijn
  • Milan: moge dit kind lief zijn en roem toekomen