Girlpower! 28x feministische namen voor baby’s

feministische namen
6 maart 2023

Who run the world? Girls! 8 maart is het weer zover: internationale vrouwendag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan de rechten van vrouwen en gendergelijkheid. En ben je zwanger van een kindje? Dan is dit een mooie gelegenheid om na te denken over krachtige, feministische namen! Het is namelijk heel mooi om je baby te vernoemen naar een sterke vrouw. Daarom hebben we in dit artikel toffe namen van feministische iconen voor je verzameld. Welke feministische naam vind jij het leukst?

Top 10 feministische namen

We beginnen zoals altijd weer met een fijne top 10, en dit keer met feministische namen! Alle babynamen in het rijtje hieronder zijn gebaseerd op krachtige vrouwen. Verderop kun je meer over ze lezen!

  1. Rosa 
  2. Maya 
  3. Simon 
  4. Coco 
  5. Elizabeth 
  6. Amelia 
  7. Valentina 
  8. Mayra 
  9. Cleo 
  10. Mina 

Sterke vrouwen namen van feministische iconen

We beginnen met de namen van vrouwelijke iconen die allemaal op hun eigen manier geschiedenis hebben geschreven. Ze waren pioniers op uiteenlopende gebieden, zoals in de techniek, kunst en politiek, of zelfs rasechte activistes die streden om gelijkheid tussen genders. Deze badass feministische namen zijn dan ook hartstikke krachtig voor jullie kind.

Feministische namen uit de klassieke oudheid

Cleo 
De toffe naam Cleo is een afkorting van Cleopatra; misschien wel de eerste powervrouw uit de geschiedenis. Ze was meer dan tweeduizend jaar geleden namelijk decennialang koningin van het oude Egypte, wat in die tijd een gigantisch rijk was. Ze overleefde staatsgrepen en zorgde voor vrede tussen Egypte en het Romeinse rijk. Cleo en Cleopatra betekenen beide ‘roem van de vader’ en ‘vaderminnend’. Dat wordt vast een vaderskindje!

Diana
Inspiratie voor sterke vrouwen namen vinden we ook in de Romeinse mythologie. Want in het Romeinse rijk was Diana een van de stoerste godinnen. Diana is de godin van de jacht, de vrouwen en de maan. Ze weigerde te trouwen en koos er dus voor om onafhankelijk te blijven. In de Griekse mythologie heet deze godin Artemis. 

Juno
We blijven even bij de Romeinse mythologie, want ook Juno was een krachtige godin. Juno is volgens deze mythologie namelijk de koningin van de hemel. Een echte powervrouw dus! Daarnaast is Juno ook nog eens de godin van de vrouw en de geboorte.

Feministische namen uit 16e, 17e en 19e eeuw

Anna Maria
Anna Maria van Schurman werd in 1636 als eerste Nederlandse vrouw ooit aan de universiteit toegelaten. Ze studeerde verschillende wetenschappen, zoals theologie, medicijnen en meerdere talen. Maar Anna Maria zette zich ook in voor goed onderwijs voor vrouwen en het recht van vrouwen om een hogere opleiding te kunnen volgen. Anna betekent ‘lieflijke’ en Maria ‘geliefde’ en ‘schone’.

Elizabeth
De Engelse royals kennen twee krachtige koninginnen met de naam Elizabeth. De laatste queen ken je waarschijnlijk wel, queen Elizabeth II zat maar liefst 70 jaar op de troon. En dat doen we haar niet na! Maar ook Elizabeth I, die van 1558 to 1603 regeerde, was een echte powervrouw. Ze weigerde te trouwen en zorgde voor welvaart in het Engelse koninkrijk. Elizabeth betekent ‘God is mijn eed’. 

Ada 
Ada Lovelace (1815 – 1852) was een Britse wiskundige die vaak wordt gezien als de eerste programmeur. Ze werkte aan een soort analytische rekenmachine, wat eigenlijk een voorloper van de computer was. Voor deze ‘computer’ schreef Ada het allereerste algoritme. Superstoer! Ada betekent ‘nobel’, ‘vriendelijk’ en ‘schoonheid’.

Florence 
Heb je weleens van Florence Nightingale (1820 – 1910) gehoord? Zij wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Zo heeft ze over de hele wereld invloed gehad op de gezondheidszorg. Maar ze was ook een echte feminist die voor meer (carrière)mogelijkheden voor vrouwen streed. Florence betekent ‘bloeiend’ en ‘bekoorlijk’. 

Aletta 
Ben je op zoek naar Nederlandse sterke vrouwen namen? Dan is Aletta perfect voor jullie dochter. Aletta Jacobs (1854 – 1929) was een arts en feminist die vooral bekendstaat om haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. Ze vond dat vrouwen moesten kunnen stemmen en studeren. Mede door Aletta hebben vrouwen in Nederland sinds 1919 officieel het recht om te stemmen. Aletta betekent ‘van adel’ en ‘waarheid’.

Sterke vrouwen namen uit de 20e eeuw

Frida 
De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907 – 1954) is een van de bekendste feministische iconen ter wereld. Waarschijnlijk heb je haar zelfportretten met opvallende wenkbrauwen al eens voorbij zien komen. Frida Kahlo was een eigenzinnige, vrijgevochten kunstenares die veel heeft betekend voor het feminisme. Superstoer dus om je dochter naar Frida te vernoemen. De naam Frida betekent trouwens ‘vrede’.

Amelia
Wil je je dochter naar een echte powervrouw vernoemen? Ga dan voor Amelia! Amelia Earhart (1897 – 1937) was namelijk de allereerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog. En een paar jaar later was de piloot ook nog eens de eerste persoon ooit die solo de Stille Oceaan overvloog. De betekenis van Amelia is ‘inspanning in de strijd’. Lekker fierce!

Valentina
Ook de ruimtevaart biedt inspiratie voor feministische namen. Zoals Valentina! Deze beeldschone naam betekent ‘sterk’, ‘invloedrijk’ en ‘gezond’. Die eigenschappen zijn natuurlijk al perfect voor een krachtige meid, maar wist je dat Valentina Vladimirovna Teresjkova in 1963 de eerste vrouw in de ruimte was? Supercool dus! Daarom is Valentina een perfecte naam voor astronauten in de dop 🚀

💪 Leestip: Babynamen uit het heelal: stralend mooi

Coco 
Ook Coco past mooi bij het rijtje feministische namen. Coco Chanel (1883 – 1971) was namelijk de eerste modeontwerper die het tweedelige pak voor vrouwen introduceerde. Ze zorgde ervoor dat de korsetten aan de wilgen gehangen werden en vrouwen voor een casual look gingen. Daarmee was ze volgens The Times een van de meest invloedrijkste personen van de 20e eeuw.

Mina
De naam Mina is in Nederland onlosmakelijk verbonden met Dolle Mina. Dit was een feministische activistengroep in de jaren 60 en 70. Dolle Mina streed voor de rechten van vrouwen, zoals het recht op abortus en anticonceptiemiddelen, maar ook financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Mina is een afkorting van Wilhelmina en betekent ‘wilskrachtige beschermer’. 

Maya 
De Amerikaanse schrijver, hoogleraar en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928 – 2014) kwam op voor gelijke rechten voor iedereen; ook voor vrouwen en mensen met een andere huidskleur. Ze won met haar werk verschillende prijzen en stond als eerste Afro-Amerikaanse vrouw afgebeeld op de Amerikaanse munt. De naam Maya heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘water’, ‘droom’ en ‘godin van de lente’.

Virginia 
De Britse schrijfster Virginia Woolf (1882 – 1941) was niet alleen een van de belangrijkste schrijvers van modernistische literatuur, maar ze was ook een invloedrijke feminist. Zo schreef ze verschillende essays over gendergelijkheid. Virginia betekent ‘maagd’, ‘meisje’ en ‘puur’. Wat ons betreft is Virginia een echte parel als het gaat om sterke vrouwen namen.

Simone 
Met haar boek De Tweede Sekse (1949) werd de Franse schrijfster en filosofe Simone de Beauvoir een van de belangrijkste feministen van de twintigste eeuw. De naam Simone betekent ‘God heeft geluisterd’. Je kunt je zoon trouwens ook prima naar een feminist vernoemen: Simon!

Audre
Ben je op zoek naar zeldzame feministische namen? Dan is Audre een toffe optie. De stoere naam Audre is gebaseerd op schrijfster Audre Lord (1934 – 1992) die voor vrouwenrechten, burgerrechten en homorechten streed. Ook besteedde ze in haar werk aandacht aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen. Audre is afgeleid van Audrey, wat ‘edel’ en ‘geliefd’ betekent.

Rosa 
De bijzondere vrouw Rosa Parks (1913 – 2005) was een Amerikaanse burgerrechtenactiviste. Zij zette zich in voor de rechten van de zwarte burgers van Amerika. Haar ‘hands on’ aanpak zorgde tot tweemaal toe voor een arrestatie. De naam Rosa betekent ‘roos’ en is een echte bloemen naam. Variaties hierop zijn Rose, Rosalie en Rosie.

Hedendaagse sterke vrouwen namen

De huidige generatie feministen zijn stuk voor stuk echte powervrouwen. Ze staan op de barricade om heersende opvattingen over vrouwen aan de kaak te stellen en proberen zo de wereld een stukje eerlijker te maken. Daarmee vormen ze ideale inspiratiebronnen voor jullie babynaam!

Chimamanda
Schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie schreef de bestseller ‘We moeten allemaal feminist zijn’. Daarnaast gaf ze verschillende feministische lezingen én werden haar teksten opgenomen in de liedjes van opperqueen Beyoncé. De bijzondere naam Chimamanda is van oorsprong Nigeriaans en betekent ‘God zal nooit falen’. Chima, Chi of Amanda zijn toffe afkortingen van de naam.

Michelle
Als voormalig First Lady van de Verenigde Staten stimuleert Michelle Obama jonge vrouwen om hun dromen na te jagen. Ze strijdt voor gendergelijkheid en motiveert meisjes om goed onderwijs te volgen. Met haar boek Becoming helpt ze vrouwen om hun eigen weg te vinden. De naam Michelle betekent ‘wie is als God?’.

Malala
Op haar 17e werd de Pakistaanse Malala Yousafzai de jongste Nobelprijswinnaar ooit, vanwege haar werk als kinderrechtenactiviste en haar strijd voor meisjesonderwijs. En ze is nog steeds hartstikke goed bezig, want inmiddels is ze op haar 23e afgestudeerd aan de Oxford Universiteit en is ze een inspiratiebron voor meisjes over de hele wereld. Malala betekent ‘moeder van het volk’.

Tatjana
Voor bijzondere feministische namen kun je ook terecht in ons eigen land. De Nederlandse Tatjana Almuli brak met haar boek ‘Knap voor een dik meisje’ een lans voor de acceptatie van dikke mensen. Want in de huidige maatschappij is dun-zijn helaas nog steeds het ideaalbeeld. Als feminist stimuleert Tatjana vrouwen om zichzelf helemaal te accepteren. De naam Tatjana betekent ‘elfenkoningin’. 

Mayra
We blijven even bij strijdsters voor body positivity, want ook Mayra Louise inspireert mensen om van zichzelf én hun lichaam te houden. Haar motto is dan ook: ‘Happy is not a dress size’. En zo is het! De naam Mayra betekent, heel toepasselijk, ‘beeldschoon’ en Louise betekent ‘beroemde strijder’. What’s in a name!

Nydia
Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen zijn de oprichters van het feministische platform Damn, Honey. Via hun podcast, boeken en instagramprofiel bespreken ze allerlei zaken waar vrouwen vandaag de dag mee geconfronteerd worden. En dat wordt met veel humor aan de kaak gesteld! Natuurlijk zijn Marie en Lotte ook toffe feministische namen, maar Nydia lichten we hier uit, omdat we deze naam extra leuk vinden. De betekenis van Nydia is ‘een veilig thuis’.  

💪 Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 50 stoerste en krachtigste namen.

Greta
Ook klimaatactiviste Greta Thurnberg is natuurlijk een ontzettend invloedrijke én krachtige meid. Op 16-jarige leeftijd sprak ze wereldleiders streng toe tijdens de klimaattop. Of je nu wel of niet fan van Greta bent, dat is natuurlijk sowieso badass. De naam Greta betekent ‘parel’. Wat ons betreft een echte parel als het gaat om sterke vrouwen namen! Greta is niet voor niets een anagram van ‘great’ 😉

Scarlett
De 25-jarige Scarlett Curtis is oprichter van het feministisch-activistische collectief The Pink Protest, waarmee ze onder andere strijdt tegen het taboe op menstruatie en besnijdenis van meisjes. Ook schreef ze het boek ‘Feminists Don’t Wear Pink & Other Lies’, waarin verschillende feministische ideeën worden besproken. Scarlett is een Engelse naam die ‘rood’ betekent. 

Caitlin
De Engelse Caitlin Moran is een waar feministisch boegbeeld. Zo schreef ze de bestseller ‘How to be a woman’, waarin ze vol humor maatschappelijke denkbeelden over vrouwen aan de kaak stelt. De Engelse naam Caitlin betekent ‘schoon’, ‘zuiver’ en ‘puur’.

Serena
Last but not least is Serena Williams! Deze stoere vrouw is niet alleen een wereldberoemde tennislegende, maar ook feminist. Zo strijdt ze voor gelijke beloningen voor vrouwen en mannen in de sportwereld en daarbuiten. De naam Serena is van oorsprong Latijn en betekent ‘rustig’ en ‘helder’. En over sterke vrouwen namen gesproken: haar zus Venus is al net zo krachtig!

Lees ook ons artikel over babynamen van BN’ers en sterren!

Feministische namen voor jullie powervrouw!

We hopen dat we je met dit artikel een flinke dosis inspiratie hebben gegeven voor feministische namen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer sterke vrouwen die ook nog eens prachtige namen hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van Beyoncé, Oprah, Rupi Kaur of Jane Austen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ben jij fan van een powervrouw, of is je moeder of oma de krachtigste vrouw die je kent? Dan is het ook hartstikke bijzonder om je kind te vernoemen naar deze belangrijke persoon in je leven. Een mooi eerbetoon aan een échte powervrouw!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Meisjesnamen die eindigen op -y
De leukste meisjesnamen die eindigen op -Y
Babynamen 2023
Babynamen 2024: dit zijn de trends!
Stoere meiden namen
15 stoere meiden namen voor jullie mini