Newborn op komst? Kies een naam met betekenis nieuw begin!

Naam met betekenis nieuw begin
2 januari 2023

Gelukkig 2023! Bij een spiksplinternieuw jaar hoort natuurlijk ook een verse lading frisse babynamen. En wat past daar beter bij dan een naam met betekenis nieuw begin? Daarom hebben we de allerleukste namen met die betekenis voor je op een rijtje gezet. Een naam met betekenis nieuw begin staat namelijk voor meer dan alleen een nieuw begin. Het staat symbool voor hoop, veerkracht, optimisme en levenslust. Met deze 27 namen pluk je de dag (en die van je kindje). Perfect voor het nieuwe leven dat jullie straks verwelkomen ✨

Tip: Vind je de onderstaande namen iets te apart, maar de betekenissen wel mooi? Gebruik de namen dan als tweede naam. Zo draagt je kindje een prachtige naam met betekenis nieuw begin, maar hoeft hij of zij hem in het dagelijks leven niet te gebruiken. Of wel natuurlijk, maar dat is helemaal aan jullie ;-).

Top 10 namen met betekenis nieuw begin

Voor jullie nieuwbakken spruit wil je natuurlijk de allerleukste naam kiezen. Daarom hebben we een top 10 gemaakt van onze favoriete namen. Welke naam met betekenis nieuw begin spreekt jou het meest aan? 

  1. Nova – betekent ‘nieuw’.
  2. Sven – betekent ‘jeugdig’.
  3. Chloë – betekent ‘jong en groen’.
  4. Xavi – betekent ‘nieuw huis’.
  5. Alula – betekent ‘eerste sprong’.
  6. Madée – betekent ‘goed begin’.
  7. Neo – betekent ‘nieuw’.
  8. Naya – betekent ‘nieuw’.
  9. Hilal – betekent ‘nieuwe maan’.
  10. Kia – betekent ‘nieuw begin’ en ‘opgaande zon’.

Meisjesnamen met betekenis nieuw begin

We beginnen met de tofste meisjesnamen die ‘nieuw begin’ betekenen. Sommige namen betekenen letterlijk nieuw begin, andere namen zijn mooi te herleiden naar de symbolische betekenis van een nieuwe start. Welke naam met betekenis nieuw begin is jouw favoriet?

Naam met betekenis nieuw begin

Madée
We beginnen meteen goed met Madée! Wist je dat Madée een Thaise naam is? Deze vrolijke, mooie naam betekent ‘goed begin’. De geboorte van jullie kleine Madée is in ieder geval een fantastische start 💕

Naya
De Arabische naam Naya betekent ‘nieuw’. Maar in het Koreaans betekent de naam ‘ik ben het’, leuk hè? Wij vinden Naya een prachtige, lieflijke naam voor jullie nieuwe meisje.

Arata
Gek op Japan? Dan is Arata misschien iets voor jullie kindje. Deze aparte naam met betekenis nieuw begin heeft ook een aantal andere betekenissen, zoals ‘fris’ en ‘puur’.

✨ Leestip: De mooiste Japanse namen verzameld.

Nyssa
Ook Nyssa is een toffe naam met betekenis nieuw begin. De Griekse naam betekent ‘het begin’. En dat klopt, want het mooie leven van jullie kindje begint bij het begin! Wij zien bij deze naam een lekker eigenzinnig meisje voor ons.

Meisjesnamen die symbool staan voor een nieuw begin

Julia
De superpopulaire naam Julia betekent niet letterlijk ‘nieuw begin’, maar heeft wel een mooie link naar deze betekenis. Julia betekent namelijk ‘de jeugdige’. Perfect voor een fris en optimistisch meisje ❤️

Hebe
In de Griekse mythologie is Hebe de godin van de jeugd. Het is dan ook een prachtige naam voor iemand die energiek en vrolijk in het leven staat: een hoopvol begin van een nieuw leven!

Juna
We blijven even bij de jeugdige namen, want Juna betekent ‘de jongeling’. Juna is afgeleid van de Romeinse godin Juno. Yuna is trouwens ook een mooie optie voor jullie nieuwe kindje.

Alula
Een nieuwe start begint vaak met een sprong in het diepe. En daar hoort een prachtige Arabische naam bij: Alula. De betekenis van Alula is namelijk ‘eerste sprong’. Een andere betekenis is ‘kleine gevleugelde’. En wist je dat Alula een palindroom is? Dat betekent dat de naam precies hetzelfde is als je hem achterstevoren leest. Zo staat elk einde voor een nieuw begin, vol mogelijkheden.

Chloë 
Knopjes aan de bomen, frisse groene blaadjes en fluitende vogeltjes: als iets voor een nieuw begin staat, dan is het wel de lente! En bij dit seizoen past de naam Chloë perfect. Chloë betekent namelijk ‘jong en groen’, ‘jonge scheut’ en ‘groen en bloeiend’. 

Nasima
Ook Nasima is een toffe natuurnaam die voor een nieuw begin staat. Nasima betekent namelijk ‘frisse bries’ en ‘frisse lucht’. Een prachtige Arabische naam voor een vrolijk nieuw meisje.

Primrose 
We gaan nog even door met namen uit de natuur. De bloemennaam Primrose heeft namelijk ook een mooie link met een nieuw begin. Primrose betekent ‘eerste roos’: het begin van een bloeiend leven! 

Zora
Zora is een prachtige naam met de symbolische betekenis ‘nieuw begin’. De naam betekent namelijk ‘ochtendlicht’. En wat is er heerlijker dan het begin van een mooie nieuwe dag?

Geboortekaartje meisje

Jongensnamen met betekenis nieuw begin

Ook voor jongens zijn er geweldige namen die nieuw begin betekenen of die een mooie link hebben naar een frisse start. Zou jij een naam met betekenis nieuw begin overwegen voor jullie zoontje? 

Naam met betekenis nieuw begin voor een jongen

Neo
We beginnen het rijtje jongensnamen met de Griekse naam Neo. Deze naam betekent letterlijk ‘nieuw’. Wij zijn gek op deze stoere korte naam met maar drie letters!

Novan
Ook Novan is een lekker stoere naam met betekenis nieuw begin. Novan is afgeleid van het Latijnse woord Nova, wat ‘nieuw’ betekent. Daarnaast het is ook een Indonesische jongensnaam, met betekenissen als ‘spiritueel’ en ‘mysterieus’. Bijzonder ✨

Tan
Hou je van verre reizen naar Azië? Dan is Tan misschien een toffe naam voor jullie kindje. Dit is namelijk een Vietnamese naam met betekenis nieuw begin. Vind je Tan iets te apart? Combineer hem met andere letters en maak er bijvoorbeeld Natan van.

Xavi
Namen met een X zijn hartstikke bijzonder, en al helemaal als de naam ‘nieuw begin’ als betekenis heeft. De letterlijke betekenis van Xavi is ‘nieuw huis’, wat natuurlijk ook voor een nieuw begin staat. Een stoere Spaanse naam!

Jongensnamen die symbool staan voor een nieuw begin

Ewan 
De stoere naam Ewan heeft een Keltische oorsprong en betekent ‘boogschutter’ en ‘jeugdig’. Jeugdigheid staat vaak voor optimisme, groei en hoop. En dat zijn mooie eigenschappen voor het nieuwe leven dat je binnenkort op de wereld zet 💕

Sven
Loop je warm voor Scandinavische namen? Say no more, want Sven is een superleuke jongensnaam! De betekenis van Sven is ‘jeugd’. De Zweedse naam Borr heeft trouwens dezelfde betekenis. Twee frisse Scandinavische namen die symbool staan voor een nieuw begin.

Jules
Ook Jules mag niet in dit lijstje ontbreken. Deze stijlvolle Franse naam betekent namelijk ook ‘de jeugdige’. Een andere betekenis van Jules is ‘waardevol juweel’. Kom maar op met dat baargoud 💍

Jan 
Wist je dat de naam Jan al eeuwenlang hartstikke populair is? Nog steeds kiezen veel ouders voor Jan: vorig jaar kwamen er zelfs 325 Jantjes bij. Jan betekent eigenlijk ‘God is genadig’. Maar in dit geval associëren we de naam met de maand januari. Jan is namelijk de meestgebruikte afkorting van de allereerste maand van het jaar. En welke maand past beter bij een nieuw begin dan januari?

Arush
‘De eerste zonnestraal’: dat is de betekenis van de prachtige naam Arush. De Hindoestaanse naam staat daarmee symbool voor een nieuw begin. Zoals Nina Simone al zong: ‘it’s a new dawn, it’s a new day, it’s a new life for me, and I’m feeling good!’

Genderneutrale namen met betekenis nieuw begin

Ben je op zoek naar een genderneutrale naam met betekenis nieuw begin? Die hebben we natuurlijk ook voor je verzameld! Deze vijf namen zijn superleuk voor zowel jongens als meisjes. 

Nova 
Ja, Nova! Dit is misschien wel de bekendste naam met betekenis nieuw begin. De betekenis van Nova is letterlijk ‘nieuw’, vertaald uit het Latijn. Een andere genderneutrale optie is Novi. Beide namen klinken zacht, maar hebben ook iets speels!

Kia 
Kia is een korte Afrikaanse naam met betekenis nieuw begin. In Japan is Kia trouwens ook een naam. Daar betekent het ‘opgaande zon’. En dat staat eigenlijk ook symbool voor een nieuw begin!

Phoenix
Een feniks is een mythische vogel die aan het einde van zijn leven verbrandt, en daarna telkens opnieuw geboren wordt uit de as. Daarmee staat de vogel voor wedergeboorte, onsterfelijkheid, hoop én een nieuw begin! De naam Phoenix is het Engelse woord voor feniks.

Eos
In de Griekse mythologie is Eos de godin van de ochtendzon. Zij is degene die de lucht elke morgen roze en rood kleurt. Daarom wordt ze ook wel de ‘rozevingerige’ godin genoemd. Prachtig, toch? De naam is in Nederland ontzettend zeldzaam, maar heel bijzonder!

💕 Ook leuk om te lezen: 40 Griekse namen uit de mythologie.

Hilal
De Arabische naam Hilal betekent ‘nieuwe maan’. En dat staat voor een nieuwe cyclus, een nieuwe maand en een nieuw begin. De naam wordt meestal aan een meisje gegeven, maar voor jongens is hij ook superleuk.

Nieuwe babynamen voor het mooiste babynieuws!

Of je nu gaat voor een lenteachtige naam, een naam die te maken heeft met het aanbreken van een nieuwe dag of een naam die letterlijk ‘nieuw begin’ betekent: het is heel bijzonder om je kindje een naam met zo’n mooie betekenis mee te geven. Zie je een naam met betekenis nieuw begin toch niet helemaal zitten? Begin dan vrolijk opnieuw! Misschien vind je in de volgende artikelen nog meer inspiratie.

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis geschenk
40 bijzondere namen met betekenis geschenk
namen die licht betekenen
33 vlammende namen die licht betekenen ✨
Zonnige namen
40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes